syurga ku

syurga ku

Monday, May 31, 2010

lepas ngidam....


Tq....abg Masri...tetiba dapat kiriman buah limau bali Perak dari mber kamcing en aya untuk santapan saya..wahhhh.....lepas jgak hajat nak mkn limau bali dari Perak kali ke-2 pregnant..dlm en aya duk lepak kat kedai setiap petang, ada jgak manfaat nye utk saya..nyempat lagi kirim buah limau bali utk saya... huhuuuuu.....rezeki...rezeki...

So, saya sangkutkan memolek di dapur sementara tunggu en aya balik dari keje utk kami melantak anak beranak....nyummm...nyum....nyummmm....

Monday, May 24, 2010

brg dh smpai...



Gander bb dah dpt tau..memudahkan saya menshoppingkan brg2 bb secara online mane item yg berkenanan...ni dia brg yg dioder telah slmat sampai...huhuhuhuuuu.....skrg cuma xsabar nak tgu kelahiran bb dlm family..

Tadi pagi seperti biasa g appoinment kat klinik Gambut..Mcm bese sume berjalan lancar cuma berat badan terlebih 0.2kg dari yg sudah 46.9kg tp td 49.1kg..ngikut minggu kandungan bb, naik 2kg kira ok tp ni lbih sikit plak..2.2kg..ni mesti mkn buah terlebih2 smlm ni..mak aii.....whatever pun bb ok, jantung bb ok alhamdulillah..


DIA DH 2 TAHUN....


Happy Birthday Wishes
Grab a Funny Picture from pYzam.com




Special to my beloved son Muhammad Rayyan Iman..Happy birthday to you..We love u so much and u are the only 1 person in my soul...heart....life....Love u forever n ever...
U ARE ONE IN A MILLION....

Semoga jadi anak yang berguna untuk ibu dan abah..Dengar kata, jadi anak yang soleh...Insyaallah event untuk adik ibu n abah akan buat tapi take time sebab masa x sesuai...whatever pun kasih sayang kami beri untuk adik adalah 
SATU ANUGERAH YANG XTERNILAI HARGANYA...


"HAPPY BIRTHDAY MY SON...RYAN"





Your Name
New Graphics

Saturday, May 22, 2010

kejauhan la sgt konon....

 huhuuuu....malam ni angau sensorang bila en aya xde...ada kursus lak kat Agro Resort Sg Semuji di Maran...walaupun kejap je kursus 21-22hb tapi kejauhan, kerinduan, kesyahduan, kenikmatan, ketiduran kesamaan terasa lain bebenor...xde la cam en aya g rompin..xde keheran la sgt tp ni cam len jek..kem bina insan la kenkononnye...








TAPI......















Sok dengan jayanye saya akan drive bersama anak kesayangan saya si Ryan mengambil en aya di Agro Semuji Maran..Insyaallah mintak sume nye selamat...en aya abih kursus jam 5 ptg so jam 330 saya akan btolak ke sana...mintak2 la kami melencong ke tmpat2 yg best...kui...kui...kui.....isnin adalah hari istemewa kami..jeng..jeng...jeng...ni lah 1st taim drive sendiri jauh2 bwk kete baru....tunggu kamiorg dtgggggggggg.......miss u abah...!!!!




You're Mine
Grab a Funny Picture from pYzam.com

Tuesday, May 18, 2010

piknik di sungai lembing



Ae sabtu lepas yang plan antara saya ngan cousin ma..just chatting2 kat fb ajak2 ayam jom g mandi sungai ptg ni....x alih2 planning ni menjadi walaupun last minute wat keputusan ajak sume family makteh tehlan cik ar n saya....yang lain xdpt turut sama sbb planning last minute maklumla....
& tq to Ma sbb berjaya memujuk abg aya g mandi sungai...bukannye senang okey nak ajak2 g tmpat cenggini if mood dia x centre tp sbb ayat power Ma, abg aya setuju...Kitaorg 'konvoi' dlm 4 kete ke sg lembing lebih kurang jam 340ptg bertolak dr umh makteh..

Xcited bukan main sbb dh lama xjumpa air..Menu last minute hanya air, roti , tuna ayam, junkfood, nasi, mempelam colek & lain2....

Pict xdpt nak snap lebih2 sbb keinginan duk berendam terlampau2..Kepada yang turut serta ae tu trima kasih atas support anda..next time kita planning baikkkkk punyaa......


ni bkn air sgai tp kolam bak kata ryan

acara mbaringkan diri di dlm air &  men 'spa' kan segala yg ada

pelampung xdilupakan

buah hati saya

jambatan gantung Sg Lembing

diantaranya yg paling selok naik...

my half cousin

awat nye akak mulut tuh...hang gaduh ngan ryan erk?

batu sungai yg akan mjadi tungku waktu bpantang nanti


TAMAT

Wednesday, May 12, 2010

Tuesday, May 11, 2010

boy @ girl ??? tungguuuuu......

Ae ni seperti biasa bgun pagi2 g keje..mood xbrape nak centre tp malas nak dilayan sgt..hormon ngan bos masih kureng..serabut dgn kerja yg xterlalu penting tp bos sengaja buat2 penting...tp lantak la janji gaji macuk..ingat x masalah yg terlepas quotation petronas pd cpa2 blogger yg slalu follow kisah saya?? punya lh jadi isu negara tp nak dijadikan rezeki akhirnya ptg td company dpt jgak quotation/tender ngan petronas...tu la bila naiwaitu kita betul, rezeki akan menyebelahi kita..jgn takut rezeki xkemana..tp biasa lh bos saya tu perkara kecik pun jd besar...Emmm lantak ko la...Tapi td xalih2 wahhh.......suka sgt dia..siap bertepuk tampar lg ngan saya..Saya????????? xlayan okehh....tepuk la sorang...senyum kambing je la tanda suka tanpa sedar....


Yehhh... petang td balik keje patut kul 530 tp sbb smlm dh discuss ngan en aya nak g klinik scan bb ke-2 maka kul 510 saya dh close..sbb nya klinik close jam 6petang so setakat duopuloh minit apa nak kisah..hehhehehhe... Sampai di klinik tepat jam 535..Pastinya klinik pilihan saya tetap yg sama scan ryan iaitu W.Y KO Specialist Maternity & Gynaecology Centre Di Jalan Beserah yang mana teknologi yg diguna pakai adalah 4D scan..

Kali ni scan kandungan ke-2 bau mencecah 22 minggu that means masuk 5 bulan.. Taim Ryan dulu saya scan kandungan dah 8 bulan..Saya tawakkal je sebab nak tgok apa gender bb lgpun xmenaruh harapan tinggi sbb sometimes boleh nmpak sometimes xleh..If xnmpak saya xkisah lgpun bole tgok pkembangan bb, sempurna sifat sume dan kesihatan bb yg penting tp dapat tgok gender adalah 1 bonus hhehhhehee....

Seperti biasa Doc Ko friendly kat sume patient dia..Due date bersalin sama seperti klinik2 sblm ni sy g..Alhamdulillah tp ketentuan Allah Taala xdpt kita ramal.Kita merancang Tuhan yang menentukan sume.Bila baring je atas katil td terasa mcm scan bb 1st dulu...xcited giler..ayat pertama saya ckp kat doktor nak mintak print out pict bb saya sbb 1st scan dulu saya lupa sesangat2...ishhhhh nyesal tp nak wat camne...benda dah lepas..Dulu tujuhpuluh tp td lapanpuluh.Kiranya beza pict scan td RM10 jek..

Perbualan kami bertiga :

Memula doktor sapu krim pengimbas

Doktor :    ok jom kita tgok bb sama2.
Saya:        Ya Allah, permudahkan sumenya. (Aya ditepi saya mendukung Ryan)
Doktor:    Opsss...bb u xnmpak la..Kedudukan bb u telangkup..
Saya:        Ye ke doktor?
Doktor:   Xpe kita main2 sikit ngan dia..Come on bb show ur face...
En aya:    Bb tgok depan....Ibu ngan abah dtg ni..
Doktor:   Masih xnmpak muka bb u tp dont worry nanti kita main2 lg ngan dia..
                  Saya tunjukkan u all kaki, tangan,jantung,kepala bb sume dulu ok..


Satu persatu doktor tunjukkan pada kami..Ya Allah besar sungguh kurniaan Yang Maha ESA...sekali lagi airmata kegembiraan mengalir tanpa sedar.


Saya:      Ehhhh....adik see bb dlm perut ibu...(tgok tu.....
                (ryan seperti biasa kepoh tanya tu ni sume...)
En aya:    Tu tgok bb adik dlm perut ibu tu....
Doktor:    Sume sempurna...Ukur lilit kepala ok, jantung ok, kaki tangan lengkap..
                   Kita tgok muka bb pulak.
En aya:    Berat bb saya berapa skrg doktor?
Doktor:   300gram..tp jgn bimbang.normal.
Saya:        Doktor, boleh saya tau apa gender bb?
Doktor:    Ok boleh..wait sbb bb u dlm posisi telengkup....
                  ok kita dpt tau bb u apa gender....


SUSPEN....SUSPEN.....SUSPEN......

Doktor:    See...bb kamu   .................................................
 Saya:       Alhamdulillah...syukur.....
 En aya:   (dah mula senyum melirik kearah saya....)alhamdulillah smbil pegang
                   tangan saya...mcm la aku nak teran bersalin ko wat cenggitu..  
                    padahal bau scan la weh.... )
 Saya:        Doktor, boleh fokuskan face dia ...
 Doktor:    ok.. Come on bb pandang depan....ok sikit lagi pandang depan...ok... 
                    ni face bb (sambil men golek roller atas   
                    perut saya..sakit n geli tapi xpe janji bb pusing) 

(walaupun tangan pegang kepala namun wajah dia jelas ketara..)xcited giler dpt tgok muka bb sbb xsia2 lapanpuluh hengget dpt tau sume perkembangan dia dari awal..syukur alhamdulillah...)

1st scan (22 minggu)

Doktor:   Ok nanti akhir Julai u dtg smula kita scan n tgok 2nd taim.. 
                  kali ni kita bole tau sume berat yg ideal.
Saya:       Ok pasti kami dtg smula nanti..
Doktor:    Ni pict bb...u simpan..


Melangkah kuar dr bilik doktor kitaorg senyum tanda syukur sume nye berjalan lancar...Potpetpotpet ngan en aya tentang bb sementara tunggu nak byr bil..Selesai sume en aya terus ke TC belanja mkn Mcd...lalalallala.......Tp dan mkn sekerat jln, kitaorg tapau bwk balik sbb lupa ptg ni live badminton so tapau mkn kat umah senang...




 
Sekian utk entri kali ni....

Monday, May 10, 2010

"You are one in a million"






09 Mei setiap tahun merupakan hari paling bermakna bagi insan yang bergelar ibu. & merupakan 1 penghargaan yang cukup besar bagi wanita yang bergelar IBU... Hatta panggilan terhadap wanita ini mak, umie, ibu, mama, mami yang selalu dipanggil oleh anak-anak namun tugas, peranan & tanggiungjawab mereka adalah SAMA !!! Proses mengandung, melahirkan & membesarkan anak-anak tetap dilakukan walau sesibuk mana sekalipun.Itulah IBU !!

Di kesempatan ini saya mengucapkan "SELAMAT HARI IBU" untuk diri saya sendiri AMY SALWANI BINTI HAJI AMIT yang bakal bergelar ibu buat kali kedua pada bulan September nanti , buat mama tersayang HAJJAH ZALILAH BINTI MAHMUD dan juga buat umie tercinta NORMAH BINTI HAJI MAHMUD..

Sabda Rasulullah SAW : “Syurga itu terletak di bawah tapak kaki ibu”. Manakala sahabat juga pernah bertanya kepada Rasulullah SAW : Siapakah yang perlu ditaati ? Maka Nabi menjawab “IBu” sebanyak 3 kali ulangan dan barulah nama “Ayah”. Masyaallah. Istimewa dan hebatnya insan yang bergelar ibu.


Duhai apakah gerangan budi balasan
Bagi insan melahirkan, membesarkan

Bercucuran airmata bila mengenangkan
Betapakah besar budi ibunda berikan
 
Siang malam menderita
Hingga entah bila
 
Sungguh besar pengorbanan
Ibunda berikan

Tiada bahagia jika tiada
Doa puja restu
Syurga itu telapak kaki ibu
  


Masuk pulak entri saya..Jam 8am (maaf ini bkn waktu biasa kami bangun pd ae minggu) ikutkan 930am okey namun en aya ada tugas kat padang so terbangun la pagi..) ciuman sempena hari ibu dari anak & suami singgah pelepek kat pipi kiri kanan, dahi, dagu mulut dan melarat2 hingga ke merata alam..sudah semestinya bapak yang terlebih over walaupun baru bangun tido dgn muka, gigi sume xbasuh namun sebab alarm hp dh setting cium ibu skrg !!! maka kebusukan diketepikan seketika.. 
"SELAMAT HARI IBU.. THANKS SEBAB JADI IBU PADA ANAK ABANG"..... hoh tulah ayat yg jaaaaaa...panjang ckit ranggggggggggggg saya dpt tp bila dh dpt..uhhhhh palehhh awok...rase mcm nak tiap2 ae sambut ae ibu..

Tapi harapkan dapat la imbuhan selain imbuhan tetap suami isteri yg wajib ditunaikan namun semuanye mimpi laila...ehhhh laila???? suspen2...Hangus poket saya bila keterpaksaan menurut perintah nak benda alah ni sbgai penghargaan hari ibu....uuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh nak jerit kuat2....oohhhhhhhhhhhhhhhhhhh.........hangus lagi kat al-ikhsan....pasni pesanan wat en aya if xdpt turunkan berat badan ke berat yg ideal, ko mamoh but tu..ada paham ??????


  

(** wink**wink...huk..huk.....)


SELAMAT HARI IBU