syurga ku

syurga ku

Friday, July 26, 2013

deko raya


alhamdulillah...aeni cuti nuzul al-quran jatuh pulak ae Jumaat..sedang rancak aku mkn join bdak2 kat dapur, aku sound ke en aya..jom aeni off kita kemas2 umah utk raya nak? nanti xde ms dah..jommm...copp aeni aku xpose..pedih perut..laki aku pose.aku 4branak mkn dpn dia..dia no hal.
kebal.

 sedang mkn kat dapur, dia dulu buat keje..jatuhkan frame2 nak cuci habuk kat dinding

 ni sandar molek2 dulu. dia cabut part aku gilapkan je..

licinnnnnnnnnnnnnnnnnn

ni aku dh siap gonyohh pastu terus susun semula.
ni aku nak buang je rasa..sbb xlawo..tgu masa je

dh siap lap, gantung terus..
almaklum makhluk kecik ramai

 bila peel rajin dia mai, yg aku xsuruh dia buat
cabut sarung kusyen kusi
 peneman kami jgak tuhh.kusi ni from Ikea rm250 2 pasang.aku beli kat kedai 2nd hand je.
thun 2010 aku beli smpai 2013 baru ni jamah ngan mesin basuh !!
aku jgak ada simpan niat nak salin sarung dia.aku risik kdai yg wat deco wallpaper aku if 2 kusi ni budget dlm rm150 skali kain utk se kusi..material kain corak vantage..
tu pun niat terkepam lg smpai skrg

 part aku kemas meja konsul..lap2 frame lagik.
susunatur dlm umh ni sentiasa pusing2..brg tetap sama cuma kedudukan je berubah..
aku xnak nanti if xberalih, nmpak muak.

 tu xmemasal tmpat ironboard terpacak kat hall.
tmpat aku menggosok
actually dia dlm blik tp sejak berecon ni, wayar astro sume aku tarik msuk dlm blik
so hall aku sentiasa kemas sbb xberusik
xcaya, ce tgok wayar putih tuh...nasib pnjangkan..
ehehhehehhe

 rak tv ni kitaorg decide nak taruk kat centre antara dinding kelabu maroon ni
so tolak kan pelahan2

 dia ni tgah mengelap celah2 kayu tu habuk2 kecik..
maklumlah tmpat tersorok pasti umah utama bagi habuk.
yedak?

 ni selingan drama tgah adaptasi cite geng bas skolah.
meja konsul aku jadik bas
kusi kuning tu tangga bas.
ko ada?
xde kannnnn....

pastu dh siap se keje, dia amik keje lain..
keje mengelap lemari kasut mak dan anak2..

posisi kusi L shape ni kami decide taruk blakang wallpaper sudah..
tu aku tgah kepuk2 kusyen kasik tegang..
no lembik2.

pndai dia nih..port cantik nak men nyorok2.

lemari kasut anak2 aku mmg masyaallah
berterabur

ni dh beranak pinak
cmpak msuk dlm blik dendiam.
mlm kang operasi kasi licin

tgah ngmeas2 dorang lapar..so apa lgik aku masak meehon singapore yg xde gaya singapore
kesian kat anak2 aku..empty !!
tp nak kasik meriah kita letak kan kicap manis.
masa ni dpur aku dh kehabisan brg.
tu se utk bb se lg utk adik
utk aku?
sorok mkn dlm blik

ok kat hall tu dh tinggal cuma nak sapu layan2 je ngan mop lntai..susun atur dah bereh..
bab tu aku take part.sementara en aya duk lending kejap sambil enjut buai byqa..aku tenaga full tank, dia half tank..mesti kene tnjuk rajin walaupun sejak azali dh rajin...kwang3

ok hasil kitaorg kemas kat hall tadik simple je..xde nak add perabot baru pun..cuma bila dh susunletak tu beralih, nmpak la skit mood baru..suasana jadik lain..bgun tido tgok hall....rasa nak lempang pipi sndrik sbb puas hati gituh..muhahahhaaha

 lapang sikit tgah2 tuh

 ni bila on flash baru nmpak oren2

 lampu made in hatyai/krabi ekk
dijadik kan lampu romantik
sbb cahaya pintu bila time mlm mmg blh tembus ke dlm.

 ok dr arah depan..
bese je

 tu set sofa L shape sapa nak beli blh msg direct.
rege aku letak 3rtus
tgu masa je nak letgo

 ni koleksi aku g oberC..
tapi
dlm mimpi je
aku decorate atas lemari kasut budak2

 ni hasil aku yg kemas..
belum cmpur yg dlm bonet dlm space kaki kete lagi
pinsann  !!!
anak 1st dulu mmg mewah

 ni aku sedap2 hati je taruk..

 ho ni abg ipar aku kasik tabung utk anak2 aku..aku dpt 3 berlainan corak
ada replika umh dan bus jgak
selamat menabung anak2

ok kat hall dh settle..turn kemas bilik last skali..blik ni aku humban segala khazanah ntah apa2 ntah..

 giler menangis aku tgok blik nih...aduhaiiiii

ni kasik dorang jgn nyebuk sama, kita tunggang terbalik bilik dorang dulu kasik dendiam

karpet from mama kasik basuh sbb bdebu

 ok settle..

 pun settle.

masa utk melicinkan..
depa2 ni rajin betul tong terbalik kan baju2
sblm aku lipat
tu yg cepat je siap
maseh ye nak

 ni selingan.
laki pakai sependa pompuan

pompuan pakai sependa laki

**haru2

seharian kami dok mengemas..so aku budget ptg malas nak masak sbb masing2 ponet..so aku decide nak mkn kat luar kat restoren suria perdana pekena nasi kukus panas2..tp yg puasa nye xnak.senang je dia..kat jubo ekor kul 640ptg, ello umh mak dia tnya masak apa kitaorg nak dtg bukak..aku ni menantu rasa malu je xalih2 xtolong nak dtg mkn...

so aku cadangkan kita tapau nasi kukus tu 3 sbgai tmbahan dan skit kuih muih..
alhamdulillah selesai cuti nuzul quran kami terisi ngan kerja muafakat..
Amin.

Thursday, July 25, 2013

radix fried chicken..


Khamis kan last keje sblm sok nya off sempena Nuzul Al-Quran..turn sabtu tu aku cuti so 3ae duk umh jumaat sabtu ahad adalah paling H.E.A.V.E.N !!!! giler best

aeni jgak gomen dh bergaji..cam bese smpai umh awal, en aya ajak kitaorg g jln2 ecm..nak carik baju raya bdak2 dia ckp..kasut raya b jgak..hamboihh xleh tgal anak emas dia sorang ni..so masing2 bersiap..dlm kul 6ptg kitaorg gerak g ecm..xberapa sgt la nak jem sbb laki aku ni bangsa tau sume jln short cut ni..ada je laluan baru dia tunjuk xnak duk dlm jem..bangsa keje cam dia ni unit moto mmg serba serbi jln dia tau..

ok cari parking..kitaorg pusing dlm tu je..last2 masuk parkson..ntah xreti aku nak carik baju guana.aku pun xtau nak aim apa sbb dlm otak asyik aim nak saving ke lain..last2 duk melilau dlm tu kat 1/2 jam aku rembat suar byqa je selai..dh siap byr jumpa plak baju yg ala2 match n mix tp bila nak byr azan berkumandang daah..nasib aku beli 100plus utk bdak2 dan la wat alas perut..time ni nak plih mmg lenggang..kaunter senyap sunyi..nak pulak kene tulis resit bagai.staff dorang tgah sedap duk mkn nasik kat bwh2 kaunter tu..kesian kan..xde adab sungguh haku ni..so decide xpe la dik...sorry ganggu nextime akak dgt..mkn laaaaa.......

 dia ni dah makin besau makin suka duk nempel mlm2 ngan aku..nak tido sama2..kuat sungguh berdengki..time dgr ckp hamboihh kemain..tp time xdgr ckp huhhh menyinga aku nih..
ni duk men eskalator sorang2

 ni bkn dh kira apa malu ke x, janji sedap meloncat besarkan batu..dia ni nak kene ckp pujuk slow bg hint xblh nak ckp teruss..sensitip dia ni kalahkan anak no 2 aku.

 ni port kesukaan depa ber3..aku duk ngintai store anakku..dh berwajah baru dah..tp kedai asal masih ada..xsilap aku dorang amik lot lovely lane..anakku kat sini more kpd baby stuffs
cntik jgk deco..

 ntah apa dorang beli haku xtau..yg pasti coklat codbury harus ada.

 mereka sentiasa berdua..mak ayah pgilan mesra..kihkihkihkihkihhhhh

Lepas dh kuar, kitaorg g mkn utk berbuka.destinasi bdk2 xlain xbkn mekdi IM...aku ngan en aya teringin nak mkn kat RFC..not bad..time aku g dh kul 9mlm..pelanggan xramai.staff tgah mkn sesama dorang.ada yg bru trun dr surau.yg best nye RFC ni bteraskan keislaman skit..dr segi pemakaian mmg labuh2..tmpat solat pun disediakan..

 aku jaga sikecik ni sementara nak tgu order sampai

 dia ni dulu dh awal2 tekan straw

 tu nmpakk baju putih tu tukang order sabar beratur

 
 dia yg oder dia jgak amik sos..mlm tu ntah bkpe punggung aku berat.
.mybe sbb dia yg belanja..ngeh3..

 alhamdulillahhhh....tu BBQ chicken yg kanan aku punya..yang kiri tu en aya punya.dia lapo nak mkn nasi..so xpe blh share2..bubur tu utk byqa..best giler bubur RFC..licin !

 kan aku dh kata..dia suka menempel nak duk ngan aku..

 zarra duk nempel ngan en aya..mmg kami xleh dh duk sebelah2..alangkan mlm bila ntah en aya tlong aku move candy crush, aku cium pipi dia sbb dh msuk step lain, si ryan gaduh ngan aku tendeng2 sbb ibu cium abah..xke pelik.nak cium suami sndiri pun xbg..
huhhh tensi mak

ni last 1st time ramadhan kitaorg bukak kat luar selain dr umh mama ngan maktua..en aya xnak sbb dia ckp leceh..anak aku si byqa time maghrib org azan, adalah masa dia nak tido..

alhamdulillah....




Wednesday, July 24, 2013

byqa bucket


mlas dh nak update tentang menu berbuka...byk sgt undangan..kihkihkihhh....

japp..skrg ni giler bahaya sungguh anak bongsu jantan aku sorang ni...si ryan ngan zarra xde la buehh camnih..aku drive still molek je duk.paling ganaz pun menangis..ganass kan..

 
 see?...sblm ni dia dh nangis2...menggeledingkan badan....pusing kiri kanan nak adjust jgak.ntah apa dia puas ntah..padahal duk baring je bkn suh drive ke hape..geram haku..time ni aku tgah drive g umah mama..aku ber4 je.en aya g pasang kabinet dapur.. sampai depan kompleks penyayang highway Bkt Setongkol - Im tu dia dh jadik serupa ni..masyaallah tu tgok se tgan duk pegang vontot dia takut jatuh..ni ryan yg duk snap..giler nmpak nak bapak haku mau sekarung kene bebel !! konpom.
bila duk mcm ni terus diam..

 ho ni kejadian bila aku nak gerak dr umh maktua aku..balik amik zarra ptg tu..baru je gerak xsmpai 5minit dia dah jadik mcm ni..

aku stop dpn umh sapa ntah, kasik dia leka kejap.ishhhh mmg dh leh nak letak dlm bucket ni..nak kene kuarkan carseat dia..baru dia duk dendiam

ada video sempat aku record nak tunjuk kat en aya.. tp xleh nak tepek sbb adobe flash kene xtive dulu.
kose aku.

smpai je umh ptg tuh, terus aku kuarkan dr blik carseat turun temurun anak2 aku..ha semoga ko tabah duk dlm penjara...pg nak g keje tu dgn bangga nya selamat ko didlm..tp agak musykil ngan muka dia....nak tgok? nak tgok?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

 mcm cacattt je haku tgok.klakar pun ada sian pun ada..tp xleh blah muka beso cam katun.badan xnmpak..kahkahkahakhakahkahakhakahhhhhh..sian ko nak..

xlama aku buat cemek2 muka...ehhhhhh gelak pulak dia...tp carseat ni xdpt nak btahan lama.dan 1ae je duk, dia dh menangis selok2 ke diri ptg nak blik tuh...pulak kat highway bypass.apa aku blh buat cuma tgok je la smtara nak smpai umah..

now dh kembali asal..skrg byqa dh umur 7bln lbih.seminggu lagi dh genap 8bln..mybe sikit ms lg dia nak kot..

benda alah ni xde gerak2 dh sbb aku rapat kan dgn dashboard so xgoyang.cuma xsafety skit sbb aku xkai seatbelt dia.ada sbb..

ok tu cite hal anak2 aku dlm kete.