syurga ku

syurga ku

Sunday, December 23, 2012

aku dh jumpa...



yehhhhhhh...akhirnya aku dah jumpa sapa empunya sandle nih...

 ni kes aku sauk masa kat kg family day aetu..masa sukaneka aku pakai..ntah sapa punya sandle pun aku xtau..tp really2 bila ko dah sauk ko jln sana sini gerenti puas hati..mcm ko pijak atas tilam je rasa dia..aku pakai terus jatuh cinta..kaler dia pun wat aku tetarik..cekelat gituh !!

giler best !! xcaya sudah..aku caya..walaupun gaya patern dia ala2 mokcik2 tp aku suka..buatkan kaki aku comfortable nak2 kaki jln cam aku..diri pun xsakit..puas weh aku duk msg sumeorg sepupu sepapat yg aku teka empunya sandle nih..aku just nk tnya mane beli..tu je..

yg 1st aku aim...kzue....akak maddy...ella..sarah...sume ckp bkn..putus asa..tp kepala masih tingat..mgu lpas ella mai umh mama settle kan transfer sek anak dia..dia bgtau aku sandle yg aku minat ada kat umh kmie..mybe anak dia punya..ohhhhhh.....

mlm kemarin tgah aku watsap ngan mber, aku nmpak FM Anis Marjan hijau je button chat dia..apa lagi...terus aku wat2 tnya sapa punya bla..bla..bla....akak bkenan...bila dh watsap, aku suh dia anta pict betul ke x...sekali....
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*



Correct !!!!!

empunya sandle ni tuhhhhh yg berdiri depan paling kiri..Dia beli kat Sogo rege pas diskon rm55..dia letgo kat aku kira 2nd la tp xgaya pun 2nd sbb dia baru kai 2x..tu pun dia xminat sgt..tu yg terus dia offer kat aku...aku apa lagi..nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....terus xmimpi dah


aku dah bayau dh tadi masa dorang ada game bowling sepupu sepapat kat mega lane megamall kul 1030pagi.aku kem kat aya rm50.balik kang sandle aku jgn lupa..

yehaaaaaa....bergaya ala2 senja bila dh masuk 3rd generations..pakai pulak dgn skinny jeans gituh..terus xnmpak senja..nampak begetah !!

Saturday, December 15, 2012

admitt 3 days sebab...



ni la tempat betul2 depan pintu masuk anak aku lahir.....

 tu la  kat arrow tu saksi jln
aku snap masa aku dpt discaj wad.semetara tgu en aya pulangkan GL..

Bila dah azan iqamat dia, en aya suakan kat pangkuan aku..peluk cium anugerah dari Allah xternilai rasanya tp perasaan xsama mcm dpt anak pertama..tp semua rezeki zuriat yg kita dapat xsama setiap insan.kelebihan kekurangan ada bezanya..bagi aku setiap anak dr 1st hingga 3rd, kesakitan kelahiran semua aku dapat rasai..cuma yg ni je pd aku byk sejarah dan penglaman mlahirkan tanpa bantuan sesiapa..Allahuakbar !!! Allah Maha Besar...


gambr ni 1st touch aku bg di bf..permulaan mmg susu xbyk..susu kuning pekat likat tu la yg terbaik di awal pemprosesan..berat baby aku yg ketiga ni 3.15kg..berat dr yg sulung & ke2.. allah permudahkan aku bersalin kali ni walaupun menanggung sakit sblm bersalin amat menyiksakan..Alhamdulillah..

masa ni en aya setia duduk kat aku dlm blik LRanak2 aku adik ipar dh amik bwk blik umah sementara urusan selesai..aku time ni dh siap jahit sume just rehat je sementara tunggu bed kosong..kat 2jam lebih aku duk dlm ni.. melahirkan dia xseperti sebelum ni..en aya xduduk atas kepala aku..mereka bertiga suami & 2 anak2 aku dpt 'teman, kongsi perasaan' bersama dlm kereta..Tuah 8082 sekali lagi menjadi saksi kami 4branak..

Aku dpt maklum dr nurse keadaan baby aku stabil tp mula2 td dia dh dibagi bantuan oksigen sbb muka dia biru..aku paham faktor sekeliling byk mempengaruhi..aku istigfar byk2 semoga xde apa yg berlaku...Darah baby pun dh kene ambik utk ujian nak pastikan samaada ada jangkitan kuman atau x..aku redha jika itu kebaikan dia.xpe..

Bersalin jatuh pd hari Jumaat 7 dec 2012 jam 940pagi saling xtumpah mcm anak kedua aku Zarra jugak lahir pd hari Jumaat 17 sept 2010 jam 844pagi..Cuma si abg je lahir pd hari sabtu 24 mei 2008..kebetulan nak tgu bed kosong punya la lama, en aya mintak diri nak balik makan.dh la pg xmkn bkerja ke spital..nak solat Jumaat terus..kesian dia..lepas dh nyusu aku minta dia letak kan baby kami kat bed baby sbb aku nak rehatkan badan sekejap..

ms atas bed tu aku xnak teringat dh kejadian yg berlaku..aku takut mcm fobia nak ingatkan detik2 sakit..nauzubillah..cepat2 aku alihkan ke benda lain..betul lah apa yg dikata pengalaman melahirkan anak xsama setiap org..aku akui..

Bila dh ada bed kosong aku ditolak msuk utk rehat..ms ni adik aku aya, sepupu ngan mama ada tunggu kat luar LR anta ns thari..dgn lemah aku diusung nurse msuk ke wad..

wad lowrisk tu la tempat aku dr sulung smpai ke3..kali ni aku admit dr jumaat sabtu ahad..3ae..catat sejarah lagi warga ibu paling lama duk kat l/risk..sebab???? se je bsalin dlm kete..ujian drah dh amik so result nye kene tgu waktu bkerja..bermastautin la aku 2 branak kat c2..ryan cuma 1ae admit, zarra xdan 1 ae pun pg bsalin mlm dh blh discaj..yg ke3, 3ae admit..paling mencabar..

 

yg lucu nya mmg kisah aku paling top aetu..mane patient bersalin dlm kete? ohh ni la patient bsalin dlm kete tadi yer?...mane anak bertuah kotorkan kete bapak dia?...hahhahahahha..mcm2 nurse ngusik..semu nya lucu pd aku..xpelah...dh tertulis aku lahir dia kat seat...dr patient 8org, cuma tgal aku 2 org je ngan patient org asli Chini.yg lain dh blh discaj..

doct sakit puan, doct pakar kanak2 pun turun jenguk keadaan kami..aku ok stabil.doct sakit puan dh benarkan aku balik bila2 ms cuma tgu result doct pakar kanak2 apa yg dorang ckp..if dorang tgok baby dlm keadaan ok walaupun resutl darah xdpt lg dr lab, kami dibenarkan pulang..en aya dh beriya suh tnya doct mintak pulang..aku tawakkal utk keesokkan nya (ahad)

law kat lowrisk seawal jal 640am sume lampu dh kene on..patient pun dh kene bangun..baby pun seawal pg dh kene siapkan utk dimandikan oleh nurse..xleh nak lending2 ngan muka serabai..nasib la patient xramai.toilet plak dpn aku..senang..aku xmandi pun kat wad sbb pyh..kang lmbat anak aku nangis..aku cuma salin kan pek, ganti baju basuh muka je..alhamdulillah sakit kesan jahit kat bwh msuk ae ke 2 dh xrasa..kali ni aku diuji lagi.nipple aku melecet 2 2belah kesan nyonyotan yg xbetul.lgpun susu aku xbyk utk ae pertama..bengkak cuma aku tau ae ke 2 pasti bengkak..masalah nye dh melecet ko paham lah sndiri bila dh kene isap..nauzubillah mengeletik kaki aku tahan perit...tp aku cekal kan hati Ya allah aku buat semata2 kerana Mu dan utk anakku..tu je aku niat allah permudahkan...

 

Pagi Ahad aku menanti penuh debar tunggu doct pakar dtg cek..tgah aku syok terlena kejap, doct Hazwani dr pakar kanak2 menyapa aku dlm tido..masyaallah tekejut aku..dia nak mintak izin letak kan baby dlm bed baby sbb ms tu aku tertido nyusukan dia atas bed aku..duk spital fhm2 je la sakit badan..ngantuk...mmg xdpt lari..doct ckp baby dlm keadaan baik..walaupun result drah dpt tau ae esok (isnin) tp sy tgok baby ok..insyaallah puan ngan baby dh blh discaj aeni....

Alhamdulilllahhhhhhhhhhhhhhhh...Amin Ya Rabbi Alamin..terus hp aku capai nak smpaikan pesanan...time ni en aya duk lepak kat blakang umh makteh borak2 pasal aku terbesalin dlm kete..yg paling gumbira adalah ryan ngan zarra sbb xsabar nak pegang peluk cium adik dia...kul 1045am aku dh blh balik..xsampai thari kul 1120 en aya dh sampai sorang nak amik aku settlekan bil spital..xdan nak mkn thari aku tolak sbb hati dh melambai2 kat umah..

 
 budak2 bwk 12tahun xleh masuk..so camni la dia nak intai adik dia melalui tingkap..pastu kene sound ngan nurse jgn bukak tingkap udara luar masuk kene kat baby kecik..hahahhahahha....

bila dh discaj salam sume, aku singgah kat KP nak beli nipple shields tepek kat breast aku nak tahan nyonyotan...pastu aku terus ke Pekan kejap ber3 nak amik tungku umh maksu..dpt la baby baru jln duk dlm kete..hehheheheheh...

 rm 4.90...balik umh aku try, harammmmmmmmmmmmmmm..brest aku xmuat..
nam jahanammmmmm...
puting xleh masuk pun apa kejadah...











Friday, December 14, 2012

sejarah 8082 ~3rd Imans born 7.12.12 ~


Dia diberi Nama MUHAMMAD QALISSH IMAN

Sejarah tercipta tika dan saat melahirkan dia kali ini.. Ikut due date dlm buku pink patutnya aku last 3hb Dec..if xbersalin lg, date tu aku kene dtg buat appoinment doct sbb doct nak suggest final date utk deliver. Done..date baru aku sampai 9 dec Ahad thari..if thari aku xbersalin ok fine terus kene admit ptg ahad tu.

Senin aku last keje.aku kene settle kan gaji bdak sblm aku cuti panjang.pg tu doct dh bg aku mc sampai aku bersalin so ada motif aku cuti rehat dulu.xnak stress sblm bsalin..Selasa mcm biasa aku still kene dtg cek kat klinik setiap hari smpai la aku bsalin..Rabu pg je if xsilap aku g klinik Gambut..seterusnya mmg aku xdaya.start rabu aku dh pack beg2 duk umh mama.senang nak pantau anak2 aku n senang en aya nak g keje xde la jauh nak ulang alik sementara tgu aku sakit..

Rabu 5hb aku dh decide nak g umah mak bidan sbb aku dh terlebih hr..nak ikutkan tgal lg 4ae je sblm ahad tiba...uhhhh...aku g pun ptg.tanda2 pun xde lg..Bidan tgok perut lenggang2 dia ckp kepala dh masuk dlm..sok lusa bersalin la insyaallah..aku dpt 1botol air selusuh + minyak selusuh utk minum.aku tau dh if aku minum minyak selusuh tu mmg mujarab..pg aku minum ptg kang confirm dgn izin allah bersalin.

Khamis aku dh rasa sakit2.en aya dh mula amik cuti khamis & jumaat nak standby kat umh..aku dh rasa menekan2 dh tp aku relax lagi..sakit pun 1jam 1jam..bila mlm aku ckp kat en aya nak blik umh sendiri tido sana sbb umh mama kebetulan tgah renovate toilet.xsiap2.so aku mmg rasa if nak bersalin aku kene berak dulu..nak selese aku balik umh sndiri lpas mkn mlm kat umh mama.tp beg2 aku xhangkot cuma selai sepinggang ngan anak branak..deria rasa aku xsubuh jumaat pg aku bersalin..

sampai umh sendiri mlm khamis tu aku dh terduduk atas katil..layan je sakit tp aku tahan.anak2 ms ni mmg aku xcara dah..tgah mlm aku dh xsenang duduk.tido pun tido2 ayam..sakit ada cuma tanda mmg xde..jap2 aku bgun berak kencing mengerang sakit..peneman aku biasa lh en aya..tp dia ni xleh jgk ada kang tido puas nk kejot.ngntuk sgt konon..subuh tu mmg aku xthan sgt.dlm kul 620am aku call mkteh tnya mcm2..dia suh aku g spital if skit 10mnit 5mnit tp aku ckp xnk lg sbb xde tnda.aku xnak induce.aku budget jln xbukak tu yg aku xdecide nk g spital..bila jam dh kul 730 aku minum minyak selusuh 1 sudu..

apa lg lpas aku minum mmg mcm ayam berak kapur.terus xsenang duduk..time ni mmg aku jerit meraung smbil baca ayat2..anak2 aku dah mula nangis tgok.mybe dia takut tp aku sakit..sakit 5minit pun ms ni mmg xde tanda lgsung.Ya Allahhh...permudahkan urusan aku melahirkan...Ya allahhh...tu je la ayat aku baca selain wahuwallatifukobir....jap2 kang alam tarokalfafalarobukka..jap2 kang Ya allah astagirullahalazimmmmm......
Habis sume aku dok ulang..lagu solat dhua ryan nyanyi tiap2 ae pun aku hentam jgak baca..dah sakit sume kuar...ms xsakit xmau baca...en aya dh mula bsing suh aku g spital skrg sbb dia takut if apa2 berlaku, kami duk jauh dr spital.tp aku still tgu dulu.

sampai la jam kat pukul 855am, aku masuk blik air nak terberak..dan aku mbuang smbil en ayaa siapkan bebudak aku jerit dlm toilet..nauzubillah azab ms ni mmg kuat sgt...sampaikan aku kuar blik air terduduk ckp kat en aya Ya allah sakitttttttt...nak kuarrrr dah abangggggggggggggggggggggggggg...terus aku terbaring dpn toilet..Masa ni en aya dh dlm blik air basuh toilet sbb najis aku xdan nak sembur sbb terlampau sakit.time ni en aya jerit ckp dh byk darah dahhhhhhhhhhhhhhh..tu la org suh g spital xnakk degil !! aku toleh blakng mmg darah ada.terus aku suh dia capaikan kain pelikat ats kusi..nak bgun ms ni mmg azab lg..berjalan pun dh ketat !!

ko bayangkan mcm ada kepala kat bwh tuh..anak2 aku time ni toksah ckp msing2 peluk sama sendiri menangis..en aya aku tgok dia tetap cool tp disebalik raut muka mmg cuak..sian ke dia..aku bangun jgak masuk dlm kete..terus terbaring kat seat blakang..anak aku follow..en aya capai je baju kat ampaian.aku dh melolong dlm kete..ko bayangkan kuar umh jam 920am dr permatang badak nak ke spital guana jln ngan jem bagai...nak kuar dr kg tu dh 1 hal, nak msuk jln utama 1 hal..azabb lg aku.

time ni belaka lampu emegency en aya on, kadang hon pun dia terpaksa sbb nak cepat..seingat aku selama nak smpai aku rasa kat 3x aku rasa nak terekluar tp aku tahan..en aya hanya mampu ckp sabarrr...jln jem...pulak tu nak anta anak2 aku ke umh maktua kat cenderawasih lg..mmg xla kan..lantak je la dorang ikut skali...en aya call mak dia suh tgu terus kat spital jg kan budak2.aku kat belakang dh melolong mcm org giler..sampai je lmpu isyarat kemunting, en aya pecut laju..masuk je area spital depan2 bangunan spital nak ke lowrisk aku mmg xleh tahan dah...mmg rasa nak teran sgt2..

mmg xleh tahan giler sbb aku dh rasa kepala dia mmg betul2 kat celah kangkang aku..aku sedaya upaya tahan tp xboleh terusnya mulut aku makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk........kuar separuh badan baby....ms ni aku ckp kat en aya "abang dah keluar".....sambil tahan nafas...mybe en aya tgah cuak dia xsambut pun apa aku ckp..sampai je dpn pintu lowrisk en aya bergegas amik wheelchair.tgal aku 3 branak...ms dia trun tu la air ketuban aku pecah selancar terus baby aku keluar...sluhhhhhh.....aku msih ingat en aya bukak pintu atas kepala suh aku bgun nek kusi roda padahal aku ckp nak bgun apanya baby dh keluar panggil nurse cepatttttttttttttttttttttttt.....en aya lari kat pintu kete menhadap kaki aku masyaallah terus dia jerit dr c2...nurseeeeee tolong  anak sy dh keluar !!!!!..apalagi time ni mmg berduyun nurse doct org ramai kerumun kete aku...aku mmg xtau malu dah janji yg penting anak aku selamat..time ni aku pasti anak aku duk betul2 dlm kain pelikat.nurse sampai terus gunting tali pusat baru la baby aku menangis.nurse terus la berlari bwk masuk dlm takut jangkitan kuman kat luar..aku kene suntik kat peha bg kecutkan rahim sambil disuh bagun naik wheelchair masuk dlm..aku nmpak gunting masih bergayut kat bdan aku.ntah mane lekat aku pun xtau..time ni aku lemah..

anak2 aku terus senyap bila tgok adik dia lahir dlm kete..mungkin 1 hikmah bg dorang tgok dgn mata kepala sendiri..masuk dlm LR aku kene kuarkan uri ngan darah beku.nasib nurse cepat uri msih dibwh dan selamt dikeluarkan dlm 7minit..luka pun ada lh jgk dlm luar kene jahit sbb babby aku kuar tanpa bantuan sesiapa..jd waktu dia keluar, xde ampungan dr nurse so koyak tu tetap ada..

saat nak kuar kan uri xde la sakit mane cuma masa dia tekan bhgian bwh ari2 tu yg terasa sikit.nak2 kaki aku menngeletar sejuk..padahal econ kipas dlm blik tu xpsang mybe faktor kat luar dlm kete tp terbawak2...nurse suh tarik nafas je smbil baca apa yg aku tau...nak sedapkan badan aku xfikirkan sgt cuma aku fikir sume dh selamat..amin...

bila sume dh settle, aku masih xblh tgok anak..td awal2 dia dh dibagi oksigen sbb ms kuar muka dia biru so aku xleh tgok lagi..cuma en aya je masuk aku suh intai keadaan baby..en aya azan dan iqamat..