syurga ku

syurga ku

Saturday, April 14, 2012

Mpk the 2nd best in PBT

Big congrate's !!!!!! to all staff's MPK untuk anugerah "System Star Rating" dimana MPk berjaya memantapkan tadbir urus & sistem penyampaian perkhidmatan. Dan ini telah terbukti apabila MPk berjaya dalam mengekalkan Penarafan 4 Bintang bagi Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk tahun 2010/2011..


Bil     Negeri                   Taraf       PBT                                                        Mar    
            
1)      W.Persekutuan       DB          Dewan Bandaraya Kuala Lumpur          89.17
2)       Pahang                    MP         Majlis Perbandaran Kuantan                 88.91
3)       Selangor                  MP         Majlis Perbandaran Subang Jaya           88.80
4)       Selangor                  MB         Majlis Bandaraya Petaling Jaya             87.44
5)       Perak                        MP          Majlis Perbandaran Manjung                 84.81
6)       Selangor                  MP          Majlis Perbandaran Klang                     84.59
7)       P.Pinang                  MP          Majlis Perbandaran Pulau Pinang           83.96
8)       Selangor                  MB          Majlis Bandaraya Shah Alam                 83.63
9)       Johor                        MP           Majlis Perbandaran Pasir Gudang          83.16
10)     Melaka                     MB           Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah    82.14
11)     Selangor                  MP           Majlis Perbandaran Ampang Jaya          81.79
12)     Melaka                     MP            Majlis Perbandaran Alor Gajah              81.74
13)     Selangor                   MP            Majlis Perbandaran Kajang                    81.01
14)     Kedah                       MP             Majlis Perbandaran Kulim                      80.99
15)     Terengganu             MB            Majlis Bandaraya Kuala Terengganu      79.99
16)     Johor                         MB            Majlis Bandaraya Johor Bahru               79.42
17)     Melaka                      MP            Majlis Perbandaran Jasin                        76.79
18)     Selangor                   MP            Majlis Perbandaran Sepang                     76.32
19)     Selangor                   MP            Majlis Perbandaran Selayang                   75.68
20)     Johor                        MP            Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah  75.16
21)     P.Pinang                   MP           Majlis Perbandaran Seberang Perai          75.16


 
Alhamdulillah.....berita ini lebih menggembirakan dorang tatkala YH. DATO’ HAJI ZULKIFLI BIN HAJI YAACOB mengumumkan pada malam Anugerang Cemerlang Kakitangan bertempat di Mini Zoo Taman Teruntum kelmarin..Atas usaha gigih, MPK telah mengumumkan intensif utk semua wargakerja, pengurusan telah mengagihkan hadiah berupa RM sebagai meraikan kejayaan mengekalkan penarafan 4 bintang di tangga ke 2 secara keseluruhan..

Tahniah !!


sponsor penuh utk semua staff melancong ke Indonesia secara berperingkat sampingan dari agihan wang bonus tahunan..



Saturday, April 07, 2012

ipad ryan

ingat x aku ada oder ipad utk ryan bln Jan aetu? 24/3 baru dapat..dh lama giler stuck..supplier pun xtau nak wat camne dah...kat 2bln baru kami dpt ipad tuh..

brg ni aku dpt tau supplier dah pos early morning...sok sure sampai..guna kangaroo..teruja sgt...imagine ala2 cam samsung tab camtuh..wah nanti kau bwk dah gaya ada enpon sebutir kat tgan..kecik2 dah ada ipad..kelas kan?....

ipad ni sampai kat umh maktua aku...aku kasik add ofis skali dorang kasik tau brg smpai dah ni...pelik2...supplier ckp dia ikut add masa anta p/groud aetuh....ohhhhh.....

 bila aku dapat, aku pegang giler ringan..cam kotak kosong je...dlm hati eh biar betul menan nih....firasat aku dah ke lain..

emmmm terus la xterkata..like cam menan kat p/m.....lahhhhhhh aku imagine dh sampai gadget canggih manggih...kahkahkahhhh.....

ipad ni nipis mmg nipis..ringan..pkai pun bateri AA je 3 ketul..skrin dia aku ingat blh alih2 ke like cam real sikit la..sekali......emmmmmmm sticker cam blh zarra koyakkkk terus wassalammmm !!

tgok luaran dr jauh bila display kemain memikat kelbu....time ni aku rasa ni lahhh aku beli brg on9 cam apa ntah...

 dia ni mmg teruja sbb aku dh mentioned dia awl2 ibu beli ipad.nanti xpyah usik Htc ibu dah...

 ni dah mula tekan2 walaupun aku kelam kelibut tgok..rasa #@$^*!%$^..malas nak kabo..en aya gelak je kat aku manjang...benci !

 zarra pun dpt men kejak je time blik umh..berebut benda seketul nih...kang2 aku tekan kang2 kau pulak tekan...nasib aku xberia sgt..sbb xmemusakan..

kene rampas ngan si abg, zarra xterkata apa...

 lastnya kau main henjak2 kotak sensorang..aku perati je gelagat dorang smbil tgok tv.

 xpuas dgn cara tadik, dia try cara yg ni pulak..muat2 ponggong kau je..
sudahnya camni la bila dh puas...skrg ipad yg cam ala2 ni pun tersadai xde org usik smpai sudahh...ada la tuh aku wat sedap mata mandang aku sndar kan lemari...aku xralat pun pat ploh hinggit tuh tp aku ralat psal imagine aku tu giler kebabom.....aku g psar borong Pekan rituh ada jgak org jual benda ni..sejibik..!!!! aku blah xmau tgok...hahhahahha...tobat kali ni aku nak beli kene pilih..xpkai transfer je sesuka hati..padan muka sendirik..

gambau + tajuk

 3hb 4..tgah tgu kete diservis

 aku snap sensorang smlm


 balik umh mulakan operasi bergambau kejap
 
ni duahorang anak aku

 ni peel tetiba nak gambau baring..pekehal...

 ngan anak teruna.xlama nak jadik abg long...auww...

 nih...kihkihkih..mood gatal

 gambau bwh ni sume time aku soping kat pasar borong Pekan Sabtu 7hb pat aetu..aku g bwk mimi ngan maktua...peel anak2 sbb cemoihhh nunggu..









sekian

Friday, April 06, 2012

mesin basuh

benda ni lama dah jadik nya awal tahun xsilap..aku kat umh kai mesin bukan oto pun..bese je..Khind kaler ijau muda..aku selese kai yg bese sbb cam rasa cuci sikit..bilas sendiri guna kekdah lama2..pada aku lah..len org len citarasa...nak jadikan cite 1 ae aku bsuh baju aku ni cam habit malas jgak la nak perah2 then salin air bersih bila nak spin lepas dh kene sabun tuh..rutin aku.. kain pusing then benti aku pun terik masuk spin....pastu dh benti aku masuk bakul..sampai la turn sabun dh habis..baru aku drop air sabun tadik masuk kan air bersih then + pewangi Daia xpun soflan tuh...ikut mane beli tp skrg lebih suka Daia je..ehh sedap pulak nama Daia....taruk nama anak pun sodap...muhahhahahhaha.....

masa tu aku masuk kain spin tadik kasik wangi sikit then spin sekali lagi ...SIAP !!!! kene kain putih aku asing tepi last aku + nila kasi comey sikit...cerewet ekkk??? tp tu la aku suka....sbb aku xbese kai oto..

Tapi kan dh le ni kat 5tahun dh mesin tuh berjasa...awl tahun wat pragai pulak...tiba part nak spin.....lajuuuu pastu tetiba slowww terus xjalan...haihhhh...aku jolok2 rodok la salur air kot2 lekat apa ke...xde...still sama...

benci...tiap kali nak spin mood kene centre..mood kona2 memang xjln..
jln2 TAPi wat keje ngan xikhlas tau la camne kan...

aku pun bukak penutup belakang konon nak gode sendiri kot2 ada cicak lekat ke apa..xjalan..!! Daripada tu aku pun guna la kekdah lama guna besen mandi taruk air then bilas la ngan tgan ikut 'pesen' lama..duk la aku cangkung ngadap longkang..bkn sikit baju..aku ni jenis suka basuh weekend je sekali arung..tu yg kene spend sependa byk..

 ni oper mesin aku...mmg xde pasang2 dah..papan mesin pun mane aku humban pun ntah..lantak..

duk la angkat terik angkat terik buang air se se..mmg nazak sgt..dulu aku basuh 1jam skrg dah jadik 2jam..tu pun sikit lg nak cecah 1/2 lagik...

 ni besen aku tadah air ms duk umh sewa dulu sbb xde pancuran..lpas dh pindah umh, aku sidai kat blakang umh je wat khazanah...
ler ni besen ni bjasa semula...umh aku mane ada besen2 ni..kat bilik air? emmm cebok pun yelek..ko nak kencing ke ko sembur guna getah paip dlm tuh..simple je kekdah aku.


kadang tu bila time bdak ada, men la kau kat pasir2 blakang smbil ibu membasuh...tiba basuh cadar geboh..jgn ckp la...nak putus urat urih aku duk ngangkat...time en aya ada blh aku mintak tolong...time dia xde, aku henjak2 guna kaki je..lantak..

sampai la skrg masih kekdah tu aku guna...tp sesuatu yg berlaku tuh ada hikmah tersendiri..
Tadik lepas amik Ryan sekolah, aku call en aya ajak carik mesin seketul..angan2 mau test oto pulak....en aya ni jenis dia arr..arr.arr.. je apa aku ckp....aku sound terus "ibu mmg xdaya nak bsuh bila kai besen dah, ni nanti tgah ngandung ni ha lagik la...."...dia diam je then ckp OK...

Tapi lagi kan tadik aku call sbb aeni dia ponteng keje xmoh msuk lpas Jumaat, ada kat umh ngan ryan..aku call tgah watpe? en aya ckp "tgah basuh baju nih".......dia pun ckp mesin dia dah beki..upernya ada sependa si ryan lekat kat spin..patut spin jem...

 sependa nye byk sgt..aku pun dh xingat sependa ni ilang...tgok tu dr kaler ijau light jadik cekelattt kau !!!
xtau lg nak gunapakai lagi @ cmpak dlm tong je..masih ada selepek atas sinki..

Lahhhhhhhh....aku pun xtau selama ni..dia ckp spin dh ok laju dah..xde sumbat2.abg dah beki...Masyaallah sume ni ada  hikmah tersendiri...if aku xngandung, mau aku tonggeng lagi membilas cam sblum nih....

Jawabnya angan2 beli mesin basuh baru xnmpak..xpe la xkisah sgt pun asalkan mesin lama aku ada org beki..
Terima kasih Ya Allah...terima kasih suami.....

supplement..






meh guggle tgok apa benefit supplememnt ni...nak kene beli lagi...



Thursday, April 05, 2012

Iman's 3rd generation will be coming..

Alhamdulillah Subhanaallah syukur aku bila dpt tau aku ngandung utk ke 3 kali..

Rentetan aku ngandung kali ke 3...

kali ni mmg betul2 xdiduga langsung bakal dpt cahayamata ke 3 dlm korge..aku planning insyaalah thun 2013.kasik relax sikit, aku nak rehat cukup2 mandangkan gap anak 1st & 2nd rapat & non stop breastfeed langsung !! uhhhhhh....giler penat..

Siyes terkejut !! sampai le nih pun still xcaya..xde rasa pape perubahan pun just perut,  en aya ckp dh buncit sikit tp beselahh ngandung sapa yg xde 'perut' kan...tu dah lumrah tp gelebeh ngan x je lah..depends pd yg betul2 jaga lah..

last aku kene 26/2..siap aku alarm dlm hp takut pape kes urgent..haicehhhh....bln 3 aku dh mula rasa sengal2 on that day tu..arggg beselah nak peyed ni lgpun date dh smpai....aku diamkan je..rutin aku family planning xde mkn pape like kai implanon ke, iud ke, pil ke..just SENDIRI NAK SENDIRI RANCANG..tu kitaorg..ko rasa nak kau pet..ko xnak pet lua..no hall..sendiri dh ada pengalam sendiri atur.

bila dh lepas date peyed bln 3 aku cuak jgak..tp aku colldown je sbb sakit blakang sama nak peyed aku rasa..kebas lenguh badan..SAMA !! time ni mmg klik dlm otak nak carik ubat 'xcident aku' Postinur 2 tp aku hold dulu konon "..ala xlama peyed la nih...mybe hormon xteratur..." nak sedapkan hati en aya jadik tempat aku rujuk... dia pun bg pndangan sama...ok fine tgu dulu...sbb dh msuk 1bln seminggu aku still xdtg2 peyed..argg sudah....

Sampai smlm 4hb aku g klinik bagai tp dokt ada patient len..so aku amik altenatif carik ubat kat Lim's Farmacy ngan terus carik test pregnancy..lunch smlm aku still duk opis nak tau apa result aku..time ni xmoh gtau sapa2 pun...mmg siyes takut  sbb dh set dlm mind mmg xnak POSITIF !!

Sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....................................aku test prengnancy yg murah dlm 6hengget camtu tgok result ada 1 line..tp lpas dh 5/6 minit aku tgal benda alah tu aku cepat2 telan pil sekali hamikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.......................

2 LINE !!!!!!!!!

Ar sudahhhhh...tp line ke 2 still samar2..aku wat keputusan mybe xleh gunapakai dh lebih dr 5minit lgpun air dh kering so still wat xde apa...ehhhhh...wat xde apa tu la yg wat aku xduk diam...aku call en aya bla..bla..bla...dia ckp xde apa tuh....xngandung nye.....ok lex kejak...

tp aku nak kepastian lagi, aku msg with my friend yg sama2 ngan aku planning anak 1st aetu dia pun ckp aku pregnant..test result aku sama cam dia..giler dupdap laju...dia suggest aku beli test pregnant mahal..ptg smlm lpas opis berdesup aku ke Guardian Giant carik bendaalah tu....CLEARBLUE rm 25.00..aku ni bila part nak beli test pregnant mmg paling koman aku carik hok bwh 10hengget je..mahal2 x..tp dia ckp if nak kan kepastian carik yg mahal sikit..ok fine aku buat..

Aku tau bila nak wat test ngandung ke x paling ok air kencing seawal pg bila bgun dr tido..smlm dh xlena tido aku..jap2 aku tgok jam..kang bgun pusing kiri kanan..aku takut apa yg aku dpt sok pagi..sekali tringggggg...jam bunyik bedesup aku bgun..630 tadi xkira apa dah terus aku capai test tu duk dlm toilet..dorang sume tido lagi tp en aya dh bngun..sekali aku test.....

simbol Clearblue:

- not pregnant
+ pregnant 

Nahhhhhhh.......aku jerit bukak pintu toilet...
Abgggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg.........muhahaaahahahahhaaaa....lompat terus aku atas katil..xkira sambil en aya terpinga2 terus bangun..."dh ckp xmoh lagi..tu arrr ang gatal sgt......." aku bilang ke dia...en aya spotan ckp.."betul adik (ryan) ckp nak baby baru...ala xpe dah rezeki xbaik nak tolak....kannn..kan...aku dah jangka apa dia nak ckp...senang kan....aku xterkata apa..dah bila dia sebut Allah nak bg kita, terus aku diam ketap bibir.

ryan bila abh dia ckp kita ada baby baru, bingkas bgun senyum..hehheheh.... 

pendek kata kilang xpenuh tutup...bg servis sokmo...haihhhhhh..
2nd baby pun aku dpt zarra gap dia sama mcm ni jgak..sume tahun genap 2008, 2010, 2012...umur aku 26thun aku dpt lahir anak 1st..skrg umur dh nak masuk 4thun bulan 5 nih..umur aku 28thun aku dpt lahir anak 2nd..skrg umur dia dh 1thun 6bln...insyaallah umur aku 30thun aku dpt lahir anak 3rd aku...amin semoga dipermudahkan..

 result bakal lahirnya Iman 3rd generation end of the year
2012
Insyallah..

Thanks a lot wat mber2 yg wish....doakan terbaik dan sume berjalan dngan sempurna..Amin...

aku update dr masa ke semasa..insyallah..

 

Monday, April 02, 2012

aku suka jln

Bln 3 sueyyy je gaji lambat pulak...xtau bakpe bank xrelease payment..padahal msuknya minggu lpas...semalam baru dapat...kesian dorang nak spend ngan family...

xpe la at least dpt jgak..korek mane yg ada..balik keje smlm cam bese aku lepak umh maktua jap..laki aku mmg punch kad kat situ setiap ptg..mkn fish ball ngan dorang smlm cicah sambal kicap cili api perghhhhhh.......baca paper then borak2 jap then lg  kitaorg kuar bndar jam 630ptg..park moto kat situ.

ngan pkai baju keje pun..lantakkkkk.malas nak pusing merendah ujan bagai, aku on terus ke bandar..apa motif aku time ni hanya nak carik kain utk jahit 3rd fesyen iaitu BLOUSE...ngan xsesori baju kurung like butang baju,list baju wat piping, cangkuk kain,zip,gunting kain & span baju..

Kain utk  baju blouse, aku aim kat dpn kfc pasar je tu pun mama ckp murah.ala nak wat jahit je xpe la...xkisah janji lawa murah xpe..lagi aku suka..dpt la kain pokodot biru..semeter pun pat hinggit je.nak wat blouse kene 2meter..habis lapan hinggit..ok la...

pastu xsesori jahit tadi aku g kat zaman moden sebelah je...yg ni part pilih gunting mmg lama..mcm2 patern..gunting rege seribu lebih pun hado kau..masyaallah baru aku tau..aku carik gunting berat material -> besi xmoh kai plastik kang cepat tumpul..aku dingdong ngan apek tuh bwk kuar 3 gunting nak tgok rege dari 49,69,59 hengget...material besi sama cuma beza pengeluar je..last2 aku pilih 49.dpt less 40.campur skali brg tadi total xsmpai pun lima ploh..ok under budget..

lpas tu aku g mane ekk....jap lupa..lalu dpn ocean pusinggg...ohhh masuk duit baki kete abah ngan topup kete aku kat rhb..lpas settle, ryan plak telompat2 nak berakkkkkk..hadoiiiii.....aku ckp ke bapak dia budak nak berak guana nih..time tu pulak xde spend pampers dlm kete..

tinggggggggggg...ecm dekat moh g berak sana..toilet pun comey... bapak kata blh la...pusing carik parking then terus msuk toilet..si bapak yg bwk sbb aku kene jaga cinonet tuh merayap..pulak nya ruang legar mmg betul2 xde apa jual, so senang kau nak berlari smbil aku msuk kedai spenda carik spenda ropol2...spenda anak lapan aya ckp g buang,,xde selera...tp kau spenda tu la aku pkai time pantang..longgar snang msuk angin...ko pe tau..

lpas dh berak, si bapak lalu tepi hush puppies....1st time aku jejak...dia pgil aku...bu..bu....ni kasut biru ni lawa.....tp pada aku xlawa pun rege je mahal tp test jgak nak sedapkan dia....xbeli..dia tinjau kasut dia sambil2....then aku kuar dpt wat  membership ngan voucher HP rm100 tp xvalid dh..tgu next year masa aejadi aku bru leh pkai..exp pun Apr 2013...simpan..


lpas tu kitaorg kuar trus ngikut kaki bdak 2 org tu..masuk la ke parkson plak..xdan bapak kau nak tgok suar, zarra melolong nak nek eskalator....eeiii suey betul dh la jerit tu aku rasa nak ketir2 peha kau...tp nasib bapak cool..xpe jom lahh....
bapak2..

dh nek eskolator bapak biaukan anak2 nek sendiri..smpai part Men, pilih lagi baju, aku layan kan mereka2 tuh...laaps tuh xde bkenan, kuar parkson g carik makan...

ehhhh tapi nak kuar carik mkn tu bapak terik aku msuk al-ikhsan nak carik short pants men futsal jap...ok follow u darling..

si zarra time ni duk susun2 shoes bebudak kat rak ujung tuh....aku perhatikan je sbb xlrat nak kencing..xleh bgun time ni aku kene duduk...sedut masuk ke dlm smula smentara bapak pilih sua..

kuar al-ikhsan, nak msuk care4, si bapak plak xmau..jom carik tmpat mkn je terus..ok time nak mkn bapak dh awl2 msg aku ckp nak mkn pizza...clever betul bapak...tp aku kene blanje dh niat aku dulu..masuk je pizza hut ecm mmg dh sett dlm kpala kitaorg servis giler maha LEMBAB !! mmg dh tau..sbb dulu pun kitaorg nak oder punya la lambat smpaikan mood nak mkan putus,kami angkat ponggong blahhhh....

malas aku nak komen..

time ni nak pesan menu pun kat 5 kali aku rasa aku angkat tgan.nasib xbgun diri atas kusi je..bapak dh sound jom la mkn kat len...servis sama cam dulu..tp aku sound balik dia xpe, tunggu dorang mai aku ckp sikit....aku mmg bila dh sronok nak mkn tp tetiba spoil kan mood mmg nak kene..

aku rasa angkat tgan last baru 2 org tekedek2 mai serentak kat meja..hamboihhhh...berebut2 pulak nak amik oder...tp aku tetap sound xkira.."cik, servis apa ni? pizza xcukup nak bayar gaji amik ramai kakitangan ker" ? bapak dh pndang aku terus potong bg oder...

kali ni try pizza terbaru 1 set + honey chicken wing + garlic bread + mushroom soup + mountain dew...
best layan jgak..

Ring Of Fortune
 pizza kali ni ada taruk som elike serunding je..aku xsuka serunding tapi dh diadun ngan pizza + plak ada cheese, BALUN.

Garlic Bread

Honey Roasted Chicken Wing

Mushroom Soup

air yang ni


ni penyeri meja

Alhamdulillah...seeh...ketat perut.....Amin.

Habis dah mkn,kitaorg xbalik lagi..pusing lagiiiiiiii......aku terus request nak carik housing hp..yg lama dh patah..nek atas pawagam kat situ byk jual aksesori HP/laptop bagai...

ok carik dan carik...xmoh kaler itam...akhirnya bapak ngan anak dilepaskan dlm kandang Capcom sementara aku melilau carik housing...akhirnya kau.....tigaploh paling <. aku bedal..

 housing ke 2

ok dh beli, belek2 smbil jln g kat dorang..
 aku join sekali bapak men game ngan anak2..layannnn .....janji mereka puas & terhibur..







Dah habis token, kuar ecm terus balik umh maktua..drop by en aya amik motor then terus balik umh sendirik...samapi umh jam 1030mlm, belengas segala badan..mandi, rehat them masuk tido....