syurga ku

syurga ku

Tuesday, June 28, 2011

soping part 2

sampai d Wang Kelian, sume turun nak abiskan duit utk soping round pertama..raja soping jatuh kat maksu n the gang..paling akhir turun bas dan paling lambat naik bus ! uhh giler minah ni soping.dlm 4 jam jgak masa yg diperuntukan..ada jgak yg telepas ke sempadan thailand..haihhhh rugi nye xdpt masuk sbb xtau.. gambar sewaktu berada di Wang Kelian Perlis.

 ni lah dia lokasi nye..

time ni dh melengen ketiak dek panas..lyn kan jgak feel begambau..si zarra yg sadisss...

belum pape, duit dh hangus kat brg dia dulu.
tu nmpak x tuh kacip dia bedoza 500bath @rm50

lalalallalalaaa.....ni hok dia jgak.payung patsegisama.carmacqueen 80bath @rm8

 ni sekadar bgambau.nak beli? xde kelayan aku.!

hok ni pun? lagik lah xlyn..kat umh bersusun ketebeskal segala ngalahkan bengkel dah.
xpyah !

nmpak bukit blakang tuh? tuh dia thailand..dekat kan?


ni ratu soping (maksu)

nih pun ratu soping !
makde yg xnak ngalah kai topi payung jgak..


Lepas dah selesai kitaorg membeli, destinasi seterusnya adalah ke Padang Besar plak...syurga membeli belah  dan syurga mengorbankan duit ! xsah if g sana x nyinggah ke sini. Kat Padang Besar ni bukan la tempat org high modern sopping pun tp syurga bagi org2 yg budget sederhana.brg pun sume bebas cukai..Dari makanan,baju,cenderahi,alatan dapur sume Padang Besar got it all ! Berada di tgah2 sempadan Mesia & Thailand, Padang Besar is one of the best place for shopping as it represents 2 countries products. Memang la sy pun pulun habis bila ada kat sini sbb destinasi seterusnya sume nya agak mahal mybe la..so apa yg terfikir nak beli, terus je beli.xde tangguh2.bkn senang wei skali dh ada kat sini...

 pADnag BeSAR Perlis






Antara yg berjaya menghanguskan duit saya:-
  • Baju gaun sinonet Zarra..kat sini mmg byk giler ada terjual kat baju2 d;m blog sume tuh..rembat sepasang. (brand zarra made in thailand)
  • Baju saya utk kai ae raya...opsss...
  • Baju T 3 elai utk saya n en aya
  • Toto baby 2 ( utk ella n ryan/zarra)
  • Belt rambu ramba se
  • Baju T Hatyai aby
  • jajan2 n gajus utk ngonyeh
Masa kat sini mmg giler lama hbiskan masa.Masing2 sume membeli sakan..Selebihnya bwk g masuk Langkawi pulak ae keesokkan nya...Bial sume dh selesai, kami menuju ke tmpat penginapan di Alor Star..{erjalanan pulang mmg jemmm giler tp layan movie dlm bus xterasa penat. Sampai tmpat penginapan jam 730 mlm then layan dirik sendirik setelah 1ae bersoping ! penat...penat...penat....






Destinasi seterusnya esok adalah ke LANGKAWI  !! 








Tuesday, June 21, 2011

hari ni kete saya...

1.  masuk semula wad tanjung rambutan lagi (hoikeen) gara-gara :-
    • sensor kau pasang terbalik -- > bila mau reverse sensor bunyik mcm bontot kete lain dekat beno sgt lah kan...
    •  bonet kanan kete terlebih conget ---> teconget dia sikit sgt la kan belah kanan.xde kudis pun               tapi disebabkan bila nak tutup bonet bunyi dia xlawa dr yg asal, tu pasal saje carik motif kau beki smula sampai jadik yg asal...! hakuh bayar guna duit bkn air liur so saje carik sebab.
    • kesan calar / gesel  ------->  ni ae tu amik dh prasan tp sbb xcited kete kuar terus terkedu nak ckp..sampai umh baru terkedu hilang...kasik normal seperti biasa ye.Tenaga asben xcukup nak sental calar tuh..tenaga simpan tuk mlm jomaat.
    • Siap 5 ptg nih.masuk wad pg tadik 830.
    • Hasilnya tunggu lpas jam 5ptg karang..

    lepas jam 5 ptg, hasilnya blh la puas hati sikit..ni pun kami tnya ngape x polish lagik?..terus je dia...

    timekasih abg hoikeen

    • lepas di polish n sume yg rosak dah dibaiki, terus kuar amik bebudak kat umh pengasuh..terlewat 15minit dr waktu asal...tp xpe small matter jer..siap sudah..
      Gituh la bila dh xcident..xmungkin dpt yg ori smula tp jika nak ori bertukarlah kpd kereta baru yg berada dipasaran ! hihihiiii

      Tuesday, June 14, 2011

      lega..

      •  21 Mei 2011  ---->> kete ensiden kat depan pasrk Megamall Kuantan
      • 23 Mei 2011 ---->>Ding dong ngan proton + insurans + terus daftar masuk ke bengkel Swee Lee workshop IM. (tapi bila smpai swee lee xbeki saga BML  ---> ke Hoi Keen
      • Daftar masuk Hoi Keen terus..
      • 27 Mei 2011  ----->> tanya progress kete.Masih dlm pembaikan
      • 1 Jun 2011  ------->>Kete dah siap..tunggu technician estimate damage yg kene..
      • 3 Jun  ----->> dah anta ke insurans.follow up ngan ejen insurans Uni asia.xdpt siap lagi mybe nextweek call smula.
      • 8 Jun 2011  ----->> ejen x siap lagi..call esok...
      • (ok xpe sy relax dulu...siapkan sume sebelum bom meletup...)
      • 13 Jun 2011 pagi..dah siap blum kete saya sekian2...maaf belum lagi puan.tgah tunggu ejen estimate..hah kauuuuuuuuuuuuu...nak men2 ngan hakuh  sgt lahhh kannnn ! xpe thari kul 2 sy call smula sy nak tau siap !! terima kasih...jam 420ptg, yer puan insurans dh siap estimate kete dgn harga RM2300.00 shj setelah dipotong pihak Hoi Keen Rm 5k lebih....gilo !! petang ni puan blh amik kete yer..ohhhh..ok terima kasih..lele2 tu jgak la p hangkut mama g skali utk sign form n en aya skali utk check kete..ops.... tayar spare saya+jumper sume xde nih...(ok ada) nasib baik..puas hati....naik office sign form then ae ni sy bwk kete asal sy smula....alhamdulillah...
      ** motifnya --> Bini harus bergerak kedepan baru sume hal settle..(logik akal sy mybe)



      selesai masalah.....

      Sunday, June 12, 2011

      sambungan dr trip (1)

      Bus pun tiba kat umh mama..budak2 makhluk paling kedepan berlari nak nek bus ngan cop seat..suka benor masing2..beg makpak hangkut, dorang lari lenggang kangkung..ishhhh...nasib si ryan kecik lagi..
      seisi masuk kan beg dlm perut bus bermula...


      time ni sy masih kat gate umh mama lagi tgok gelagat masing2..seronok sgt rasa..suasana dlm bus mcm biasa..ramai yg duk ngan partner yg dh ditetapkan sejak awal..


       ni seater khas tuk bebudak

      ni seat saya duk nun jauhhh kat blakang..duk atas tayar bus..depan sy plak translater yg xreti nak diam iaitu big mama...duaplohpatjam ada je dia ckp...

      seperti biasa sblm bus nak gerak kitaorg akan baca doa dulu.semoga perjalanan pergi balik kami dilindungi Allah SWT..dikepalai oleh Cik Ar..



      ok bila sume dah selamat, bas pun gerak pelahan2...angin holiday pun dah mula terasa...sepanjang perjalanan seperti biasa vcd xpenah miss..tp duk ulang tayang cite g sama 3/4 cite..stop jap kat Genting sempah sblm teruskan pjlnan..then saya yg bwk bdk kecik Zarra terus la siapkan bancuhkan susu dia siap2 sbb nipple bercuti sementara waktu n en aya tapaukan bubur mcd n burger utk alas perut dlm bus nanti..dlm 1/2 jam bus pun gerak..kitaorg ikut jln Genting Sempah potong kat Batang Kali...stop lagi atas dr Genting mkn thari.masakan dr mama, makteh..Kat sini st takeover zarra mandi siap2 supaya dia selesa n x belengas..pjlnan masih jauh...



      teruskn pjlnan & Masih dlm perjlnan.........stop lg kat RnR Tapah utk solat n rehatkn badan..lagi skali mandikan bdak2.. sambil duk lepak kat pondok dpn bus nunggu org len solat bagai..




       atas bass........sampai alor star jam 1030 mlm dr 930am..fuhhhhh....giler penat + letih + ngtuk + lapar...terus check-in penginapan di hijau kuning stesen yg ala2 hidup segan mati xmauuuuuu.....(mmg bab mbuang air beso sy failed ! harus mnenahan dr mkn yg byk..selera taik nk kuar tbntut secara otomatik.) anda harus phm begini lh bila jamban xkene ngan selera ! hangkut beg segala then terus kuar carik kdai mkn.kdai yg dituju area2 c2 jgk.xde lh jauh beno.selesai mkn, masa utk duk ats tilam + aircon yg sejuk..uhhhhh...sgt syokkk !!!! sok pg check-out kul 830.. zzzZZZZzzzz.......

      Awal pg nye dah siap..trus mulakan pjlnan ke destinasi pertama WANG KELIAN...sungguh mcabar !

      pertama.

        video

       kedua.

        video
      ni antara pjlnan kami menuju ke wang kelian..sgt2 mencabar ! sume nak cepat sampai..kecut perut bila duk atas ngan keadaan jln yg curam, selekoh btajam..uhh sipi2 jer..kalau lh bas tbalik lele tu jgak lah...uhhhhh.....seram....soping fasa pertama pun bermula lah di wang kelian....




      Bersambung sebab tukang karut ngantuk lele..

      Saturday, June 11, 2011

      buang tebiat lama !

      "TIDAK ada lagi ungkapan mandi P Ramlee dah lpas pd ni..cuit2 air kat muka setiap pagi sblm g keje pun xkan sy  buat lg..jerang air dlm cerek pun nehiiiii !!!! KARANA tadik dgn jayanya saya bersama en aya n anak2 telah merembat satu bendaalah yg memang patut saya pakai sejak mula pindah umh baru namun baru ae ni blh beli setelah ditong2...


      TERENGGGGGGGG  TENG  TENGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG


       tu harga sblm diskaun, lepas diskaun cuma duaratuslimapuluh sahaja..


      Carik paling murahhhhhhh.......blh pancutkan air panas tu yg penting ! yg lain tolak tepi..ni pun xde water pum sbb ikutkan kelajuan air umh ni pun kuat jgak...so duit pun dlm budget jadi rembat yg ni cukup ! bendaalah ni hanya akan dipakukan kat dinding blik air saya shj..blik air luar kosong..bila nak paku, bila nak beli batang paip segala?...emmm...bab tu pandai2 en aya sendiri langsaikan..jgn duk peram lama celoh meja sudahhh..nanti skali ngan meja2 tu hakuh hempuk...

      Sekian la utk ae ni brg letrik yg penting utk SAYA...niat pasang airc0n mybe postpone lagik gara2 kulit kami2 nih manje sgt besejuk..kipas sudah apdal..

      selamat menyucikan dirik selama mungkin utk saya.


      Friday, June 10, 2011

      cerita yang panjang...


      EPIsoD 1

      Mula cuti persekolahan bln 6 setiap tahun adalah FAMILY DAY kami anak beranak ke destinasi terpilih..Dibiayai sepenuhnye oleh tabung keluarga..xtvt bercuti mkn angin ni adalah bagi mengeratkan silaturahim antara kami keluarga besar. Dikepalai oleh pak sedara saya iaitu Kmie n the geng.

      Tahun ni trip ke 4 kami KEDAH ~ LANGKAWI..Pada mulanya trip telah diatur ke KL~SELANGOR~MELAKA tapi xramai yang nak join sbb destinasi mmg xleh blah asyik ke c2 jer, last2 tukar ke KEDAH `LANGKAWI disaat akhir maka.. ramailah yang nak join sama sebab destinasi Langkawi..sapa yg xnak wehhhh...dah la sume ditanggung dr bus,tempat tinggal utk 4ae haruslah ramai yg nak kan...kalau ikutkan percutian asal, bus + tempat tinggal + duit mk + ,duit poket sume ditanggung cuma duit blanje masing2 keluar tapi disebabkan destinasi yg dipilih jauh & perlukan belanja yg tinggi maka duit poket + mkn minum sendri tanggung..tapi xjadi masalah pun sbb bagi mereka2 if nak g sendiri ke Langkawi pun perlukan masa berbulan2 nak kumpul duit baru lah dapat g..mahal weh..nak2 sapa yg punya anak ramai..alahai....

      Tarikh yang telah ditetapkan adalah pada 4 June 2011 hingga 7 June 2011..bermulalah rutin saya mengumpul duit gaji bln 5 nak g bercuti..seronok giler nak tunggu tarikh 4ae bln..bwk anak2 n family bercuti..makin dekat makin terasa nak pack2 baju segala tetapiiiiiiiii.......mak aiiiiii....Rabu 1 June sy dapat surat ujian bertulis dari MPK yg jatuh pada hari AHAD 230ptg..rasa time tu jgak la nak jerit pesal la dpt time nak g bercuti..ishhhhh...dugaan sungguh...akhirnya pagi Khamis saya ngan En aya panjat tangga MPK jumpa org atasan nak minta tunda di awalkan @ dilambatkan namun mengikut prosedur xblh cuma diawalkan masa pd hari yg sama di sebelah pagi jam 830, blh..


      Trip family day ke Kedah ~ Langkawi 4D3N

      Mintak pandangan sume, ujian bertulis tu penting, dpt ke xdpt belakang hal so saya pun decide g exam sebelah pagi ahad & nak book tiket flight pg ahad selain dr altenatif nak bus xpress sendiri..puas dok carik tiket  flight sume hampa sbb ahad flight xjln. adapun di LCCT trus ke Alor Star jam 730am ae yg sama.jemmmmm pkala hotak...so akhirnya bus jugak la pilihan kami..terus menuju ke terminal nak beli tiket utk 2 org RM 121.80 dari Ktn ke Alor Star jam 10am ahad..maka niat nak pack brg akhirnya tergendala sbb kitaorg btolak lewat 1ae...terus mood sepoi2.

      Jumaat pagi dpt panggilan dari En Aya...."ehhh..exam ibu dapat postpone tarikh 12 June jam 830am.." hah ???? yeke nih? haar cc Mat MPk dh sign surat ni....wahhhhhh giler kauuuuuuuuuu......gumbira sgt2 trus suh en aya return smula tiket bus..Dapat duit return tiket rm 96.00 shj..slbihnya tax..lantakkk....hah maka pencarian stroller pun bermula thari Jumaat di kedai 2nd di Balok..xdan2 nak smyang Jumaat laki i..hihihiiiii..lupa..dlm perjalanan ke sana if xde 2nd dh ckp awal2 kat en aya nak singgah kat Butik Twin Baby ale balik n en aya setuju....tapiiiiiiiiiiiiiiiii.....skali dh smpai ke Balok tutup plak la kedai org smyang Jumaat..hampa.. pusing blik terus ke twin baby..uiiiiii cantik belaka2 brg2 kat dlm tuh..rabun mata sume nye nak beli tp kenangkan duit tinggal apa yg nak beli je so tgok je lah & niat nak carik stroller je.budget pun cuma bwh rm250 sebiji..lebih xde la..

      uhhhh byk sungguh pilihan tp sume nye rate 250 keatas..yg ada cuma rm199 brand disney kaler pink tu pun simple giler..yg berkenan jgn ckp la mahal wehh..mac laren? mak aiii 6rtus keatas ! ehhhhh....skali terpandang stroller yg mmg sy niat dh nak beli dlm FB Suhailie Shamsuddin tp mahal rm350 xtrmasuk postage rm50..dekat twin baby harga dia rm399 tp bila dh tgok sendiri,pegang sendiri,letak bb sendiri memang diakui bagus n berbaloi if beli..puas hati !! rembatttt smbil tutup mata ulurkan duit....

      Pastu blik umah terus basuh kain yg tinggi sama level suis dapur smbil2 pack baju segala..penat jgn ckp...uhhhh.....msuk tido jam 1am then bgun kul 6am..Bus dijangka sampai dr Pekan jam 9am berkumpul di umh mama & bermula lah perjalanan kami dlm beberapa jam lagi...

      Bersambung....

      Friday, June 03, 2011

      ---------> time to relax...

      b
      e
      r
      c
      u
      t
      i



      s
      e
      k
      e
      t
      i
      k


      d
      a
      r
      i


      4

      j
      u
      n

      2
      0
      1
      1


      h
      i
      n
      g
      g
      a


      7

      j
      u
      n

      2
      0
      1
      1

      enjoyyyyy  with my family!!!!

      grabb !!!!!!

      hihihihiiiii...akhirnya surf dari bulan ke bulan dapat jgak lah bendaalah nih ! alhamdulillah...dr mall ke mall aku carik + survey rege mane yang ok cantik last2 amik keputusan nak carik kat kedai 2nd je sudah....blog ke blog aku masuk, sekali terjah ke butik Twin Baby di Jalan Beserah terjumpa lah stroller baby yang sy surf smlm dlm fb kwn..

      senang carry..cute...comfortable....small...save space....then saya grab yg nih...hangus lagiii.....


      HALFORD-FLIPLITE STROLLER SCARLET
      FOR MY KID'S..










      Product Descriptions :-

      • Recommended from birth and up
      • Holds up to 18kgs
      • Five-point safety harness for maximum security
      • Umbrella fold
      • Carry handle for easy portability
      • Height adjustable shoulder straps
      • Lockable, front swivel wheels
      • Shopping basket hold up to 3.5kgs
      • 4-position seat recline
      • Stroller Weight: 7.2kgs
      • ECE 44.04 Approved Standard
      • ISO9001:2000 Certified
      Available Colour :-
      • Scarlet ( Red )
      • Papaia ( Orange )
      Specifications:-

      Product Weight: 7.20kg
      Packaging Dimension: 27cm (L) x 20cm (W) x 109cm (H)
      Packaging Weight: 8.3kg



      http://www.onebabyworld.com/halford-fliplite-stroller-scarlet-red-p-1151.html


      SELAMAT BERCUTI......