syurga ku

syurga ku

Monday, February 22, 2010

Tahlil




21 Februari 2007 tarikh pemergian insan tersayang arwah mami...Kali ni sebulat suara telah dicapai & akhirnya dipersetujui oleh semua maka tanggal 20 Februari 2010 bertempat di rumah mama satu majlis tahlil telah pun dibuat bagi memperingati pemergian kesemua arwah2 yang dulu menyahut panggilan Ilahi..Al-fatihah untuk semua....

Tepat jam 5 petang selepas solat Asar, semua jemaah surau Al-Ikhwan yang dikepalai oleh Ustaz Ayub dengan di iringi hampir 30 jemaah telah hadir bagi majlis tahlil.Alhamdulillah ianya berlangsung dengan teratur..

Kepada semua yang membantu, saya sebagai wakil tuan rumah mengucapkan terima kasih dan semoga majlis tahlil pada kali ini dan seterusnya akan lebih diberkati oleh Yang Maha ESA..InsyaAllah


Antara menu hidangan :-

  • Mee Rebus
  • Mee Hoon
  • Keropok
  • Karipap & Temosa Aya
  • Pulut Kuning
  • Ayam Rendang
  • Dadih Jagung & Strawbery
  • Agar-agar
  • Buah limau
  • Air Oren + Teh O suam



Gamba ni sebelum g menolong umah mama, kami p kenduri di Kg Bugis Beserah

 

  

  



Suasana di majlis tahlil

 


 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Sekian untuk semua.

Saturday, February 20, 2010

Thursday, February 18, 2010

hormon saya kali kedua...

10 minggu 2 hari.....


Keadaan diri yang masih tidak seimbang kerana pembawakan budak. Hormon yang sangat2 tidak menentu menbuatkan mood saya kadang2 bleh jd kacau lanau kata org Pekan...Uhhhhhhhh......Morning sickness? semestinya terjadi kepada semua ibu2..Gejala muntah & loya, lemah badan, sense jadi x centre menjadi perkara wajib bagi saya..Kalau boleh mau semahu-mahunya saya bergolek 24 jam je atas katil. Malas nak buat sume kerja hatta nak buang air setiap mlm pun mata saya still tertutup rapat. Tapi itulah lumrah bagi para ibu yang mengandung..

Alhamdulillah kelahiran mengandung anak pertama tidak banyak masalah yang timbul..Syukur sangat2..Bab2 makan saya amat menitik beratkan untuk kandungan saya.Xdelah nak mentekedarah benda2 yang merepek xtentu pasal tp kali ini junkfood 'taik hidung cina' menjadi peberet saya..Semalam secara tiba2 tgah tgok cite James bond Die Another Day boleh plak ngidam temosa mak mertua.. Kul 10.30 mlm plak tu..meroyan bagai la asben g umh mak mintak temosa..plak tuh bungkus air teh beng se..uhhh mmg best giler.

 
 pemberian mak mertua saya

  
 20 biji kesemuanya


dan inilah hasil nye setelah di goreng oleh saya..jauh lebih baik warna kulit nye selepas digoreng..
Sila abaikan kehitaman yg melanda temosa itu...

 
Hasil yg telah di'kondem' oleh asben..


"bu ni...xpandai betoi masak"..." Ko kalo nak kondem2, jgn makan..Pandang jek..Aku sumbat ngan temosa ni kang..Dah slow dh api gas tp dia nak itam jgak.nak wat caner? lantok.." (sebenar nya saya akui mmg taim ni pndangan mata lebih tertumpu ke arah tv sementara temosa berjoget sendiri dalam kuali di dapur...hehehheheheh)

Ni pulak masalah saya setiap pagi masuk ofis, mood secara otomatik akan bertukar M.A.L.A.S...serbi serbi nak buat kerja xmenjadi..Bukan nye byk sgt pun kerja di ofis tp mmg saya amat MALAS..Tp bukan utk selama nya namun saya percaya sikap ni hanya seketika cuma.

Kedua, masalah cramp kaki melanda saya setiap kali saya tidur..UHhhhhhh....mmg xtahan sakit bila kene simpul biawak...(pernah dgr ke x? tp ni la ayat yang bese family sy guna) urat kita bersimpul. MasyaAllah bila ni berlaku saya mcm org gila meroyan setiap mlm.tepekik telolong minta asben urut tp bila nak disentuh saya menjerit..sakit siot !!! Ishhh...nauzubillah lebih teruk dr sakit nak bersalin. Tapi saya seronok sebab taim mengandung je saya akan kene sakit ni. Kira 1 adventure jgak la tp adventure kepala hatuk ko..
seksa ada ler... !! Ubat yang mujarab yang biasa saya pakai adalah minyak angin Fire Sens Mentholated Rub keluaran CNI..Taim mengandung anak 1st, 3 botol habis saya balun.Gosok tang sini, gosok tang sana..Bau dia..fuhhh.....naik sampai kepala..Mujarab...

Ketiga perkara wajib pinggang pulak yang cream bagai...Dan siapa dia if bukan asben saya yang mengambil part menggosok & tumbuk belakang pnggang saya setiap mlm..Mengada & gedik kan bila taim mgandungkan 2nd bb ni...Dulu angin saya xde la cenggini rupa..Pulak tu taim tido, secara purata nye badan saya akan melingkuk no 8 gara2 ruangan yang cukup sempit dan diambilalih kuasa sepenuhnya oleh si Ryan..byk cengkadak betoi bdak kecik ni..segong kang

Itu belum lagi bb dlm perut ni berlaku kasar sebagainya. Tang kene tertonjol sana sini, aduhhh tu lah part yang saya paling geli geleman..xsanggup nak tgok..Serius saya geli...

Perkara len yg saya hadapi ialah sakit gg..ishhh....giler sakit..tang mengandung bagai ni lh dia wat sakit pulak.taim xngandung, xde lak mau sakit ke hape.mmg dugaan betoi.Pulak tu taim tido dia boleh sakit.. ishhh...mmg mengada2..





TETAPI KENE TANG NI SAYA TERKASIMA....NALURI TIBA2 JADI CENGGINI


Baju bb girl yang berjaya disambar oleh saya gara2 xtertahan dgn semua kecomelan design girl..mmg pantang giler tgok baju bb girl kat merata alam ngandung kali kedua ni..tetiba feel nak anak girl terlebih2 plak...So, dari xbeli, bek saya beli..apa pun jantina saya tolak tepi...Biar lah baju ni terselit di dlm almari ryan..Moga2 impian menjadi kenyataan...Amin

gathering wif my big family


Ae jumaat lepas keje seronok bukan kepalang sebab nya saya akan pulang ke kg halaman tercinta di Pulau Tambun Pekan...huhuhuu...seronok seh....dah hampir 2 bulan lebih xbalik kg..rindu kat angah dan suasana kg..Jam 630petang saya bertolak dari rumah & singgah di KFC Giant tapau burger Zinger peberet saya....Seperti biasa singgah amik maksu 1 family n sampai di kg jam 740mlm..Angah dengan senyuman penuh makna & gembira menanti kepulangan saya yang terawal sampai...2 jam kemudian tiba giliran makteh 1 family memeriahkan lagi suasana malam...

Memang seronok bila dapat berkumpul cenggini selalu..Kepulangan sedara mara amat dinantikan dgn penuh kegirangan....Makde, mama nur, cik ar sekeluarga....... saya seronok x terkata.......!!!!!!
Rindu beb tp if ada arwah mami.....lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lahhhhhhhh melengkapkan hidup ini.....Dia lah yang terbaik bagi diri saya...Mami....miss u so much....(tetiba airmata mengalir di depan pc ofis...)uuuwaaaaa.......Al-Fatihah untuk arwah mami..

Ae Sabtu berlalu dengan penuh keriangan.....

Pagi Ahad seperti biasa, jam 730 pagi sume dah terpacak untuk ramai2 join the club bundle yang diketuai oleh Maksu selaku pelanggan tetap memborong habis sume baju2...Inilah xtvt menghabiskan duit..

Dan xtvt yang dinantikan :-

Inilah masa yang sesuai untuk merancang sesuatu xtvt bagi mengingati memori bersama bila dah dapat berkumpul beramai2.Dan kali ni, camping belakang umah pak long menjadi pilihan selain dapat mengisi masa memancing bagi kaki2 pancing..

Rancangan yang diatur oleh Angah selaku pengelola camping dan dibantu oleh saya menyebarkan maklumat kepada cousin2 mendapat sambutan yang cukup memberangsangkan..Semua dapat join mlm tu walaupun ada yang sampai lewat namun...cooperation korang sume amat bererti terutama bagi "menghappykan" hati Angah...

Sebelum malam camping, tugas menyediakan, membersihkan tempat camping, memasang spotlight, mendirikan khemah diambil alih oleh Angah & the gang..
 
Seperti biasa part menyediakan makanan & menggepalai rancangan di dapur diberikan oleh 'makcik kantin' kita yang diberi gelaran oleh maksu..hehehheheeh....Siapa lagi if bukan Makteh yang selalu menjadi chef terkenal kita sume di kg dan dibantu oleh mak sedara yang lain..Menu pada malam camping adalah :

  • Nasi Lemak + timun + sambal udang + bilis goreng 
  • Papadom
  • Keropok
  • Karipap
  • Tembikai
  • Jajan
  • Kacang
  • Roti
  • Mee Hon Goreng
  • Air Oren
  • & yang paling utama adalah BBQ AYAM, IKAN

Fuuuhhhhhhhhh.....memang dah lama menantikan saat mcm ni. Makan di tepi pantai sambil memancing, Borak2 kosong, bergurau senda mmg kewajipan kami keluarga besar..

Tapi bila cuti dah nak habis, berangkat pulang 1 family n 1 family amat mensayukan perasaan terutama bagi Angah..Namun begitulah lumrah kehidupan... InsyaAllah panjang umur kita bersua lagi dengan xtvt yang lebih menyeronokkan...


I LOVE MY BIG FAMILY & SPEND TIME TOGETHER2.....


Memori Keluarga Dasimah Tercipta Disini ...



Suasana Kg di subuh hari


 

  Ini kerja mengasingkan serai yg dilakukan oleh adik saya

  

xtvt petang oleh cousin2 saya
  

  

  

  


xtvt bermain rounders
  

  

  


permulaan BBQ
  

  

 

  
 amar, saya, sarah n angah

  

  

  
 the 'debak' club


suasana di 'dapur' sementara

  

  
 itu dia makcik kantin kita yg bertudung pink plain

  

  

  

  

  

 




saat mengaminkan doa yg diketuai oleh Ustaz Cik Are 


  

  

 

  


ini dia menu wajib pada mlm BBQ
  

  



Jom kita mentekedarah apa yg ada.....
  

  

  

  
 sungguh tidak senonoh gaya mkn saya
(pedulik aku)

  


Ini dia muka2 org pelarian kemboja
anda saksikan sendiri

  

  

  

  

  

  

  
 aya n nina

  

  

  

  

  
 terselah kepoyoan seorang kaunselor..hehhehehe

  

  

  

  

  


kaki2 pancing
  

  

  

tempat beradu
 

 


Sekian untuk part cuti kali ini...Terima kasih