syurga ku

syurga ku

Friday, October 30, 2009

congrat.....


Eeeeeiiiiii......dah lama saya tunggu baru smlm saya dpt email dr my love sister sejak kawin dia bulan 9 baru2 ni.....lama saya tunggu tp baru ni kak mieza send kat saya buat tatapan saya & saya abadikan dlm belog saya sebagai a part of memory in my life.. Kak mieza is a special person coz...dia lah satu2 nya kakak angkat saya @ best friend saya. Keriuhan dia pertama kali berjumpa mbuatkan saya seronok sejak saya mula kenal dia di stall burger asben saya dulu..Dia lah antara kwn yg paling rapat (girl) dgn suami saya & abg Masri..


Kak Mieza ni simple, baik hati, xkedekut, open minded n yg paling best dia ni easy going...Kitaorg dh mcm adik beradik dh...Emmm....akak, so sweet lah wajah akak bila dh (btudung ni)...comey sgt...Saya sekeluarga doakan akak melayari bahtera alam rumahtangga dgn penuh kesabaran...


Ikatan ini xkan putus w/pun masing2 dh berumahtangga...I MISS U My SiS......

Ini untuk Kak Mieza & Abg Romi




 Majlis Menyambut Menantu di KL

 
 Pengantin bergambar kenangan bersama teman

 
 Honeymoon di Sabah

 
 Enjoy your honeymoon


Thursday, October 29, 2009

kasih syg.....tinggi nilainya....




Saya tertarik dlm slot cerita dibawah.Sedang sy ralit mengemas fail di dlm almari, sy terpegang satu note ini. Bagi sesiapa yg terbaca, mesti anggap ini perkara biasa namun pada saya, apabila kita selami situasi ini, cerita dibawah memberi byk pro & kontra dlm kehidupan seseorang. Begitu juga bagi diri saya. Ingin saya kongsi kan kpd blogger2 di luar sana untuk tatapan & sy create dlm blog ini sbgai satu panduan hidup saya.

anak:      Ibu, mcm mana kita nak pilih seseorang yg terbaik sbgai
              org paling kita syg? Mcmana jg kasih syg itu nak
              berkekalan?
Ibu:        Oh, syg nak tahu? Emmm...baiklah, skrg syg buat apa
              yg ibu suruh. Ikut je ye...mungkin syg akan dpt
              jwpan nya.
Anak:      Baiklah...apa yg harus sy buat?
Ibu:        Syg pergi ke padang yg berada di depan rumah skrg.
              Syg berjalan di atas rumput di situ & smbil memandang
              rumput di depan, pilih yg PALING cantik tanpa menoleh
              ke belakang lg walaupun sekali. Dan syg petiklah rumput
              yang paling PALING cantik yg berada di depan syg tersebut
              & slpas itu bawa blik ke rumah.



SELANG BEBERAPA MINIT........

JENG.....


JENG......


JENG......

Ibu:          Mana rumput yang ibu suruh petik?
Anak:       Oh, td sy bjalan di atas rumput & sambil
                memandang rumput yg berada di situ, sy
                carilah rumput yg paling cantik.
                Memang ada byk yg cantik tapi ibu kata
                petik yg paling cantik
                maka sy pun terus berjln ke depan sambil
                mencari yg paling cantik tanpa menoleh ke belakang
                lg. Tapi sampai di penghujung padang, sy xjumpa pun
                yg paling cantik. Mungkin ada di antara yg di belakang
                sy sebelum itu tp dah ibu ckp x boleh menoleh ke
                belakang semula, jd tiadalah rumput yg saya boleh petik. 
Ibu:          Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita
                telah berjumpa dgn seseorang yg kita sayang, jgn lah
                kita hendak mencari lg yang lebih baik drp itu
                Kita patut hargai org berada di dpn kita sebaik-baiknya.
                Jgn lh kita menoleh ke belakang lg kerana yg
                berlaku tetap dh berlaku.& semoga yg berlaku tidak lg
                berulang. Jika kita berselisih faham dgn org yg
                kita syg itu, kita blh perbetulkan keadaan & cuba
                teruskan perhubungan tersebut w/pun byk perkara yg
                menggugat perhubungan tersebut.dan ingatlah org yg
                kita syg itulah kita jumpa paling cantik & paling baik
                pada MULAnya w/pun ikutkan byk lg yg cantik &
                baik seperti rumput td.KECUALILAH jika hubungan
                tsebut x boleh diselamatkan lg, maka barulah kita
                mulakan sekali lg. Maka sayangilah org yg berada
               di depan kita dgn tulus & ikhlas..


Menghargai setiap hubungan yang terjalin, nilainya mengatasi segala yang ada..

Tuesday, October 27, 2009

tatkala kebosanan menghampiri....




cewahhh......xthan sy ayat jiwang diatas nun...hehehheheh.....bila saya xde wat pe, bosan pun dtg, bila bosan dtg, fikiran pun merewang2....bila fikiran dh merewang mcmni lh jadi nyer...Betapa best nyer apabila di saat & ketika ini saya ditemani dan "dipeluki" diatas katil bersama bantal golek saya...confoter saya yang busyuk, kipas, ditutupi oleh langsir bilik yang menjadikan suasana tidur saya kesuram-suraman...aduhhhh......syok nyer rasa ayamas.....ehhh...ehhh...syok nyer dunia....


Tp begini lh saya apabila xde apa yg nak dibuat di ofis..Bila bos menghilangkan diri ntah kemana, ini lah time saya melakukan apa yang saya nak....



relaxxxxx...........


saya sedang membaca surat khabar 2 hari lepas sambil mkn snek...
maaf kan saya atas kekaburan gambar ini kerana 
si polan ini tidak begitu arif & masih berhingus lagi..


Ini lah saja hasil kebosanan saya tatkala ini..Harap maklum ye asben ku apabila melihat pict ini..Bukanku mkn gaji buta tetapi keadaan yang menyuruh ku berbuat begitu...

Saturday, October 24, 2009

xde kerja....cari kerja.....


Org len best duk mengulit lena hr ni tapi saya hampeh nyor...org meraikan hari keputeraan sultan, sy.......meraikan sorang2 kat ofis berteman sepi...huhuhuuhuu....sedeyyyyy........

Xtvt part ini adalah xrancang sebenar2 nyer namun tetapi, bagi mewujudkan suasana "peace no war", sy pun snap la pict ni utk suka2..hehhee...

Kejadian ini berlaku:....



Gumbira sebenarnya hati selepas buget family dibentangkan...(not budget oleh PM tau...) dipengerusikan oleh Director Board Of Family MR AYA CHOT & dihadiri oleh saya selaku pendengar tetap seumur hidup dan juga MR AYA JRayyan yg mencatitkan minit ntah apa apa ntah.....Topik yang diperbincangkan tidak lah se grand di Parlimen tetapi semua hutang piutang saya & family dpt dilunaskan & perbelanjaan seterusnya di capai dgn senyuman...(boleh g sopping ke yang???....smpat sy mengusik asben saya & asben pun berkata...ko nih...kata nak angkat moto se, xabis2 nak soping...hehhehehehe......) sy dgn tawadduk nyer menundukakn kepala tanda sy dimarahi..& dgn tidak semena2 rambut sy di tarik oleh sang kenit yg membuatkan sy menjerit........SAKITTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT......................




 ini dia suasana sebelum buget dibentangkan..keliru mana nak mulakan dulu ni..

 
bia sy amik part watkan air...sila besabar sume..
cuma cawan spiderman sahaja yg ada...cwn lain sy masih blum betah memegangnya 
ucap si kenit rayyan


ini sampingan sahaja wokehhh


 Ini dia wajah slpas buget siap dibentangkan...


 ini dia bilik tido sy di alam fana mimpi...engkau pula berdusta...aku tepenjara....
(sila abihkan lirik lagu ini sendiri)


 xtvt sehari sblum kejadian buget berlaku
kita pilih mane yg bekenan...hip..hip...huray..

 
 i want this....wahh...anak saya dh pndai speking da...
lokasi di Kota Paris @ Kuantan


tgok bola smbil cabut rumput..

 
 pict yg xde kene mengena.
sila abaikan

 
 ini pun pict sampingan sahaja..

Demikian lah cerita untuk entri kali ini..ini hanyalah sekadar suka2 bagi menghiburkan perasaan apabila di cuti Keputeraan Sultan Phg dibekukan oleh pihak majikan..Sungguh murka sultan saya untuk pengetahuan semua...





Saturday, October 17, 2009

Amalan begotong royong



hehehehehe.......
Basuh krete???arrggghhhhh xtvt yg kbyakan nya tdak disukai sesetengah individu..Nak senang anta car wash..Sambil membaca surat khabar yg ada atas meje buruk kat car wash tu smbil kaki di goyangkan sikit. Sedar x sedar, encik....kreta dh siap...hulurkan duit dan terus jln....senangkan????


Saya pun mcm tu jgak al kisahnya tp xlah selalu..Ikut mood jgak lh..Rajin, saya wash sendiri tp kalau kemalasan sy meruntun-runtun, jgn harap lh nak wash sendiri...bo layan lh...amik ko saya start kete...vvrrrooommmm....menjadi pelanggan di car wash yg berdekatan..hehehheheh...


Tapi semenjak dua menjak ni xtvt ini di ambil alih oleh 2 org ahli majlis tertinggi saya merangkap bodyguard saya...(aicehh) dlm melaksanakan tugas ini.. Nak tau siapa kah gerangan nya???



heheheh...inilah dia pengganti saya.. (sedang mengutip sabun2 yg beterabur di atas lantai..)
anda fikir lh sendiri

Itulah dia oang kuat saya bekerja membantu keluarga..Sedari kecik di latih.hahahha...Dlm duk sibuk suami saya mencuci, rayyan pun sama geli menggosok body kereta menggunakan berus kain...(CSVSFJSmfsjkfsjfskfs....) mampuihhhh....



yahhh...ini lah dia pekerja saya yang di bayar gaji yg amat tinggi nilainya..
Gaji kasih sayang...kekekkekeh...



 inilah xtvt kesukaan rayyan bermain air sabun


 mane satu yer aku nak amik?? emm...


 krek...krok...krekk..krok...(bunyi saya menggosok)


keletihan apabila selesai mbasuh kereta 


* Sesungguhnya ikatan kekeluargaan terjalin rapat dengan wujudnya
    suasana begini di antara  keluarga







Friday, October 16, 2009

Kata Pujangga


   Perempuan bagaikan angin lembutnya melenakan
   ributnya menggusarkan.
   Adakalanya mereka seperti ibu menyaji kasih, menghidang sayang
   Adakalanya mereka seperti anak ingin dibelai, minta dimanjakan
   Adakalanya mereka seperti nenek berleter seadanya, merungut
   semahuannya.

   Teman kembara dalam kehidupan yang sementara ini.
   Bahagia dan derita kita sangat berkait dengan mereka
   Peritnya mengukur cinta dalam ukuran mayam atau menimbang setia
   menerusi Bursa Saham papan
   utama kasih isteri,
   turun naik mengikut kadar tukaran wang asing.
   Tiada guna menyesali diri diakan dulu pilihan kita ?

   Semasa mekarnya dia dihargai, dipuja-puji dan
   dia kini sudah menjadi ibu pada anak-anak kita sudah takdir...
   Permata yang dipilih perlu digilap semula.
   Namun putus asa jangan sekali terimalah dia, dengan redha.
   Justeru isteri pada hakikatnya adalah bayang-bayang suami
   Wanita adalah tulang rusuk yang bengkok luruskan dengan berhati-hati
   Bertegas tapi jangan berkeras lembut tapi jangan reput
   Marilah sama-sama kita tabur secubit salji pada segenggam api.
   Telah banyak kita dengar cerita keruntuhan, kisah perpisahan.

   Biarlah skrin-skrin internet atau intranet memaparkan yang indah-indah
   pantulan seri rumah tangga kita.
   Bicara ini diakhiri dengan satu coretan yang mungkin boleh diguriskan
    pada kad hari lahir isteri atau kad
    ulang tahun perkahwinan atau surat biru yang ingin kau
    utuskan padanya...
   
   Aku hanya seorang suami yang menerima setulus hati seorang isteri.
   Janji yang termeterai di akad nikah kita musim yang lalu.
   Salam kuhulur buat menyapa hatimu nan luhur.
   Bersamalah kita harungi derita yang datang.
   Bersatulah kita tempuhi nikmat yang bertandang.
   Denai perkahwinan pasti dihujani air mata.

   Biar kita rasa:
   Rupanya syurga itu sangat tinggi maharny
   Isteri... tidak kutagih setia, sesetia Hawa
   Atau kerinduan menggila Laila yang sangat dalam.
   Terimalah kehadiranku di sudut tersuci di dalam hatimu....
   seorang isteri

Telah ku siapkan satu daerah paling sunyi
Dalam hati ini untuk kau isi sebagai isteri
Untuk kau penuhi dengan kemuliaan seorang wanita
Untuk kau beri erti dengan kelembutan
Untuk kau hargai dengan kasih sayang


 Ku ingin kau jadi wanita mulia
Yang tahu harga budi dan hati
Seorang lelaki bernama suami

Kerana engkau isteri
Ku ingin kau mengerti bahawa hidup ini
Tak semudah yang kita janjikan
Yang kita janjikan
Kerana kau isteriku

Wednesday, October 07, 2009

surat cinta jejaka JPJ

Adoiiii.... mau saya nangis apabila sy di tahan di tgah2 panas & kesibukan lalulintas..Malang sungguh nasib saya ditahan olel JPJ di IM dlm 1 sekatan jalan raya..Ya Allah mana x glabah ni lah 1st time kene beb...Road tax punya pasal, kete bos punya pasal..alih2 nama aku yang tertera dlm surat saman...blurr.....

arhhhhggggg malas dh nak ingat tp hari smlm amat menyakitkan sanubari saya dan menentesionkan kepala saya dengan sume mood sy hilang dek kerana surat saman & lebih parah lagi apabila dimarahi oleh bos sendiri...(setan telah menghasut sy membuat dosa kpd org yg terbabit tp hanya sy, asben dan Dia saja yang mengetahui)..

Kepada sang penyaman tuh, saya xmarah hang pa sume sbb mmg dh keje hang pa mkn saman org...nak ckp lebih, asben sy pun sama jgak dlm bab2 nyaman ni...Apa yang boleh dia kata kpd saya hanya...hehheheheh....ibu kene saman yehh...ibu kene saman yehhh.... mznjzchodkepqemncskfjcz/kcp......



XTVITI RAYA



Waterpark gambang taman tema pertama di Kuantan selepas Genting Highlands..
Raya ke-5 saya bersama cousin2 telah menghabiskan cuti raya beramai2 menyerbu taman waterpark..Dan pada sebelah malam nyer kami serombongan telah melepaskan penat di siang hari di pusat bowling Premium Lane Ktn Plaza..


Malas nak cerita banyak dan inilah sedikit kenangan saya & cousin disana. Enjoy sgt2..



yearrhhhh...kami bersatu


 snap ramai2


 di mana Rayyan?? hahahhaa...


 kami di tutupi oleh lautan manusia


peace


 best giler wehh....



ma with rayyan


cantik hang pose


** xtviti riadah bersama family adalah saat manis dlm hidup saya..Love u all !!!

raya dtg lagi



Camner erk nak mula mukadimah ni..Raya??? Apa yg istemewa nyer pd sy disambut kali ni? Langsung xde mood nak cerita tentang raya tp bialah sy nukilan kan sdikit supaya belog sy ni nmpak di update kan oleh pencipta belog ini sendiri..


Lebaran kali ini agak mengembirakan sy kerana byk royalti yg datang utk sy berhari raya.Seperti tahun2 sudah, persiapan raya saya agak rancak dan dpt dibereskan mengikut lunas2 islam....chhooiiii!!!!....dr segi pkaian suami, anak, umh,duit raya, mkanan sume namun raya kali ini agak memeranjatkan saya kerana apa yg masih kurang bg saya menyambut raya setelah di tick list kan dlm memo home adalah ketiadaan SEPASANG BAJU RAYA buat saya !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! waaaaaaa.....waaaaa.......waaaaaaaaa.......Mencari combination colur pink +biru amat menyeksakan saya berhimpit2 dlm lautan manusia....TIDAk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Inilah kali pertama sy smbut tanpa memakai baju raya yang setelah ditelitikan betul2, setiap tahun baju kurung pasti ada untuk saiz sebesar sy apabila dibeli disaat2 akhir (itulah amalan sy soping last minute) namun apakan daya..... sy cuma berendam airmata sedangkan asben dan anak saya beraya dgan baju raya mereka.. Ketensionan saya amat lah ketara di pagi raya..


Namun xpe, kedukaan saya terbalas apabila dgn baik hati nya asben sy melencong ke Kamdar pd raya ke-4 untuk mengotakan janji menghadiahkan isterinye 5 pasang kain ela sbgai pengubat raya...hahahhahahahah....apa lg mcm org disorangkan bantal, sy tanpa berlengah lg mendaki tangga eskalator meninggalkan anak & asben di blakang smbil mata meninjau2 kain2 yg tergantung di tepi tangga..


Huhuhuhuhuu....puassss....!!!!! sume kain yang sy bkenan saya balun...sy xkira harga nye asalkan hati sy puas !!! Tunggu ko next raya akan ku balas kedendaman berhari raya dgn lebih grand lg..Akan ku terjah ke Kuala Lumpur untuk sopping raya next year..Saya promise !!! whatever nak jadik...jadik lh...sy xkira.


Hanya ini yg saya pilih setelah semuanye ditapis mengikut undang2 SIRIM....



Melayan karenah Rayyan bermain bunga api di mlm raya....(oiii org g mesejid takbir raya lh woiiii....sy mjerit kpd asben di alam mimpi..)


wajah2 kesayangan sy di pagi raya...maaf ibu xdpt trut sama kerana dek kebogelan ibu utk memakai sepasang kurung raya


dan lg rayyan menggodemkan uno ntah cpa punya ntah


moh kita jln raya...vvrrrooommmm


uuuiiihhhhh...sian asben sy tetido dek kekenyangan



** Persiapan list raya utk next year sudah sy siapkan & sy button pd memo home siap2..