syurga ku

syurga ku

Monday, September 27, 2010

slot puji laki sendiri....



  • Tq en aya sebab sudi jadi suami saya sehidup semati..
  • Tahan melayan karenah yg byk songeh bila sy meroyan...
  • Sudi jadi air bila sy jadi api..
  • Jalan kan tanggungjawab sepenuhnya walaupun ada jgak termiss..
  • Sayang & terima saya seadanya...
  • Caring & sharing...
  • SAYA SAYANG KAMU BERTIGA FOREVER & EVER !!!!!!

pilihan en aya...

Lama menunggu akhirnya pagi td pintu kayu yg en aya pilih dapat dipasang sepenuhnya oleh pihak Yong Kong pintu..Menunggu turn & proses memasang lantai hall menyebabkan pintu main terpaksa delay hingga ke ae ni..Alhamdulillah sume settle walaupun secara berperingkat..Walaupun xdapat nak tgok pemasangan pintu namun en aya dgn baik nye telah snap pict untuk bini yg sedang bpantang ni..tqsm...

n then lepas ni tugas memindahkan brg umh diserahkan sepenuhnya kpd en aya & the gang mpk...tugas mengemas insyaallah saya buat lepas habis bpantang....

time is running !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
34 ae dari skrg......tik...tok...tik...tok.......











 by: en aya

Wednesday, September 22, 2010

Cerita ae ni....Zarra...

Alhamdulillah ae ni dah masuk ae ke 6 Zarra dilahirkan.Pejam celik pejam celik perutku dah kempis semula..Skrg tgah on to reduce segala lemak tepu yg masih melekat di segenap perut..cayok2..insyaallah berkat dorongan my sis Ella insyaallah kerampingan dia menjadi pendorong...Amin..

Ae ni En aya dengan gagahnye telah mendaftar mykid Zarra jam 9am bersama Ryan.Sebab nye lusa en aya dah mula kerja. Kene daftar sebelum Jumaat sbb nak dapat claim anuallance & kesumba utk kelahiran anak. So siaplah sijil kelahiran AMY NURZARRA IMAN BT MOHD SHAHRULLAH.

Ae ni jugak tali pusat Zarra dh tercabut bilamana mama mandikan Zarra pagi td..Alhamdulillah...Cuma pusat zarra perlu dituam takut tersembul...Insyaallah ibu akan buat apa yg mama ajar..

Semalam en aya amik umie datang ke umah melawat cucu..Sian umie rupanya xde transport nak dtg sbb sume o/station..xpe la lewat pun asalkan dtg..Td sekali lg umie dtg bsama ina n mektam menjenguk saya ngan bb zarra siap bwk putu mayam utk saya mkn..Masyaallah susah nye la...terima kasih umie....


Alhamdulillah jgak penjagaan berpantang kali ni cukup mudah & senang..Semua nya baik2..

Terima kasih jgak kat en aya suami saya yg xjemu2 menjaga saya dgn baik & mama n abah jugak...To mama yg sudi mandikan Zarra setiap pagi n petang..To Aya yg sudi dukung ke hulur kehilir..& tqsm for our friends yg xjemu2 wish saya & doakan saya melalui FB..Dorongan korang sume mmg sweet & menyentuh perasaan...

Tuesday, September 21, 2010

Welcome to our Princess AMY NURZARRA IMAN

Syukur kehadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya saya telah melahirkan bb ke-2 saya dengan mudah dan selamat..


 Permulaan cerita ketika detik bersejarah 17 SEPTEMBER 2010 bermula..

Ikutkan due yang telah klinik bagi saya deliver ae Isnin 13 Sep 2010 iaitu pada raya ke-4. Tunggu punya tunggu still xde apa2 tanda.tp sakit belakang tetap ada mcm biasa. Tanda nak bersalin xde.Still boleh lagi mkn menu ae raya walaupun persiapan raya xde la sgt..Dengan perut nye besar nak beli baju saiz baju 40 ke atas? Ohhhhh mak xrela okey... Pakai kejap n then nanti dh xtau nak pkai bila.Lgpun badan ala2 Saloma bkn mcm Oprah Whifney yer...hhehehhehe....dr membazir baik xpyh beli...

Risau jugak ni bila la nak kuar bb dlm perut..Ryan dulu pun due 22hb Mei tp lewat pun 2 ae jer dr date asal..Sabar menanti...Khamis 16 Sept pagi saya dah mula tumpah darah bila nak buang air lepas bangun dari tido..tapi xde la byk sikit je..sakit? xde pun rasa..Gtau kat en aya n dia ckp ok la tuh just tunggu je..dh xlama dah nak bsalin...So ae tu xde la wat keje apa sgt just bukak lappy n men belog & FB..kerja umh sume dibiarkan..masak pun en aya amik part di dapur..menu nya simple ikan goreng + sambal lada kicap + ketam masak lemak cili api yg di import oleh mak mertua...lazattttt...

Sememang nya lepas raya ofis cuti sampai ae Rabu n ae Khamis jatuh ae cuti umum tp ofis still dh bukak.. Saya terus cuti samapai deliver so xde ke heran sgt la..Petang Khamis dpt call dr bos invite dtg umh ada wat mkn utk staff lpas solat maghrib so g la tunjuk muka 1 family..Kebetulan neighbour kat umh mama invite jgak majlis akad nikah lpas Isyak...Sampai la majlis sume selesai jam 1140 malam saya balik ke umh nak rehatkan badan..Dah mula sakit bersalin tp 1/2 jam...biarkan jer...

Lepas kul 12, sakit dh kuat tp boleh lagi tahan..en aya wat selamber tp masih di sisi temankan saya..Si Ryan dh lama tido so senang la..dlm diam dh fikir mesti xlama nak bersalin ni tak subuh, pagi sok bsalin...nasib beg dh packing sebulan dr date deliver..Mak ai sakit makin menjadi + kencang kat bwh peranakan..Habis sume air selusuh ditongok, jampi serapah sume di baca mcm nak meroyan..diri xkene, baring xkene, duduk xkene...nak g toilet pun still jalan terkengkang2 smpaikan en aya suh jln memolek...aiishhhh  aku lesing kpala tu..pepet aku dh nak tercabut giler dia suh jln betul2 lg...

Mula sakit 15 minit sekali...10 minit skali...5 minit skali dh xleh tahan sakit..jam dh kul 530 pagi still xdpt tido...Jutaan terima kasih buat en aya yg sudi berjaga sama menemani saya sepanjang pagi hingga ke subuh.

N last skali call makteh tnya mcmane nk wat & mkteh sug segera g spital..lepas en aya solat subuh, drop ryan umh bb sitter terus laju ke spital n masuk wad risiko rendah nk tgok jln..mak aiii beratur ibu2 sedang tunggu masa..smapai spital jam 620am cek punya cek dah bukak 5cm dah....jam 645am terus ditolak masuk labor room sementara tunggu en aya g register..uuhhhh..skali lg perasaan yg sama 2 tahun lepas datang smula..sakit masyaallah...en aya sentiasa menemani saya dlm labor room tp bukan je tgan dia yg jd mangsa kerakusan saya, tgan doktor lelaki pelatih pun saya balun...dh xkira halal ke haram ke janji sakit nak beranak mmg xleh nak thn2...rasa cam nak jadi hantu jun onn pun ada...yahhhh cna yyyahhhh cni smpai terberak2 saya dh xpedulik...en aya ckp xpe berak je....hahahahha...

Tapi time kasih byk jgak la kat nurse2 pagi tuh yg sentiasa baik & friendly sgt2 kat saya pg tu...yg xsangka nye pulak labor room no 3 yg mana sama ms sy deliver kan ryan dulu sy deliver utk bb ke 2 pulak..Ya allah....ketentuan....

Doc bagi tempoh samapai 820 utk cek smula jln..mak ai bila tgok masa masih kul 815 mmg terasa nak sepak2 doc muda kat tepi tuh...iiishhhh.....puas dh mengerang last2 masa doc cek dah bukak sepenuhnya 10cm !! Bermula la pertarungan hidup ngan mati saya...Mulanya mmg xpandai nak push tp berkat sokongan en aya, nurse2, doc pelatih & usaha saya akhirnya kuar la seorang puteri..Memang lain dr ryan dulu..mudah bsalin bb kali ke 2 walaupun xpndai nak push..jahit pun hanya 3 jahitan xdela payah nak gerak sgt...Ya Allah segala pujian hanya PadaMu...Kebesaran & pertolongan mu ku sanjung tinggi...BB ke 2 saya selamat dilahirkan tepat jam 844 am 17 Sept 2010..

Dalam 2 jam duk dlm labor room disebabkan byk proses nak tulis maka sempat lg sy lelapkan mata buat seketika..jam 1050am sy ditolak oleh en aya ke bed no 1..Alhamdulillah semuanya selamat...diazankan & di kamat oleh en aya akhirnya tersenyum la kami bertiga tanda puas kurniaan Ilahi....

Makteh, K.elly, ella n family yg paling awal dtg melawat thari Jumaat..1st gift from Ella sebab teruja ngan bb girl...hahahhaha...tq so much my sis !!! Jam 1100pm ae yg sama saya dah blh discharge.sementara tunggu en aya dtg siapkan apa yg patut...Niat nak berpantang sendiri terkubur sebab mama tnya nak pantang kat mane?dia nak siapkan bilik.. aduuhh...bincang ngan en aya, dia suh pantang umh mama je la takut mama ckp apa pulak...ikutkan saje..


AMY NURZARRA IMAN BT MOHD SHAHRULLAH
17 SEPTEMBER 2010
HTAA KUANTAN
844AM
2.8KG






Thursday, September 16, 2010

raya oh raya....




Selamat Hari Raya  !!!!!!!!!!

Kali ni saya beraya di Kuantan umah mak mertua..ikut turn ....raya kat sini la pulak....walaupun petang sebelum raya makteh ada calling suh balik kg xbest akak xde....uhhhh dalam hati berbungan riang sbb nye saya antara yg diperlukan...cewahhh.....hahhahahha.....pujuk punya pujuk en aya akhirnya tetap beraya kat Ktn jgak....redha.....

Xde pun menu  yg berjaya dihidangkan cuma mlm raya menjengah ke umh mama mkn rendang n ketupat sebelum menyusuri bandar kuantan di mlm raya melihat gelagat warga kota membeli kerepek di jalan Mahkota Square...wahhhhh....jem giler jln ngan bunga api memancut2...keseronokan raya xpenah habis walaupun esok nya 1 Syawal...

Kebiasaan nye en aya akan sembahyang raya kat Masjid Cenderawasih bersama anak teruna dia dan si ibu pulak sibuk mengemas beg pakaian nak balik kg sbb nye mlm nak raya xberapa daya n letih namun pagi raya tetap gagahkan diri sementara nak tunggu en aya balik...Hujan 1 Syawal memberi rahmat buat sume....

Kemudian bertandang ke umah umie dan seperti biasa bermula la rutin di pagi raya..makan + bersalaman + gerak ke umah mama utk beraya bersama sblum ke kg jawa n beserah...1st raya kitaorg xg melawat pusara sbb hujan so ditangguh ae esok..Sampai Beserah jam 11 pagi dan berborak seperti biasa sementara menunggu solat Jumaat dan jam 230 pm saya bertolak pulang ke kg halaman di Pekan..huraayyyyyyyy....

Sampai di Pekan terus ke umah sedara mara yg mane keluarga Pekan dh pun pergi beraya..so saya just follow terus....seronok !!!

permata hati saya

family mertua

kat umh mama

 umah mama

umah kmie

kamiorg baru bgun tido...

half of my family
raya 2010

saje nak tayang kat aku !!

Malas dh nak dload gmbr sbb pg ni dah turun darah menanti kelahiran bb baru....
insyaallah moga dipermudahkan....








Wednesday, September 15, 2010

Hall lantai

Alhamdulillah dapat jugak disiapkan walaupun selepas raya..KK Renovation Materials & Supply telah berjaya menambat hati kami bagi pemasangan lantai kayu bagi hall rumah..& time kasih buat ayahteh yg sudi gabi kami baucer free colourland...(sapa2 nak, bgtau je k)..jasamu akan ku kenang...


Kedai lantai yg menjadi pilihan kami
KK Renovations Materials & Supply

Lantai kayu butterwood sampai

Proses pertama sebelum lantai dipasang

Kerja2 sedang dijalankan

Siap sepenuhnya

Boucer free colourland

wink..wink...wink...


Tuesday, September 07, 2010

salam hari raya...

Alhamdulillah puasa dah nak sampai ke penghujung ramadhan..Lg beberapa ae lg menjengah pulak bulan Syawal...Wlaupun pose kali ni ada rongak2 tp adatlah bg preggy woman mcm saya yg tgah tgu time nak deliver terpaksa buat yg termampu saje...

uhhhhh...seronok nya kali ni dapat cuti panjang + cuti raya seminngu buat sume staff + lg dgn cuti bsalin....panjang nye la kali ni duk umh..rehat2 kan diri with family.. happy jgak buat si budak Ryann yg dpt duk ngan ibu nye sepanjang ae...xpyh lg nak dok sorok beg nursery tepi freezer sokmo...ekekekeeee......


Ae ni hari last saya kerja..sok cuti !!!!!! yyeeeeeaaahhhhhhh.......masa yg di tunggu2...lepas sahur boleh tarik itu comforter smula.....hhuuuuhhhhhhh...relax ckup2....


Persediaan raya tahun ni cam ala kadar jer rasa sebab nye lebihkan kpd myambut kelahiran bb baru ...tp insyaallah utk en aya & ryan sume dah settle....iron  baju melayu + tshirt + suar sume dah beres sblum sy deliver...Kemas rumah??? xde la sgt just kemas apa yg patut je la lgpun nak pindah umh baru lpas deliver so xde la ke heran sgt nye..janji kemas & bersih cukup..

Say tq jgak kat company sebab setiap thun xlupa nak beri saguhati kpd pekerja...Bonus raya + kuih muih xdilupakan tp kali ni up sikit 4 bekas sorang bbnding thun sblum nye hanya 2 bekas sebab bos tlebih order...& xdilupa jgak utk mak mertua + mama + mama ryan pun dpt jgak...almaklumlah org surau la katakan....moga rezeki lpas ni lebih murah hendaknya...Tq jgak kat company en aya yg sudi beri kitaorg gift utk sume wife pekerja MPK yg dpt bb baru...walaupun x deliver lg tp alhamdulillah...

( wait....selingan  syurgamu ramadhann...)  i likeeeee


Tp lebaran kali ni xdpt nak smbut kat Pekan ngan keluarga besar saya..sedih nye..sbb pd saya la kan...walau pun dh kawin cara beraya tetap kene adil tp kan raya kat tmpat & kg halaman sendiri pasti lain sgt....PALING SERONOK..tp redha la sbb dh jd suami isteri kene berkorban apa saja..xslalu nye yg indah tu milik kita sentiasa kan...
"SHARING IS CARING"

 Anyway, sempena nak nyambut lebaran ni, Selamat Hari Raya buat suami tercinta En Aya, anakanda tersyg Ryan, umie & mama, sedara mara sume, sepupu2 ku yg saya rindui sokmo2, rakan2 study, blogger2 kat luar yg singgah kat blog saya sume....SALAM LEBARAN DARI MRSAYA FAMILY....Doakan saya semoga selamat melahirkan cahayamata dengan selamat....


Good nite !!!



pemberian dari warga Penguatkuasa & Keselamatan MPK

ni pulak pemberian dari company saya megalite...

selamat hari raya semua...


Sunday, September 05, 2010

biar lmbat asalkan....

Alhamdulillah sikit demi sikit progress umh siap walaupun lambat... mula dari wiring > grill > mozek > sebagainye secara perlahan2 membuahkan hasil yg sgt puas hati...insyaallah lepas raya mybe settle sepenuhnya...


pekerja Megalite bhgian kimpalan sedang tekun sembur grill umh saya...
tq to Tarbani


siap tingkap dapur


pintu dapur oleh pakcik zahar leader kimpalan

si tukang pengunci pintu iaitu en aya

hasil dr belakang...

redecorate pintu main utama petang tadi


taraaa...hasil yg sgt puas hati walupun bsambung esok..



alhamdulillah...

Bersambung episod akan datang

Friday, September 03, 2010

bonus...

JENG...JENG...JENG........


SABAR MENANTI SELASA DEPAN.........

Thursday, September 02, 2010

ae ni saye....

  • Telah mbuat kunjungan hormat ke umh baru di PB jam 5pm setelah seminngu xg.

  • Ni sume sebab tukang renovate nak redecorate smula pintu masuk utama.Segala belanja brg + upah perlu dipersetujui oleh tuan umah yg penting..ding dong ding dong...telah dpt kata sepakat..

  • Sok order brg n mybe lusa mula renovate.. N ms yg diperlukan mybe sekitar 3@4 ae complete..insyaallah...

  • Frame pintu yg ditempah sampai jugak td wpun hujan lebat..heppy2...

  • Jam 645 balik umah n singgah bazar tmn tas tapau mknan berbuka..

  • Kul 715 smpai umh n bebuke anak branak....

Sekian wabillahitaufikwahidayah wasalamualaikumwarahmatullahhiwabarokatuh....

Wednesday, September 01, 2010

rezeki ramdhan & anak2..

Huhuuuuuu....ae ni 1 Sept....pasti berita gumbira pada yg bgelar penjawat awam.....bonus raya kembali lagi...alhamdulillah rezeki kalian sume setelah berbakti pada kerajaan...

Tempias nye pasti ramai yg terkena...dlm dok mencatu wang utk pelbagai perbelanjaan, bonus raya sikit sbnyak mnambahkan riang di hati...alhamdulillah....

Tapi td saya mcm terbaca something text msg en aya curik2 waktu dia tgah mandi wajib (opsss..terkantoi...) yg berbunyi gni dr mber kewangan ofis dia..

(?)....aku dgr MPK tgah mintak bonus 1k ngan state utk sume staff...insyaallah dpt...diam2 dulu...



SAYA MENANTI DENGAN PENUH KESABARAN !!!! SUNGGUH MATA DUITAN