syurga ku

syurga ku

Tuesday, September 21, 2010

Welcome to our Princess AMY NURZARRA IMAN

Syukur kehadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya saya telah melahirkan bb ke-2 saya dengan mudah dan selamat..


 Permulaan cerita ketika detik bersejarah 17 SEPTEMBER 2010 bermula..

Ikutkan due yang telah klinik bagi saya deliver ae Isnin 13 Sep 2010 iaitu pada raya ke-4. Tunggu punya tunggu still xde apa2 tanda.tp sakit belakang tetap ada mcm biasa. Tanda nak bersalin xde.Still boleh lagi mkn menu ae raya walaupun persiapan raya xde la sgt..Dengan perut nye besar nak beli baju saiz baju 40 ke atas? Ohhhhh mak xrela okey... Pakai kejap n then nanti dh xtau nak pkai bila.Lgpun badan ala2 Saloma bkn mcm Oprah Whifney yer...hhehehhehe....dr membazir baik xpyh beli...

Risau jugak ni bila la nak kuar bb dlm perut..Ryan dulu pun due 22hb Mei tp lewat pun 2 ae jer dr date asal..Sabar menanti...Khamis 16 Sept pagi saya dah mula tumpah darah bila nak buang air lepas bangun dari tido..tapi xde la byk sikit je..sakit? xde pun rasa..Gtau kat en aya n dia ckp ok la tuh just tunggu je..dh xlama dah nak bsalin...So ae tu xde la wat keje apa sgt just bukak lappy n men belog & FB..kerja umh sume dibiarkan..masak pun en aya amik part di dapur..menu nya simple ikan goreng + sambal lada kicap + ketam masak lemak cili api yg di import oleh mak mertua...lazattttt...

Sememang nya lepas raya ofis cuti sampai ae Rabu n ae Khamis jatuh ae cuti umum tp ofis still dh bukak.. Saya terus cuti samapai deliver so xde ke heran sgt la..Petang Khamis dpt call dr bos invite dtg umh ada wat mkn utk staff lpas solat maghrib so g la tunjuk muka 1 family..Kebetulan neighbour kat umh mama invite jgak majlis akad nikah lpas Isyak...Sampai la majlis sume selesai jam 1140 malam saya balik ke umh nak rehatkan badan..Dah mula sakit bersalin tp 1/2 jam...biarkan jer...

Lepas kul 12, sakit dh kuat tp boleh lagi tahan..en aya wat selamber tp masih di sisi temankan saya..Si Ryan dh lama tido so senang la..dlm diam dh fikir mesti xlama nak bersalin ni tak subuh, pagi sok bsalin...nasib beg dh packing sebulan dr date deliver..Mak ai sakit makin menjadi + kencang kat bwh peranakan..Habis sume air selusuh ditongok, jampi serapah sume di baca mcm nak meroyan..diri xkene, baring xkene, duduk xkene...nak g toilet pun still jalan terkengkang2 smpaikan en aya suh jln memolek...aiishhhh  aku lesing kpala tu..pepet aku dh nak tercabut giler dia suh jln betul2 lg...

Mula sakit 15 minit sekali...10 minit skali...5 minit skali dh xleh tahan sakit..jam dh kul 530 pagi still xdpt tido...Jutaan terima kasih buat en aya yg sudi berjaga sama menemani saya sepanjang pagi hingga ke subuh.

N last skali call makteh tnya mcmane nk wat & mkteh sug segera g spital..lepas en aya solat subuh, drop ryan umh bb sitter terus laju ke spital n masuk wad risiko rendah nk tgok jln..mak aiii beratur ibu2 sedang tunggu masa..smapai spital jam 620am cek punya cek dah bukak 5cm dah....jam 645am terus ditolak masuk labor room sementara tunggu en aya g register..uuhhhh..skali lg perasaan yg sama 2 tahun lepas datang smula..sakit masyaallah...en aya sentiasa menemani saya dlm labor room tp bukan je tgan dia yg jd mangsa kerakusan saya, tgan doktor lelaki pelatih pun saya balun...dh xkira halal ke haram ke janji sakit nak beranak mmg xleh nak thn2...rasa cam nak jadi hantu jun onn pun ada...yahhhh cna yyyahhhh cni smpai terberak2 saya dh xpedulik...en aya ckp xpe berak je....hahahahha...

Tapi time kasih byk jgak la kat nurse2 pagi tuh yg sentiasa baik & friendly sgt2 kat saya pg tu...yg xsangka nye pulak labor room no 3 yg mana sama ms sy deliver kan ryan dulu sy deliver utk bb ke 2 pulak..Ya allah....ketentuan....

Doc bagi tempoh samapai 820 utk cek smula jln..mak ai bila tgok masa masih kul 815 mmg terasa nak sepak2 doc muda kat tepi tuh...iiishhhh.....puas dh mengerang last2 masa doc cek dah bukak sepenuhnya 10cm !! Bermula la pertarungan hidup ngan mati saya...Mulanya mmg xpandai nak push tp berkat sokongan en aya, nurse2, doc pelatih & usaha saya akhirnya kuar la seorang puteri..Memang lain dr ryan dulu..mudah bsalin bb kali ke 2 walaupun xpndai nak push..jahit pun hanya 3 jahitan xdela payah nak gerak sgt...Ya Allah segala pujian hanya PadaMu...Kebesaran & pertolongan mu ku sanjung tinggi...BB ke 2 saya selamat dilahirkan tepat jam 844 am 17 Sept 2010..

Dalam 2 jam duk dlm labor room disebabkan byk proses nak tulis maka sempat lg sy lelapkan mata buat seketika..jam 1050am sy ditolak oleh en aya ke bed no 1..Alhamdulillah semuanya selamat...diazankan & di kamat oleh en aya akhirnya tersenyum la kami bertiga tanda puas kurniaan Ilahi....

Makteh, K.elly, ella n family yg paling awal dtg melawat thari Jumaat..1st gift from Ella sebab teruja ngan bb girl...hahahhaha...tq so much my sis !!! Jam 1100pm ae yg sama saya dah blh discharge.sementara tunggu en aya dtg siapkan apa yg patut...Niat nak berpantang sendiri terkubur sebab mama tnya nak pantang kat mane?dia nak siapkan bilik.. aduuhh...bincang ngan en aya, dia suh pantang umh mama je la takut mama ckp apa pulak...ikutkan saje..


AMY NURZARRA IMAN BT MOHD SHAHRULLAH
17 SEPTEMBER 2010
HTAA KUANTAN
844AM
2.8KG






No comments:

Post a Comment