syurga ku

syurga ku

Tuesday, July 24, 2012

nisha...kenangan masa biang...kihkihkihh....


kenangan kitaorg dulu masa biang2..muhahahha..skrg dah berlima..betul2 kenangan.
.masyaallah..

lagu kami duk nyanyi pastu record sendirik bila duk jauh2..
ang nyanyi rakam, send kat aku.
aku nyanyi rakam send kat ang pulak..
kahkahkahkahkahhh

masing2 gatai nak kawin deras..

Sunday, July 22, 2012

result scanning..

Semalam 1st day kita sambut puasa..sahur 1st aku masak nasi putih + ikan masin busuk + ikan masak kicap + air teh o suam..simple je..ikan masak kicap aku decide nak masak pun sbb bila lebih blh aku suap mulut anak2 thari nya..hehhhe..jimat tenaga aku nak masak lagi..

ok waktu berbuka kami sekorge bukak kat umah mama..awal2 aku dh target nak buat air sepesel waktu berbuka..WATERMELON JUICE !!!! yummmyy....

sementara nak tgu waktu berbuka, thari tu aku ngan en aya dah planning nak g klinik scan perut dan window shopping pastu terus ke umah mama..keje umh dah settle dah so nak jln pun senang..lepas solat zohor dlm kul 230 kitaorg kuar umh and pack baju2 nak smyang terawih terus.dh malas nak pusing balik umah.

Kali ke 3 aku scan di Klinik Maternity W.Y Khoo kat jalan beserah..kali ke 3 aku mai sini utk scan..cuma ada 4 org je nak cek.aku turn ke 4..lepas tu berduyun2 yang mai..mcm bese masuk cek due sume then baring..alhamdulillah sume nya sempurna dari segi sifat.alhamdulillah..baby pun ok xde masalah setakat ni..weeks pun dah jangkau 20..syukur..

ok skang tiba masa yang aku tunggu2..time ni en aya, ryan, zarra sume masuk sekali.xcited nya en aya la..bila dah scan otak, jantung, kepala sume nak ukur saiz ok pastu doct terus tgok gender bb..

akhirnya......

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


taraaaaa.........."abang dapat geng....." doct ckp... en aya dah sengeh sebab target dia tepat.bb lelaki..aku ucap syukur alhamdulillah..telur kantung tepat n jelas nampak...sebab keadaan bb time tu mmg giler jelas xde malu2..hehheheehhehe

iras pun sama cam pict ryan dulu..saling xtumpah..aku awal2 dah standby nama bb girl.nampak gayenya kene carik nama boy pulak..

Org tua2 ckp selang bunga..lelaki perempuan lelaki.....tp xtau la ketentuan allah akan datang..whatever pun harap2 sume selamat hendaknya.amin..

ok doct tgok result dia ramal due aku dalam rate 10hb Disember 2012..leawat seminggu dr ramalan ospital besar 3hb Disember 2012..dari anak 1st aku lewat 2ae dr date..yang 2nd aku lewat 4ae dr date...xkisah la.....moga selamat sudah..

ok time nak bayar aku kene charge rm85..dr rm70 1st time..rm80 ms 2nd time.

Bila dah selesai kat traffic light beserah, kete aku kene beng ngan kete toyota altis kat blakang jgak...giler terkejut..en aya kluar nasib xde kemek pape..org blakang minta maaf je..mybe sbb kete auto then dia xperasaan gear dh free ke x..bese lah...nasib la xde pape..

ok next station kitaorg tuju ke mega mall..saje jln2..en aya nak beli baju raya bebudak if ada lah n jumpa yang bkenan..sambil tu aku carik baju raya utk aku jgak tp xjumpa kaler yang nak..tapau mekdi kat bebudak dulu kasik kenyang...

ok otw nak turun parkson...upernya laki aku ni simpan niat dah lama dah...akhirnya jangan sangka org laki ni kadang2 wat kita tersenyum sorang2....hehhehehehhe

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

nak tau??

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

1hari 1 resepi.
.boleh??

xbudget kan? dia boleh aim buku ni dah lama..semalam pegang letak pegang suh aku bayar.opss duit sekali bagi jgn lupa...rege dia rm39.90 ada less dpt la rm 35.90...mmg byk giler resepi..sengaja undang lapo time2 pose baru nak beli..

ni la en aya..dia nak, dia aim dulu then baru dia beli..xde gelojoh cam aku..salute kat en aya tp yg masak aku jugak..yang dia tau masak nasi ngan telur sepesel jer !!! muak aku tau...

sampai umh mama sengaja aku ngusik dia depan mama..mama tgok buku ni sapa yang beli...shahrul nak sgt masak dia beli buku ni..mama aku ketawa ngan abah..hhehhehehehhe.....sian dia kene usik..

 
 


Friday, July 20, 2012

aku suka membeli..

hahhahahhahahhaha.....dah sokmo duk ngadap fesbuk, xsohih aku xbukak se se pages yang jual mcm2 brg..asal yg pelik je ada kegunaan blh pakai bg manfaat aku beli....tp barang nih sepesel sikit sbb nya..muhahhaahha...xnak cite..tp dh dijadik kan rezeki...








aku sangkut sendirik..belit2 10 kali kat tengkuk seat..siap..janji xhogeh2 sudah..senang kan...xdela bersepah2 mkanan jejeh2 kat bwh segala..ni suitable sgt utk yg ada anak kecik mcm aku.suka ngoteh sendiri, nak suap sendiri.nak minum sendiri...

skrg ni jgn kata ryan, si zarra duk bukak katup benda alah ni..nak tunggu luss.sekali aku cepuk tangan tuh, dia sengehhhh..buat balik..cepuk lagik..buat lagik...lantak kau..mak xkoser !!

tgu anak ke 3 kuar, aku kene amik part duk seat blakang,xblh xnak.. en aya dah sound kita bkn berdua dah..berlima skrg..muhahhahahaha....dulu time berdua ruang tgah xnmpak asyik nak duk hempit2..ler nih pndai kau ye..xpe2...mak pahamm..anak2 penting..blh aku monitor anak2 terus..

seat aku skrg ni depan lagik..tp kejak2 kang bila ryan lock pintu depan aku kene duk blakang jgak...blakang bkn blakang seat dreba, kene blakang penumpang depan..sebab nak bg seimbang je kete..hahah aku budget kete aku senget sebelah bila duk sama baris....sengal kan kepala hotak aku...kahkahkahkahhh....

le nih kete aku penuh mahkluk2 yg bebas berlari..LIPAssssssssssssssss....ohhhhh anak2 lipas buat sarang. ni sume sbb makan dlm kete..tp cina ckp pulak makpak wat pojek dlm kete..kahkahkahh..siot je kapir nih...
pojek aku dlm umah la wehh, dlm kete nak wat benda..feel xcukup !!

sekian cite utk tray kete..opss rege dia tigapuluhlima mesia tunai inc postage..

Salam 1 Ramadhan 1433h


AYAT AYAT YANG MEWAJIBKAN PUASA RAMADHAN

"Wahai orang-orang yang beriman diwajibkan atas kamu sekalian puasa, sebagaimana diwajibkan atas
orang-orang sebelum kamu agar kamu sekalian bertaqwa "( QS Al-Baqarah : 183 ).

1. Puasa Ramadhan hukumnya Fardu `Ain
2. Puasa Ramadhan disyari'atkan bertujuan untuk menyempurnakan ketaqwaan

DIANTARA KEUTAMAAN BULAN RAMADHAN DAN KEUTAMAAN BERAMAL PADA BULAN RAMADHAN

adapun diantara keutamaan bulan ramadhan adalah
1. Bulan Ramadhan adalah:
a. Bulan yang penuh Barakah.
b. Pada bulan ini pintu Jannah dibuka dan pintu neraka ditutup.
c. Pada bulan ini Setan-Setan dibelenggu.
d. Dalam bulan ini ada satu malam yang keutamaan beramal didalamnya lebih baik daripada beramal seribu bulan di bulan lain, yakni malam LAILATUL QADR.
e. Pada bulan ini setiap hari ada malaikat yang menyeru menasehati siapa yang berbuat baik agar bergembira dan yang berbuat ma'shiyat agar menahan diri.

2. Keutamaan beramal di bulan Ramadhan antara lain :

a. Amal itu dapat menutup dosa-dosa kecil antara setelah Ramadhan yang lewat sampai dengan Ramadhan berikutnya.
b. Menjadikan bulan Ramadhan memintakan syafaa't.
c. Khusus bagi yang puasa disediakan pintu khusus yang bernama Rayyaan untuk memasuki Jannah.

 RUKUN PUASA

a. Berniat sejak malam hari, biasanya dilakukan setelah shalat tarawih
b. Menahan makan, minum, koitus (Jima') dengan istri di siang hari sejak terbit fajar sampai terbenam matahari (Maghrib),

Wanita yang sedang haidh dilarang puasa sampai habis masa haidhnya, lalu melanjutkan puasanya. Di luar Ramadhan ia wajib mengqadha puasa yag ditinggalkannya selama dalam haidh.

KERINGANAN UNTUK TIDAK PUASA RAMADHAN

Orang Mu'min yang diberi kelonggaran diperbolehkan untuk tidak puasa Ramadhan, tetapi wajib mengqadha di bulan lain, mereka itu ialah :
a). Orang sakit yang masih ada harapan sembuh.
b) Orang yang bepergian ( Musafir ). Musafir yang merasa kuat boleh meneruskan puasa dalam safarnya, tetapi yang merasa lemah dan berat lebih baik berbuka, dan makruh memaksakan diri untuk puasa.

Orang Mu'min yang diberi kelonggaran diperbolehkan untuk tidak mengerjakan puasa dan tidak wajib mengqadha, tetapi wajib fidyah (memberi makan sehari seorang miskin). Mereka adalah orang yang tidak lagi mampu mengerjakan puasa karena :
a). Umurnya sangat tua dan lemah.
b). Wanita yang menyusui dan khawatir akan kesehatan anaknya.
c). Karena mengandung dan khawatir akan kesehatan dirinya.
d). Sakit menahun yang tidak ada harapan sembuh.
e). Orang yang sehari-hari kerjanya berat yang tidak mungkin mampu dikerjakan sambil puasa, dan tidak mendapat pekerjaan lain yang ringan.

 HAL-HAL YANG MEMBATALKAN PUASA

a. Sengaja makan dan minum di siang hari. Bila terlupa makan dan minum di siang hari, maka tidak membatalkan puasa.
b. Sengaja membikin muntah, bila muntah dengan tidak disengajakan, maka tidak membatalkan puasa.
c. Dengan sengaja menyetubuhi istri di siang hari Ramadhan, ini disamping puasanya batal ia terkena hukum yang berupa : memerdekakan seorang hamba, bila tidak mampu maka puasa dua bulan berturut-turut, dan bila tidak mampu, maka memberi makan enam puluh orang miskin.
d. Datang bulan di siang hari Ramadhan ( sebelum waktu masuk Maghrib)

HAL-HAL YANG BOLEH DIKERJAKAN pada WAKTU IBADAH PUASA

a. Menyiram air ke atas kepala pada siang hari karena haus ataupun udara panas, demikian pula menyelam kedalam air pada siang hari.
b. Menta'khirkan mandi junub setelah adzan Shubuh.
c. Berbekam pada siang hari.
d. Mencium, mencumbu istri tetapi tidak sampai bersetubuh di siang hari (hukumnya makruh)
e. Beristinsyak (menghirup air kedalam hidung) terutama bila akan berwudhu, asal tidak dikuatkan menghirupnya.
f. Disuntik di siang hari.
g. Mencicipi makanan asal tidak ditelan.

ADAB-ADAB DALAM PUASA RAMADHAN
1. Berbuka SECEPATNYA apabila sudah masuk waktu Maghrib.
Sunnah berbuka adalah sbb :
a. Disegerakan yakni sebelum melaksanakan shalat Maghrib dengan makanan yang ringan seperti rutob (kurma muda), kurma dan air saja, setelah itu baru melaksanakan shalat.
b. Tetapi apabila makan malam sudah dihidangkan, maka terus dimakan, jangan shalat dahulu.
c. Setelah berbuka berdo'a dengan do'a sbb : Artinya : "Telah hilang rasa haus, dan menjadi basah semua urat-urat dan pahala tetap wujud insya Allah."

2. Makan sahur. Adab-adab sahur :
a. Dilambatkan sampai akhir malam mendekati Shubuh.
b. Apabila pada tengah makan atau minum sahur lalu mendengar adzan Shubuh, maka sahur boleh diteruskan sampai selesai, tidak perlu dihentikan di tengah sahur karena sudah masuk waktu Shubuh.

3. Lebih bersifat dermawan (banyak memberi, banyak bershadaqah, banyak menolong) dan banyak membaca al-qur'an
4. Menegakkan shalat malam/shalat Tarawih dengan berjama'ah. Dan shalat Tarawih ini lebih digiatkan lagi pada sepuluh malam terakhir (20 hb. sampai akhir Ramadhan). Cara shalat Tarawih adalah :
a. Dengan berjama'ah.
b. Salam tiap dua raka'at dikerjakan empat kali, atau salam tiap empat raka'at dikerjakan dua kali dan ditutup dengan witir tiga raka'at.
c. Dibuka dengan dua raka'at yang ringan.
d. Bacaan dalam witir : Raka'at pertama : Sabihisma Rabbika. Roka't kedua : Qul yaa ayyuhal kafirun. Raka'at ketiga : Qulhuwallahu ahad.
e. Membaca do'a qunut dalam shalat witir.

5. Berusaha menepati lailatul qadar pada sepuluh malam terakhir, terutama pada malam-malam ganjil. Bila dirasakan menepati lailatul qadar hendaklah lebih giat beribadah dan membaca : Yaa Allah Engkaulah pengampun, suka kepada pengampunan maka ampunilah aku.
6. Mengerjakan i'tikaf pada sepuluh malam terakhir.
7. Menjauhi perkataan dan perbuatan keji dan menjauhi pertengkaran.

Cara i'tikaf:
a. Setelah shalat Shubuh lalu masuk ke tempat i'tikaf di masjid.
b. Tidak keluar dari tempat i'tikaf kecuali ada keperluan yang mendesak.
c. Tidak mencampuri istri dimasa i'tikaf.



Thursday, July 19, 2012

20 minggu sudah..

Semoga Allah bantu aku menjadik lebih kuat meangkis segala asukan syaitan..menjadikan aku lebih bersabar dalam menempuh hidup..mendidik anak-anak dengan sifat kesabaran yang tinggi dan mendekatkan aku dengan amalan ilmu agama utk aku menempuhi ujian hidup yang sementara cuma...

kuatkan perasaan aku..xmoh sgt cepat sensitippp ngan benda2 remeh...


Semoga perkembangan janin yang aku kandung dalam masa 5 bulan ini mendapat kerahmatan untuk aku mengharungi 4bulan terahir..insyaallah...kuatkan semangat aku..

Amin...

Wednesday, July 11, 2012

kenangan dari kami pat branak

Alhamdulillah...
keterlaksanaan niat kitaorg smlm akhirnya tertunai jua...biarpun amik ms lama tp bila rezeki dah ada.. cukup..kami tunaikan niat kami utk insan yg bergelar 'umie' a.k.a MIL aku..

Semalam aku ada kes urgent so masuk opis pun 1/2 day je...belah ptg baru aku msuk opis..aku settle byk benda. nak jadik kan cite, smlm tgah aku duk sibuk settle hal umah, en aya bersore ...meh sini jap nak bincang sesuatu smbil mata mandang ke aku...dlm hati pesal pulak dh dia ni..nak kawin se lagi ke hape..xpenah2 sopan santun camnih..selalu ko men langgar je nak ckp..tgah berak pun ko ketuk pintu nak ckp...ni kan pulak mcm nak bermusuarat..

arrghhh sudahh..

bla..bla..bla....(buat aku senyum panjang dah sbb dia bg kat aku anak branak something...) then tiba bab ke 2 dia pun ckp...

"tolong survey rantai atau gelang emas se..budget 2k...kita hadiahkan kat umie..

perghhhh !!!

time tuh jgak aku rasa nak jurai2 dh airmata !!!
xsangka niat dia nak sgt akhirnya dpt..aku angguk terus bila dia suh aku survey..then aku pun syorkan idea aku kita bg dia gelang tangan sbb rantai mcm tersorok.. en aya pun ckp xkisah la apapun tp atas budget tu la.. ok settle.

pada aku, en aya ni dia mmg sorang anak yg dgr ckp..kasih syg kat korge mmg xbebelah bg..ada rezeki lebih mmg dia xlupa..bkn aku nak puji laki sendiri tp nilaian mata aku selama aku kenal dia 17tahun mmg xubah !! Ya Allah dia seorang anak, abang yg xkan membelakangkan korge dia.susah senang dia share sama2...supe jgak dlm family belah aku..dia mmg menantu kesayngan abah..kepercayaan abah aku pd dia cukup aku
salute !!!! dia mmg pndai amik hati org tua..biarpun kisah lampau kitaorg dia penah kene sound dpn2 ngan korge aku tp tu sume bg semangat kat dia..

Itulah AYA !!!

ok dah balik semula cite asal.

thari tu aku free aku settle kan hal aku dulu then terus aku ninjau kedai emas Wah Chan Jln Bukit Ubi.. ni kedai mber baik mama.xde lain dh dia g..sini je la dia tuju.haku pun terus ke sini jumpa auntie erin..aku mmg selok jgak la sbb bila org dah beri kepercayaan kat kita handle sesuatu utk seseorang, aku jadik teruja nak dapatkan yang terbaik..gerak sorang tanpa beliau buatkan kerja aku cepat..

Melangkah je masuk kedai, aku terus jumpa erin..dia mmg kenal aku anak kak zalilah sbb aku twin so bila mama nak beli emas kene beli utk 2 org terus..tu yg dia cam aku..
aku ckp apa yg aku nak n berapa budget aku. dia ckp if bdget aku mcm ni nak rantai , biasa padat pun mmg aku tahu kecik n halus..dia pun suggest gelang utk aku..

aku aim emas padu sbb at least bila nak pajak ke gadai ke nilaian dia tinggi berbanding emas kosong..aicehhh mcm ada pengalaman je kan..hehhehehehhehe...ni sume aku belajar ngan mama aku..

Erin pun kira2 then acukan kat tgan aku suh pilih..aku pun ckp sy nak carik patern cam org2 tua sikit , xnak cam budak2...dia pun mencelah...nak adiah kat mama ke? hahahhahahahah...mampus2..
aku ckp xde.sy nak adiahkan kat MIL sy...erin pun senyummm..ohhhhh ok2 xpe kita carik lg..

then bila dah dpt aim 3 utas, dia simpan kan dulu sbb aku janji nak bwk sendiri tuan punya badan pilih antara 3 tadi..ptg lepas keje aku mari smula.walaupun kdai tutup 530, aku blik keje pun 530 xpe..komisyen punya pasal 630 pun dia blh tgu..hehhehehhehe.mata duitan sungguh org cina. pandai carik duit.

lepas aku dh settled, aku aim cincin si kenet aku..kurang pun rm191.. alahai comey giler !!! biroh je nmpak..aku tgok je dulu.beli xpun..kene bwk bdak jgak nak acukan kat jari..ok simpan utk ptg kang lagi..
ehhh aku tgok pulak cincin org tua..muhahhahahha..mmg bab emas aku giler dr emas putih..
aset la konon2 nya.. xde duit g pajak jap..hahhahahaha..tp pompuan ngan emas mmg xdpt dipisahkan..bkn nak jadik mami jarum emas smpai ke lengan..cukup la sekadar se dua urat je..akhirnya nah kauuu...duit dia burn pulak kat jari aku ni..ngeh3x...


xpe la aset kan aku ckp..xde duit pajak jap..nmpak je koman camni rege pun 2++ jgak..gadai pun laku lagi nih..ok2 dah..time lunch pun dh nak hbis..aku nak masuk opis pulak..

smpai opis aku call en aya suh dia ckp kat mak dia siap2 blik keje kang aku bwk dorang terus sbb nak kejar masa..tp kemana buat apa en aya masih rahsia kat dorang..ikut dan siap je..

530 aku blik then trus g umh maktua sbb anak2 aku mmg dh naik lemak asyik nak duk umh atuk je dr ae jumaat lepas.geram haku.dr yg kenit tu pun dh hapal jln nak g umh tok..ni sume aura si bapak yg ngelat asyik chong anak pagi2..

aku dpt call en aya xdpt join.kene tugas sukma lalulintas smpai kul 615.pekehal la kan aku pulak yg terhengeh2 nak bwk..xde en aya aku rasa xsyok la.nak jgak dia ada..kang buat2 smpai dpn kedai maktua aku xnak trun,  mapus aku nak bg alasan apa..last2 en aya call smula ckp ok dia follow aku sama..yess !!!

dlm kete en aya pun ngusik dorang ce teka angah nak bwk mak g mane? hehhe..laki aku ni mmg loya buruk dia xpenah habis..tu yg g skali ngan dia xkering gusi asyik ketawa...dorang puas mikir angah nak blanje mkn la, blanje baju la..hheheeh..aku duk diam je layan anak2..

Bila tiba kat depan kedai mmg dorang xbudget lgsung.. area c2 sume kdai dh tutup sbb dah kat kul 6 sume operasi dh tamat..en aya park betul2 dpn kdai emas tp dorang xdpt agak..
trun je kete aku meluru masuk kedai ikut pintu kecik.maktua aku ngan adik ipar tercengang terkejut...aku kenalkan dorang ngan mber mama aku auntie erin...dgr mak aku ckp dr blakang "terima kasih la belanja mak.semoga murah rezeki..."amin...

aku pun mula ckp kat maktua.."mak pilih la gelang mane yg berkenan.td thari sy dh plih 3 utas.skrg mak pilih mane yg sesuai..dia ckp mahal sgt amik yg lompang ni je 16++ je..tp aku mencelah ngan en aya..xpe la amik yg padu ni pun lawa.patern terkini..xpe amik je kami byrkan..

dia menurut je mane se..rege 1900 tp tu belum buang loceng lagi..org tua kan xnak loceng segala..bila dh buang loceng potong lg 60.00.loceng pun berat 0.63 je. rege masih 1840. erin bg lagi less 1800 genap.ok settle.dia pun buat resit dr keadaan tergesa2 nak kejar masa...

Bila dh bayar, kitaorg nampak kegembiraan dia..
xde la nilai nye xseberapa nak dibandingkan kasih syg dia kat kami..pengorbanan ibu selama ni..
tu je yg dpt kami bg buat ms ni bila rezeki ada..



insyaallah turn mama aku pulak akan sampai...amin

utk umie...terima kasih sbb terima saya seadanya mcm anak sendiri walaupun suatu ketika dulu aku selalu kene perli..tp tu sume xpatahkan semangat aku utk jadik isteri kpd en aya..cinta lahir dr hati insyaallah apa yg kami ingin kan sanggup kami lalui...

semoga Allah berkati hidup kami sekeluarga hendaknya..
Amin