syurga ku

syurga ku

Thursday, October 31, 2013

jahit


mcm bese pas balik keje lepak umh mama kejap. en aya petang ada raptai utk perjumpaan dato.aku stay dlm 1jam. kat kul 7ptg aku call dia pinjam hp aya nak gtau aku tgu kat umah terus je sbb mlm tu aku planning nak g The Zenith Hotel.

Kebetulan otw kat trafic light nak u-turn g opis td, nmpak banner ni terpampang...aku xleh ada je banner yg menarik pasti aku terjah..xbeli pun dapat terapi mata sudah..


Pastu terus ingat nak beli barang dapur sikit..kering dah..ok smpai umh kat maghrib aku terus mandi2 kan anak aku 3org tu..siap kan terus pakai baju jln..aku pulak mandi...solat sesiap then kemas beg dr umh pengasuh kua kan baju kotor, simpan buku sek ryan.pastu tgok tv sementara tgu en aya blik.

Jam dh kat kul 740mlm. Bese en aya smpai umh pun paling lewat 715mlm sbb tgu punch card kul 7. time ni hp kitaorg kene bar dah dekat 2minggu sbb overlimit. lupa bulan 9 punya bill xbyr.So redha je la xleh nak call. Tdak mmg pantas kilat aku dh call bkpe lmbat balik..aku bkn queen control tp aku risau benda lain..at least dia call ke apa kan..

kat kul 8mlm baru dia sampai..aku ni bese la muka mencuka xhbis2..dia masuk je pintu aku pun otomatik mulut bukak.. pompuan kan suka mbebel..xsah xbebel. bkpe abg  blik lmbat sgt? lepak minum? org nak kua, blik lewat..dh la xblh nak call...jln hempas2 tanda protes.

en aya senyum je pndang aku smbil galas beg dia.raptai hbis lmbat td..ibu...kang tolong jahit baju abg..tp ayat dia sekerat je sbb dia tau mood aku xelok terus masuk bilik..

nasib budak2 tu suh g mandi cepat sbb ibu nak kua ni....aku mmg xkan ckp la.geram marah mana blh ckp..nak kata PMS, baru je habis..peel aku kot..suka sentap2 babi buta.

dlm kete aku ckp nak g zenith jap pastu nak g beli barang dapur..pastu g mkn..pastu balik..STOP..jgn tanya2 dah..protes lagi.

sampai je zenith dlm kepala mmg nak aim sutir enbeg kot2 murah ke apa..sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..
bakpe la xramai org dtg ni.aku ckp sendiri..masuk2 je kene tulis nama dlm laptop dorang sbb if ada pape promo ke event ke dorang nak email n invite customers.. so aku ni tulis je laa..

belum sempat je nak tgok beg2 lain, baru je tgok wallet lelaki LV, mak aiiiiiiii....RM1,800.00 !!!! toleh kiri empat angka..toleh kanan 3angka....pinsann..

tapi sbb nak tgok jgak, malu pun ye jgak kan...tgokkk jgakk la smbil sosek2 ngan en aya..hahahhahahha..giler babass..beg paling mahal aku tgok brands LV rm18,000.00..

tp quality dia mmg 100 asli.

 name card ni dorang bg sesorang

huhh....

dh dpt msg
kihkihkihhh..

kali ni aku salah tempat nak terjah tp xpe..rugi masa pun ye jgak..turun2 dapat la coklat 5butir wat penyedapp..hahaahhahah...destinasi ke 2 terjah mydin pulak..time ni giler ramai..maklum la org nak deepavali.
nak Q g byar pun mcm nak beli tiket bola..tp xpe aku xkisah..aku Q.. nak suh en aya mmg tdak la..dia mane suka ramai2 manusia..berkepam2 ni.tu selalu aku ckp, nak buat mall utk dia sorang je beli.org lain xboleh beli..muka ketattt je..pasrah lagi mak.

ok pastu g mkn mlm pulak.kali ni kat RFC lagik..senang otw nak balik umah.mkn mlm pun dh kul 10mlm. 1/2 jam lagik kul 10.30 dh xblh mkn kat c2, take away only..ok dh siap mkn dlm kul 10.40mlm kitaorg gerak balik..

penat..

Sampai umh mula kan misi mengemas brg dapur.part punggah brg susun sume mmg aku suka..rasa nikmatt, berbaloi,,sonok..sume ada..sbb dapur penuh brg..tapi mmg part aku pun sokmo2..pasrah lagik..

misi terakhir carik benang ngan jarum mlm2 buta. nak jahit baju keje dia pulak..aku heran jgak bkpe nak kene jahit bagai tp xdan nak tnya dia suh iron suar keje dia dulu.dah alang2 aku iron terus baju keje aku ngan baju sek ryan..tdak nya ikut hati pagi2 baru aku thegeh2 nak iron..

dia dh suh aku iron maka dgn bersungguh dia yg jahit baju sendiri..lantak..tikam je la mane2 pun banggg..asal lekat sudah..



aku amik hp sambil dukung byqa..off kan flash sesiap..dia pndang je haku dia sound smbil sengeh..jgn ngada2 nak amik gmbar...xdan dia nak hbis aku pun elloooo, mane ada ok..xpyh nak bwk msuk pesbuk2..aku ckp lagi..elloooooo pict 18sx xblh masuk.kang bertalu2 wasap gepren nak bekenalan..org nak masuk blog je.. aku reti bab menjawab ni..hahhahahhaha..

jaat kau bang.

bila dh siap jahit nak masuk bilik tido baru la dia cite..dapat anugerah 1 calit kat bahu..abg xtau apa2 pun.kali ni dorang sorok je..patut la masa baris tadi incas suh unit moto kua, abg kua la baris tp org tolak..kat 3 kali jgak..masyaallah abg xtau pape.sungguh..aku ni melopong je dgr..dapat 1 calit dlm 5org anggota..LANS KOPRAL..

xpe la alhamdulillah dah rezeki..bkn kita yg mintak..good luck la esok..

Friday, October 25, 2013

jkta ~ bandung 1


ok dh boleh naik...mula en aya pikul stroller ni nak bwk nek atas tp ada someone staff AA nmpak mcm kesian terus dia offer letak kat bwh perut sawat..turun semula


masing2 dh pick a seat so carik je sendiri no yg tertera kat ats..

alhamdulillah......akhirnya kami tunaikan impian & hajat anak2 nak nek kapatebang..seat AA ni ada 2baris. 3side kanan 3 lg side kiri..so aku meriba byyqa, zarra, en aya..side belah sana maktua, eisya ngan ryan..yg lain2 pun xjauh..family abg aku kat belakang kami je, family MIL abg aku belakang maktua aku je..makpak aku pulak dpn maktua aku..so masih blh berhubung..

  
dekat je pun kan..kan..

 
 dlm tu stewardess akan bg 1 note. perlu fill in sblm mendarat..tugas ni en aya yg isi utk 6org. aku lekk smbil mangku byqa tido..tercarik2 signal nak mengupdate status tp hampesss..NO LINE..kihkihkihhh..so meh gunakan segala waktu yg ada dgn bijak seperti

 camnih..dia mkn aku snap kan..kene gagahkan tgan jgn ketaq2 .sblah tgah memangku sblh tgan lagi carik function hp..beli maggie cup je.duit kita dlm myr 6.50 kotttt..ntah dh lama lupa. ai kotak milo myr7 se hokehhh..menangis beli 4kotak tp xpe milo ni lain sbb rasa kapaltebang. pejam mata

 ko pulak turn tgkap pict haku..ni lepas haku dh snap dia, paksa suh dia pulak..tu tgok blum ready dh amik..geramm tp xpe sbb dpt jln2.

 hajat baju kotak2 tuh la..kene tunai se se..

dh siap mkn segala, isi form segala..ok rehat kan badan..xde apa yg blh buat kecuali baca pamplet AA..ok lupa ms nak beli mknan blh gunakan duit indon.jgak duit mesia.dorang still terima tp nak kene pndai n tahu nilai convert tu.mcm aku? FAIL !! 
sebab tu duit otw nak g melaka sume aku pegang..tp lepas bincang2, aku pas kat en aya je kat dlm van.dia bijak dr aku.

 
 byqa dh bgun..zarra pun dh bangun..
alhamdulillah sepanjang g si byqa xde wat hal..

 ok ni dah nak lending dah..meh la bergambar sblm turun.tumb up sikitt pelis..

 ko pulak bang...

WELCOME TO JAKARTA INTERNATIONAL AIRPORT 3 SOEKARNO HATTA


guggle

view on air

Lapangan terbang ini dikelola oleh PT ANGKASA PURA II. Merupakan lapangan terbang utama bagi sebahagian besar kawasan Jakarta di pulau JAWA Indonesia. Ia terletak sekitar 20 km barat tengah JAKARTA di Cengkareng dalam jajahan Banten. Lapangan terbang ini mula beroperasi pada pertengahan 1980-an, menggantikan lapangan terbang lama di Kemayoran utara Jakarta.
Ia mempunyai dua landasan bebas dipisahkan pada jarak 2,400m dan disambung oleh laluan lintas.

Terdapat 2 bangunan terminal: Terminal I untuk penerbangan domestik selain GARUDA INDONESIA dan Terminal II bagi penerbangan antarabangsa termasuk penerbangan domestik oleh Garuda.
Lapangan terbang ini dinamakan sempena Presiden pertama Republik Indonesia, SOEKARNO dan timbalan presiden, MOHAMMAD HATTA

Jakarta airport ni dikelilingi sawah padi..dr atas blh nampak cantik permandangan dorang..ye la kan lain airport lain geografi muka bumi nya.
Bila dh turun, akan ada shuttle bus angkot kita. bus tu akan drop kita smapi dpn2 pintu airport. Kami pun cuak jgak mula smpai. tp bila tgok sume yg trun flight terus naik bus so kitaorg pun follow..Bus dia pun ala2 bus rapid kita jgak.seat xbyk. tp kene hati2 sbb pintu bus dia mcm lrt, monorail kita.2 side

guggle kene rajin
mcm ni

pijak je airport, terus salin drypers byqa. yg lain ada ke toilet. sblm masuk gate checking imigresen indonesia. waktu di indon lewat 1jam dr wktu mesia

Ni dh lepasi imigresen akan jumpa kaunter layanan transpotasi darat.  

ni atm dorang..kami xdraw pun kat atm sana.bwk duit siap2 n duit standby sume.
malas nak xtive international lagi

ni dh kat luar. nak carik agent kami.
Delight Tour Bandung

 seronottttt

terdetik dlm hati dpt nek van camni bestnyeee....
sekali kauuuu...hamik betul2 dpt van camni.. ni van yg akan bwk kami sepanjang percutian. 17 seater
van camni byk kat sana.kebanyakan transport dorang bila bwk pelancong sume nye van pnjang2

 ms ni ntah nape ntah aku duk seat dpn berimpit2 4org pdahal rasa blakang muat lg se bontot..giler sesak nak mengopek. tp xkan laaa nak langkah atas kepala org nak duk belakang kan..redho je..
sampai la kat kedai mkn 1st kitaorg, baru la tukar seat.
ha masa kitaorg naik, penuh air mineral ngan jajan2 kat depan ni.dlm hati ni salah satu faktor dorang carik duit...tp salah..
tu adalah utk kitaorg sume.dh termasuk dlm byran upernya..apalagi..
mencekikkkkkkkkk

 
 suasana di sepanjang jln menuju ke bandung

antara salah satu sumber rezeki dorang

camni cara dorang jual
 ni kedai mkn kami.. kedai ni berderet mcm bentuk bulat gitu..so depend atas selera masing2 nak mkn apa.

 fastfood pun ada.if korang xlalu nasik, blh tapau kfc
tapiiiii
x seenak kfc kita. 
sos dia??
bwk sos kita sendiri lagik best..
aku try sikit je tu pun tekak adik aku ngan mama omputihhhh la sgt kan..

masjid pun dekat
tapi memandangkan amik masa panjang lagi, kami solat kat tempat lain.

ha ni la masjid kitaorg benti solat jamak..aku off..duk dlm van layan ini budak je

dh belengas2...bogel kan sudah

 yehhhhh....dpt duk kat dia !!!
tu tepi aku beg2 yg bertimbun2.

perjalanan sebenarnya amik masa kejap je dr jakarta ke bandung dlm 1jam lebih tp memandungkan jumaat dorang sana off, so ramai yg turun ke Bandung maka perjalanan kami makan masa nak dekat 2-3jam..
giler melelass bontot..
driver kat sini kene cekap mencilok2
muka sorang2 jgn ckp la, dr pg smpai ke magrib..sendiri imagine sdah

akhirnya kat magrib, alhamdulillah sampai jgak kat hotel pilihan..celah2 umah/kedai baru la jumpa..waktu mlm mmg xnmpak apa2 pun..

 Hotel andelir bandung Indonesia
3star

 seisi taklimat dr en amir agent kitaorg.
pas kunci bilik masing2.
kitaorg booking 5 bilik.
3floor sama, 2 floor bwh

ni cafe Hotel

bilik kami

 seksi giler bilik air dia
suka2

 peace B !!

mkn hati nak tgok..

to be continue..









Tuesday, October 22, 2013

transit di Melaka


Kul 330 dh get ready kuar dr Ktn menuju ke Ayer Keroh Melaka..kitaorg konvoi 2 bijik kete. Tujuan transit kat Melaka dulu sbb kat c2 adalah main point berkumpul ramai2 naik transport yg disewa utk bwk kami ke airport LCCT Sepang subuh kang..

benti solat jap kat area muadzam..

 
 ni excited nak jumpa sepupu kat melaka
mkn pun xnak

 
 xsolat, boleh la suap bubur mulut sapa yg patut..

ni setia tunggu pakwe hbis solat xnak suap ngan haku.

ok dlm 20minit je stop pastu terus gerak sampai di segamat pulak singgah shell nak isi minyak. Sampai ayer keroh molek dlm kul 7 xsilap..alhamdulillah.
sampai je rehatkan badan kejap sblm mkn mlm.dinner prepared by along..dia mmg terre masak !! tiap kali mai sana, menu xpernah xbest..giler best !! Dia pandai.

rehatkan badan masing..bg hok kecik ni cukup tido, xde la ngamuk subuh kang

time mlm2 sikit nonton tv sambil asingkan duit hotel, transport org ktn sume bg kat along.senang sorang yg pegang.xde la nanti bila mintak baru thegeh2 nak kuar.makhluk kan ramai.siap awl2 senang.yg tgal cuma duit belanja masing2. Part kami mmg en aya dh standby dlm envelope dah..baju yg xnak bwk asingkan siap2 tgal.dlm lunggage pun xusik dh smpai la kat hotel bandung nanti.kunci siap2 just bwk baju bsahan je dlm beg gendung. main ngan budak2 ni mmg leceh tp xpe. Adventure !!!!





see? senang..!!

van sampai dlm kul 430am. Subuh kita kat tgah jln je nanti.so tido dlm 3jam je gitu.budak2 bgun xde nangis2 sbb suka nau dgr bila nak nek kapatebang..anak2 aku tetap bsuh muka bdan gosok gg jgak..sejuk pun tahan la sikit. cuma byqa je lap muka.malas nak basuh konet malas nak gosok gg..tetap wangi.

Van dah sampai...

 kami tetap MANDI walau teketaq2.
xpe.

 kami

 benti solat subuh

kat Masjid Nilai, NS

dlm 6lebih gerak g LCCT, dlm pjlnan benti sarapan kat kedai

kedai pun baru nak siap2 kan bekpes.xbukak pun lg.kami adalah 1st customers dorang..xpe stay dulu dh alang2 lg 15minit nak bukak, duk borak2.aku xjoin.duk dlm van je.xleh masuk mknan pg2, kang perut meragam.cuma en aya tapaukan air teo suam je alas perut smbil jaga ini budak  

 muka sembab baru pas suntik kolegen

kebetulan kedai ni member abah aku bekas pesara polis kat Ktn. Pak Wan.Dah pencen dia balik ke tmpat asal bukak perniagaan.bukak kedai mkn je tau.. ni pun dia bukak..perghhh..kepala berbisnes ni lain..bagus2..

here we are !!!!!!!!

 alhamdulillah 1st jejak di LCCT bersama org tersayang.. ni kitaorg baru drop beg2 letak atas trolly nak masuk dlm. so kat sini sorang2 dh mainkan peranan.budak2 harus ke guide sbb ramai org.

 
xkira tetap jgak nak feeling konon2 kami je yg g oberc..hahhaaah..yg 2 org xleh nak tgkap.pyh sgt bila dh jumpa geng

nmpak tu yg kat dlm tu?..dorang dh nonong ke depan.aku? masih nak tgkap lagik kat board perlepasan...nak jgak !!! nasib aby ada dslr..hahhahahaha

 





ni sume xmasuk lagi kat ruang menunggu lepas port imigresen tu..baru kat bawah..cek tiket n gate berapa nak berkumpul.buat pengesahan molek2 dulu.

 
masa ni dh lepas imigresen dah..just tunggu dan tunggu..massage seraound. budak2 dh boleh tgok kapalterbang bersepah tgah panaskan injin.

 nia, nia kuasa dua n ryan

 haku pun xcited tgok..blum pijak lagi lantai dia..kihkihkihhh

peace yaww

pas dh duk kat ats ni, kene turun bwh dah..masa nak blepas pun dh xlama..masa ni nak terkucil pun blh masuk semula.punya la ramai org Q nak masuk..xjadik..

 duk la bertafakur kat sini sblm nek aa smbil tido kan si byqa. si zarra dok cium xhabis2. 
rimas mak kau

 ni manja dibuat2 ke betul2 aku pun xphm. padahal dpn aku je..jeles aku duk ngan byqa kot. si nia yg malu2 kene peluk..hehhehe

 dah sampai kemuncakkk..... menuju ke perut sawat...yehahahhaaaaaaa......byk gate kiri kanan..tuju gate yg dh tertera kat tiket masing2 sbb class ekonomi je pun..


 makin dekattttttt ku intai ku intai...

 dan....along the the gang kat belakang..


beberapa langkah ke belakang....jeng3x...

to be continue...