syurga ku

syurga ku

Tuesday, April 21, 2015

xpayah hidup ni..


Ni lah ofis baru saya..mcmane sy blh dapat keje sini? ha meh nak share sikit..
Hidup ni mudah je.Kita usaha kita dapat.kita x usaha, kita xdapat..yedak? mcm tu la jgak ngan saya.
terus terang saya ckp saya xblh nak duk umh goyang kaki.mkn rezeki hasil titik peluh suami saya sorang.mmg benda tu wajib atas suami tp pd sy,tolong mnolong utk keluarga xsalah.
.pada saya mampu ke xmampu ke, saya tetap nak keje.
mati kutu duk umah. Tobat.
seminggu dua blh la, tp bila dah lama...usshhhhhhh....
menangis !!!

terkadang tu saya menangis jgak sorang2. sampai msg2 en aya ngadu bakpe la hidup saya susah..tp dia bese la pemikiran matang sgt..saya dakpun.kadang tu bodos jgak..dia reply simple je.. 
"Hidup ni xsusah lahh...insyaallah rezeki tu ada je kat mana2..lambat ngan cepat je"...

kan !!!!
xbaik saya menidakkan ketentuan Dia..
Allah Ya Rabbi..

 Ni antara company yg saya tmduga.1st interview lepas tp 2nd xlepas..

 saya dpt kat sini pulak..jalan Beserah tu.
alhamdulillah dapat
 tapi bila balik umh tnya pendapat en aya...pongpangpongpang...
saya tolak..bukan rezeki saya

kat sini saya dpt jgak interview..
Dan akhirnya xsampai 1 hari
rezeki saya disini mybe..

xsusah sebenarnya hidup..Usaha tu yang penting..Kaya miskin senang susah baik jahat tu sume ketentuan..Selagi nama manusia kita tetap sama bernaung di bumi Allah. Saya xmalu pun usha sana sini sorang2. Bukan saya buat salah..yang penting nawaitu saya..selain saya nak kepuasan saya nak bantu serba sikit suami saya. saya bukan hidup senang pun. Sederhana je. xde pun mewah sana sini tapi alhamdulillah saya
 BAHAGIA !!!

Saya mula 7April 2015 baru ni. Ofis ni kat IM je pun. Dekat je ngan umh. waktu masuk 9am hingga 6am. Kerja dari Isnin - Jumaat. Cuti public sume ikut kalendar Malaysia.Saya kerja bawah company cina tp cina ni xbangsa cina yang gong !!!
Mcm sblm ni 1 company sy kerja..memang gong !!!
saya xtahan saya blah !!
Tapi kat sini majoriti sume cina.Staff melayu cuma aku sorang !! hahhahahha
Staff sini sume ok..ofis pun terbaboww...lua je nmpak x se gah tapi dlm...
perghhhhhh....
salute !!

SJSB ni HQ. Dia ada cwngan kat Cheras. warehouse dia kat semambu.nak tahu opis sy more kpd apa, ni saya bg link.


Tugas  saya department sales. saya buat quotation. link dgn customer mcm SHAPADU ENERGY, SHELL, PETRONAS, MAGHZANUL GHINA..saya suka kerja ni sbb pengalaman sy dgn Megalite dulu byk membantu..
alhamdulillah..

Xdan saya kerja seminggu saya dpt interview kat company kontraktor.

Asas Bayu sdn Bhd

Kat asas bayu ni more kpd bidang kontraktor. Dulu sy bwh eletrik tapi ni bwh sivil. 
Lg besar. 
Kerja Isnin hingga sabtu dari 830am hngga 530pm
Mudah mudahan dapat..hehehehehe

 Ni lah ofis baru saya..rezeki baru saya..
kat IM 3 je 
masa ni 1st kerja.babun lagi.awal buta aku mai..duk melangokk dlm kete sambil tgu gate bukak.
tapi xpe 1st day

ni tmpat duduk saya. department saya kat bwh.
dalam ni ada 6 meja staff
saya duk depan pintu kaca.
senang nak usha bos dtg.

 bapokkk la bersih..
lawa giler opis dia!!

 ni sengaja nak tunjuk rajin buat kira2.

ni quotation
korang yg suka dok ngira ketumpatan besi paip ke, diameter berapa, padu ke x, solid ke x..
meh la try..

ni saya berjaya buat 1 oder company..
hahahhaah.
bravo2

 hari2 tgok kalender bila nak cuti..

 
belek2 kalender,
 haaaa siap tulis scope company lg

ni aku bekpes kat meja je. roti selet kacang ngan coklat.
mabelessss

 sambil kira bulu kaki indon ni
tgah lap cermin lagi sedap !!
panorama yg indah

 ni tgkt nak naik atas..masa ni nk blik dh. g punch card

Masuk aeni dah dekat 2mnggu lebih dah. semalam dapat letter offer company. dlm latihan selama 3-6bulan gitu. lepas pd tu bru permenant..setakat ni alhamdulillahhhh...1st gaji nak belanja family dulu !!!!!!! hiphiphurayyyyyy

chaw....
 







Monday, April 06, 2015

welcome back !!!!


Lamanya xupdate blog !!! kat 2 tahun..Lepas aku last kat K/Megalite 18hb Jan 2014, terus busy dgn tempat keje baru.. Bukan kejap aku cari rezeki kat c2..Megalite tempat 1st sekali aku kerja lepas tamat belajar...lepas aku kawin !! ZERO !

Ni la kenangan aku last..byk aku kutip pengalaman selama 7tahun. mula berat jgak rasa hati tapi aku nekad if aku dpt rezeki lain aku move on..Insyallah..Alhamdulillah...

Ni 2nd place aku kerja..Jabatan Perangkaan Malaysia cawangan Pahang.  Opis kat bangunan Wisma Persekutuan Jalan Gambut Kuantan. Jawatan aku kat c2 kontrak je 1 tahun.. 
Jan 2014 hingga dec 2014. Dalam pada tu aku discuss ngan en aya sebelum buat keputusan ni. Dia ckp xpe kutip je pengalamaN baru..insyaallah dlm pada tu cari jgak kerja lain. Sambil menyelam minum air..
aku pun setuju. 20hb Jan 2014 aku mula kerja. Jawatan aku kat c2 sebagai PSH je. gaji dibayar ikut hari. Ni bkn 1st time aku kerja kat Perangkaan.. Lepas STPM dulu aku dah pernah kerja dah tahun 2002 sblum aku proceed amik degree 2003.
ok dalam pada tu aku still xduk diam. tetap apply kerja..byk aku dapat temuduga tp sume xde feedback.. xde rezeli lagi..8 bulan aku kat Perangkaan.

Masuk 8 bln aku kerja, aku dpt temuduga kat kilang VACCUMSCHMELZE (M) SDN BHD kat Pekan.Selang 1minggu aku dpt call dr hr c2..Alhamdulillah rezeki aku kat sana. Jawatan admin ass department HR. Walaupun aku tau hanya kontrak 6bln tp xpe. Bab gaji boleh tahan..aku duk HR bhgian claim, cuti, attandance....mmg tugas aku dr jam 8 hngga 6 tu bz manjang !!! bangun xbangun dari kerusi nak solat n mkn je. nak cite pun panjang tp aku rumuskan ramai yang suka apply bhgian HR tp bhgian tu........lah yang byk kerja !! nak2 bidang industri ni. Tapi tu sume pengalaman aku dapat.

Mula aku kerja aku drive sendiri. pergi stgah jam balik stgah jam. Aku masuk jam 8pagi dan balik jam 6ptg.
Aku keluar umh gelap, aku balik umah pun gelap. Pagi aku mesti keluar jam 650 nak masuk Cenderawasih dulu. Settle kan budak2 then aku u-turn balik ala ke Pekan..Gitu lah sokmo hingga 2 bulan. Lepas tu aku rasa mcm pack sgt masa.terkejar sana sini..
Aku discuss ngan staff baru n dorang suggest aku naik tranport kilang dari Ktn ke Pekan. Tapi kul 7am mesti ada kat tempat van pickup.Staff Ktn yang naik van cuma aku sorang. yang lain sume operator kilang. yuran sume kilang tanggung.Cuma balik aku xikut van..aku tumpang member 1 area kediaman aku. 
Alhamdulillah tu semua pengalaman aku rasa..Tapi masa mula2 kerja dlm masa 1 bulan memang hati xtenteram..jejak je kaki kat opis aku pasti menangis teringat kan anak2. Masa tu Rayyan anak yg sulung aku darjah 1. So aku rasa mcm dia terabai ngan kerja sekolah, Kafa aku xdan nak pantau..kesian sgt !!! jumpa xjumpa kami anak beranak mlm nak tido je..

Se lagi pengalaman kene banjir aetu aku dan rasa bilamana jln nak ke tempat kerja aku terputus..Ni lah 1st time aku merasa naik bot penambang. sume ditanggung oleh kilang. tu slah satu benefit dorang ni xberkira bila staff/pekerja terlibat dlm kesusahan..

 staff HR
pertengan bulan 2 2015 kontrak aku tamat. Dorang planning nak buat mkn2 meraikan aku. aku xkisah buat pun ok xbuat pun ok. ptg Jumaat xsilap dorang mintak kebenarai bos besar nak keluar 1 jam awal. So aetu Hr bergelap tanpa staff.hehhehehe...dorang g naik van kilang. cuma aku je drive sndiri sbb aku nak balik terus senang..dorang dah ckp awal2 nak mkn steambot. Lokasi kat Seoul Garden Megamall.

 Dalam diam2 dorang buat suprise raikan besday aku..datang la pekerja2 seoul garden bawak kek dari dapur sambil nyanyi happy besday..



 Pengalaman sume ni hanya blh kita simpan dan ingat sampai bila2.. Mekasih korang !!!! 
love u ouls  ever n ever...

Esok aku dah mula kerja kat tempat baru..Tunggu aku update se2..

Wassalam

Tuesday, March 25, 2014

MH370 ENDED IN THE SOUTHERN INDIAN OCEAN


Salam takziah dan al-fatihah untuk semua keluarga MH370 dan krew pesawat..


24 MAC 2014 Terungkai..

17 hari kita tidak pernah putus berdoa. Terus MENGHARAP & BERHARAP..

ITU PENGHARAPAN KITA SELURUH RAKYAT DI DUNIA

 

Semalam jam 10malam kita dikejutkan dengan press conference tergempar oleh YAB Datuk Seri Najib Tun Razak tentang pencarian MH370 berpenghujung di Lautan Hindi. Ada yang xdapat menahan sebak dan tidak kurang jugak yang menitiskan airmata. Walaupun sesetengah tidak bersangkut paut dengan talian keluarga namun ikatan perasaan disimpul menjadi satu tali persaudaraan.

Apapun, dalam doa yang dipohon, kita letakkan segala harapan itu pada ketentuan-Nya. Keyakinan kita tetap terletak dalam genggaman-Nya

Kita hanya mampu berdoa...hanya mampu berusaha......
Namun semua itu terletak ditangan NYA...YANG MAHA ESA.

aL-fatihah

 



Thursday, February 27, 2014

main door


nak share sikit..nak tunjuk jgak..hahhaha..xcited lebih..korang dapat x ni?

 ni goverment
rm500

ni state
rm250

memo dr MKN

ok meh aku cite..opis aku kebetulan bwh majlis keselamatan negara je. baru aku tau setat keje kat opis baru, yg bagi duit kat rakyat yakni yg kuar kan dan agih2 kan adalah dorang. bantuan banjir ke BRIM ke...ssume dorang..oooooooo...

ternganga jap aku..kihkihkihkihhh

memo tu dorang siap2 tampal kat depan pintu lif opis dorang. sbb kebetulan org berpusu2 serbu opis depa. so xdan korang nak jmpa staff, korang jumpa memo ni dulu..aku salah sorang dari korang.
duk depan lift aku duk perati aku jatuh ae apa..hahhahahha..selokkk kau.. lantak..konpom2 laki aku punya nama.huruf M jatuh ae Rabu.

aku xdpt ikut.sbb selasa tu aku perang syahid ngan laki aku. pasal mals nak g amik baju tido Byqa je pun..masing2 penat..mulala taring kuar..habis tv aku kene hempas...arrghhhh lantak..past is past...skrg dah baik2 dah..lumrah hidupp...yedak? xmanis la bila xgaduh2 manja.

so xdpt nak ikut dia g amik duit..lantak p dia g sorang..tp mlm tu dh tido sama dah...lalallalaallaa...

ok dh selamat pun duit banjir..xingat dah guna utk apa..tp yg pasti beres apa yg kami planning.. ok se lagi Brim 3....dh pun selamat...

Terima kasih Pak Jib !!

jom masuk pasal bab pintu umh.. last progress umah aku..

Lepas tahun baru cina dorang call ckp nak mai umh ukur pintu.. masa tu aku xleh balik. laki aku bwk moto ronda so senang dia nak mencelah kejap. tp bkn nya sekejap dorang ukur. nak dkt 5jam. kali ni cina tu buat mmg betul2 puas hati !! 5 star laki aku kasik.


 cina ni buat keje sorang je. aku balik lunch tu kejap nak tinjau kerja dia..kat situ lah dia ketam semula pintu. sbb dia ukur nak kasik betul2 ngam.nmpak je mudah padahal giler cerewet.. jap bukak jap cabut jap bukak jap cabut.. pintu bkn nya ringan.. kesian. tapi mmg cekap giler..

cina ni dulu dia keje kat Yong Kong pintu tmpat pintu 1st aku tu tp dia benti keje plak kat kedai 2nd pintu aku amik ni. pasal gaji depa offer tinggi..tenaga mahir sapa xnak kan? byr mahal buat kerja tiptop lagi org suka.

 aku perhati dr dlm
masa ni laki aku sound amik gmbar dh ke belum?
sengalllll sengaja je
ko dengki ke hape ni bang?
 sepak kang bisu

xheran pun aku dia nak mengata..hahahhaha.. yg penting aku buat utk cite korge je pun..ko pun baca. elehh ckp byk

 
 ada part2 laki aku tukang bagi komen. jap2 kang tukang pegang.. 
xpe sume tu utk kepuasan sendiri.umh sendiri..

 pintu belakang pun dorang pasang jgak..
cuma xcat pun. sbb upah cat lain. upah pasang lain.
so better laki aku ckp dia nak cat sendiri je
guna pakai cat lama sudah
lagipun pintu bilik asal kaler hijau bertukar putih dia la yg cat.
aku touch up skit2 je.

pintu lama depa sadai kat pagar belakang je..
ohhhh nasib bersih kan.. laki aku baru je cabut rumput belakang...
hehheheheeh
tu mmg keje dia pun

Lepas dh siap ukur sume tu, depa pasang semula pintu lama. pintu ni nak kene anta balik kedai sbb nak cyelet pulak. mkn masa dlm 4hari jgak nak siap 100%.

ok xpe. duit dh ada. aku cuma tgu pasang je pun..

xsilap aku sabtu dorang mai pasang. kebetulan 2 2 xkeje aetu. janji kul 10am sampai. Tepat !

 aksesori pintu lama cabut pasang kat pintu baru..
tu mmg request dr tuan umh bg jimatkan kos...
ngeh3

 pintu lama ni aku nak pasang kat umah kebun
tp smpai skrg tersadai lg kt dpn umh. tgu lori angkot

 toge tanpa pintu

 cina depan ni adik kpd owner kedai aku beli pintu 
kedai tu kakak dia yg punya




ok bila dah siap pasang kitaorg byr selebihnya baki aetu. actually pintu kitaorg ni bukan besi pun yg mahal 3 4 5 ribu tuh..pintu kayu je pun..setakat mana kitaorg mampu. alhamdulillah..

 yehhhhhhh ni tugas hakiki dia.. dia suka sgt kesat2 habuk..dia yg lap sume. time ni aku tgh susu kan Byqa smbil tgkp pict. dia xperasan pun



 dari dlm camni
dulu xpyh on lampu pun sbb pintu ada cermin
tapi skrg waktu siang pun kene on lmpu
giler gelap !!
best buat projek

 ni dr luar.
tegap dr yg lama
kalau dulu pintu 1st kene tiang angin je...
gedegangggggggggggggggg
tapi skrg
kelepottt bunyi mcm kentot baby je

 tapi grill besi ni ikut ukuran pintu lama.
pintu kayu lama ngan baru ni saiz dia lain sikit.
dulu pintu bukak kecik tapi skrg pintu bukak besar 
so grill dia larik skit.
nak kunci pintu dr luar tgn mcm tsepit antara grill

 ni bila dah siap mop segala2 habuk.
aku on lampu terang sikit.
skrg bila nk tgok tv xde la setiap ms mata aku tertoleh kat cermin pintu
aku kan jenis takut
sokmoooo je aku imagine hantu intai kat cermin pintu
giler x?

 kenangan lama kami...

ok alhamdulillah dah beres apa yg penting...skrg ni target aku nak kumpul buat kabinet pasang siap plak..xde upah org pun.. laki den blh buat tp kene slow2..hahhahahahhaa

ok kebetulan mlm tu bola xsilap aku kot..ehh ke slah.. arrrrggggg lantak. lupa lama xupdate. mereka 3 beranak ni mmg kaki bola. selok. aku terkontang kanting ngan Byqa kat umah.. nak2 ryan ngan zarra mmg minat giler..ko xcaya tgok dorang kat stadium..ngalahkan org besau

 atuk wadie pun join sekali mlm tuh
peace yoo dr YAN..
peace zarra kat mulut sbb malu sgtttt la konon
kihkihkihkhhhh

 steward dengg

 aksi terlampau betoi jantan aku sorang ni

asal goll je
cabut baju lompat2
haihhhhhhhh

ok se lg nak cite pasal aku masak ketam kali ke2.. wah terror blh kira ngan jari..ketam ni import dr endau rompin. aku beli kat sana kebetulan ada kerja..so mencekik ketaam je 1 ae tuh..

 ketam masak berlada gu ngan ketam masak cili api gu nga telur dadar..
hahhahahha

 siap utk 5beranak mencekikkk

 utk raja ngan puteri aku 3 org nih

 masyaallah peha ko nak
pinsannnn

 redha tempat aku di sini
sambil enjut boyan
ngap dgn melahappppppp

arioss....