syurga ku

syurga ku

Saturday, July 30, 2011

bila smlm terjadi, maka terjadilah....

Dalam masa 4jam sume selesai hutang piutang:

  • Ansurans kerete CCN - done 
  • Bil enpon - done
  • Duit pengasuh - done
  • Duit blanje kat otel grand con - done
  • Duit banje brg umah - done
  • Duit installed astro - done
  • Duit pinjam - done
  • Pastuuu masa nak mentekedarah pulak semalam lokasi pilihan yg dekat ngan area otel grandcon adalah di : -
 RESTOREN AYAM PENYET APi


Ayam Penyet API Sdn Bhd was incorporated on 2nd March 2009 to manage Restoran Ayam Penyet-AP outlets. We have a very experience team in preparing and cooking Indonesian food with Ayam Penyet as our main speciality. All the food are prepared fresh and specially marinated with various spices and herbs. The new millennium has brought people to new kind of halal dining places where reasonable pricing quality food is serve at the shortest waiting time. We are indeed proud to receive overwhelming response from all races and we will surely do our best to serve you better.

Ayam Penyet

Ayam Penyet is a traditional Indonesian cuisine which originates from Surabaya. It is a popular chicken dish where the fresh chicken is specially marinated with various spices and herbs . The meat is then smashed with a wooden headed hammer and deep fried until golden light brown. One of the unique feature in preparing this funny name dish is the art of frying where it is crispy from outside and juicy inside. The other dishes served here are traditional Indonesian food which are also popular in Singapore and Indonesia. Our signature dish, Ayam Penyet-AP is served as a set. You get a quarter crispy chicken, a piece each of fried beancurd and tempe, some boiled kangkong, fresh cabbage, blazing hot sambal belachan and bits of crunchy golden brown fried fritter topping on the chicken.













ingatkan restoren bertaraf highclass dgn liveband segala..upernya x...sume blh mkn baik golongan rendah, sederhana @ tinggi..memang superb la masakan kat sini !! terbaekkkkk !!!!  oder pun bkn mai dtg kat meja tapi kita tulis apayg nak mkn atas ketas tu then panggil depa..sat g siap !! bila tgah2 mkn smbil lyn liveband terasa nasi masuk kat tekak tuh..uhhh syahduuu je jatuh dlm anak tekak....

Selamat berpuasa untuk umat islam seluruhnya...

Thursday, July 28, 2011

xde dh bintik2...

  • ikut hati dari dulu dah nak
  • pikir2 + & -, saya lupakan
  • sampai masuk umh baru pun nak dekat setahun, masih jgak xmoh
  • tetiba asyik dh bosang bintik2...
  • baru je....
  • punah semula gara2 isu boikot
  •  ishhhh.....tapi sebab xtahan asyik siaran bintik2..
  • try register, xlepas pualk..dugaan..
  • dugaan lagi...
  • akhirnya....
  • Khamis 28hb mereka datang....
  • Bermula lah kehidupan mengikut kehendak manusia berhutang lagik...
  • Selamat Datang Kamu : -
A.S.T.R.O   B-y.o.n.d
  • Selamat tinggal kamu :-

 A.R.E.A  B.U.A.T.A.N   T.A.N.G.A.N

 

hikhikhikhikkk...


Monday, July 25, 2011

part 1(mlm kenduri).

Alhamdulillah apa yang dirancang akhirnya dapat dilaksanakan dengan selamat..Syukur ke hadrat ILAHI..Kenduri masuk rumah baru + kenduri sambut puasa + tahlil + belated besday Rayyan terus dapat dijalankan walaupun planning nye dah 4 bln lepas..memandangkan time kali ni sume cukup, jadi saya on je terus sbb dah xlama nak nyambut puasa.tangguh2 lagi entahkan bila.

Jumaat ptg sama en aya, mama, aya n budak2 g Giant dulu carik brg2 kenduri.Cuma dapat sikit je yg lain sume tgu esok.rushing xbest sgt nak membeli..sume tesedok! balik umah mengepack goodies2 beg ngan aya..dah xde masa nak tunggu.sok dh sabtu sure bz.. Kredit utk adik saya Aya JR..sok sabtu saya keje 1/2 day so dlm pkiran nak keje ke xnak nih sbb dlm planning nak mc ae Senin je takut penat ke hapa.Pas tingtong ngan en aya dia suh amik ae Sabtu je sbb byk brg xbeli lagi..ikutkan..

Sabtu 16 Julai saya mc sbb nak bkerja sana sini kelek si zarra ngan rayyan jgak en aya carik barang2 kenduri.sume nye last minute memandangkan kami kerja xsama jadual. so pagi2 sabtu siap dh settle keje kat umh jam 930 pagi kitaorg kuar dr umh booking santan segar 10kg kat kedai ZF Ali kat Permatang Badak --> terjah pasar mini Azian cenderawasih booking ayam 16 ekor stgah..siap potong sume..petang kul 4 janji amik..pas dh siap dua keje, kami terus ke pasar beso carik sayur & bahan2 nak masak..sume dapat apa yg nak..balik umh singgah ke umh sedara kat kg Jawa jemputan terakhir sedara mara pulak then pick up makteh terus ke kedai ikan Li pei kat cenderawasih nak beli ikan + udang + bahan2 tambahan yg lain..

Sume bahan dah selesai, balik umh PB bersiap nak g kenduri kawin umh adik pengasuh anak2 pulak kat Batu Hitam..otw nak blik singgah ke kilang ikan masin di perkampungan Beserah..Dapat !! Masuk cenderawasih smula amik ayam yg dh booking pagi tadi utk operasi basuh ayam pulak..



ni part dia mbasuh ayam

Kitaorg sampai umh dah lewat kat kul 5..Singgah dulu umh Hj Lan Canopy kat depan umh settlekan kanopi utk esok..Beres...alhamdullillah..Segala mcm nak buat sendiri..past kopek bwang saya takeover bersama cinonet zarra yg dok bangun duduk bangun dudk ngacau..baru je habis 1 guni bwg putih, tinggal lg 2 guni bwg merah dah capai pisau nak siang ikan 2rtus eko..bab siang cuma SAYA je yg buat..bila dah siap buang hanyir ayam lomo ngan asam jawa, limau nipis sume, masukkan dalam tong airbatu utk proses menggoreng sok pagi..time ni nak tunggu sedra mara dtg xtau kul brape nasib la sepupu sepapat ramai anak dara..ello je minta bantuan, segera mai walaupun jauh kat LKNP...Masak memasak saya xde tempah katering.sume masak anak branak je..

ni malam sblum kenduri, depa berkampung gotong royong

tq jgak utk mama, makteh, umie, mimi, mama nur yg hulurkan bantuan

Bila nak dekat mgrib, depa sume sampai nak hulurkan bantuan...la ni abah n mama samapi bwk brg2 pinjam dari Surau Al- Ikhwan Taman LKNP utk kenduri esok..maklumlah korge saya ni baru 1st time wat kenduri kat umh sendirik..harap maklumlah ada yg terlebih terkurang tu adatlah...saya mmg ckp awal2 apa yg xde tu, bese lah, yg ada ni pun rembat umh mama kejap..hehhehehhe...

Barang pinjam:-
  • Periuk masak nasik 1bijik
  • Periuk lauk 1bijik
  • Kuali besar 1bijik
  • Gelas plastik 100bijik
  • Pinggan plastik 100 bijik
  • Sudip panjang 1bijik
  • Balang air 1bijik
  • Besen mcm2 guna 4bijik
  • Tray makanan 5bijik
Bila dah siap potong bawang, potong lada, potong kentang, potong sayur, masak air gula,  sume dan siapkan bahan2 yg nak guna, dorang pun angkat punggung balik umh..Sebelum balik dah awal2 tinggalkan pesan.
" sok pagi wat dulu kerja goreng ikan, rebus telur masin awal2...ikan tuh byk takut xdan goreng pulak.." makteh ckp..."emmm okeh kul 530 sok kawe bangun la insyaallah.xpe kawe buat mane dan dulu..." Kul 1230 pun xtido lagi ni.ngan umah xsiap mop,brg2 tunggang langgang kat dapur, meja kek pun xsiap..aduhhhhh....Dalam duk kejo masa nak tido, dan lagi sy siapkan meja express utk letak kek esok..yg duk bermalam kat umh saya tugas meniup belon & ikat belon serah sume kat mereka2..tq2..

bersambung...

Sunday, July 24, 2011

selesai...

Bila tiba esoknya, awal2 pagi jam 6 sy dh bangun dari tido. Rebus telur masin, masak ikan dan kemas2 apa yg perlu...dorang dtg jam 8 pagi..

mulakan dengan:-

 pasang kanopi

potong buah-buahan

potong ulam-ulaman
proses sambal belacan

proses sambal indon

proses goreng bahan2

potong kuih muih

tukang bersih umh saya....hehhehe

Gitulah mereka2 nolong sy time kenduri tuh..time kasih byk2...jasa sume kami ingat...jam 1220 thari tahlil bermula..tukang baca ialah pak sedara sy iaitu Cik Are. Semoga kehidupan kami 1 keluarga dirahmati, dilindungi, semoga keberkatan hidup diperolehi dan seumpamanya...amin..

Cik are saya

tetamu kami merangkak abang & abang ipau

adik ipau dan suami *ipaukecintaanhati*


Selesai dh tahlil dlm 20minit, masa meraikan tetamu dgn juadah saya sekeluarga...antaranya:-

  • Nasi putih
  • Ayam masak lemak cili api
  • Ikan masin
  • Telur masin
  • Ikan selar goreng
  • Sayur campur
  • Ikan bili kentang berlada
  • Sambal belacan
  • Sambal indon
  • Ulam-ulaman
  • Buah-buahan
  • Kuih muih
  • Air oren
  • Air tea panas
 sajian kami

 tetamu2




Juga kenduri ni utk belated besday anak saya Rayyan yg ke 3 tahun...

from Sugar Papee

kami syg kamu !!
semoga jadi anak yg soleh dunia & akhirat

dia dan kek

Bila dah segala selesai, seperti biasa tugas mengemas hak mutlak tuan rumah..

nasib tuan rumah rajin...kihkihkihhhh

walaupun saya terpaksa kelek anak...

berjaya mengemop !!!

selesai ngemas...yahoooooo.....

juga dibahagian ini...

Alhamdulillah sume selesai...insyaallah ada rezeki lebih kami buat untuk tetamu2 semua..amin..insyaallah..




S.E.K.I.A.N


Wednesday, July 20, 2011

utk tetamu kami yg dirai

Bila nak buat majlis makan harus ada buah tangan utk tetamu yg sudi meraikan.nak bagi ataupun x, itu terpulang.. terpulanglan pada niat tuan rumah tu sendiri samaada niat nak sedekahkan dlm bentuk apa sekalipun.xkisah mahal ke murah...tapi jgn niat nak menunjuk aku bagi yg mahal, dia bagi yg murah..blah..blah..blah...sudah...itu dh terpesong dari niat asal...

Tapi bagi saya pulak utk tetamu insyaallah apa yg saya mampu beri, saya beri..yang terbaik utk mereka adalah resepi kepuasan buat saya bila impak positif saya terima. kepuasan dan segala pengorbanan hasil titik peluh kita bekerja nak dapatkan sesuatu supaya org puas hati adalah merupakan hadiah yg paling bermakna..bukan senang nak penuhkan kepuasan sume..tapi sesuatu yg saya mmg dah niat nak buat & bagi walapun mahal,cerewet, xberbaloi ke sy akan usaha dari awal biarpun majlis blangsung ntahkan bila. kalau nak tunggu sedebok wat sume, mmg xlarat la nak nyimpan..

Macam barang ni saya dah aim dari awal bulan 2 lagi saya niat nak bagi sesuatu yg blh tetamu saya kenang, simpan utk kenangan..servey punya servey hari ke hari dlm bln 3----> 4 saya tetap nakkan benda yg sy dh niat tu, akhirnya saya jumpa owner yg buat..dalam tenet, apa yg kita nak sume dihujung jarik cuma malas ngan rajin nak gugle je..proposal saya ajukan kpd en aya terlebih dulu samaada niat sy ni dpt respon baik ataupun x..ok ke x dgn apa yg saya nak buat..saya bincang dr segi kualiti, kuantiti, harga seunit, gmbar yg nak isi, tulisan nak guna, material yg dia guna sume sy bincang...akhirnya en aya setuju sbb benda ni xpunah, orang akan simpan..ok lah dia cakap..saya teruskan niat asal...walaupun majlis blan 5 tp mmg xkan dpt buat pun bln 5 sbb byk hal selisih..jadi target saya buat yg ni dulu n settle se se...akhirnya 1st things saya dapat walaupun simpan kat umh dekat 2 bln sementara tunggu majlis berlangsung..

 magnet freezer

Walaupun pada mula saya was2 nak postage ke Kuantan dgn pecah sume nanti, buatkan saya 50/50 bila kita dh made payment sume..sy amik langkah sendirik dgn made payment 1/2 dulu & if brg sampai ke tangan saya dgn selamat, sy bayr lg 1/2.. kat sini kepercayaan main peranan penting sbb bkn senang org yg baru 1st time kita deal nak mpercayai customer melalui virtual online ni kan..if saya pun saya xsure tp kepercayaan 2 2 pihak tu yg penting. akhirnya sampai kat tangan saya sume nye ditahap yg memuaskan..alhamdulillah berbaloi postage rm50.. untuk magnet freezer Rayyan ni saya buat order dlm 60 unit x rm3 sebijik..if ada sapa2 nak tempah, bgatau saya,.ok habis cite bab magnet.

Bila dh duk sorang2 tu, teringat la kat khazanah2 lama2 dlm almari baju..masa ni sume yg nak buang sume nye berguna..mcm beg2 kecik comey ni...ni pun org kedai sblh comp aku tutup pindah ke lain, then byk brg2 yg dia nak buang..b4 nak buang dia suh aku pilih awal2 apa yg awak nak..dia ni bukak perniagaan printing kad2 kawin..so dlm duk belek2 aku terjumpa beg2 ni...

beg2 comey

ni lah beg2 yg sy ckp kan tuh..berguna kan? untuk kegunaan akan dtg walaupun saya simpan dari thun lpas bln 6 2010..jimat satu hal...so blh la sy masukkan magnet tu dlm beg2 comey ni supaya xpecah..tapi xsume yg dpt beg ni, yang xdot beg ni sy cuma lekatkan guna double sided je sbb xnak kasik dia gerak2..

Ni pun salah satu brg saya nak tukar dgn beg kertas mcm selalu org bagi tuh.. alernatif lain adalah bagi bekas tapawe yg budget sedang2 dgn modal..harga duk tgah2..usha dlm seminggu kedai2 akhirnya jumpa budget yg sesuai dgn modal...utk itu sy rembat dlm 40 biji dulu memandangkan niat sbenar nak rembat dlm 60 biji tp sbb gaji xmasuk lagi maka yg lebihnya hold kendian..

 selain tu kegunaan bagi tapawe kecik diatas blh jgak la menapau makanan dlm ni.. 

Selain tu, mknan ole2 xdilupakan jgak.. ada lah 2  3 jenis makanan sy bungkus kan utk tetamu saya...benda2 yg agak leceh saya xdan nak buat kat umh memandangkan dua mahluk kat umh tu mmg sah kacau jadi sy bwk hangkut p opis dgn bantuan member..selesai jgak dlm duk jwb call, buat keje opis sume.time yg ada saya on xtvt saya..tq utk sahabat saya yg membantu..

saya sebatang lilin

kentang masin dh siap packing

jgak dah siap !!

se lagi kuih ytk tetamu adalah sponsor penuh dari maktua saya iaitu kuih Deram..xdan nak snap gmbar sbb kuih tu sampai ae sabtu mlm.part mbongkos sume serah ke sepupu sepapat jer takeover.

Bila dh siap pack, seisi memasukkan dlm satu plastik pun selesai...hartap maklum beg plastik ni xde dlm senarai nak beli sbb dh ganti ngan tapawe tetapi bila dh duk jln umh maktua setiap hari baru la mata ni ternampak & maktua pun bagi dgn rela sbb menantu dia yg xmalu ni slmber je mintak..hahhahahha...dari xguna, baik la guna..ni pun lbih majlis kawin adik ipar..so jimat dh.

 beg plastik yg dimaksudkan.

pastu utk kanak2 dlm 16 org ats 5tahun je dapat beg katun2 ni..yg dah panjang sume xdpt..sebab kat dlm beg ni sy bagi:-

 beg kanak2

pen pelbagai warna

 buku belajar

gule2

gule2

gule2..



Inilah serba sedikit buah tangan dari pihak korge saya untuk tetamu saya yang sudi meraikan majlis kami Ahad 17 Julai 2011 bersamaan dengan 16 Syaaban 1432 hijrah..

Bersambung.....