syurga ku

syurga ku

Monday, July 25, 2011

part 1(mlm kenduri).

Alhamdulillah apa yang dirancang akhirnya dapat dilaksanakan dengan selamat..Syukur ke hadrat ILAHI..Kenduri masuk rumah baru + kenduri sambut puasa + tahlil + belated besday Rayyan terus dapat dijalankan walaupun planning nye dah 4 bln lepas..memandangkan time kali ni sume cukup, jadi saya on je terus sbb dah xlama nak nyambut puasa.tangguh2 lagi entahkan bila.

Jumaat ptg sama en aya, mama, aya n budak2 g Giant dulu carik brg2 kenduri.Cuma dapat sikit je yg lain sume tgu esok.rushing xbest sgt nak membeli..sume tesedok! balik umah mengepack goodies2 beg ngan aya..dah xde masa nak tunggu.sok dh sabtu sure bz.. Kredit utk adik saya Aya JR..sok sabtu saya keje 1/2 day so dlm pkiran nak keje ke xnak nih sbb dlm planning nak mc ae Senin je takut penat ke hapa.Pas tingtong ngan en aya dia suh amik ae Sabtu je sbb byk brg xbeli lagi..ikutkan..

Sabtu 16 Julai saya mc sbb nak bkerja sana sini kelek si zarra ngan rayyan jgak en aya carik barang2 kenduri.sume nye last minute memandangkan kami kerja xsama jadual. so pagi2 sabtu siap dh settle keje kat umh jam 930 pagi kitaorg kuar dr umh booking santan segar 10kg kat kedai ZF Ali kat Permatang Badak --> terjah pasar mini Azian cenderawasih booking ayam 16 ekor stgah..siap potong sume..petang kul 4 janji amik..pas dh siap dua keje, kami terus ke pasar beso carik sayur & bahan2 nak masak..sume dapat apa yg nak..balik umh singgah ke umh sedara kat kg Jawa jemputan terakhir sedara mara pulak then pick up makteh terus ke kedai ikan Li pei kat cenderawasih nak beli ikan + udang + bahan2 tambahan yg lain..

Sume bahan dah selesai, balik umh PB bersiap nak g kenduri kawin umh adik pengasuh anak2 pulak kat Batu Hitam..otw nak blik singgah ke kilang ikan masin di perkampungan Beserah..Dapat !! Masuk cenderawasih smula amik ayam yg dh booking pagi tadi utk operasi basuh ayam pulak..



ni part dia mbasuh ayam

Kitaorg sampai umh dah lewat kat kul 5..Singgah dulu umh Hj Lan Canopy kat depan umh settlekan kanopi utk esok..Beres...alhamdullillah..Segala mcm nak buat sendiri..past kopek bwang saya takeover bersama cinonet zarra yg dok bangun duduk bangun dudk ngacau..baru je habis 1 guni bwg putih, tinggal lg 2 guni bwg merah dah capai pisau nak siang ikan 2rtus eko..bab siang cuma SAYA je yg buat..bila dah siap buang hanyir ayam lomo ngan asam jawa, limau nipis sume, masukkan dalam tong airbatu utk proses menggoreng sok pagi..time ni nak tunggu sedra mara dtg xtau kul brape nasib la sepupu sepapat ramai anak dara..ello je minta bantuan, segera mai walaupun jauh kat LKNP...Masak memasak saya xde tempah katering.sume masak anak branak je..

ni malam sblum kenduri, depa berkampung gotong royong

tq jgak utk mama, makteh, umie, mimi, mama nur yg hulurkan bantuan

Bila nak dekat mgrib, depa sume sampai nak hulurkan bantuan...la ni abah n mama samapi bwk brg2 pinjam dari Surau Al- Ikhwan Taman LKNP utk kenduri esok..maklumlah korge saya ni baru 1st time wat kenduri kat umh sendirik..harap maklumlah ada yg terlebih terkurang tu adatlah...saya mmg ckp awal2 apa yg xde tu, bese lah, yg ada ni pun rembat umh mama kejap..hehhehehhe...

Barang pinjam:-
  • Periuk masak nasik 1bijik
  • Periuk lauk 1bijik
  • Kuali besar 1bijik
  • Gelas plastik 100bijik
  • Pinggan plastik 100 bijik
  • Sudip panjang 1bijik
  • Balang air 1bijik
  • Besen mcm2 guna 4bijik
  • Tray makanan 5bijik
Bila dah siap potong bawang, potong lada, potong kentang, potong sayur, masak air gula,  sume dan siapkan bahan2 yg nak guna, dorang pun angkat punggung balik umh..Sebelum balik dah awal2 tinggalkan pesan.
" sok pagi wat dulu kerja goreng ikan, rebus telur masin awal2...ikan tuh byk takut xdan goreng pulak.." makteh ckp..."emmm okeh kul 530 sok kawe bangun la insyaallah.xpe kawe buat mane dan dulu..." Kul 1230 pun xtido lagi ni.ngan umah xsiap mop,brg2 tunggang langgang kat dapur, meja kek pun xsiap..aduhhhhh....Dalam duk kejo masa nak tido, dan lagi sy siapkan meja express utk letak kek esok..yg duk bermalam kat umh saya tugas meniup belon & ikat belon serah sume kat mereka2..tq2..

bersambung...

No comments:

Post a Comment