syurga ku

syurga ku

Tuesday, June 05, 2012

xtvt awana lagi..

Lepas dh lenjun masing2 kesejukan, terus nek bilik..nak prepare cari mkn2 plak..jam waktu tu rasa nak dekat 6.30ptg.. nak g jln kat taman otel pun cam limited sgt..so en aya ckp sok pg2 kita turun..skrg kita kuar carik mkanan dulu..

Dlm 7-10minit camtuh kami sampai kat Pantai Kemasik...

signboard nak masuk dlam

ni belah kiri laluan dr kedai2 mkn..aku tgok mcm kat tg lumpur je, kat pelindung beserah camtuh..

kat sini je kitaorg duk lepak..aku ajak nek batu besar depa sume xnak.
.penat lgpun belengas angin pantai


last nye terus nek tuju kat playground depan dr pantai.
kat sini dorang men2 smbil en aya yg melayan.
aku penat ngan lapo

Lepas dh paus men, mgrib pun dh xlama, terus ajak g mkn kat gerai2 yg ada sblm nak balik..
padahal time sblm smpai dh tnya kat mber sepupu2 ada x mall ke apa.dorang ckp ada Mesra Mall 10minit dr awana..tp tmpat org aku xbese takut jauh kang xpasal2 en aya bising.then sini je la kami isi perut.

Giler mentekedarah masing2..cendol semangkuk + air kelapa pior sebiji + kepok leko 3hengget (ni org nak baru depa goreng.xde serve kita sejuk2.) + ikan selar besar goreng celup tepung sekor + nasi goreng kg se + telur dadar sebijik + ns goreng usa se (tapau) mmg haloba time ni..xingat berapa..pastu kitaorg balik otel kepenatan kekenyangan..

layan berita dulu..anak2 sibuk duk men hantu dlm selimut ngan bapak dorang..xlama sume penat tido.tgal makpak je layan perasaanggg....mlm tu ujan ribut petir guruh berdentum..nauzubillah duk ats mmg xrasa gegar tp takut jgn ckp la..doa smbil tutup mata terik selimut je..sedar2 kul 4am masing2 sejuk..


 dlm ni ada 2 manusia kepala hitam duk nyorok ke zarra..hahaahaa
giler praktik betul cuti2.
men puas2.

Bangun pagi siap2 turun bekpes kat restoren kampung level 1..dorang open dr kul 730am-1030am..ambik menu pun sorang2 merasa..ko amik yg ni aku amik yg ni..kita share2...



habis mkn kitaorg bergambau kat lobby kejap sblm pusing luar otel terus ke pantai..




 ~OUTDOOR~









dah siap outdoor, kitaorg gerak nek atas kemas beg kul 10lbih jgak..check out pun awal..habis settle sumekitaorg pun gerak terus ke destinasi ke 2..

kete kami dr bilik..
sayupp je

dia mmg suka imagine cam nih







Monday, June 04, 2012

hon lori..bongggggggggggggg....

Aeni free skit..blh la duk merepair hon kete + spotlight terus..en aya bln ni duk terminal..masuk pun xde ketat sgt tkejar2..punch card kejap then blh ngulo..thari td dia ajak g repair kete..sbb hon xde mmg bahaya bila drive..nak hon ayam melintas kat area umh aku mmg jemmed sokmo..

Td thari aku g ngan dia .anak2 duk umh atuk dorang..duk umh atuk dorang mmg lemak sgt la..aku xbg tp dorang nak jaga..nak buat camne..time kasih korang..

tmpat g beki kat area stadium..g ngan en aya ni mmg sume tokey dia kenal.bkn nak ckp besar ke apa..keje dia duk jumpa org borak pastu terus mesra..bese la bila dh kai uniform kerja dorang ni lain.tokey yg xpenah kenal pun jadik member..

mula kitaorg decide nak beki hon asal je kot2 ada wayar putus ke apa kan..bila tokey kedai cek, ada shot mybe kene air masa bsuh kete..lama2 dia shot ma....tetiba tgah duk nengok2, en aya sound ah chit ada hon best2 x? sbrape se..bese en aya ni bab2 tu aku dgr je sbb dia mmg handal..muhahahhaha



xde la handal pun tp reti la dr aku tuli xtau pape..tokey ckp ada2 85.00 sepasang..jap aku tunjuk kat ko mcmane bunyi dia..perghhh best wo..cam ala2 honda ada..cam ala2 lori jual ikan pun ada...muhahahhaha..ok jgak sedap..duk dlm kete perlahan tp bila ko duk luar...blh tahan..garing.


ok kitaorg mau yg tu..settle rege pun 70.. kwn punya pasal..then nak tukar spotlight sblh dia ckp ni mentol  lampu ori..xde jual.dia suggest kami g kdai no 6 depan sikit..kitaorg g mmg ada jual..rege sebijik mentol cenonet giler pun 20.00 sebutir..mak aii...redha asalkan xbuta sebelah..dlm 10-15minit je dia psang pastu siap.




 dh menyala smula.
habis part beki kete.yg x < berduit cam aku giler terasa laju duit habis...
huk..huk..huk...

Lepas siap sume, kitaorg gerak g kdai mkn kat Brigde mpk tu jap lunch sesama..giler rasa cam bcinta duk ber2 ko rasa aku punya aku rasa mee basah ko punya..kihkihkihhh....

selamat lagi duit aeni....

dinner

smlm hampir2 ngajuk sbb pelawaan nak blaje mkn ikan bakar hmpir2 xmenjadik..pulak tuh tgah riang nak meloncat msuk ecmall, tetiba en aya drop dpn terminall..keje upernya..cisss !!! sentap aku kejap..molek aku plan upernya keje pulak dah..dh mati akal aku 3 branak nak lepak mane.dh la 730mlm time tuh..

last decide nak g Giant carik toilet blue 2 kotak then melilau2 3 branak sudah...

sedih...baru pas mkn durian tepi jln, program mati..otw ke Giant aku ubah selere melencong ke KP..the store je la senang..dekat skit ang nak pick up laki aku hbis ot..then masuk The store 3 branak supe cam bwk 5org anak..duk nyorok bkejar baring ats lantai segala mmg ckup istigfar aku..tp ce control penyabar dpn org ramai..budget ibu muda beranak 2 nak msuk 3 mmgt rebaik heret anak jln tanpa ayah disisi..hahhahahaha..aku whatever situasi pun lanyak bila mood dtg..

park kat  basement level 2, masuk department knak2 merangkap depatment pompuan apalagi....wahh sales upernya..capai baju kemeja selai, menan bowling 1 set, cotton bud 5 paket, puting susu se total 57.10..gores kad bank CIMB siapppp...

turun bwh msuk Guardian smbil anak duk kemam potato chips sesorang sbgai umpan aku nak carik maskara kejap..sekali habis kuar terus g basement..

tetiba capai hp msg msuk..dorang jadik nak g mkn..time ni aku belanja..sbb rasa 2thun lpas last bwk dorang kuar mkn..selalu kuar ngan FIL je mkn2..mama abah mmg payah sbb dorang mkn mlm pun last kul 7mlm je..tp kali ni dorang nak.

Ok set !! aku pick up en aya then trus ke ana ikan Bakar Tanjung Lumpur..perghhhh ramai giler !! meja pun kene men cop2..duk la aku sambil usung perut tgu tepi meja..ok xdan 5minit berdiri dapat tp giler sempit..xpe asalkan ada sudah.en aya dh ngode ikan pari masak petai, siakap 3rasa, udang celop tepung...aku plak ngode tomyam +, telur dadar,kailan ikan masin, nasik..air tgu masing2 dtg bru oder smula..

Yang dtg cuma abah mama aya + aku anak branak..yg len xdpt mai..Giler kenyang...yg lebih2 xusik pun tapau utk dorang bersahur pg tadi..insyallah ada rezeki lagi kita g ramai2...

Ok jam 1040mlm angkat ponggong mau pulang ngusung perut yg sendat !! nauzubillah ni baru la blh tido ngan lena tanpa krok krek krok krek.....Habis xtvt minggu ni.

Friday, June 01, 2012

besday Rayyan 4Y AWANA KIJAL KEMAMAN


aku dah set kat mind genap umur anak aku 4thun aku nak celebrate besday dorang cara len plak..nak bwk g jenjalan je spend time sesama sendrik..insyallah..tu yg aku rancang la...ni pd aku blh la merangkap holiday family..if xde planning mcm ni mmg liat la nak ada budget menabung..at least bdak2 dpt rasa dunia luar..haicehhh..muhahahahhaha..

aku setup besday ryan kali ni nak g mandi kolam.tu je dlm kepala aku.tido otel then korek2 pasir ke..anak2 aku mmg suka berendam tp penakut !! aku saje je usha yg paling dekat..ingat nak g Gambang waterpark bmlam kat sana tp cam dekat je..genting dh penah g thun lepas..

Then aku survey awana kijal.kebetulan aku ngidam nak mkn kepok, udang,ketam salut tepung cicah2 sos kat tepi pantai..mind aku ala2 ke cherating kemaman camtuh..aku pun survey la otel yg murah.kat sana Awana Kijal Kemaman the top 5star hotel setahu aku la.glamor jgak la org kata.aku dgr baca dr pengalaman org..sendiri xpenah jejak pun sbb bila dh dgr 5star mak aii rege mesti kebabom..

aku guggle kat tenet tgok facilities, rege, lokasi sume wahhhhhhhh...teruja !! cantikk!!! rege pun kau blh tahan telan air liur.per night pun up 3++ dah..

akhirnya....

kesini jgak kami....thanks to my SIL atas sume ni...kitaorg set ni pun akhir bln 4 if xsilap la.mmg nak kan date besday ryan 24th Mei..xkira la jatuh ae apa pun yg penting on that day tu mesti tido otel.akhirnya planning kami berjaya alhamdulillah.

Detik demi detik..masa demi masa aku hitung..kumpul budget..aku plan lpas check in Awana nak turun balik bermlm di cherating pulak.konon2 la..ni planning aku sorang.xkomplot ngan en aya pun lg..imagine sendirik.aku guggle lagi tnya mber2 tdekat mane chalet yg ok murah bersih ngan stategik. aku surf http://www.holidayvillahotelcherating.com/ , http://www.suriacherating.net/ , ngan chalet murah yg len..budget aku under 2rtus je.lebih tutup mata...

last2 aku blur then 1 pg tu tgah aku iron baju aku tnya en aya..lpas duk awana kita nak stay katne plak? nak turun ke nak naik...aku tnya at least dia blh tlong suggest sbb aku pnat search chalet.takut kang dia xbkenan n ada planning lain.akhirnya dia ckp kita nek atas..means TERENGGANU la kan...horayyyyyyy.....bertambah mood aku gosok baju pg tu..hehhehehehhe

CITE HARI KE 2 KENDIAN.......

pagi tu sume awl pagi bgun..kecuali en aya je..sbb dia keje mlm.mybe penat.xpe aku bg dia tido lama skit sbb dia nak drive..pg tu mood aku ok.mandi kat bdak2..siap kan mereka.masuk kan flash air susu botol dlm bakul..get raedy dpn pintu.senang tkut ada lupa..aku sempat lg lipat kain atas sofa sementara tgu en aya bgun n siap diri..aku xmandi pun lagi.mmg antara aku ber4, aku pling last siap..xpe sbb aku tau bila aku tgah siap en aya baru la nak check kete minyak itam air sume.nak msuk beg2 lagi..aku pham.dia suka last minute..

bila sume dah siap aku pun dh siap dorang standby kat pagar dh pans kan injin...

 ni brg wajib hangkot..xleh tinggal..xcited sgt dorang.tgok tuh aku kalo ngemas mcm berminggu2 nak stay..mcm2beg aku punggah..tu nmpak x float dorang kempis siap..sbb en aya ckp nak ltak dlm kete bair kempis dulu.sampai sana bru pum.kang xmuat bonet...yg kecik je xbuang angin..yg besar tu mmg xmuat space.terpaksa

isi minyak full rm50 then trus bertolak. alih2 singgah kejap umh maktua masuk cenderawasih pulak anta brg..ingatkan kuar umh terus ke destinasi konon2..lpas anta brg kitaorg singgah kat restaurant Oasis kat malay town bekpes dulu..aku mkn ns dagang..ryan ns goreng..en aya roti canai ngan kuih muih..ok siap terus jalan..

time ni dh siap mkn..lex jak kasik mknan turun baru bgun

no otw nak ke beserah singgap jap kat t/manja beli mknan ngonyeh2..sambil tgunggu dan aku wat susu kat bonet blakang then bgambau dulu..ni pict dashboard yg jadik mangsa keadaan.hehheheh


jam 1030  kami berlepas secara konsisten..xde singgah2 dah...straight terus.

Selamat Datang percutian ke 2 kami tahun 2012...

Awana Kijal Kemaman Terengganu..Alhamdulillah

ni sementara receptionist sibuk layan cust yg check out, aku duk kat sini dulu smbil tgok2 keadaan..
jakun kan
time ni sunyi sepi..yg ada pun berapa kerat sgt tu pun sume atas urusan kerja aku tgok sensorang siap kot2 bagai..kanak2 mmg lengang..sbb bkn musim cuti sek lg.xpe senang aku nak snap gmbar xde org tgok.kihkihkihhhhh

ni lg la xleh nak kata apa..duk golek2 tanda gumbira gamoknya.

 ni pun nunggu jln kulu kilir sementara tgu check in

ok time ni dh pnggil..sign then bg kunci bilik siap2.

ni resit letak no kete, no tel, sign..
thne blh check in

dh dpt kunci en aya trun nak ambik beg sume..tetiba dorang ckp xpe dorang tolong hangkat kan sekali..ehh awl2 aku tnya ni kene charge pape x ni? kang skali bwk nek 50.00 mlayang...kihkihkihkihhh....
sekali brother tu ckp xkene charge pun puan just ats puan la nak bg tip..xbg pun xpe...ohhhh..camtu ok sat asben sy ambik beg dlm kete...bork punya borak asal kontan jgak..permatang badak je pun...sekampung upernya..

ok siap ltak kita usung sekali ngan anak2 terus..senang tidak tekedek2 jln..
senang keje haku duk jadik mandur tgkap gmbar je
sampai kat bilik en aya ulur rm5..

 bilik beradu kami
732

hurayyyyyy......
bergambau dulu sblm mentelaah tmpat len dlm bilik.
ryan muka palingggggg xcited !!

skrg meh tgok dlm blik ni guana.. single beds dia mcm bed besar..
cuma tv je x up to date..hahhahahha..
meja kusi sume besi.giler berat.

baru jumpa blik air ada tingkap blh intai2..harus la jakun

 mmg class !!!
ryan dh telentang dlm bathtub ralit men panjat2...


umh xde lemari cenggini.kene la jakun..
men bus2.ko nek aku bukak pintu..byr tiket...
gitu la menan korang lpas tingkap jamban

en aya pun ckp katil kene cantum.baru ada feel tido otel sama2..hahhahah
miang kau !
yang penting mlm en aya ujung kanan, aku sblah dia, zarra, ryan ujung kiri..bek punya aku atur sbb dorang tido awal penat sgt..yehhh misi menjadik !!

ni dh petang trun nak mandi kolam sementara tgu en aya amik slipa bdak2 dlm kete..
aku stay kat hall

tgkap la betul2..jgn gegor2..tu la ayat aku sound kat ryan..
hehhehheh

kat blik aku dh siap mentelaah lokasi hotel.then aku jumpa gift shop kat level 3..hall dorang level 3..tmpat aku duk lex2 tadi..
ni aku msuk nak carik FM je..ngan air milo se sorang..

ni jmbtan nak g amik towel pool.kene tunjuk kad dulu..hilang kad byr 70.00.1kad blh request 2 towel.ni jagk laluan nak msuk pool.mesti lalu sini

ni bru nak pnas2 kan badan.tu zarra dh nagis takut bunyi air cendawan


ho ni kanak2 riang..tgok hasil aku beli float.berbaloi kan..

view dr kolam

next slot lenkali.penat nak cite..