syurga ku

syurga ku

Wednesday, January 15, 2014

lantai umah done !!


 salam maulidur rasul ke atas junjungan Nabi Muhammmad SAW..

aeni off. bangun pagi tp xde la pagi sgt. kul 8 je pun..aeni bekpes aku masak meehon ngan air white coffee je. instant je senang. se utk aku se utk en aya. budak2 share sudah makpak punya.

tgah msak mee, aku masak lunch terus. sebb aeni cina lantai nak dtg kul 10pagi. so, sume kene buat dngan pantas. aku masak tempoyak ikan selar je. goreng ikan. lada kicap kang aku buat..

bekpes bersama. heavennn la sgt.

ok proses kosongkan hall ngan dapur bermula. sume brg aku alih dlm bilik depan je.bagi lengang. senang dia nak wat keje.

 wallpaper aku mmg dh terkopak sejak bnjir ritu. xgam2 lagi.
aku bising, en aya ckp tgu lantai siap pasang baru dia gam.

 kami buat keje mmg bersatu hati
hahhahahahhaha
sore mesti ada

 
 dorang sesat. kene jgak laki aku g ngambik. tu pun dh kul 1030am.
sian dorang

 ok ni en aya suh tokey ni tgok lntai lama kitaorg blh pakai ke x lagi.
dia ckp BOLEH

 ni palet kitaorg. ada 10 kotak tp setiap se tu aku xtau berapa keping. ni kene perhati betul2 sbb time tu ada se lg umh nak psang. takut tertukar corak

 belah kiri tu pilihan baru kitaorg. en aya saje je nak match ngan kayu lantai lama.nak tgok jauh xlarik

poses pertama dorang lembarkan plastik ni dulu

 mandur tegap berdiri dimana2.
hahahhah

 
poses kedua baru lembarkan spange ni. dulu ms 1st aku pasang xde la plastik bwh tu
tp kali ni ada.

masa ni xblh dh nak lalu lalang ke depan. en aya nmpak, smbil jenggil biji mata smbil potpet.

budak2 ni kasik mkn dulu kat dapur.
sama sibuk jgak. xblh nak larang


 yg rmbut toncet tu pembantu dia. en aya duk c2 smbil borak2.lepas ni nak g tmn impian pulak tu pun if sempat la
dia mmg.
 sume blh masuk.

 ni sebab angin kuat.melayang spange tu


 
 setakat ni je dia buat. dia stop g mkn dulu.
so time ni aku baru tanak nasi. lauk dh msak.lupa
sian dorang lapar

 xpe korang isi minyak dulu sesorang

 trademark xblh tinggal
cepat b nak gentelll

ok sebenarnya aku xtau menahu jgak planning awl en aya ni. dia ni suka imagine sorang2 smbil belek2 buku. pastu baru la dia ckp kat aku apa yg dia plan..aku ingatkan separuh je bhgian dapur maksud aku dr tepi smpai bucu diantara blik air tu. tp dia ckp xelok. buat smpai ujung bilik dlm 10kaki.
aku emmm kan ajer. dia ni berseni jgak tp kene pelan2 jgn push..itu yg aku tau la.

 
  meja makan sumbat dlm bilik baju dulu.

 
 tempat ni akan bertukar wajah.

 aku dh ckp
bekerjasama !!

 
 ni aku ngan bdak2 stuck dlm bilik tgah. en aya nak lelap mata kejap
so aku kene jaga dorang smbil tgok progress keje

 
 dia ni xberapa cekap. terkebil2 buat bhgian dapur sorang2. sebab sorang lgi tgh wat finishing pasang border hall.

 
sekali dia takeover akhirnya baru la blh ikut.
 
 
 siap

dr kul 11.15pagi dorang setat wat keje sampai la kul 5ptg baru siap. tu pun umh tmn impian kene postpone esok. bukan senang wehh...berlubang kiri kanan, kene cabut balik adjust semula. 

lepas tu kitaorg terus bersih mana yg patut. aku part ngemop dlm. en aya part basuh poach. budak2 cam bese men bola. aku kene wat pantas sbb byqa time ni tgah tido. penyakit budak tu asyikk nak berdukungg je keje. 
payah

 ni bila dh siap mop.depa g bantai men bola dlm umh.
en aya aku duk lua basuh poach. habuk2 kayu byk.

 pastu gaduh..
dah biasa

 
barang dlm pun xbyk dh. insyaallah tu progress lain plak. nak buat gantung pulak lepas ni
tunggu budget
wallpaper terus je en aya gam siap2.
alhamdulillah

gelap sikit dr yg 1st dulu
aku xplanning lg nak letak karpet ke apa lg. 
xdan

buat ms skrg biar mcm ni dulu
tu pun dh happy sbb separuh dh siap

 sbb utama en aya buat parkir kat dapur gunapakai lantai yg asal adalah senang aku nak pantau bila aku tgah masak ke basuh kain ke..

 bijak kan? bontot pun xsejuk.

 cinonet pun suka sgt. blh tgok bontot ibu basuh pinggan masak sokmo2
yedak

terabur ngan menan2 depa..
camni la ruang mkn kami
bila dtg korge ramai2, blh makan atas tikar je tanpa duk atas kusi..
geliga kepala kau en aya wehhh

insyaallah ni kami nak jadik kan dry kitchen nanti. kiri kanan bhgian dapur kitaorg tu dh naik wet kitchen. so if aku nak menambah xde la kos tinggi sgt nanti. just naik kan dinding belakang je nanti tp tunggu la insyaallah harap2 jadik kenyataan. amin



Tuesday, January 14, 2014

domino


pembuka tirai kita hadap dulu video anak bapak sorang ni..ngan haku xnak.nak ngan bapak jgak.
mandi bapak.
tido bapak.
sikat rambut bapak.
nak main pun bapak.
kopeng kudis pun ngan bapak !!


 



setiap senin ngan rabu cam bese en aya ada kelas tekwondo. so aku cam bese lepak umh mama dulu. kul 10mlm dh hbis dia amik aku anak branak.


ok dlm kete otw balik, en aya tnya aku dh mkn? ohhh aku cam bese la.belum..dia pun belum jgak. so dia ckp kat aku..
emmm jom kita g mkn kat kedai mamak domi nak? 
haku dh berkerut smbil nyusu byqa. 
pesal kau nak mkn kedai keling plak ni? 
abg nak mkn poori..
aku dgr je terus diam.
malas nak layan org tua ni. 
ikut kau la bang.

dia tgok aku diam.sentap kejap pnggil2 xbalas..tau takut.

D.O.M.I  

tu..



































 

sweetttt je rasa nak gurau2.. sengaja je kau.
benci !!

dia order.aku duk blakang dia..
dorang ckp dlm 15minit siap.
ok larik kejap sume sekali ke bsn tepi tu nak byr astro.

pastu cam bese aku je la tunggu kat dlm. dia ni duk luar

 
layan bdak2 ni. en aya ni aku dh ckp dia mana boleh duk tmpat ramai2. VVIP sgttttttt...sokmo nak gaduh pasal bab2 ni tau..last2 bila situasi cam tu aku ckp se je. tagline aya adik aku

W.H.A.T.E.V.E.R

tgah duk nunggu kecik x mata korang bila tgok peel anak ko camni? selamber badak air je kau ryan.



geram cmpur ketawa tp tahan.kang dia perasaan aku record.  dlm kete xsabar aku nak kepoh kat en aya. gelakkkkkkkkkkk....

 ni lepas dia perasaan terus larik kat aku malu la tu...hhahahhahhahahahah. walaupun sulung tetap nak mcm budak kecik..nangis jgn ckp..byk sokmo air dlm kepala tu. 1ae xnangis xblh.

ok esoknya cuti am..



Tuesday, January 07, 2014

esbok, lantai, pintu


Alhamdulillah esbok smpai thari smlm. en aya yg balik. aku cam bese amik ryan blik sek. mlm baru smpai umh. lepak umh mama.

sbb esbok smpai, blik kerja aku g beli brg basah. esbok ada. xde hal nak mikir dah fungus tumbuh.dh boleh main masak2 secara koboi.. yehaaa



mcm brg ni.. sume ada ulat2 itam terbang2 tu.. semut jgn ckp la.
kacip..
if nak mkn, beli lauk utk aetu je. kene habis kan.
jgn ada lebih2 nak tgal.
esbok xde.
 if xmsak, mkn lua.
if xnak kua tapau.
 if mlas tapau kunyah beskut banjir..
if mlas jgak telan airlio kelat..

ok smpai umh, esbok dh ada kat dapur. dah on cuma xde isi apa2 pun lg. en aya on je. bagi dia sejuk. konpem la xcited sbb rete sendiri kan..

compartment dlm
lampu dh comey
putih

ice cube atas

teruja sgt nak salin brg masuk dlm esbok baru..tp aku xde sgt stok mknan. cuma kicap, sos, telur, ubat2,air kosong, rutbir, brg basah etc..tu je pun..
tapi mcm bohong je kan.. aku kadang tu nak jgak esbok jadik camnih..

contoh 1

contoh 2

contoh 3
ehh esbok aku
kihkihkihkihhhh

tapi tu angan2... aku kan kuat verangann. xsalah at least tu pun motivasi diri. 
yedak?

ok2 balik cite esbok aku lagi. ni port sementara je. xlama mungkin port esbok ni berubah sbb area sini kitaorg nak deco lain sikit.

toge je kan..
ada 3 kuntum fm je

tu pun kerja si zarra

smbil cabut dr esbok lama nak ke esbok baru
"jujur la syggg..aku x menapa, biar semua jelas x bebeda.."
jika nanti aku yg harus pegi, ku terima wlau xbebeda.." 
sakit hati la weh !!

tapi kan dia susun pakai sedap tarukk je. habis jahanam fm batu aku pecah. byqa cabut. xpe aku leh gam smula. kat 10butir ada atas esbok tunggu aku free aku tepek gam

taraaaaa....

hasil aku wat sorang2
depa sume dh masuk tido.
aku balance kan yg fm rubber letak side bwh, yg batu letak side atas


smlm en aya jumpa aku kat opis jap. nak tunjuk aku estimate rege main door ngan lantai umah. upernya dia dah g diam2 ms tgah kerja. dia compare kan rege. so dia nak aku tgok samaada setuju ke dak.

 ni utk main door. rege yg 1st kedai kitaorg tgok tu jauh giler larik
dorang bg 2 rege.
nyatuh rm1,850
merpauh rm1,350
tu sume xtermasuk engsel ngan aksesori pintu. sbb nak gunapakai yg lama je.
elok lg. bakpe nak mbazir
yedak
pintu dapur rm300 plus install

 ni utk papan lantai. dorang estimate utk hall dlm rm1,560 skali pasang
tmpat dia masih tmpat mula2 kami pasang dulu
 
ok tadi kitaorg dah bincang nak g sama2. nak byr deposit dulu.letak tanda jadi.
pas amik ryan kat sek, kitaorg g 3 branak.

 kedai dia kat area jln wong ah jang sebelah Elken xsilap.

 
 mula masuk aku minat giler patern camni
dh jadik pintu nmpak elegant kauu
ni kayu nyatoh
pintu saje rm1,850
ko ketuk mmg xkan bunyik
tgan ko je sakit. giler kuat kayu ni tp mahal
den amik yg mampu je

tokey tgah tunjukan patern utk main door
patern pintu kami limit sbb se kecik se besar
so kilang bg design xbyk

 pilihan 1

 pilihan 2

smlm en aya dh pilih yg 1 tu. dia suh aku pilih nak patern 1 ke 2. so mikir punya mikir, aku ikut pilihan dia. amik yg 1 tadi. kitaorg xsembur cuma cyelet je. sembur lagik lawa tp mahal sikit. en aya nak nyelet je nmpak urat2 kayu dia ckp.
ikut ko la bang

ptg ni dorang dtg ukur frame pintu.

dia nak byr deposit dah
sbb pasni nak g kelain pulak.
kene rushing sikit

inbois sementara

beres se part

lepas tu kitaorg gerak ke jln hj junid. nak tempah lantai umah. kedai masih plihan dulu KK Renovation Material supply

 

ni pilihan kayu

ada jugak jual pintu tapi kat sini mahal sikit

 tu anak tokey
en aya tengah lukis kedudukan kat dapur

tu tokey kedai
baikkkk sgt

 kuar inbois

jadik

mesti korang ckp..lahhhhh pakai jgak lantai kayu..aetu dh kene banjir..xserik2..kan? kan?
tapi kitaorg ada alasan sndiri.. bkn je nak lawa tp utk kesihatan jgak. lagipun hall tmpat kita bkumpul ae2 kan..aku lantai ni if berdiri lama mmg xtahan. ngilu sgt tapak kaki. sejuk. tu yg kami tetap nak guna kayu. lantai kayu lama? buang? no! tunggu pojek en aya seterusnya. tu dia yg handle. aku cuma nyokong.

lepas dh settle 2 keje terus g warung aja mkn thari. giler lapar nasik..

masuk kerja cam bese..