syurga ku

syurga ku

Thursday, November 29, 2012

trip 1


ok..bgun 630 pagi...dumdamdumdam...masuk dapur 645..potong bawang, bukak sadin,tumis.......720 settle sandwish aku..en aya sibuk kemas tmpat tido, mandikan bebudak, siapkan bebudak...masuk kan brg2 dlm bonet..aku sambil tu mandi n siapkan dirik sndirik..kul 745 dah setting ngan makteh tgu kat shell umh aku..kot la laki aku nak pam tayar ke hape..aku ckpkat laki aku dorang kumpul kul 8 tp aku tipu..padahal 830..kahkahkahhhhh...

ok kuar umh check satu2...done..xde tetinggal..bismillahirrohmannirrohim...gerak.. dh sampai jln atas...

mmg dah hagak....nugget aku tertinggallllllllllllllllllllllllllllllllll...................demmmm

bg hint..pam tayar kejak then jalan..samapi tol gambang 2..3 buah dh menunggu...tepat 830 bos xmai lg..so amik alternatif gerak dulu..time ni aku rasa cam incharge...nak kene call sume..atur planning..dorang just follow je..time kat highway maintain la gerak 100kmj..ada yg speed tu speed la budak muda..sbb aku dh bg hint stop kat rNr temerloh utk bekpes..

Sampai rNr temerloh, masing2 bekpes sdn bhd.. dlm 20minit kitaorg tgah mkn, bos pun sampai 1 family...siap2 mkn then ms utk berkonvoi ke atas pun bermula...leader harus lah bos sbb dia dh bese turun naik CH..kitaorg follow kat blakang..Kebetulan bertolak ae Jumaat so target nak sampai sblm solat Jumaat di 1 daerah kg (lupa lak nama kg tuh)...kira 1jam dr masjid dh sampai ke CH..

Solat Jumaat......

Ok teruskan perjalanan...sampai atas dlm kul 3lebih if xsilap...wahhhhhhhhhhhhhh....
finally..Camerons Highlands kami jejaki !!



ni ms kitaorg nek atas..giler dah teruja..belum lg sampai..ni pun kiri kanan dh terasa aura...time ni econd dah off.bukak tingkap kuarkan tgan...perghhh...sejuk asli !!

aku selaku mandor hotel, terus call nak masuk hotel simpan beg2 n rehatkan badan sblm masing2 amik part dgn xtvt sendiri..



ok dah setup bilik masing2, check in beg2, skrg turn rehatkan badan...pandangan dr balkoni bilik aku terus leh nampak pasar mlm Brinchang kat atas nuh..

planning aku dlm kul 530 aku ngan makteh nak gerak ke pasar mlm brinchang dulu..sebab rate p/mlm open dlm kul 2ptg smpai kul 11mlm..so, kitaorg gerak dulu nak carik lauk pauk wat alas perut mlm nanti..lgpun turun time ni mmg pyah nak musing carik parking..nak jln kaki boleh tahan larat ke org cam aku yg tgah sarat nak mendaki..? eiii xsanggup aku..bukit tuh bukit !!


mcm2 ado....kamera time ni off..ujan renyai2..sambil mata melilau kirik kanan tgok pe yg ada..pulak tu bergilir ngan en aya dokong si zarra..stroller xbwk sbb kami nek 1 kete je..

apa yg aku dan beli bese la jeruk2 kering..ayam panggang..jagung rebus....xbyk...sbb motif nye nak meninjau dulu..esok masih ada..

balik otel, mandi..masuk bilik makteh then ngap nasik..time ni bos dah ketuk bilik ajak mkn kat luar..tp kitaorg tolak sbb bru balik dr p/mlm lgpun anak aku 2 org tu mcm kurang sihat..mybe sejuk..beringus pulak..jgn la demam sudah..so altenatif kami duk dlm bilik lyan astro smbil golek2 atas katil...syiokkkk...

Sepanjang tido otel, mmg tingkap xpenah tutup just pintu balkoni je aku tutup takut kang xpsal2 bedesup anak aku hilang jatuh ke bwh...time tido sini, ni la jgak 1st time aku tido berjiran ngan en aya..siot..aku katil single, dorang pakat tido ber3..Xsuka !!!! 2 ae tido, 2ae jgak la aku berjiran..xleh nak kepit lngsung..mmg xde can !!!! giler rasa.

Pg sok aku dpt info jam 8 bkumpul kat lobi..nak mulakan xtvt serentak..time mandi pg jgn ckp..water heater blik air mmg aku panas paling hott !! berasap blik air...jam 630 kitaorg dh bgun..melantak sandwish smlm aku 1 bekas xusik..





time ni bergambau dulu dpn hotel sblm nak jln kaki nek atas..cag bekpes reramai...aku paling last..temengah2 ko jgn ckp..en aya ckp xpe..senaman punggung..bacing punya laki..bkn nak tolong pimpin ke terik ke apa..gelak lg ada tgok bontot aku makin maju ke blakang...

bekpes aku time ni ns lomak...hbis bekpes trun ke otel smula amik kete sbb nak jln ke ats lg..time ni cuaca ujan renyai2..so sejuk jgak la..

ok...langkah pertama...


ke taman rama2...


Langkah kedua..kuar dr taman rama2 terus nak tuju ke tringkap bee farm tp benti kejak kat atas brinchang ni kat selekoh nak ke Boh plantations sbb bila dh konvoi + jem pulak tu mesti ada yg tercicir...so drop amik angin sejuk dulu..

pastu bila dh cukup korum, terus gerak ke bee farm..sini sapa nak masuk silakan..sapa xnak duk lah melangau kat gerai2 luar tuh..kami xmsuk pun..dh bese tgok dah..hehhehe..pastu ke rose valley..sapa suka bunga rose blh masuk rm4 sorang..kami? nehi..xminat..duk melayan anak2 men menan ngan mkn eskem stoberi..

pastu ketiga terus gerak ke ladang boh..tp sekerat jln xjd sbb jln mmg adventure.ada yg xberani ada yg berani..so bila dah diskus, kitaorg pilih ke Camerons Valley Bharat Tea je...bila dh smpai sini wajib pekena tea tarik kaw..org ckp rugi xrasa..padahal aku beli 1 cup tea ais rm 4.50 cup pun ala2 psar mlm je pun..hampehhh..kene tukang buat xsedap, hancuss terus rasa..Kat sini bila kuar ada kedai jual tea2 segar..dan la aku beli jgak lain2 jenis utk cenderahati..

Pastu keempat gerak ke al mashoor stoberi..xleh petik buah time ni sbb baru je pas sembur racun ulat..aku dan la melantak meggie cup sementara berteduh.share 2 mulut aya n aku..licinnnnnnnnn....gambau kejak pastu masuk kete.

Pastu ke YZ stoberi mber sek bos aku kat Pekan..Yz ni org Pekan yg bukak.owner melayu singkatan Yz ialah Yazid Zainal..kitaorg drop sume kat sini kat tanah rata if xsilap berkumpul nak agihkan mkn thari.bos sposor nasik ayam..lepas mkn baru la blik ke otel solat2 bagai..kat sini pun dh dekat kul 3lebih..

Balik otel rehat kan badan sbb mlm dh planning nak g p/mlm brinchang carik ole2 last nak bwk balik...Pict xdpt nak upload sbb dh loaded storage...

Ok rehat..






Saturday, November 10, 2012

mukadimah baru


okeh...mlm sblm btolak en aya keje..balik kang kul 1230pg..aku blik keje stop umh mama dulu..jumpa sembang sblum nak nek esok..balik umh sndirik dh jam 9mlm..b4 tu aku stop kat tunas manja dulu..beli mknan utk bekal sok..aku dh niat nak buat sandwish sadin selet ngan mayonis..mkn pagi sok ramai2 bila stop kat r&r..

sampai umh satu apa pun xsiap lg..aku mmg cerewet..sume nak complete.nak bwk sndirk..aku mmg bangsa penggeli !!!  slama check in hotel mmg aku xpenah minum air hotel ke, guna sudu cawan hotel..aku mmg cerewet !!! sanggup aku trun kdai beli air minerel bebotol2..

Ko bayangkan selama aku study 4 thun kat Unitar, mmg aku xpenah minum air yg dijerang..sanggup aku tekengkang2 beli air mineral water cap Giant rm 0.99sen 6 botol utk seminggu bekalan..bkn nak belagak tp xselera tekak..biar aku susah tp xnyusahkan org..sndirik nak sendirik berkorban..

  • pack baju aku ngan en aya
  • pack baju ryan ngan zarra
  • susu/botol/heater/air/pinggan/sudu/gelas/sabun bsuh pinggan
  • angkat baju kat ampaian
  • lipat baju / susun terus
  • sapu sampah
  • kemas umah 
  •  
uhhhh mmg nmpak sikit tp bg aku 4 jam pun blum tentu aku dpt siap..aku ni bangsa nak pack baju sndirik pun sume baju aku punggah..pikir dulu mane nak bwk..pastu kang nak match ngan baju laki aku pulak...pilih sependa lagi..baju dia lagi..nak kene call dulu tnya baju mana nak bwk..suar brape elai.. boxer brape elai..gunting misai xleh tinggal...kang mula tejerit2 dlm toilet mana gunting misai abg..arghhhh sudah...kang berjambang2 cam sajen misai, eii geli haku..cukur bulu harus cukur sblm g..xde aku nak bwk..kang duk dlm toilet berejam nak cukur bulu je..kat umh xpe ko nak lama2..

pastu dh siap, kemas beg budak2 pulak..ni baju harus kene sama..tidak gaduh.baju ko baju aku..tu le nih nak beli sume kene sama..nasib pepet ngan punai lain2..xpe peningkatan kehendak..ok done lipat sambil jeling mata ke tv..

bakul susu dh siap ltak atas meja.just sok pg campak kan je botol susu, susu bebudak, mknan sikit2..sandwish aku decide wat sok pagi..bhan2 dah ada..

kemas umah jap..sapu smpah..lipat kain then susun...ok done..korang kapor ngan menan2 siap ibu cubit..nak men kemas balik !! ha tu la sokmo aku dok ulang..tegas disiplin kan dpt ibu cam aku..kapor skit ke, erot sikit ke alas meja..seleseiii...hatta laki aku sendirik masak pastu tgal ngan belemin2 mmg sengaja carik nahas....nak dgr radio ni bebunyik..ha silakan..wat keje kene ikut tertib..dh siap guna kembalikan ke asal..
bagus jgak mama aku didik dr kecik..skrg aku turun kan kat depa2..

ok time dh kat kul 1230..laki aku xblik2 lg.aku msg suh balik awl..xpyh nak lencong2..sok nak jln jauh..nasib kete aku dh anta car wash..sbb aku tau dia keje mlm.if dia keje pg, aku suh dia je basuh vakum kete...



spoloh hengget je pun..nasib xujan lepas basuh..aku anta pun kat area cenderawasih..dlm 30minit siap..kan aku dh ckp aku mmg cerewet..nak jln jauh kete pun kene besih..

belum setat jln lagik.baru mukadimah..



36w 5days...running......


alhamdulillah kejak je rasa dh masuk 9bln..tup2 xlama melangkah awl bln dec..time bg aku berperang dgn seribu kemungkinan..berserah segalanya kpd yang Maha Esa..Allah SWT..

Smlm rutin aku check setiap jumaat..sejak amalkan mkn Iberet Hb aku dh xde masalah dah..maintain cntik 11.8..alhamdulillah cuma berat badan aku nek xsekata...mybe kurang mkn kot.alas perut ngan roti sandwish je..xpe la aku tabahkan hati..

Nasib klinik xramai patient smlm..kali ni en aya kurang sgt teman aku bersama ke klinik..aku paham tuntutan kerja dia membatas segalanya..adalah dlm 10x je kot dia ikut spnjang aku check..selebihnya aku byk g sndirik..bkn aku nak ngada2 pun tp bg aku peneman aku disisi adalah laki aku..lepas kencing pun aku akan cite cmne result..lepas amik hb pun aku akan cite jgak.share2...at least gentar aku hilang bila dia bg respons..xde dia pun aku still blh call / msg jgak tp keadaan tu lain..
lain org lain sikap..tu sikap aku..ngada pun ngan laki sndirik..tp xde la nak jejeh2 ngada tuh..

smlm aku appoinment terus ngan doct wat 2nd time..scan lg..kali ni berat bb dah menjangkau 2.4kg..itu baru estimate doct ngan mesin scan..wallahuallam samaada tepat ke x, itu hanya estimate doct ngan mesin scan je..sume ketentuan Allah..alhamdulillah xde apa2 setakat ni.air ketuban pun masih byk sehingga bersalin..setakat ni aku pun xmula lg amalkan minum air selusuh / minyak selusuh ke...aku rancang insyaallah seminggu menginjak bln dec aku buat..

Start smlm aku dah check seminggu sekali..bkn 2 minggu sekali..that means skrg aku tgu ms je..bila2 pun aku kene siap sedia..semoga ketabahan diri ni sentiasa ada dlm setiap detik..amin...



Friday, November 09, 2012

family Day ~ Cameron Highlands


Kali ni aku handle dgn penuh berhati2..dah terkena sekali mmg serik..kes pun belum tutup lg.masih bjlan..siot betul program...silakak punya budak..

Kali ni the 2nd round bos nak buat jgak fd staff ofis..destinasi 100% serah kat kitaorg..
genting? emmm dah bese....sunway lagoon? emmm lg aku xnak..bos xsupport pun blh je g sndrik..bkn jauh pun kl skrg ngan ktn.so balik ke destinasi awl kitaorg dulu tetap mau daki Cameron Highlands..yesss...
bangsa cam aku yg xpenah jejak kaki ke CH harus la suka..1st time..
.nak g sendiri ntah kan bila..byk yg aku tau cite saing2 sronok nek CH, so ni la time nya...aku pun nak merasa apa yg best kat atas sana..

So planning diserahkan bulat2 kat aku n my staff sorang lagi..handle sume termasuk kenderaan..otel..mkn minum n brape family..1st important, date harus xbertembung ngan apa2 public holiday..so 2-4 nov plihan bos..tugas pertama aku survey hotel via tenet je...giler walaupun bkn p/holiday tp rata2 hotel fully booking.rege pun cam p/holiday.apa kes ntah..

aku dh siap wat preparation listdown kan staff yg join..bos include duit minyak tol setiap kete..alhamdulillah...so bwk duit blanje je la..antara kami staff yg kecil adalah.

  •  Lady Bos - 6 kepala
  •  en Bidin    - 3 kepala
  •  En Abu     - 5 kepala
  •  Pn Wani    - 4 kepala
  • Bujang lelaki - 3 kepala
  • Bujang pompuan - 1 kepala
  • makteh                 - 6 kepala (tumpang joined)
hotel yg dan aku jenguk :
  • The smokehouse
 otel ni ms nak booking thru call dh full..cancel..

  • Casa De la Rosa Hotel
 full
  • Rosa Pasadena Hotel
 bilik yg nak xde..so cancel..

  • Rainbow Hotel
standard room je ada.cancel

  • Century Pines Resort
 mahal...
  • Herittage Hotel
full

  • hotel titiwangsa
 
full jgak
  • Iris House Hotel
 akhirnya...ni yg jadik pilihan..bilik yg nak masih available..
so bilik yg aku book :

1 deluxe room -1 katil double - rm159 p/night
5 family triple room - 1 katil double + 1 katil single - rm 209 p/night
1 family quod room - 2 katil double - rm 259 p/night

ok aku deal ngan miss shanti..bab ni aku hati2.xnak kejadian tipu kene semula..so aku minta no acc hotel betul2 n pastikan amount yg betul sblm transfer duit.totally untuk 3H2M  rm 2926.00..settled

aku wat booking dlm 2weeks sblm btolak..means sblm raya haji..

perjalanan kami dirancang pg jam 830 jumaat 2hb nov berkumpul di tol gambang.5 kete konvoi serentakk..kete bos kendian skit...

sambung pulak..