syurga ku

syurga ku

Thursday, November 29, 2012

trip 1


ok..bgun 630 pagi...dumdamdumdam...masuk dapur 645..potong bawang, bukak sadin,tumis.......720 settle sandwish aku..en aya sibuk kemas tmpat tido, mandikan bebudak, siapkan bebudak...masuk kan brg2 dlm bonet..aku sambil tu mandi n siapkan dirik sndirik..kul 745 dah setting ngan makteh tgu kat shell umh aku..kot la laki aku nak pam tayar ke hape..aku ckpkat laki aku dorang kumpul kul 8 tp aku tipu..padahal 830..kahkahkahhhhh...

ok kuar umh check satu2...done..xde tetinggal..bismillahirrohmannirrohim...gerak.. dh sampai jln atas...

mmg dah hagak....nugget aku tertinggallllllllllllllllllllllllllllllllll...................demmmm

bg hint..pam tayar kejak then jalan..samapi tol gambang 2..3 buah dh menunggu...tepat 830 bos xmai lg..so amik alternatif gerak dulu..time ni aku rasa cam incharge...nak kene call sume..atur planning..dorang just follow je..time kat highway maintain la gerak 100kmj..ada yg speed tu speed la budak muda..sbb aku dh bg hint stop kat rNr temerloh utk bekpes..

Sampai rNr temerloh, masing2 bekpes sdn bhd.. dlm 20minit kitaorg tgah mkn, bos pun sampai 1 family...siap2 mkn then ms utk berkonvoi ke atas pun bermula...leader harus lah bos sbb dia dh bese turun naik CH..kitaorg follow kat blakang..Kebetulan bertolak ae Jumaat so target nak sampai sblm solat Jumaat di 1 daerah kg (lupa lak nama kg tuh)...kira 1jam dr masjid dh sampai ke CH..

Solat Jumaat......

Ok teruskan perjalanan...sampai atas dlm kul 3lebih if xsilap...wahhhhhhhhhhhhhh....
finally..Camerons Highlands kami jejaki !!



ni ms kitaorg nek atas..giler dah teruja..belum lg sampai..ni pun kiri kanan dh terasa aura...time ni econd dah off.bukak tingkap kuarkan tgan...perghhh...sejuk asli !!

aku selaku mandor hotel, terus call nak masuk hotel simpan beg2 n rehatkan badan sblm masing2 amik part dgn xtvt sendiri..



ok dah setup bilik masing2, check in beg2, skrg turn rehatkan badan...pandangan dr balkoni bilik aku terus leh nampak pasar mlm Brinchang kat atas nuh..

planning aku dlm kul 530 aku ngan makteh nak gerak ke pasar mlm brinchang dulu..sebab rate p/mlm open dlm kul 2ptg smpai kul 11mlm..so, kitaorg gerak dulu nak carik lauk pauk wat alas perut mlm nanti..lgpun turun time ni mmg pyah nak musing carik parking..nak jln kaki boleh tahan larat ke org cam aku yg tgah sarat nak mendaki..? eiii xsanggup aku..bukit tuh bukit !!


mcm2 ado....kamera time ni off..ujan renyai2..sambil mata melilau kirik kanan tgok pe yg ada..pulak tu bergilir ngan en aya dokong si zarra..stroller xbwk sbb kami nek 1 kete je..

apa yg aku dan beli bese la jeruk2 kering..ayam panggang..jagung rebus....xbyk...sbb motif nye nak meninjau dulu..esok masih ada..

balik otel, mandi..masuk bilik makteh then ngap nasik..time ni bos dah ketuk bilik ajak mkn kat luar..tp kitaorg tolak sbb bru balik dr p/mlm lgpun anak aku 2 org tu mcm kurang sihat..mybe sejuk..beringus pulak..jgn la demam sudah..so altenatif kami duk dlm bilik lyan astro smbil golek2 atas katil...syiokkkk...

Sepanjang tido otel, mmg tingkap xpenah tutup just pintu balkoni je aku tutup takut kang xpsal2 bedesup anak aku hilang jatuh ke bwh...time tido sini, ni la jgak 1st time aku tido berjiran ngan en aya..siot..aku katil single, dorang pakat tido ber3..Xsuka !!!! 2 ae tido, 2ae jgak la aku berjiran..xleh nak kepit lngsung..mmg xde can !!!! giler rasa.

Pg sok aku dpt info jam 8 bkumpul kat lobi..nak mulakan xtvt serentak..time mandi pg jgn ckp..water heater blik air mmg aku panas paling hott !! berasap blik air...jam 630 kitaorg dh bgun..melantak sandwish smlm aku 1 bekas xusik..





time ni bergambau dulu dpn hotel sblm nak jln kaki nek atas..cag bekpes reramai...aku paling last..temengah2 ko jgn ckp..en aya ckp xpe..senaman punggung..bacing punya laki..bkn nak tolong pimpin ke terik ke apa..gelak lg ada tgok bontot aku makin maju ke blakang...

bekpes aku time ni ns lomak...hbis bekpes trun ke otel smula amik kete sbb nak jln ke ats lg..time ni cuaca ujan renyai2..so sejuk jgak la..

ok...langkah pertama...


ke taman rama2...


Langkah kedua..kuar dr taman rama2 terus nak tuju ke tringkap bee farm tp benti kejak kat atas brinchang ni kat selekoh nak ke Boh plantations sbb bila dh konvoi + jem pulak tu mesti ada yg tercicir...so drop amik angin sejuk dulu..

pastu bila dh cukup korum, terus gerak ke bee farm..sini sapa nak masuk silakan..sapa xnak duk lah melangau kat gerai2 luar tuh..kami xmsuk pun..dh bese tgok dah..hehhehe..pastu ke rose valley..sapa suka bunga rose blh masuk rm4 sorang..kami? nehi..xminat..duk melayan anak2 men menan ngan mkn eskem stoberi..

pastu ketiga terus gerak ke ladang boh..tp sekerat jln xjd sbb jln mmg adventure.ada yg xberani ada yg berani..so bila dah diskus, kitaorg pilih ke Camerons Valley Bharat Tea je...bila dh smpai sini wajib pekena tea tarik kaw..org ckp rugi xrasa..padahal aku beli 1 cup tea ais rm 4.50 cup pun ala2 psar mlm je pun..hampehhh..kene tukang buat xsedap, hancuss terus rasa..Kat sini bila kuar ada kedai jual tea2 segar..dan la aku beli jgak lain2 jenis utk cenderahati..

Pastu keempat gerak ke al mashoor stoberi..xleh petik buah time ni sbb baru je pas sembur racun ulat..aku dan la melantak meggie cup sementara berteduh.share 2 mulut aya n aku..licinnnnnnnnn....gambau kejak pastu masuk kete.

Pastu ke YZ stoberi mber sek bos aku kat Pekan..Yz ni org Pekan yg bukak.owner melayu singkatan Yz ialah Yazid Zainal..kitaorg drop sume kat sini kat tanah rata if xsilap berkumpul nak agihkan mkn thari.bos sposor nasik ayam..lepas mkn baru la blik ke otel solat2 bagai..kat sini pun dh dekat kul 3lebih..

Balik otel rehat kan badan sbb mlm dh planning nak g p/mlm brinchang carik ole2 last nak bwk balik...Pict xdpt nak upload sbb dh loaded storage...

Ok rehat..






No comments:

Post a Comment