syurga ku

syurga ku

Friday, December 14, 2012

sejarah 8082 ~3rd Imans born 7.12.12 ~


Dia diberi Nama MUHAMMAD QALISSH IMAN

Sejarah tercipta tika dan saat melahirkan dia kali ini.. Ikut due date dlm buku pink patutnya aku last 3hb Dec..if xbersalin lg, date tu aku kene dtg buat appoinment doct sbb doct nak suggest final date utk deliver. Done..date baru aku sampai 9 dec Ahad thari..if thari aku xbersalin ok fine terus kene admit ptg ahad tu.

Senin aku last keje.aku kene settle kan gaji bdak sblm aku cuti panjang.pg tu doct dh bg aku mc sampai aku bersalin so ada motif aku cuti rehat dulu.xnak stress sblm bsalin..Selasa mcm biasa aku still kene dtg cek kat klinik setiap hari smpai la aku bsalin..Rabu pg je if xsilap aku g klinik Gambut..seterusnya mmg aku xdaya.start rabu aku dh pack beg2 duk umh mama.senang nak pantau anak2 aku n senang en aya nak g keje xde la jauh nak ulang alik sementara tgu aku sakit..

Rabu 5hb aku dh decide nak g umah mak bidan sbb aku dh terlebih hr..nak ikutkan tgal lg 4ae je sblm ahad tiba...uhhhh...aku g pun ptg.tanda2 pun xde lg..Bidan tgok perut lenggang2 dia ckp kepala dh masuk dlm..sok lusa bersalin la insyaallah..aku dpt 1botol air selusuh + minyak selusuh utk minum.aku tau dh if aku minum minyak selusuh tu mmg mujarab..pg aku minum ptg kang confirm dgn izin allah bersalin.

Khamis aku dh rasa sakit2.en aya dh mula amik cuti khamis & jumaat nak standby kat umh..aku dh rasa menekan2 dh tp aku relax lagi..sakit pun 1jam 1jam..bila mlm aku ckp kat en aya nak blik umh sendiri tido sana sbb umh mama kebetulan tgah renovate toilet.xsiap2.so aku mmg rasa if nak bersalin aku kene berak dulu..nak selese aku balik umh sndiri lpas mkn mlm kat umh mama.tp beg2 aku xhangkot cuma selai sepinggang ngan anak branak..deria rasa aku xsubuh jumaat pg aku bersalin..

sampai umh sendiri mlm khamis tu aku dh terduduk atas katil..layan je sakit tp aku tahan.anak2 ms ni mmg aku xcara dah..tgah mlm aku dh xsenang duduk.tido pun tido2 ayam..sakit ada cuma tanda mmg xde..jap2 aku bgun berak kencing mengerang sakit..peneman aku biasa lh en aya..tp dia ni xleh jgk ada kang tido puas nk kejot.ngntuk sgt konon..subuh tu mmg aku xthan sgt.dlm kul 620am aku call mkteh tnya mcm2..dia suh aku g spital if skit 10mnit 5mnit tp aku ckp xnk lg sbb xde tnda.aku xnak induce.aku budget jln xbukak tu yg aku xdecide nk g spital..bila jam dh kul 730 aku minum minyak selusuh 1 sudu..

apa lg lpas aku minum mmg mcm ayam berak kapur.terus xsenang duduk..time ni mmg aku jerit meraung smbil baca ayat2..anak2 aku dah mula nangis tgok.mybe dia takut tp aku sakit..sakit 5minit pun ms ni mmg xde tanda lgsung.Ya Allahhh...permudahkan urusan aku melahirkan...Ya allahhh...tu je la ayat aku baca selain wahuwallatifukobir....jap2 kang alam tarokalfafalarobukka..jap2 kang Ya allah astagirullahalazimmmmm......
Habis sume aku dok ulang..lagu solat dhua ryan nyanyi tiap2 ae pun aku hentam jgak baca..dah sakit sume kuar...ms xsakit xmau baca...en aya dh mula bsing suh aku g spital skrg sbb dia takut if apa2 berlaku, kami duk jauh dr spital.tp aku still tgu dulu.

sampai la jam kat pukul 855am, aku masuk blik air nak terberak..dan aku mbuang smbil en ayaa siapkan bebudak aku jerit dlm toilet..nauzubillah azab ms ni mmg kuat sgt...sampaikan aku kuar blik air terduduk ckp kat en aya Ya allah sakitttttttt...nak kuarrrr dah abangggggggggggggggggggggggggg...terus aku terbaring dpn toilet..Masa ni en aya dh dlm blik air basuh toilet sbb najis aku xdan nak sembur sbb terlampau sakit.time ni en aya jerit ckp dh byk darah dahhhhhhhhhhhhhhh..tu la org suh g spital xnakk degil !! aku toleh blakng mmg darah ada.terus aku suh dia capaikan kain pelikat ats kusi..nak bgun ms ni mmg azab lg..berjalan pun dh ketat !!

ko bayangkan mcm ada kepala kat bwh tuh..anak2 aku time ni toksah ckp msing2 peluk sama sendiri menangis..en aya aku tgok dia tetap cool tp disebalik raut muka mmg cuak..sian ke dia..aku bangun jgak masuk dlm kete..terus terbaring kat seat blakang..anak aku follow..en aya capai je baju kat ampaian.aku dh melolong dlm kete..ko bayangkan kuar umh jam 920am dr permatang badak nak ke spital guana jln ngan jem bagai...nak kuar dr kg tu dh 1 hal, nak msuk jln utama 1 hal..azabb lg aku.

time ni belaka lampu emegency en aya on, kadang hon pun dia terpaksa sbb nak cepat..seingat aku selama nak smpai aku rasa kat 3x aku rasa nak terekluar tp aku tahan..en aya hanya mampu ckp sabarrr...jln jem...pulak tu nak anta anak2 aku ke umh maktua kat cenderawasih lg..mmg xla kan..lantak je la dorang ikut skali...en aya call mak dia suh tgu terus kat spital jg kan budak2.aku kat belakang dh melolong mcm org giler..sampai je lmpu isyarat kemunting, en aya pecut laju..masuk je area spital depan2 bangunan spital nak ke lowrisk aku mmg xleh tahan dah...mmg rasa nak teran sgt2..

mmg xleh tahan giler sbb aku dh rasa kepala dia mmg betul2 kat celah kangkang aku..aku sedaya upaya tahan tp xboleh terusnya mulut aku makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk........kuar separuh badan baby....ms ni aku ckp kat en aya "abang dah keluar".....sambil tahan nafas...mybe en aya tgah cuak dia xsambut pun apa aku ckp..sampai je dpn pintu lowrisk en aya bergegas amik wheelchair.tgal aku 3 branak...ms dia trun tu la air ketuban aku pecah selancar terus baby aku keluar...sluhhhhhh.....aku msih ingat en aya bukak pintu atas kepala suh aku bgun nek kusi roda padahal aku ckp nak bgun apanya baby dh keluar panggil nurse cepatttttttttttttttttttttttt.....en aya lari kat pintu kete menhadap kaki aku masyaallah terus dia jerit dr c2...nurseeeeee tolong  anak sy dh keluar !!!!!..apalagi time ni mmg berduyun nurse doct org ramai kerumun kete aku...aku mmg xtau malu dah janji yg penting anak aku selamat..time ni aku pasti anak aku duk betul2 dlm kain pelikat.nurse sampai terus gunting tali pusat baru la baby aku menangis.nurse terus la berlari bwk masuk dlm takut jangkitan kuman kat luar..aku kene suntik kat peha bg kecutkan rahim sambil disuh bagun naik wheelchair masuk dlm..aku nmpak gunting masih bergayut kat bdan aku.ntah mane lekat aku pun xtau..time ni aku lemah..

anak2 aku terus senyap bila tgok adik dia lahir dlm kete..mungkin 1 hikmah bg dorang tgok dgn mata kepala sendiri..masuk dlm LR aku kene kuarkan uri ngan darah beku.nasib nurse cepat uri msih dibwh dan selamt dikeluarkan dlm 7minit..luka pun ada lh jgk dlm luar kene jahit sbb babby aku kuar tanpa bantuan sesiapa..jd waktu dia keluar, xde ampungan dr nurse so koyak tu tetap ada..

saat nak kuar kan uri xde la sakit mane cuma masa dia tekan bhgian bwh ari2 tu yg terasa sikit.nak2 kaki aku menngeletar sejuk..padahal econ kipas dlm blik tu xpsang mybe faktor kat luar dlm kete tp terbawak2...nurse suh tarik nafas je smbil baca apa yg aku tau...nak sedapkan badan aku xfikirkan sgt cuma aku fikir sume dh selamat..amin...

bila sume dh settle, aku masih xblh tgok anak..td awal2 dia dh dibagi oksigen sbb ms kuar muka dia biru so aku xleh tgok lagi..cuma en aya je masuk aku suh intai keadaan baby..en aya azan dan iqamat..










No comments:

Post a Comment