syurga ku

syurga ku

Sunday, December 23, 2012

aku dh jumpa...



yehhhhhhh...akhirnya aku dah jumpa sapa empunya sandle nih...

 ni kes aku sauk masa kat kg family day aetu..masa sukaneka aku pakai..ntah sapa punya sandle pun aku xtau..tp really2 bila ko dah sauk ko jln sana sini gerenti puas hati..mcm ko pijak atas tilam je rasa dia..aku pakai terus jatuh cinta..kaler dia pun wat aku tetarik..cekelat gituh !!

giler best !! xcaya sudah..aku caya..walaupun gaya patern dia ala2 mokcik2 tp aku suka..buatkan kaki aku comfortable nak2 kaki jln cam aku..diri pun xsakit..puas weh aku duk msg sumeorg sepupu sepapat yg aku teka empunya sandle nih..aku just nk tnya mane beli..tu je..

yg 1st aku aim...kzue....akak maddy...ella..sarah...sume ckp bkn..putus asa..tp kepala masih tingat..mgu lpas ella mai umh mama settle kan transfer sek anak dia..dia bgtau aku sandle yg aku minat ada kat umh kmie..mybe anak dia punya..ohhhhhh.....

mlm kemarin tgah aku watsap ngan mber, aku nmpak FM Anis Marjan hijau je button chat dia..apa lagi...terus aku wat2 tnya sapa punya bla..bla..bla....akak bkenan...bila dh watsap, aku suh dia anta pict betul ke x...sekali....
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*



Correct !!!!!

empunya sandle ni tuhhhhh yg berdiri depan paling kiri..Dia beli kat Sogo rege pas diskon rm55..dia letgo kat aku kira 2nd la tp xgaya pun 2nd sbb dia baru kai 2x..tu pun dia xminat sgt..tu yg terus dia offer kat aku...aku apa lagi..nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....terus xmimpi dah


aku dah bayau dh tadi masa dorang ada game bowling sepupu sepapat kat mega lane megamall kul 1030pagi.aku kem kat aya rm50.balik kang sandle aku jgn lupa..

yehaaaaaa....bergaya ala2 senja bila dh masuk 3rd generations..pakai pulak dgn skinny jeans gituh..terus xnmpak senja..nampak begetah !!

Saturday, December 15, 2012

admitt 3 days sebab...



ni la tempat betul2 depan pintu masuk anak aku lahir.....

 tu la  kat arrow tu saksi jln
aku snap masa aku dpt discaj wad.semetara tgu en aya pulangkan GL..

Bila dah azan iqamat dia, en aya suakan kat pangkuan aku..peluk cium anugerah dari Allah xternilai rasanya tp perasaan xsama mcm dpt anak pertama..tp semua rezeki zuriat yg kita dapat xsama setiap insan.kelebihan kekurangan ada bezanya..bagi aku setiap anak dr 1st hingga 3rd, kesakitan kelahiran semua aku dapat rasai..cuma yg ni je pd aku byk sejarah dan penglaman mlahirkan tanpa bantuan sesiapa..Allahuakbar !!! Allah Maha Besar...


gambr ni 1st touch aku bg di bf..permulaan mmg susu xbyk..susu kuning pekat likat tu la yg terbaik di awal pemprosesan..berat baby aku yg ketiga ni 3.15kg..berat dr yg sulung & ke2.. allah permudahkan aku bersalin kali ni walaupun menanggung sakit sblm bersalin amat menyiksakan..Alhamdulillah..

masa ni en aya setia duduk kat aku dlm blik LRanak2 aku adik ipar dh amik bwk blik umah sementara urusan selesai..aku time ni dh siap jahit sume just rehat je sementara tunggu bed kosong..kat 2jam lebih aku duk dlm ni.. melahirkan dia xseperti sebelum ni..en aya xduduk atas kepala aku..mereka bertiga suami & 2 anak2 aku dpt 'teman, kongsi perasaan' bersama dlm kereta..Tuah 8082 sekali lagi menjadi saksi kami 4branak..

Aku dpt maklum dr nurse keadaan baby aku stabil tp mula2 td dia dh dibagi bantuan oksigen sbb muka dia biru..aku paham faktor sekeliling byk mempengaruhi..aku istigfar byk2 semoga xde apa yg berlaku...Darah baby pun dh kene ambik utk ujian nak pastikan samaada ada jangkitan kuman atau x..aku redha jika itu kebaikan dia.xpe..

Bersalin jatuh pd hari Jumaat 7 dec 2012 jam 940pagi saling xtumpah mcm anak kedua aku Zarra jugak lahir pd hari Jumaat 17 sept 2010 jam 844pagi..Cuma si abg je lahir pd hari sabtu 24 mei 2008..kebetulan nak tgu bed kosong punya la lama, en aya mintak diri nak balik makan.dh la pg xmkn bkerja ke spital..nak solat Jumaat terus..kesian dia..lepas dh nyusu aku minta dia letak kan baby kami kat bed baby sbb aku nak rehatkan badan sekejap..

ms atas bed tu aku xnak teringat dh kejadian yg berlaku..aku takut mcm fobia nak ingatkan detik2 sakit..nauzubillah..cepat2 aku alihkan ke benda lain..betul lah apa yg dikata pengalaman melahirkan anak xsama setiap org..aku akui..

Bila dh ada bed kosong aku ditolak msuk utk rehat..ms ni adik aku aya, sepupu ngan mama ada tunggu kat luar LR anta ns thari..dgn lemah aku diusung nurse msuk ke wad..

wad lowrisk tu la tempat aku dr sulung smpai ke3..kali ni aku admit dr jumaat sabtu ahad..3ae..catat sejarah lagi warga ibu paling lama duk kat l/risk..sebab???? se je bsalin dlm kete..ujian drah dh amik so result nye kene tgu waktu bkerja..bermastautin la aku 2 branak kat c2..ryan cuma 1ae admit, zarra xdan 1 ae pun pg bsalin mlm dh blh discaj..yg ke3, 3ae admit..paling mencabar..

 

yg lucu nya mmg kisah aku paling top aetu..mane patient bersalin dlm kete? ohh ni la patient bsalin dlm kete tadi yer?...mane anak bertuah kotorkan kete bapak dia?...hahhahahahha..mcm2 nurse ngusik..semu nya lucu pd aku..xpelah...dh tertulis aku lahir dia kat seat...dr patient 8org, cuma tgal aku 2 org je ngan patient org asli Chini.yg lain dh blh discaj..

doct sakit puan, doct pakar kanak2 pun turun jenguk keadaan kami..aku ok stabil.doct sakit puan dh benarkan aku balik bila2 ms cuma tgu result doct pakar kanak2 apa yg dorang ckp..if dorang tgok baby dlm keadaan ok walaupun resutl darah xdpt lg dr lab, kami dibenarkan pulang..en aya dh beriya suh tnya doct mintak pulang..aku tawakkal utk keesokkan nya (ahad)

law kat lowrisk seawal jal 640am sume lampu dh kene on..patient pun dh kene bangun..baby pun seawal pg dh kene siapkan utk dimandikan oleh nurse..xleh nak lending2 ngan muka serabai..nasib la patient xramai.toilet plak dpn aku..senang..aku xmandi pun kat wad sbb pyh..kang lmbat anak aku nangis..aku cuma salin kan pek, ganti baju basuh muka je..alhamdulillah sakit kesan jahit kat bwh msuk ae ke 2 dh xrasa..kali ni aku diuji lagi.nipple aku melecet 2 2belah kesan nyonyotan yg xbetul.lgpun susu aku xbyk utk ae pertama..bengkak cuma aku tau ae ke 2 pasti bengkak..masalah nye dh melecet ko paham lah sndiri bila dh kene isap..nauzubillah mengeletik kaki aku tahan perit...tp aku cekal kan hati Ya allah aku buat semata2 kerana Mu dan utk anakku..tu je aku niat allah permudahkan...

 

Pagi Ahad aku menanti penuh debar tunggu doct pakar dtg cek..tgah aku syok terlena kejap, doct Hazwani dr pakar kanak2 menyapa aku dlm tido..masyaallah tekejut aku..dia nak mintak izin letak kan baby dlm bed baby sbb ms tu aku tertido nyusukan dia atas bed aku..duk spital fhm2 je la sakit badan..ngantuk...mmg xdpt lari..doct ckp baby dlm keadaan baik..walaupun result drah dpt tau ae esok (isnin) tp sy tgok baby ok..insyaallah puan ngan baby dh blh discaj aeni....

Alhamdulilllahhhhhhhhhhhhhhhh...Amin Ya Rabbi Alamin..terus hp aku capai nak smpaikan pesanan...time ni en aya duk lepak kat blakang umh makteh borak2 pasal aku terbesalin dlm kete..yg paling gumbira adalah ryan ngan zarra sbb xsabar nak pegang peluk cium adik dia...kul 1045am aku dh blh balik..xsampai thari kul 1120 en aya dh sampai sorang nak amik aku settlekan bil spital..xdan nak mkn thari aku tolak sbb hati dh melambai2 kat umah..

 
 budak2 bwk 12tahun xleh masuk..so camni la dia nak intai adik dia melalui tingkap..pastu kene sound ngan nurse jgn bukak tingkap udara luar masuk kene kat baby kecik..hahahhahahha....

bila dh discaj salam sume, aku singgah kat KP nak beli nipple shields tepek kat breast aku nak tahan nyonyotan...pastu aku terus ke Pekan kejap ber3 nak amik tungku umh maksu..dpt la baby baru jln duk dlm kete..hehheheheheh...

 rm 4.90...balik umh aku try, harammmmmmmmmmmmmmm..brest aku xmuat..
nam jahanammmmmm...
puting xleh masuk pun apa kejadah...











Friday, December 14, 2012

sejarah 8082 ~3rd Imans born 7.12.12 ~


Dia diberi Nama MUHAMMAD QALISSH IMAN

Sejarah tercipta tika dan saat melahirkan dia kali ini.. Ikut due date dlm buku pink patutnya aku last 3hb Dec..if xbersalin lg, date tu aku kene dtg buat appoinment doct sbb doct nak suggest final date utk deliver. Done..date baru aku sampai 9 dec Ahad thari..if thari aku xbersalin ok fine terus kene admit ptg ahad tu.

Senin aku last keje.aku kene settle kan gaji bdak sblm aku cuti panjang.pg tu doct dh bg aku mc sampai aku bersalin so ada motif aku cuti rehat dulu.xnak stress sblm bsalin..Selasa mcm biasa aku still kene dtg cek kat klinik setiap hari smpai la aku bsalin..Rabu pg je if xsilap aku g klinik Gambut..seterusnya mmg aku xdaya.start rabu aku dh pack beg2 duk umh mama.senang nak pantau anak2 aku n senang en aya nak g keje xde la jauh nak ulang alik sementara tgu aku sakit..

Rabu 5hb aku dh decide nak g umah mak bidan sbb aku dh terlebih hr..nak ikutkan tgal lg 4ae je sblm ahad tiba...uhhhh...aku g pun ptg.tanda2 pun xde lg..Bidan tgok perut lenggang2 dia ckp kepala dh masuk dlm..sok lusa bersalin la insyaallah..aku dpt 1botol air selusuh + minyak selusuh utk minum.aku tau dh if aku minum minyak selusuh tu mmg mujarab..pg aku minum ptg kang confirm dgn izin allah bersalin.

Khamis aku dh rasa sakit2.en aya dh mula amik cuti khamis & jumaat nak standby kat umh..aku dh rasa menekan2 dh tp aku relax lagi..sakit pun 1jam 1jam..bila mlm aku ckp kat en aya nak blik umh sendiri tido sana sbb umh mama kebetulan tgah renovate toilet.xsiap2.so aku mmg rasa if nak bersalin aku kene berak dulu..nak selese aku balik umh sndiri lpas mkn mlm kat umh mama.tp beg2 aku xhangkot cuma selai sepinggang ngan anak branak..deria rasa aku xsubuh jumaat pg aku bersalin..

sampai umh sendiri mlm khamis tu aku dh terduduk atas katil..layan je sakit tp aku tahan.anak2 ms ni mmg aku xcara dah..tgah mlm aku dh xsenang duduk.tido pun tido2 ayam..sakit ada cuma tanda mmg xde..jap2 aku bgun berak kencing mengerang sakit..peneman aku biasa lh en aya..tp dia ni xleh jgk ada kang tido puas nk kejot.ngntuk sgt konon..subuh tu mmg aku xthan sgt.dlm kul 620am aku call mkteh tnya mcm2..dia suh aku g spital if skit 10mnit 5mnit tp aku ckp xnk lg sbb xde tnda.aku xnak induce.aku budget jln xbukak tu yg aku xdecide nk g spital..bila jam dh kul 730 aku minum minyak selusuh 1 sudu..

apa lg lpas aku minum mmg mcm ayam berak kapur.terus xsenang duduk..time ni mmg aku jerit meraung smbil baca ayat2..anak2 aku dah mula nangis tgok.mybe dia takut tp aku sakit..sakit 5minit pun ms ni mmg xde tanda lgsung.Ya Allahhh...permudahkan urusan aku melahirkan...Ya allahhh...tu je la ayat aku baca selain wahuwallatifukobir....jap2 kang alam tarokalfafalarobukka..jap2 kang Ya allah astagirullahalazimmmmm......
Habis sume aku dok ulang..lagu solat dhua ryan nyanyi tiap2 ae pun aku hentam jgak baca..dah sakit sume kuar...ms xsakit xmau baca...en aya dh mula bsing suh aku g spital skrg sbb dia takut if apa2 berlaku, kami duk jauh dr spital.tp aku still tgu dulu.

sampai la jam kat pukul 855am, aku masuk blik air nak terberak..dan aku mbuang smbil en ayaa siapkan bebudak aku jerit dlm toilet..nauzubillah azab ms ni mmg kuat sgt...sampaikan aku kuar blik air terduduk ckp kat en aya Ya allah sakitttttttt...nak kuarrrr dah abangggggggggggggggggggggggggg...terus aku terbaring dpn toilet..Masa ni en aya dh dlm blik air basuh toilet sbb najis aku xdan nak sembur sbb terlampau sakit.time ni en aya jerit ckp dh byk darah dahhhhhhhhhhhhhhh..tu la org suh g spital xnakk degil !! aku toleh blakng mmg darah ada.terus aku suh dia capaikan kain pelikat ats kusi..nak bgun ms ni mmg azab lg..berjalan pun dh ketat !!

ko bayangkan mcm ada kepala kat bwh tuh..anak2 aku time ni toksah ckp msing2 peluk sama sendiri menangis..en aya aku tgok dia tetap cool tp disebalik raut muka mmg cuak..sian ke dia..aku bangun jgak masuk dlm kete..terus terbaring kat seat blakang..anak aku follow..en aya capai je baju kat ampaian.aku dh melolong dlm kete..ko bayangkan kuar umh jam 920am dr permatang badak nak ke spital guana jln ngan jem bagai...nak kuar dr kg tu dh 1 hal, nak msuk jln utama 1 hal..azabb lg aku.

time ni belaka lampu emegency en aya on, kadang hon pun dia terpaksa sbb nak cepat..seingat aku selama nak smpai aku rasa kat 3x aku rasa nak terekluar tp aku tahan..en aya hanya mampu ckp sabarrr...jln jem...pulak tu nak anta anak2 aku ke umh maktua kat cenderawasih lg..mmg xla kan..lantak je la dorang ikut skali...en aya call mak dia suh tgu terus kat spital jg kan budak2.aku kat belakang dh melolong mcm org giler..sampai je lmpu isyarat kemunting, en aya pecut laju..masuk je area spital depan2 bangunan spital nak ke lowrisk aku mmg xleh tahan dah...mmg rasa nak teran sgt2..

mmg xleh tahan giler sbb aku dh rasa kepala dia mmg betul2 kat celah kangkang aku..aku sedaya upaya tahan tp xboleh terusnya mulut aku makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk........kuar separuh badan baby....ms ni aku ckp kat en aya "abang dah keluar".....sambil tahan nafas...mybe en aya tgah cuak dia xsambut pun apa aku ckp..sampai je dpn pintu lowrisk en aya bergegas amik wheelchair.tgal aku 3 branak...ms dia trun tu la air ketuban aku pecah selancar terus baby aku keluar...sluhhhhhh.....aku msih ingat en aya bukak pintu atas kepala suh aku bgun nek kusi roda padahal aku ckp nak bgun apanya baby dh keluar panggil nurse cepatttttttttttttttttttttttt.....en aya lari kat pintu kete menhadap kaki aku masyaallah terus dia jerit dr c2...nurseeeeee tolong  anak sy dh keluar !!!!!..apalagi time ni mmg berduyun nurse doct org ramai kerumun kete aku...aku mmg xtau malu dah janji yg penting anak aku selamat..time ni aku pasti anak aku duk betul2 dlm kain pelikat.nurse sampai terus gunting tali pusat baru la baby aku menangis.nurse terus la berlari bwk masuk dlm takut jangkitan kuman kat luar..aku kene suntik kat peha bg kecutkan rahim sambil disuh bagun naik wheelchair masuk dlm..aku nmpak gunting masih bergayut kat bdan aku.ntah mane lekat aku pun xtau..time ni aku lemah..

anak2 aku terus senyap bila tgok adik dia lahir dlm kete..mungkin 1 hikmah bg dorang tgok dgn mata kepala sendiri..masuk dlm LR aku kene kuarkan uri ngan darah beku.nasib nurse cepat uri msih dibwh dan selamt dikeluarkan dlm 7minit..luka pun ada lh jgk dlm luar kene jahit sbb babby aku kuar tanpa bantuan sesiapa..jd waktu dia keluar, xde ampungan dr nurse so koyak tu tetap ada..

saat nak kuar kan uri xde la sakit mane cuma masa dia tekan bhgian bwh ari2 tu yg terasa sikit.nak2 kaki aku menngeletar sejuk..padahal econ kipas dlm blik tu xpsang mybe faktor kat luar dlm kete tp terbawak2...nurse suh tarik nafas je smbil baca apa yg aku tau...nak sedapkan badan aku xfikirkan sgt cuma aku fikir sume dh selamat..amin...

bila sume dh settle, aku masih xblh tgok anak..td awal2 dia dh dibagi oksigen sbb ms kuar muka dia biru so aku xleh tgok lagi..cuma en aya je masuk aku suh intai keadaan baby..en aya azan dan iqamat..










Thursday, November 29, 2012

trip 1


ok..bgun 630 pagi...dumdamdumdam...masuk dapur 645..potong bawang, bukak sadin,tumis.......720 settle sandwish aku..en aya sibuk kemas tmpat tido, mandikan bebudak, siapkan bebudak...masuk kan brg2 dlm bonet..aku sambil tu mandi n siapkan dirik sndirik..kul 745 dah setting ngan makteh tgu kat shell umh aku..kot la laki aku nak pam tayar ke hape..aku ckpkat laki aku dorang kumpul kul 8 tp aku tipu..padahal 830..kahkahkahhhhh...

ok kuar umh check satu2...done..xde tetinggal..bismillahirrohmannirrohim...gerak.. dh sampai jln atas...

mmg dah hagak....nugget aku tertinggallllllllllllllllllllllllllllllllll...................demmmm

bg hint..pam tayar kejak then jalan..samapi tol gambang 2..3 buah dh menunggu...tepat 830 bos xmai lg..so amik alternatif gerak dulu..time ni aku rasa cam incharge...nak kene call sume..atur planning..dorang just follow je..time kat highway maintain la gerak 100kmj..ada yg speed tu speed la budak muda..sbb aku dh bg hint stop kat rNr temerloh utk bekpes..

Sampai rNr temerloh, masing2 bekpes sdn bhd.. dlm 20minit kitaorg tgah mkn, bos pun sampai 1 family...siap2 mkn then ms utk berkonvoi ke atas pun bermula...leader harus lah bos sbb dia dh bese turun naik CH..kitaorg follow kat blakang..Kebetulan bertolak ae Jumaat so target nak sampai sblm solat Jumaat di 1 daerah kg (lupa lak nama kg tuh)...kira 1jam dr masjid dh sampai ke CH..

Solat Jumaat......

Ok teruskan perjalanan...sampai atas dlm kul 3lebih if xsilap...wahhhhhhhhhhhhhh....
finally..Camerons Highlands kami jejaki !!



ni ms kitaorg nek atas..giler dah teruja..belum lg sampai..ni pun kiri kanan dh terasa aura...time ni econd dah off.bukak tingkap kuarkan tgan...perghhh...sejuk asli !!

aku selaku mandor hotel, terus call nak masuk hotel simpan beg2 n rehatkan badan sblm masing2 amik part dgn xtvt sendiri..



ok dah setup bilik masing2, check in beg2, skrg turn rehatkan badan...pandangan dr balkoni bilik aku terus leh nampak pasar mlm Brinchang kat atas nuh..

planning aku dlm kul 530 aku ngan makteh nak gerak ke pasar mlm brinchang dulu..sebab rate p/mlm open dlm kul 2ptg smpai kul 11mlm..so, kitaorg gerak dulu nak carik lauk pauk wat alas perut mlm nanti..lgpun turun time ni mmg pyah nak musing carik parking..nak jln kaki boleh tahan larat ke org cam aku yg tgah sarat nak mendaki..? eiii xsanggup aku..bukit tuh bukit !!


mcm2 ado....kamera time ni off..ujan renyai2..sambil mata melilau kirik kanan tgok pe yg ada..pulak tu bergilir ngan en aya dokong si zarra..stroller xbwk sbb kami nek 1 kete je..

apa yg aku dan beli bese la jeruk2 kering..ayam panggang..jagung rebus....xbyk...sbb motif nye nak meninjau dulu..esok masih ada..

balik otel, mandi..masuk bilik makteh then ngap nasik..time ni bos dah ketuk bilik ajak mkn kat luar..tp kitaorg tolak sbb bru balik dr p/mlm lgpun anak aku 2 org tu mcm kurang sihat..mybe sejuk..beringus pulak..jgn la demam sudah..so altenatif kami duk dlm bilik lyan astro smbil golek2 atas katil...syiokkkk...

Sepanjang tido otel, mmg tingkap xpenah tutup just pintu balkoni je aku tutup takut kang xpsal2 bedesup anak aku hilang jatuh ke bwh...time tido sini, ni la jgak 1st time aku tido berjiran ngan en aya..siot..aku katil single, dorang pakat tido ber3..Xsuka !!!! 2 ae tido, 2ae jgak la aku berjiran..xleh nak kepit lngsung..mmg xde can !!!! giler rasa.

Pg sok aku dpt info jam 8 bkumpul kat lobi..nak mulakan xtvt serentak..time mandi pg jgn ckp..water heater blik air mmg aku panas paling hott !! berasap blik air...jam 630 kitaorg dh bgun..melantak sandwish smlm aku 1 bekas xusik..





time ni bergambau dulu dpn hotel sblm nak jln kaki nek atas..cag bekpes reramai...aku paling last..temengah2 ko jgn ckp..en aya ckp xpe..senaman punggung..bacing punya laki..bkn nak tolong pimpin ke terik ke apa..gelak lg ada tgok bontot aku makin maju ke blakang...

bekpes aku time ni ns lomak...hbis bekpes trun ke otel smula amik kete sbb nak jln ke ats lg..time ni cuaca ujan renyai2..so sejuk jgak la..

ok...langkah pertama...


ke taman rama2...


Langkah kedua..kuar dr taman rama2 terus nak tuju ke tringkap bee farm tp benti kejak kat atas brinchang ni kat selekoh nak ke Boh plantations sbb bila dh konvoi + jem pulak tu mesti ada yg tercicir...so drop amik angin sejuk dulu..

pastu bila dh cukup korum, terus gerak ke bee farm..sini sapa nak masuk silakan..sapa xnak duk lah melangau kat gerai2 luar tuh..kami xmsuk pun..dh bese tgok dah..hehhehe..pastu ke rose valley..sapa suka bunga rose blh masuk rm4 sorang..kami? nehi..xminat..duk melayan anak2 men menan ngan mkn eskem stoberi..

pastu ketiga terus gerak ke ladang boh..tp sekerat jln xjd sbb jln mmg adventure.ada yg xberani ada yg berani..so bila dah diskus, kitaorg pilih ke Camerons Valley Bharat Tea je...bila dh smpai sini wajib pekena tea tarik kaw..org ckp rugi xrasa..padahal aku beli 1 cup tea ais rm 4.50 cup pun ala2 psar mlm je pun..hampehhh..kene tukang buat xsedap, hancuss terus rasa..Kat sini bila kuar ada kedai jual tea2 segar..dan la aku beli jgak lain2 jenis utk cenderahati..

Pastu keempat gerak ke al mashoor stoberi..xleh petik buah time ni sbb baru je pas sembur racun ulat..aku dan la melantak meggie cup sementara berteduh.share 2 mulut aya n aku..licinnnnnnnnn....gambau kejak pastu masuk kete.

Pastu ke YZ stoberi mber sek bos aku kat Pekan..Yz ni org Pekan yg bukak.owner melayu singkatan Yz ialah Yazid Zainal..kitaorg drop sume kat sini kat tanah rata if xsilap berkumpul nak agihkan mkn thari.bos sposor nasik ayam..lepas mkn baru la blik ke otel solat2 bagai..kat sini pun dh dekat kul 3lebih..

Balik otel rehat kan badan sbb mlm dh planning nak g p/mlm brinchang carik ole2 last nak bwk balik...Pict xdpt nak upload sbb dh loaded storage...

Ok rehat..






Saturday, November 10, 2012

mukadimah baru


okeh...mlm sblm btolak en aya keje..balik kang kul 1230pg..aku blik keje stop umh mama dulu..jumpa sembang sblum nak nek esok..balik umh sndirik dh jam 9mlm..b4 tu aku stop kat tunas manja dulu..beli mknan utk bekal sok..aku dh niat nak buat sandwish sadin selet ngan mayonis..mkn pagi sok ramai2 bila stop kat r&r..

sampai umh satu apa pun xsiap lg..aku mmg cerewet..sume nak complete.nak bwk sndirk..aku mmg bangsa penggeli !!!  slama check in hotel mmg aku xpenah minum air hotel ke, guna sudu cawan hotel..aku mmg cerewet !!! sanggup aku trun kdai beli air minerel bebotol2..

Ko bayangkan selama aku study 4 thun kat Unitar, mmg aku xpenah minum air yg dijerang..sanggup aku tekengkang2 beli air mineral water cap Giant rm 0.99sen 6 botol utk seminggu bekalan..bkn nak belagak tp xselera tekak..biar aku susah tp xnyusahkan org..sndirik nak sendirik berkorban..

  • pack baju aku ngan en aya
  • pack baju ryan ngan zarra
  • susu/botol/heater/air/pinggan/sudu/gelas/sabun bsuh pinggan
  • angkat baju kat ampaian
  • lipat baju / susun terus
  • sapu sampah
  • kemas umah 
  •  
uhhhh mmg nmpak sikit tp bg aku 4 jam pun blum tentu aku dpt siap..aku ni bangsa nak pack baju sndirik pun sume baju aku punggah..pikir dulu mane nak bwk..pastu kang nak match ngan baju laki aku pulak...pilih sependa lagi..baju dia lagi..nak kene call dulu tnya baju mana nak bwk..suar brape elai.. boxer brape elai..gunting misai xleh tinggal...kang mula tejerit2 dlm toilet mana gunting misai abg..arghhhh sudah...kang berjambang2 cam sajen misai, eii geli haku..cukur bulu harus cukur sblm g..xde aku nak bwk..kang duk dlm toilet berejam nak cukur bulu je..kat umh xpe ko nak lama2..

pastu dh siap, kemas beg budak2 pulak..ni baju harus kene sama..tidak gaduh.baju ko baju aku..tu le nih nak beli sume kene sama..nasib pepet ngan punai lain2..xpe peningkatan kehendak..ok done lipat sambil jeling mata ke tv..

bakul susu dh siap ltak atas meja.just sok pg campak kan je botol susu, susu bebudak, mknan sikit2..sandwish aku decide wat sok pagi..bhan2 dah ada..

kemas umah jap..sapu smpah..lipat kain then susun...ok done..korang kapor ngan menan2 siap ibu cubit..nak men kemas balik !! ha tu la sokmo aku dok ulang..tegas disiplin kan dpt ibu cam aku..kapor skit ke, erot sikit ke alas meja..seleseiii...hatta laki aku sendirik masak pastu tgal ngan belemin2 mmg sengaja carik nahas....nak dgr radio ni bebunyik..ha silakan..wat keje kene ikut tertib..dh siap guna kembalikan ke asal..
bagus jgak mama aku didik dr kecik..skrg aku turun kan kat depa2..

ok time dh kat kul 1230..laki aku xblik2 lg.aku msg suh balik awl..xpyh nak lencong2..sok nak jln jauh..nasib kete aku dh anta car wash..sbb aku tau dia keje mlm.if dia keje pg, aku suh dia je basuh vakum kete...



spoloh hengget je pun..nasib xujan lepas basuh..aku anta pun kat area cenderawasih..dlm 30minit siap..kan aku dh ckp aku mmg cerewet..nak jln jauh kete pun kene besih..

belum setat jln lagik.baru mukadimah..



36w 5days...running......


alhamdulillah kejak je rasa dh masuk 9bln..tup2 xlama melangkah awl bln dec..time bg aku berperang dgn seribu kemungkinan..berserah segalanya kpd yang Maha Esa..Allah SWT..

Smlm rutin aku check setiap jumaat..sejak amalkan mkn Iberet Hb aku dh xde masalah dah..maintain cntik 11.8..alhamdulillah cuma berat badan aku nek xsekata...mybe kurang mkn kot.alas perut ngan roti sandwish je..xpe la aku tabahkan hati..

Nasib klinik xramai patient smlm..kali ni en aya kurang sgt teman aku bersama ke klinik..aku paham tuntutan kerja dia membatas segalanya..adalah dlm 10x je kot dia ikut spnjang aku check..selebihnya aku byk g sndirik..bkn aku nak ngada2 pun tp bg aku peneman aku disisi adalah laki aku..lepas kencing pun aku akan cite cmne result..lepas amik hb pun aku akan cite jgak.share2...at least gentar aku hilang bila dia bg respons..xde dia pun aku still blh call / msg jgak tp keadaan tu lain..
lain org lain sikap..tu sikap aku..ngada pun ngan laki sndirik..tp xde la nak jejeh2 ngada tuh..

smlm aku appoinment terus ngan doct wat 2nd time..scan lg..kali ni berat bb dah menjangkau 2.4kg..itu baru estimate doct ngan mesin scan..wallahuallam samaada tepat ke x, itu hanya estimate doct ngan mesin scan je..sume ketentuan Allah..alhamdulillah xde apa2 setakat ni.air ketuban pun masih byk sehingga bersalin..setakat ni aku pun xmula lg amalkan minum air selusuh / minyak selusuh ke...aku rancang insyaallah seminggu menginjak bln dec aku buat..

Start smlm aku dah check seminggu sekali..bkn 2 minggu sekali..that means skrg aku tgu ms je..bila2 pun aku kene siap sedia..semoga ketabahan diri ni sentiasa ada dlm setiap detik..amin...



Friday, November 09, 2012

family Day ~ Cameron Highlands


Kali ni aku handle dgn penuh berhati2..dah terkena sekali mmg serik..kes pun belum tutup lg.masih bjlan..siot betul program...silakak punya budak..

Kali ni the 2nd round bos nak buat jgak fd staff ofis..destinasi 100% serah kat kitaorg..
genting? emmm dah bese....sunway lagoon? emmm lg aku xnak..bos xsupport pun blh je g sndrik..bkn jauh pun kl skrg ngan ktn.so balik ke destinasi awl kitaorg dulu tetap mau daki Cameron Highlands..yesss...
bangsa cam aku yg xpenah jejak kaki ke CH harus la suka..1st time..
.nak g sendiri ntah kan bila..byk yg aku tau cite saing2 sronok nek CH, so ni la time nya...aku pun nak merasa apa yg best kat atas sana..

So planning diserahkan bulat2 kat aku n my staff sorang lagi..handle sume termasuk kenderaan..otel..mkn minum n brape family..1st important, date harus xbertembung ngan apa2 public holiday..so 2-4 nov plihan bos..tugas pertama aku survey hotel via tenet je...giler walaupun bkn p/holiday tp rata2 hotel fully booking.rege pun cam p/holiday.apa kes ntah..

aku dh siap wat preparation listdown kan staff yg join..bos include duit minyak tol setiap kete..alhamdulillah...so bwk duit blanje je la..antara kami staff yg kecil adalah.

  •  Lady Bos - 6 kepala
  •  en Bidin    - 3 kepala
  •  En Abu     - 5 kepala
  •  Pn Wani    - 4 kepala
  • Bujang lelaki - 3 kepala
  • Bujang pompuan - 1 kepala
  • makteh                 - 6 kepala (tumpang joined)
hotel yg dan aku jenguk :
  • The smokehouse
 otel ni ms nak booking thru call dh full..cancel..

  • Casa De la Rosa Hotel
 full
  • Rosa Pasadena Hotel
 bilik yg nak xde..so cancel..

  • Rainbow Hotel
standard room je ada.cancel

  • Century Pines Resort
 mahal...
  • Herittage Hotel
full

  • hotel titiwangsa
 
full jgak
  • Iris House Hotel
 akhirnya...ni yg jadik pilihan..bilik yg nak masih available..
so bilik yg aku book :

1 deluxe room -1 katil double - rm159 p/night
5 family triple room - 1 katil double + 1 katil single - rm 209 p/night
1 family quod room - 2 katil double - rm 259 p/night

ok aku deal ngan miss shanti..bab ni aku hati2.xnak kejadian tipu kene semula..so aku minta no acc hotel betul2 n pastikan amount yg betul sblm transfer duit.totally untuk 3H2M  rm 2926.00..settled

aku wat booking dlm 2weeks sblm btolak..means sblm raya haji..

perjalanan kami dirancang pg jam 830 jumaat 2hb nov berkumpul di tol gambang.5 kete konvoi serentakk..kete bos kendian skit...

sambung pulak..

Tuesday, October 23, 2012

Duitku Duitmu Jua...


Salah satu artikel bernama kuar tajuk nih..wahhh tersentap pulak aku bila baca.. 

Duit..Duit..Duit...


Penting wehh duit nih....ada duit sume leh jalan..tp best kan if duit xpenah habis hingga cukup bulan..sentiasa ada xpenah kering...ni belum sampai tgah bulan dah kering...kat sini la penting nya Money Management setiap individu/family...

Nak nangis je  bila xde duit..korek bank sana sini sume 'baki anda tidak mencukupi'....sedihnya....tapi tu la salah satu simptom duit....yang duit berkepokk tu xpyh la ckp..ni utk taraf2 sederhana..

Bila hal ni terjadi, xhairan la konflik rumahtangga akan berlaku..Nak wujudkan persefahaman dlm r/tangga cukup senang if kita ada sikap saling bertolak ansur..bincang setiap kali menghadapi masalah kewangan..Sikap terus terang juga perlu walaupun mbabitkan perbelanjaan kecil. Dan paling penting sentiasa berDOA supaya dipermudahkan rezeki & sentiasa redha dgn rezeki Allah taala...Usaha kita lebih insyaallah rezeki kita lebih...

Aku? alhamdulillah setakat ni planning kitaorg selesaikan apa yg wajib..listdown dulu perkara penting setiap bulan...

  • Kereta
  • Rumah
  • Yuran sek anak
  • Pengasuh
  • Bil2 elektrik / air/ astro/ hp
  • Brg2 dapur / umah
  • Saving
ok bila benda ni dh tolak siap2, then lebihan baru la kami guna utk benda2 yg kami nak...soping..mkn luar..enjoy with anak2...travell ke...camtuh la.tp adakala aku pun tersepit jgak tp xde la sampai nak bergaduh..sebab aku yakin rezeki ada je kat mane2..Laki aku pun bkn gaji besar sgt pun apatah lagi aku..tp setakat ni alhamdulillah..dia berkerjaya aku pun berkejaya.so masing2 ada tanggungjawab..

dalam artikal ni aku tertarik sgt petikan 3T :-

  • Tahan - Isteri harus sabar & tahan dlm menyelesaikan semua urusan rumah tangga. Mereka bkn setakat menyediakan keperluan keluarga malah menanggung suami. Walaupun ada kepincangan dlm r/tangga keredaan isteri menjadi kunci kebahagian r/tangga. Elakkan mengungkit & menjalankan t/jawab sebagai IBADAT.
  • Tabah - Ketabahan isteri penentu dlm membina kebahagian. Sekiranya isteri tidak tabah & sabar pasti pertengkaran akan terjadi. Menjadi isteri mithali, reda dan menerima semuanya menjadi JAMINAN dalam kebahagian.
  • Tekad - Isteri harus tekad & kuat semangat utk terus mbantu kewangan keluargs. Jalankan t/jawab seperti biasa. Yg penting jgn sesekali mengungkit apa yg pernah diberikan kpd suami. Jalankan t/jawab dgn jujur & ikhlas. Allah pasti membalasnya satu hari nanti...
aku berdoa sgt2, xnak la disebabkan hal ni rumahtangga berkecai..berpisah....nauzubillah...ingat bukan setiap apa yg kita nak / impikan tercapai..Allah Maha kaya Maha Mengetahui segalanya..Dia uji setiap hambanya tanda dia syg..nak tgok sejauh mana kekuatan umat Dia..Xsemestinya kita miskin xberduit kepok2 kita dipandang hina...Buang jauh2 mentaliti tuh..Ingat dugaan dtg & pergi..

Ukur baju di badan sendiri..

Thursday, October 18, 2012

utk 3rd Iman's


Alahai dah xlama dah rasa nak terkeluar..perut dah makin berat ke bwh..alhamdulillah so far xde apa2 lg bb dlm kandungan ke 3 nih..amin..bb pun duk molek..lg 1bln lebih lagi insyaallah bakal lahir ke dunia..

Seeh tetap seeh tp aku tetap ligat wat keje umh cam bese..xde lg mengharapkan en aya..selagi terdaya aku buat..kuar jln2 tetap di hati..bila sakit tang pepet kang, aku benti kejap..pastu aku jln semula..skrg ni jln xde la control2..dah mcm peguin aku rasa..en aya pun tgok dh mcm mokcik2 dah..lantakk..pedulik apa aku..yg buyung aku,dia bkn nye rasa kan...

aku so far xde la nak beli pape pun utk dia nanti just dlm kepala aku beli diapers, wet tissue, poda, minyak angin je..yg lain cth baju suar,blanket,towel, tilam bantal sume mmg aku pakaiguna yg sediada je..jenis aku mmg suka nyimpan.dh siap pakai aku balut semula dlm plastik molek2..mmg aku jenis sayanggggg kat rete karun nih..

bathtub -  done         
buaian - done
walker - done
bucket - done
stroller - done
car seat - done
bouncer - done
thermal bag - done
nursery beg - done   
baby beeding - done
diapers - done
wet tissue - done
powder - done
blanket - done
barut - done
bedung - done
booties - done

belaka2 aku recycle yg dorang je..cuma yang ni je aku nak carik

bottle milk - not done
breast pump - not done
minyak angin bb - not done
minyak aku - not done
towel - not done

aku mmg dr awl xde pun nak beli baju perkara wajib utk yg ke 3 ni..part nak membasuh baju lama2 pun xmula lagi..byk kali dh tertangguh.asal basuh baju kitaorg, lupa nak kuarkan dlm lemari bju kecik2 tuh..aduhh...minggu ni insyaallah poses harus jln !!

Bila aku duk sembang2 ngan mak sedara preparation aku, sekali dia sound kene beli jgak baju baru selai dua dikkkkk....bila dia lahir ke dunia nak jgak dia pkai baju baru..jgn wat cenggitu..sian ke dia...aku yg tekebil2 mampu ckp "ekkk kene beli?" hehhehehehe...kesian ke? bkpe yg lama xleh pakai ke? bodoh kan soklan tuh...

baju lama pu xluak pun lagi..aku mmg jaga. tp yg dah tahi lalat ke apa sume aku dh buang..tp xpe la aku xkisah.utk insan baru biarlah dia merasa yg baru jgak.at least adil..

smlm aku blik keje awl.masuk keje lambat sikit..laki aku pun smlm keje shift pagi so ptg mmg aku planning nak kuar beli baju selai dua utk bb baru..kul 545 aku dh smpai umh.aku tunggu dia kat umh sambil aku membongkok sapu poach kete kejap..dlm 605 dia sampai..aku xdan nak salin2 baju ke apa.malas nak masuk..dia sampai terus ajak aku nek moto round2 area c2.apa kejadah..aku ckp xnak.nak g beli baju bb ni..dia xmelawan.simpan moto ikut peel aku..xnak ikut, aku terik muka.senang.

ok..settle..anak2 aku masa ni xkepam bau..wangiiiiii..baru lepas mandi..amik dr umh pengasuh dorang..

 ni baju from Medan Indon..nak supe cam bapak..bapak pun ada konon nak tiru zizan raja lawak..
superdry la sgt...


 tgok? melepak si jantan aku...aku xtipu..mmg blik keje dorang ni wangi setaman.xde nak puji tp pengasuh aku mmg jaga rapi.pagi aku anta pun aku akan mandi dulu whatever lmbat ke cepat..Must !!!!
xde la aku nak anta ngan pakai baju tido, pampers londeh2, muka xbasuh, gigi xgosok..eiiiiiii pengotor !! if aku terlambat pun aku akan salin dulu pastu aku bgtau siap2 kat pengasuh aku xdan sgt..tp blh kira dlm 2/3 x je pun..tu yg ke 3 nanti aku anta umh pengasuh yg sama jgak..cuma dr 3 aku reduce jadik 2 org je nanti..Zarra ngan bb baru je..si ryan aku nak masuk kan ke kelas KAFA dah..

ok balik semula cite beli baju..

laki aku tnya kemana nak tuju..megamall...ecm aku dh tgok dh aetu..dlm otak aku megamall kat area bwh tu mesti ada sales2..so megamall terus..2 kali round dapat la parking..cantik.

terus ke parkson..aku cuma beli 2 helai je pun kat ruang bwh tu tepi eskalator..

 ni je aku beli kat dia..ala qadar je..tu tong biru aku beli kat carefour rm6.90 je.motif dia aku nak taruk segala bedak minyak tisu sume dlm tuh.senang.xpyh dlm bakul2.aku lempo dlm tu tutup..lgpun comey je aku tgok bekas tu dh la kecik..alahai...nasib murah.
drypers tu aku nak adiahkan kat mber laki aku bini dia baru bsalin tp aku lupa.aku sedekahkan duit je..jadi aku pakai utk anak aku je sudah..aku beli kat tunas manja 2bln lepas..rm 27.90 yg sederhana je pun.dlm tu ada diapers newborn sekampit, mandian, shampoo,losen,bedak ngan tisu basah..tu petpet, bedak ngan pureen tisu aku beli kat parkson ecm minggu lepas..tu baju smlm aku beli 2 elai kat megamall..hitam dlm rm15.45..yg putih tu rm14 lebih..
settle..

Pastu aku nak masuk kat area dlm parkson yg jual zone baju bdak2 tu...sekali mula2 masuk dah terpikat aku ngan jaket polo special edition nih...xdan aku nak snap pict..siap ada snow cap lagi..kalerful lagik..mmg cntik !! new arrival..rege toksah nak bayang rm60 ke okeh..xseratus lebih xsah !! tepat !! rm159..fuhhhhhh...xhagak2...sengaja je carik pasal..padahal aku masuk dlm ni sbb nak carik towel baby je are blakang2 sana..jerat jgak..

sekaliiiiii........

 aku tertewas jugakkkk..ni dia pamer sebelah jaket kalerful tuh..new arrival jgak..aku suka ngetest.xbeli xpe..ngetest dulu penting...planning tu wajib !! saiz xbyk..aku pandang laki aku dia pandang aku..so??? bedall je la..if aku beli ke ryan konpem si kenit kene beli..si zarra saiz pun aku amik kat patung display je 3-4years..si ryan aku amik saiz 5-6 years.. rege? sama ngan yg kalerful tu.less 10%.... time ni xde cash..mmg gores atm la jawabnya..terkedu tp kangx beli nyesal..dtg smula xde saiz..lgpun mmg dlm kepala aku nak carik se kat ryan sbb nak g CH la konon..si zarra aku kai yg ryan ms kecik je..tp sbb nak adil..sume dpt senang cite.duit blh carik.kasih syg xleh dijual beli..ngeh3x....

 ni belakang dia design simple cam ni je...

 depan dia camni..kang sok aku suh si bapak dia kelim sikit ujung lengan zarra.labuh..

ni pict tahun lepas kat sogo..aku kenan ngan jaket ni la.rege rm149..ms ni new arrival..tp aku xbeli pun..just testing...xde budget..

ok...len yg aku nak carik len yg dpt...dh cepat2 kuar parkson..towel xdpt pun lg..xpe towel MPK belambok dlm leamri.adiah aejadi..

nek ats xngap xsah..mekdi la apa lg.rayan xjumpa burger chewing gum dia mmg xsah..kemaruk.si zarra pun dh sama kemaruk..

 time oder sokmo aku je yg kene.sekali smlm laki aku pulak jadik mangsa..sbb dia tegur aku pakai suar koyak.betul2 bwh vontot..aku terlupa nak kaver..pakai plak blouse atas ponggong...nek eskalator dia duk blakang aku pulak tu..marah aku la kan...xpe aku diam..sbb xperasan padahal tau dah..lupa nak kaver kat dia..so,ang  g amik oder..sapa suh sound aku direct.

 ha ni zarra dah mai dulu dr bapak dia bwk sekotak nugget..

 ni tgah nunggu burger chewing gum dia smpai.

hamikk..menu cam bese.xpyh nak tnya nak mkn pe..dah tau g je oda
yg penting double cheese ryan zarra sesorang.aku share ayam je ngan aya..nak ngecik burger? jgn harap..
2 2 kedek..

ok tgah2 mkn, ryan request nak g funfair otw balik umh nanti..aku ok.si bapak ang tnya sendiri..
akhirnya...tunaikan jugak la..




ok ada 4 permainan je yg sesuai utk dorang men...yg len xsesuai..se lg train xdan nak snap sbb nak terkucil dh rasa..dh puas men terus balik umah..sampai kul 1010mlm..