syurga ku

syurga ku

Wednesday, September 26, 2012

singapore 2


selingan tentang sentosa islands:-

Sentosa adalah sebuah pulau yang terletak di sebelah selatan Singapura dan sangat popular di antara orang-orang Singapura dan juga pelawat dari seluruh dunia. Sentosa tidak hanya sebuah pusat hiburan, ia juga merupakan sebahagian dari sejarah singapura. Tempat itu dikenal sebagai Fort Siloso. Tempat itu digunakan oleh orang-orang Inggeris untuk mempertahankan Singapura yang terkenal sebagai benteng pertahanan.

Sentosa sebuah taman wisata, pelancongan tropika, hutan simpan, dan pusat bagi semua budaya bergabung menjadi satu. Jaraknya hanya beberapa minit dari kota melalui kereta kabel, feri atau jalan darat. Pulau pelancongan Singapura ini merupakan permata rekreasi seluas 390 hektar dengan kaleidoskop pertunjukan dan aktiviti. Dahulu ia merupakan desa nelayan yang diubah menjadi markas tentara Inggeris, Sentosa kini telah bertukar menjadi resor pulau yang ideal di tahun 1972.

Apabila menjejakkan kaki di pulau ini, kita akan dapat menikmati pelbagai bentuk hiburan dan pertunjukkan menarik di sini - dengan acara budaya yang meriah siang dan malam, kerimbunan hijau siap untuk dijelajahi, kebun-kebun cantik, pancaran air menari serta dua lapangan golf ”18-hole” berkelas internasional dengan pemandangan laut yang indah.

Dah..nak tau guggle sendirik..

Sambung cite asal.

meh bergambau dulu sblum naik cable car..ni kat entrance luar shop cable car.
terabur dah aku tepek cite..lantakk

pilihan kitaorg


ni gondola yg kitaorg nek..tema angry bird..depends la ada yg bese, ada yg dihias cntik.korang blh pilih..dlman dia mmg luas sikit la dr lgkawi ngan genting..rege dia usd 29.00 convert rm dlm 72.50 sorang..korang naik pun xrugi sbb mmg puas hati..1 singapore korang blh tgok..1 sentosa islands...uss..kapal2 berlabuh..port2 dorang...bangunan pencakar langit..sempadan jb-singapore...perghhhh..mmg puas hati !! yg bwk stroller tu jgn bimbang.blh hangkot sekali msuk..

view dr atas


 
ni HR cafe..hotel inc butik dorang

 ni hotel utk yg berduit..mmg kelas !!


b4 nak g ke cable ni, akan tempuh dulu shop souvenirs cable car sentosa islands..dlm ni mcm2 ada..mcm plak, keychains, baju,mug ,fm sume la.

diantaranya mcm kat ats ni..

 ni utk ryan..usd 5..dlm rm12.50
kecik je pun..nak jgak dia.dr dia melalak nak beli set alatulis angry bird 
yg kat medin ktn pun ada.
xpyah..kualiti pun sama je..

ok DoNE utk cite cable car...

lepas dh trun, g ke lain pulak...

ni korang akan tempuh b4 nak g nek cable car xsilap aku..kat sini nanti pun lawa jgak environment dia..singa ni tugu dorang la.Singapore.. 

PATUNG SINGA MERLION DI SINGAPORE



Tegak berdiri setinggi 37 meter adalah The Merlion, ikon pariwisata Singapura berupa setengah singa dan setengah ikan, yang menampilkan pemandangan dari seantero Sentosa, gedung-gedung pencakar langit kota Singapura, serta pulau-pulau sekitar.
Pengunjung boleh menikmati pemandangan memukau ini dari dua lokasi iaitu satu di paras 9 di mulut sang Singa dan satu lagi di puncaknya iaitu di paras 12, dari mahkota Merlion dengan pemandangan 360 derajat yang menakjubkan.

Sejarah Merlion

Merlion berasal dari kata mer (laut) dan lion (singa) yang bererti Singa Laut. Merlion merupakan suatu binatang dongeng yang memiki kepala singa dan badan ikan. Simbol ini digunakan sebagai icon dari Singapura. Penggunaan kepala singa adalah  kerana merepesentasikan kata singapura atau kota singa.
 
Simbol Merlion di design oleh Fraser Brunner, iaitu anggota Souvenir Committee dan pelukis dari Van Kleef Aquarium, untuk keteguhan logo Singapura yang diselenggrakan oleh Badan Pariwisata atau Singapore Tourism Board (STB). Penggunaan logo ini digunakan sejak tahun 1964 sebagai logo dari Badan Pariwisata Singapura sampai tahun 1997. Namun setelah itu, simbol merlion tetap digunakan sebagai trademark singapura. Simbol merlion ini digunakan juga dalam berbagai macam suvenir yang ada di Singapura.

** Terdapat 5 patung Merlion di wilayah Singapura, diantaranya :

1. Patung asli Merlion di Merlion Park
2. Patung kecil dengan tinggi 2 meter atau dikenal juga dengan sebutan baby merlion berada di belakang 
     patung asli di Merlion Park.
3. Patung besar dengan tinggi 37 meter di pulau Sentosa
4. Patung dengan tinggi 3 meter di Tourism Court dekat Grange Road.
5. Patung dengan tinggi 3 meter di Mount Faber Point.




 Done !!!

Lepas dh bergambau kat area sini, kitaorg nek ke atas melalui eskalator..setiap tmpat nak tuju, jgn risau nak menapak..ada eskalator menyenangkan kita..

 
 salah se eskalator 

 



dah lepas se eskalator, stop kat tepi sini kejak..bergambau lagik.area sini nak g ke toilet..sebelah diaada  taman if korang nak rehat2 kan badan..ada disediakan pondok kusi sume..tp kitaorg xg pun sbb nak g tmpat lain kat ats tu lagik..


lepas dh bergambau ni, nek lagi eskalator..sampai la kat sini pulak..ok..nampak bendaalah ni..bergambau lagik..



kete2 ni ms kitaorg nak bergambau xde sapa2 pun yg naik..tp kene ke kitaorg selamber je..kitaorg xtau la xleh nek ke apa..bedal je la..tmpat org.if kene marah pun bkn org kenal kami kan..hehhhehe..
arghhhh pedulik.janji merasa..kat kontan aku xjumpa lagik.

lepas dh posing sakan, dlm 20 ko menapak ke depan, ada 1 game kat sini..mmg aku teruja tp awal2 dh warning.."NO PREGNANT WOMEN ALLOWED..."

SENTOSA LUGE & SKYRIDE


mula korang akan rasa nek go kart ni

Sentosa Luge merupakan permainan yang ada di pulau sentosa.Merupakan kendaraan luncur seperti go kart namun tanpa mesin. Kendaraan luncur ini turun dari atas bukit dengan menempuh perjalanan sampai 650 meter. Hanya dengan mengandalkan gravitasi bumi, kendaraan luncur dengan roda tiga ini akan meluncuri bukit di pulau sentosa, kendali atau kontrol yang dimiliki hanya ada pada pegangan tangan.Setelah menuruni bukit dengan sentosa luge, untuk naik kembali ke atas dapat menggunakan skyride pulak.Makna nya kita akan nek 2 kenderaan yg berlainan.



Sentosa Skyride merupakan kereta gantung dalam bentuk kerusi yang dapat dinaiki keatas bukit @ menuruni bukit. kunci kat pinggang sekadar palang besi je hokeh.terayun2 jgn ckp la.Biasanya dari posisi puncak bukit akan mendapatkan hadiah foto. Naik sentosa skyride, korang dapat melihat pemandangan menaik ke arah kota atau ke arah laut. Lokasi ini berada pada daerah Imbiah Lokout, dekat dengan Tiger Sky Tower. Jika menyeberangi pulau sentosa dengan menggunakan Cable Car (Kereta Gantung) maka lokasi ini dekat dengan pintu keluar. Namun jika menggunakan kereta Sentosa Expres, maka turun pada Beach Station kemudian berjalan sedikit menuju ke Siloso Beach.


Nak main sentosa luge pada malam hari juga seronok je sbb setiap jln dipenuhi dengan aneka lampu warna warni. Selain suasana malam yang dingin juga membuat nyaman untuk bermain. Pada saat ini terdapat dua jalur lintasan, yang satu disebut dengan jalur hutan sedangkan yang satunya disebut dengan jalur lintasan naga. Panjang jalur hutan (the forest trail) mencampai 628 meter, sedangkan jalur naga (the dragon trail) mencapai 688 meter.
So...xnaik rugi.benda alah ni 1st kat Asia..sekali nek rege dia usd 15.50 dlm rm31..en aya nek berdua ngan anak jantan dia.aku duk bwh pegang sorang lagi..


ni dorang tgah beratur nak beli tiket..aku duk jaga si zarra je kat blakang.

ni dh setat nak turun bukit..aku dok jerit celah2 pokok...yg tukang jerit aku soh si zarra pgilkan...
hehheheh..tu yg laki aku dok nyengih...tapi cam selebekkk je..helmet dorang ni xde span ke hape.toge..xcaya?

 tgok...
xcaya lg? 
tgok bwh ni pulak
 
cam helmet apek senario je haku tgok 2org nih..
kahkahkahkahkahhhh



tuh dorang duk pndang ke kami kat bwh ni..nek lenguh kepala duk nunggu mane la bdak2 ni..kang tlepas kang xleh tgkap gmbau plak..dh la duk kat pans..redho je haku ngan peluh ketiak berjurai2 bwh tu if korang perasaan, tu la go kart yg dorang nek mula2 td.then bila dh nek skyride ni, go kart tu dorang gayut je la kat bwh tu..

nih haku dok nyempil tepi2 pokok sbb nak tgu dorang

ha ni bila dh hbis main..suka beno 2 org nih..si ryan dr penakot, si laki aku dr gayat, bila turun je, dorang ckp PERGHHHH GILER BEST !!!! FUHHHHHHH...
maknanya best la tuh.laki aku ni jenis pyh nak komen tp bila dia ckp camtu, aku pecoyo..dah2..moh ke lain pulak..

otw nak balik ke stesen...
abjad Sentosa di depan Merlion je pun.tp td xnmapk apa kebenda.selok nmpak kepala singa je.nak balik baru la bergambau..

ni ada abjad S.E.N.T.O.S.A
view dr dpn mmg jelas la nmpak abjad sentosa tp disebabkan time ni dh ramai yg dtg, maka kat pangkal je la bergambau

setop kat toilet kejak..nak membuang siap2..anak2 haku mmg giler muka penat.dr pagi kul 10 kuar umh smpai ke ptg belengas 1 badan xpyh ckp la..letih..xtido,xisap susu mau tunggu dorang ngamuk je baru aku sedo nak chow cepat2..



nih pun tnya mlaki aku nak g mane lagi, dia dh surrender dah.penat..lg lama duk dlm lagik mcm air duit keluar.baik la kita balik ke pangkal jln sudah..hehehhehe...

ok masuk singapore aku lalu kat woodlands tp kuar singapore aku kuar ikut 2nd link Tuas (tq tour guide aku bls kat whattsapp )hehhehhe.......


holiday aku ni xmasuk dalam USS pun..sbb xbudget nak g..duit ada tp 50/50 je nak masuk..insyaallah len kali dtg lagi if umur panjang, kami terjah lagi...byk lg xg mcm ochid road...studio jln ampas...kg arab, china town,bideford junction crosswalk, judong birdpark.....usshhhhhh.....1ae xdan hbis..

insyallah ada ms ketemu lagi.....

Selamat hari jadi 

 *AMY NURZARRA IMAN BINTI MOHD SHAHRULLAH *
2TAHUN

Next besday kita planning ke lain..yahoooooooo...

Tuesday, September 25, 2012

singapore 1

lpas dh tempuh checkpoint 2 2 negara tu, dh mula setting GPS..aku sbgai coordinator nak baca GPS? mmg ntah jln hapa aku suh masuk xkan sampai tmpat yg korang nak tuju..Faill terus..

Mula masuk je singapore trus ikut gps, aku bg arahan suh exit dah ikut laluan kiri..mmg awal silap..cuci mata la kami kat kiri kanan kilang2 apa ntah..punya nya nak carik Sentosa Island je.tapi sume bajet handal, hamik kau.....

Time ni laki aku mainkan peranan..dia ni bangsa reti paham jgak la baca peta/jalan sume.tp sebab dia duk seat blakang, so dia byk kebek benda lain..dlm 1/2 jam jgak kami pusing carik arah, last2 sampai...

Emm sepanjang tu, ada jgak la information aku tau serba sikit..Cam kat negara kita ada tol kat highway2..ko salah masuk jln ke kene tol..jap2 kene tol.tu yg traffic jem manjang sbb kan tol tapi bila ko masuk singapore tol dia mmg xde jumpa kat atas jalan !! siyes..  ko nak tau tol dia ktne?? aku ni mmg tahap masuk negara org mmg jakun tahap dewa..benda yg aku xpenah tgok tu yg aku jakun..1st time hokey..bkn senang nak lepas.

ko akan ingat benda ni jambatan utk pejalan kaki melintas..mcm aku..mati mber aku xcite mmg sohih aku xtau..pakai jln membabi buta..

hasil gugle

ni dia..bila kete ko melintas benda alah ni secara otomatik dia akan sensor kete ko.then kang nak kuar dia akan tolak kad topup ko..if ko pusing xtau jln redah bendaalah ni byk kali, potong jgak.ko lintas kene potong..TAPI.....bendalaah ni akan in operation dlm waktu tertentu shj...sbb tu negara dorang xde stuck lalulintas..mcm kitaorg aetu rasa lintas je bendaalah ni xoperasi pun..

see..canggih ke x otak dorang yg dh maju...kan..kagum kejak aku !!

kat 1/2 jam musing, akhirnya....Sentosa Island dr jauh....
alhamdulillah....


ni nak masuk dlm kene lintas pintu gerbang dulu..nak swap kad sume la..so kitaorg gamble je sbb xtau amount balance ada brape lg..dh cek kat pintu kastam jb fail... re cek kat kastam singapore pun sama..so smpai kat sini baki unsufficiency...so kene gostan masuk lot kat blakang kete merah tu then kat depan nanti kene stop topup kad dulu..

kat sini kaunter topup...dorang g kuar.aku duk dlm kete smbil melaram kejak..dlm 3 minit camtuh..siap..masuk kat dlm sentosa ni keliru jgak jln dia tp baru ada thrill kan..sesat2 camnih..habis2 kang kami gelak sesama...

ok dh masuk basemant nak park kete..time ni lengang lagi..park pun betul2 dpn tngga nak nek ats train..
papehal punggah brg nak bwk msuk dlm beh sesiap then carik toilet dulu..1st check in harus ke tandas..org ckp singapore rules dia mmg tiptop..ludah pun xblh kena penalti..negara yg bersih..so meh masuk..

Giler kau.....blh lending2 lagi..nak berak pun selesa..tp aku xmembuang hadas besar..kecik je pun..selese !!! luas...xcaye ko dtg tgok..aku blh snap2 pict lagi 2org ngan anak aku ryan..ada plak space like2 taman kat dpn sinki tuh..perghhhh nyaman..

 


sinki pun ala2 comey je...tuh ryan guna tuh utk budak2..dewasa tgi cam bese kat sebelah..
siap, kitaorg kuar dpt ngan en aya ngan si zarra.dorang xmsuk just duk lpak kat dpn toilet je..rin mber aku dh g kaunter pertnyaan tnya info sikit2..


ok..time to explore !!!!!! yahooooooooo


if nak g ke station step by step korang kene amik train ni..nak menapak?hehhehe.belengas ketiak..so if korang masuk mmg dr awl korang akan dpt guidance/map nak senangkan kita g jenjalan..

 
 ni kipas dorang ms nak tgu kren..nek je eskalator terus tepacak kipas gegasi ni.
perghhhh...


dlm train kitaorg pilih 1step..ingat plak aku apa nama dia..yg pasti turun2 je train sat g ada minah singapore terik ajak amik gmbar dulu..then dia jual..dorang cedik cuci siap2 then suh kita beli..elok ke x tu blakang kira..if ko xnak..dia akan keja jgak pujuk..time ni kitaor dpt 2 keping so se tu dlm rm20..hamikk jgak la nak xnak wat kenangan..

ok..masuk dh dlm area mcm penah aku gugle..pulak tu tmpat mmg wajib bergambau utk bebudak ngan makpak budak..area sini...hehheh..mmg cntik..replika2 coklat berterabur ats kepala..nak beli?
xsusah..depan tu je pun chocolate shop..beres...siap duit je..







ok dh sakan tgkap gmbr kat sini..jln terus nmpak plak banner ikan paus..jakun lagi semua tmpat aku nak bgambau...


jln lagi....nmpak air pancut plak..gmbau lagi....sat lagi...



taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa








xsah if korang xtgkap gmbar berlatar belakan kan globe USS ni..ngan asap kepul2..duk bwk terik, kene asap ni sejuk skit ketiak..

ok...kat tepi2 tu byk jgak kdai cenderamat if ko nak beli wat kenangan like tshirt,mug,fan hand, bottle drink, keychain, FM bla..bla..bla....





kat sini aku rembat tshirt selai sorang plus plak free gift keychain + FM aku bedal 6 jenis terus..mmg aku giler kumpul fm...pastu dh siap nyopping jgn nak compare la rege dia..mmg nangis hokey..tp utk dirik sndiri no hal..kenangan blaka.


 ni tshirt child selai usd 24.90..duit kita dlm rm 62.25
tshirt adults selai usd 29.90..duit kita rm74.75
tu blum ko msuk butik Hr Cafe..melelas purse ko..aku tahan napsu je..pejam mata ke lain..motif utam bkn nak sopping sekadar jln2 celebrate besday anak aku je..mkn2 angin

pastu kitaorg terjah pulak kat kdai popcorn Garret ni..pelancong if mai sini xsah xbeli popcorn nih..aku ngan laki aku mmg buta..hehheheh..tu pun mber aku cite baru sorang2 ternganga..apa lagi..laki aku rembat 2 flavour terus..nah ko..rm50 2utk 2 size medium...

Nak tgok klik link nih cam aku yg xtau : www.garrettpopcorn.com
kat kontan ko nak carik? jumpa popcorn ala2 je..mkn simpan mkn balik lemauuuuuuu....





ok.rest kejap..amik train lagi nak g nek cable car plak..sbb td dlm kete cable car nmpak dr jauh mmg teruja giler nak naik..pnjang dia fuhhhhhh..blh tgok 1 singapore !!





sambung entri....