syurga ku

syurga ku

Tuesday, September 25, 2012

singapore 1

lpas dh tempuh checkpoint 2 2 negara tu, dh mula setting GPS..aku sbgai coordinator nak baca GPS? mmg ntah jln hapa aku suh masuk xkan sampai tmpat yg korang nak tuju..Faill terus..

Mula masuk je singapore trus ikut gps, aku bg arahan suh exit dah ikut laluan kiri..mmg awal silap..cuci mata la kami kat kiri kanan kilang2 apa ntah..punya nya nak carik Sentosa Island je.tapi sume bajet handal, hamik kau.....

Time ni laki aku mainkan peranan..dia ni bangsa reti paham jgak la baca peta/jalan sume.tp sebab dia duk seat blakang, so dia byk kebek benda lain..dlm 1/2 jam jgak kami pusing carik arah, last2 sampai...

Emm sepanjang tu, ada jgak la information aku tau serba sikit..Cam kat negara kita ada tol kat highway2..ko salah masuk jln ke kene tol..jap2 kene tol.tu yg traffic jem manjang sbb kan tol tapi bila ko masuk singapore tol dia mmg xde jumpa kat atas jalan !! siyes..  ko nak tau tol dia ktne?? aku ni mmg tahap masuk negara org mmg jakun tahap dewa..benda yg aku xpenah tgok tu yg aku jakun..1st time hokey..bkn senang nak lepas.

ko akan ingat benda ni jambatan utk pejalan kaki melintas..mcm aku..mati mber aku xcite mmg sohih aku xtau..pakai jln membabi buta..

hasil gugle

ni dia..bila kete ko melintas benda alah ni secara otomatik dia akan sensor kete ko.then kang nak kuar dia akan tolak kad topup ko..if ko pusing xtau jln redah bendaalah ni byk kali, potong jgak.ko lintas kene potong..TAPI.....bendalaah ni akan in operation dlm waktu tertentu shj...sbb tu negara dorang xde stuck lalulintas..mcm kitaorg aetu rasa lintas je bendaalah ni xoperasi pun..

see..canggih ke x otak dorang yg dh maju...kan..kagum kejak aku !!

kat 1/2 jam musing, akhirnya....Sentosa Island dr jauh....
alhamdulillah....


ni nak masuk dlm kene lintas pintu gerbang dulu..nak swap kad sume la..so kitaorg gamble je sbb xtau amount balance ada brape lg..dh cek kat pintu kastam jb fail... re cek kat kastam singapore pun sama..so smpai kat sini baki unsufficiency...so kene gostan masuk lot kat blakang kete merah tu then kat depan nanti kene stop topup kad dulu..

kat sini kaunter topup...dorang g kuar.aku duk dlm kete smbil melaram kejak..dlm 3 minit camtuh..siap..masuk kat dlm sentosa ni keliru jgak jln dia tp baru ada thrill kan..sesat2 camnih..habis2 kang kami gelak sesama...

ok dh masuk basemant nak park kete..time ni lengang lagi..park pun betul2 dpn tngga nak nek ats train..
papehal punggah brg nak bwk msuk dlm beh sesiap then carik toilet dulu..1st check in harus ke tandas..org ckp singapore rules dia mmg tiptop..ludah pun xblh kena penalti..negara yg bersih..so meh masuk..

Giler kau.....blh lending2 lagi..nak berak pun selesa..tp aku xmembuang hadas besar..kecik je pun..selese !!! luas...xcaye ko dtg tgok..aku blh snap2 pict lagi 2org ngan anak aku ryan..ada plak space like2 taman kat dpn sinki tuh..perghhhh nyaman..

 


sinki pun ala2 comey je...tuh ryan guna tuh utk budak2..dewasa tgi cam bese kat sebelah..
siap, kitaorg kuar dpt ngan en aya ngan si zarra.dorang xmsuk just duk lpak kat dpn toilet je..rin mber aku dh g kaunter pertnyaan tnya info sikit2..


ok..time to explore !!!!!! yahooooooooo


if nak g ke station step by step korang kene amik train ni..nak menapak?hehhehe.belengas ketiak..so if korang masuk mmg dr awl korang akan dpt guidance/map nak senangkan kita g jenjalan..

 
 ni kipas dorang ms nak tgu kren..nek je eskalator terus tepacak kipas gegasi ni.
perghhhh...


dlm train kitaorg pilih 1step..ingat plak aku apa nama dia..yg pasti turun2 je train sat g ada minah singapore terik ajak amik gmbar dulu..then dia jual..dorang cedik cuci siap2 then suh kita beli..elok ke x tu blakang kira..if ko xnak..dia akan keja jgak pujuk..time ni kitaor dpt 2 keping so se tu dlm rm20..hamikk jgak la nak xnak wat kenangan..

ok..masuk dh dlm area mcm penah aku gugle..pulak tu tmpat mmg wajib bergambau utk bebudak ngan makpak budak..area sini...hehheh..mmg cntik..replika2 coklat berterabur ats kepala..nak beli?
xsusah..depan tu je pun chocolate shop..beres...siap duit je..







ok dh sakan tgkap gmbr kat sini..jln terus nmpak plak banner ikan paus..jakun lagi semua tmpat aku nak bgambau...


jln lagi....nmpak air pancut plak..gmbau lagi....sat lagi...



taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa








xsah if korang xtgkap gmbar berlatar belakan kan globe USS ni..ngan asap kepul2..duk bwk terik, kene asap ni sejuk skit ketiak..

ok...kat tepi2 tu byk jgak kdai cenderamat if ko nak beli wat kenangan like tshirt,mug,fan hand, bottle drink, keychain, FM bla..bla..bla....





kat sini aku rembat tshirt selai sorang plus plak free gift keychain + FM aku bedal 6 jenis terus..mmg aku giler kumpul fm...pastu dh siap nyopping jgn nak compare la rege dia..mmg nangis hokey..tp utk dirik sndiri no hal..kenangan blaka.


 ni tshirt child selai usd 24.90..duit kita dlm rm 62.25
tshirt adults selai usd 29.90..duit kita rm74.75
tu blum ko msuk butik Hr Cafe..melelas purse ko..aku tahan napsu je..pejam mata ke lain..motif utam bkn nak sopping sekadar jln2 celebrate besday anak aku je..mkn2 angin

pastu kitaorg terjah pulak kat kdai popcorn Garret ni..pelancong if mai sini xsah xbeli popcorn nih..aku ngan laki aku mmg buta..hehheheh..tu pun mber aku cite baru sorang2 ternganga..apa lagi..laki aku rembat 2 flavour terus..nah ko..rm50 2utk 2 size medium...

Nak tgok klik link nih cam aku yg xtau : www.garrettpopcorn.com
kat kontan ko nak carik? jumpa popcorn ala2 je..mkn simpan mkn balik lemauuuuuuu....





ok.rest kejap..amik train lagi nak g nek cable car plak..sbb td dlm kete cable car nmpak dr jauh mmg teruja giler nak naik..pnjang dia fuhhhhhh..blh tgok 1 singapore !!





sambung entri....

No comments:

Post a Comment