syurga ku

syurga ku

Wednesday, September 26, 2012

singapore 2


selingan tentang sentosa islands:-

Sentosa adalah sebuah pulau yang terletak di sebelah selatan Singapura dan sangat popular di antara orang-orang Singapura dan juga pelawat dari seluruh dunia. Sentosa tidak hanya sebuah pusat hiburan, ia juga merupakan sebahagian dari sejarah singapura. Tempat itu dikenal sebagai Fort Siloso. Tempat itu digunakan oleh orang-orang Inggeris untuk mempertahankan Singapura yang terkenal sebagai benteng pertahanan.

Sentosa sebuah taman wisata, pelancongan tropika, hutan simpan, dan pusat bagi semua budaya bergabung menjadi satu. Jaraknya hanya beberapa minit dari kota melalui kereta kabel, feri atau jalan darat. Pulau pelancongan Singapura ini merupakan permata rekreasi seluas 390 hektar dengan kaleidoskop pertunjukan dan aktiviti. Dahulu ia merupakan desa nelayan yang diubah menjadi markas tentara Inggeris, Sentosa kini telah bertukar menjadi resor pulau yang ideal di tahun 1972.

Apabila menjejakkan kaki di pulau ini, kita akan dapat menikmati pelbagai bentuk hiburan dan pertunjukkan menarik di sini - dengan acara budaya yang meriah siang dan malam, kerimbunan hijau siap untuk dijelajahi, kebun-kebun cantik, pancaran air menari serta dua lapangan golf ”18-hole” berkelas internasional dengan pemandangan laut yang indah.

Dah..nak tau guggle sendirik..

Sambung cite asal.

meh bergambau dulu sblum naik cable car..ni kat entrance luar shop cable car.
terabur dah aku tepek cite..lantakk

pilihan kitaorg


ni gondola yg kitaorg nek..tema angry bird..depends la ada yg bese, ada yg dihias cntik.korang blh pilih..dlman dia mmg luas sikit la dr lgkawi ngan genting..rege dia usd 29.00 convert rm dlm 72.50 sorang..korang naik pun xrugi sbb mmg puas hati..1 singapore korang blh tgok..1 sentosa islands...uss..kapal2 berlabuh..port2 dorang...bangunan pencakar langit..sempadan jb-singapore...perghhhh..mmg puas hati !! yg bwk stroller tu jgn bimbang.blh hangkot sekali msuk..

view dr atas


 
ni HR cafe..hotel inc butik dorang

 ni hotel utk yg berduit..mmg kelas !!


b4 nak g ke cable ni, akan tempuh dulu shop souvenirs cable car sentosa islands..dlm ni mcm2 ada..mcm plak, keychains, baju,mug ,fm sume la.

diantaranya mcm kat ats ni..

 ni utk ryan..usd 5..dlm rm12.50
kecik je pun..nak jgak dia.dr dia melalak nak beli set alatulis angry bird 
yg kat medin ktn pun ada.
xpyah..kualiti pun sama je..

ok DoNE utk cite cable car...

lepas dh trun, g ke lain pulak...

ni korang akan tempuh b4 nak g nek cable car xsilap aku..kat sini nanti pun lawa jgak environment dia..singa ni tugu dorang la.Singapore.. 

PATUNG SINGA MERLION DI SINGAPORE



Tegak berdiri setinggi 37 meter adalah The Merlion, ikon pariwisata Singapura berupa setengah singa dan setengah ikan, yang menampilkan pemandangan dari seantero Sentosa, gedung-gedung pencakar langit kota Singapura, serta pulau-pulau sekitar.
Pengunjung boleh menikmati pemandangan memukau ini dari dua lokasi iaitu satu di paras 9 di mulut sang Singa dan satu lagi di puncaknya iaitu di paras 12, dari mahkota Merlion dengan pemandangan 360 derajat yang menakjubkan.

Sejarah Merlion

Merlion berasal dari kata mer (laut) dan lion (singa) yang bererti Singa Laut. Merlion merupakan suatu binatang dongeng yang memiki kepala singa dan badan ikan. Simbol ini digunakan sebagai icon dari Singapura. Penggunaan kepala singa adalah  kerana merepesentasikan kata singapura atau kota singa.
 
Simbol Merlion di design oleh Fraser Brunner, iaitu anggota Souvenir Committee dan pelukis dari Van Kleef Aquarium, untuk keteguhan logo Singapura yang diselenggrakan oleh Badan Pariwisata atau Singapore Tourism Board (STB). Penggunaan logo ini digunakan sejak tahun 1964 sebagai logo dari Badan Pariwisata Singapura sampai tahun 1997. Namun setelah itu, simbol merlion tetap digunakan sebagai trademark singapura. Simbol merlion ini digunakan juga dalam berbagai macam suvenir yang ada di Singapura.

** Terdapat 5 patung Merlion di wilayah Singapura, diantaranya :

1. Patung asli Merlion di Merlion Park
2. Patung kecil dengan tinggi 2 meter atau dikenal juga dengan sebutan baby merlion berada di belakang 
     patung asli di Merlion Park.
3. Patung besar dengan tinggi 37 meter di pulau Sentosa
4. Patung dengan tinggi 3 meter di Tourism Court dekat Grange Road.
5. Patung dengan tinggi 3 meter di Mount Faber Point.




 Done !!!

Lepas dh bergambau kat area sini, kitaorg nek ke atas melalui eskalator..setiap tmpat nak tuju, jgn risau nak menapak..ada eskalator menyenangkan kita..

 
 salah se eskalator 

 



dah lepas se eskalator, stop kat tepi sini kejak..bergambau lagik.area sini nak g ke toilet..sebelah diaada  taman if korang nak rehat2 kan badan..ada disediakan pondok kusi sume..tp kitaorg xg pun sbb nak g tmpat lain kat ats tu lagik..


lepas dh bergambau ni, nek lagi eskalator..sampai la kat sini pulak..ok..nampak bendaalah ni..bergambau lagik..



kete2 ni ms kitaorg nak bergambau xde sapa2 pun yg naik..tp kene ke kitaorg selamber je..kitaorg xtau la xleh nek ke apa..bedal je la..tmpat org.if kene marah pun bkn org kenal kami kan..hehhhehe..
arghhhh pedulik.janji merasa..kat kontan aku xjumpa lagik.

lepas dh posing sakan, dlm 20 ko menapak ke depan, ada 1 game kat sini..mmg aku teruja tp awal2 dh warning.."NO PREGNANT WOMEN ALLOWED..."

SENTOSA LUGE & SKYRIDE


mula korang akan rasa nek go kart ni

Sentosa Luge merupakan permainan yang ada di pulau sentosa.Merupakan kendaraan luncur seperti go kart namun tanpa mesin. Kendaraan luncur ini turun dari atas bukit dengan menempuh perjalanan sampai 650 meter. Hanya dengan mengandalkan gravitasi bumi, kendaraan luncur dengan roda tiga ini akan meluncuri bukit di pulau sentosa, kendali atau kontrol yang dimiliki hanya ada pada pegangan tangan.Setelah menuruni bukit dengan sentosa luge, untuk naik kembali ke atas dapat menggunakan skyride pulak.Makna nya kita akan nek 2 kenderaan yg berlainan.



Sentosa Skyride merupakan kereta gantung dalam bentuk kerusi yang dapat dinaiki keatas bukit @ menuruni bukit. kunci kat pinggang sekadar palang besi je hokeh.terayun2 jgn ckp la.Biasanya dari posisi puncak bukit akan mendapatkan hadiah foto. Naik sentosa skyride, korang dapat melihat pemandangan menaik ke arah kota atau ke arah laut. Lokasi ini berada pada daerah Imbiah Lokout, dekat dengan Tiger Sky Tower. Jika menyeberangi pulau sentosa dengan menggunakan Cable Car (Kereta Gantung) maka lokasi ini dekat dengan pintu keluar. Namun jika menggunakan kereta Sentosa Expres, maka turun pada Beach Station kemudian berjalan sedikit menuju ke Siloso Beach.


Nak main sentosa luge pada malam hari juga seronok je sbb setiap jln dipenuhi dengan aneka lampu warna warni. Selain suasana malam yang dingin juga membuat nyaman untuk bermain. Pada saat ini terdapat dua jalur lintasan, yang satu disebut dengan jalur hutan sedangkan yang satunya disebut dengan jalur lintasan naga. Panjang jalur hutan (the forest trail) mencampai 628 meter, sedangkan jalur naga (the dragon trail) mencapai 688 meter.
So...xnaik rugi.benda alah ni 1st kat Asia..sekali nek rege dia usd 15.50 dlm rm31..en aya nek berdua ngan anak jantan dia.aku duk bwh pegang sorang lagi..


ni dorang tgah beratur nak beli tiket..aku duk jaga si zarra je kat blakang.

ni dh setat nak turun bukit..aku dok jerit celah2 pokok...yg tukang jerit aku soh si zarra pgilkan...
hehheheh..tu yg laki aku dok nyengih...tapi cam selebekkk je..helmet dorang ni xde span ke hape.toge..xcaya?

 tgok...
xcaya lg? 
tgok bwh ni pulak
 
cam helmet apek senario je haku tgok 2org nih..
kahkahkahkahkahhhh



tuh dorang duk pndang ke kami kat bwh ni..nek lenguh kepala duk nunggu mane la bdak2 ni..kang tlepas kang xleh tgkap gmbau plak..dh la duk kat pans..redho je haku ngan peluh ketiak berjurai2 bwh tu if korang perasaan, tu la go kart yg dorang nek mula2 td.then bila dh nek skyride ni, go kart tu dorang gayut je la kat bwh tu..

nih haku dok nyempil tepi2 pokok sbb nak tgu dorang

ha ni bila dh hbis main..suka beno 2 org nih..si ryan dr penakot, si laki aku dr gayat, bila turun je, dorang ckp PERGHHHH GILER BEST !!!! FUHHHHHHH...
maknanya best la tuh.laki aku ni jenis pyh nak komen tp bila dia ckp camtu, aku pecoyo..dah2..moh ke lain pulak..

otw nak balik ke stesen...
abjad Sentosa di depan Merlion je pun.tp td xnmapk apa kebenda.selok nmpak kepala singa je.nak balik baru la bergambau..

ni ada abjad S.E.N.T.O.S.A
view dr dpn mmg jelas la nmpak abjad sentosa tp disebabkan time ni dh ramai yg dtg, maka kat pangkal je la bergambau

setop kat toilet kejak..nak membuang siap2..anak2 haku mmg giler muka penat.dr pagi kul 10 kuar umh smpai ke ptg belengas 1 badan xpyh ckp la..letih..xtido,xisap susu mau tunggu dorang ngamuk je baru aku sedo nak chow cepat2..



nih pun tnya mlaki aku nak g mane lagi, dia dh surrender dah.penat..lg lama duk dlm lagik mcm air duit keluar.baik la kita balik ke pangkal jln sudah..hehehhehe...

ok masuk singapore aku lalu kat woodlands tp kuar singapore aku kuar ikut 2nd link Tuas (tq tour guide aku bls kat whattsapp )hehhehhe.......


holiday aku ni xmasuk dalam USS pun..sbb xbudget nak g..duit ada tp 50/50 je nak masuk..insyaallah len kali dtg lagi if umur panjang, kami terjah lagi...byk lg xg mcm ochid road...studio jln ampas...kg arab, china town,bideford junction crosswalk, judong birdpark.....usshhhhhh.....1ae xdan hbis..

insyallah ada ms ketemu lagi.....

Selamat hari jadi 

 *AMY NURZARRA IMAN BINTI MOHD SHAHRULLAH *
2TAHUN

Next besday kita planning ke lain..yahoooooooo...

No comments:

Post a Comment