syurga ku

syurga ku

Tuesday, October 23, 2012

Duitku Duitmu Jua...


Salah satu artikel bernama kuar tajuk nih..wahhh tersentap pulak aku bila baca.. 

Duit..Duit..Duit...


Penting wehh duit nih....ada duit sume leh jalan..tp best kan if duit xpenah habis hingga cukup bulan..sentiasa ada xpenah kering...ni belum sampai tgah bulan dah kering...kat sini la penting nya Money Management setiap individu/family...

Nak nangis je  bila xde duit..korek bank sana sini sume 'baki anda tidak mencukupi'....sedihnya....tapi tu la salah satu simptom duit....yang duit berkepokk tu xpyh la ckp..ni utk taraf2 sederhana..

Bila hal ni terjadi, xhairan la konflik rumahtangga akan berlaku..Nak wujudkan persefahaman dlm r/tangga cukup senang if kita ada sikap saling bertolak ansur..bincang setiap kali menghadapi masalah kewangan..Sikap terus terang juga perlu walaupun mbabitkan perbelanjaan kecil. Dan paling penting sentiasa berDOA supaya dipermudahkan rezeki & sentiasa redha dgn rezeki Allah taala...Usaha kita lebih insyaallah rezeki kita lebih...

Aku? alhamdulillah setakat ni planning kitaorg selesaikan apa yg wajib..listdown dulu perkara penting setiap bulan...

  • Kereta
  • Rumah
  • Yuran sek anak
  • Pengasuh
  • Bil2 elektrik / air/ astro/ hp
  • Brg2 dapur / umah
  • Saving
ok bila benda ni dh tolak siap2, then lebihan baru la kami guna utk benda2 yg kami nak...soping..mkn luar..enjoy with anak2...travell ke...camtuh la.tp adakala aku pun tersepit jgak tp xde la sampai nak bergaduh..sebab aku yakin rezeki ada je kat mane2..Laki aku pun bkn gaji besar sgt pun apatah lagi aku..tp setakat ni alhamdulillah..dia berkerjaya aku pun berkejaya.so masing2 ada tanggungjawab..

dalam artikal ni aku tertarik sgt petikan 3T :-

  • Tahan - Isteri harus sabar & tahan dlm menyelesaikan semua urusan rumah tangga. Mereka bkn setakat menyediakan keperluan keluarga malah menanggung suami. Walaupun ada kepincangan dlm r/tangga keredaan isteri menjadi kunci kebahagian r/tangga. Elakkan mengungkit & menjalankan t/jawab sebagai IBADAT.
  • Tabah - Ketabahan isteri penentu dlm membina kebahagian. Sekiranya isteri tidak tabah & sabar pasti pertengkaran akan terjadi. Menjadi isteri mithali, reda dan menerima semuanya menjadi JAMINAN dalam kebahagian.
  • Tekad - Isteri harus tekad & kuat semangat utk terus mbantu kewangan keluargs. Jalankan t/jawab seperti biasa. Yg penting jgn sesekali mengungkit apa yg pernah diberikan kpd suami. Jalankan t/jawab dgn jujur & ikhlas. Allah pasti membalasnya satu hari nanti...
aku berdoa sgt2, xnak la disebabkan hal ni rumahtangga berkecai..berpisah....nauzubillah...ingat bukan setiap apa yg kita nak / impikan tercapai..Allah Maha kaya Maha Mengetahui segalanya..Dia uji setiap hambanya tanda dia syg..nak tgok sejauh mana kekuatan umat Dia..Xsemestinya kita miskin xberduit kepok2 kita dipandang hina...Buang jauh2 mentaliti tuh..Ingat dugaan dtg & pergi..

Ukur baju di badan sendiri..

Thursday, October 18, 2012

utk 3rd Iman's


Alahai dah xlama dah rasa nak terkeluar..perut dah makin berat ke bwh..alhamdulillah so far xde apa2 lg bb dlm kandungan ke 3 nih..amin..bb pun duk molek..lg 1bln lebih lagi insyaallah bakal lahir ke dunia..

Seeh tetap seeh tp aku tetap ligat wat keje umh cam bese..xde lg mengharapkan en aya..selagi terdaya aku buat..kuar jln2 tetap di hati..bila sakit tang pepet kang, aku benti kejap..pastu aku jln semula..skrg ni jln xde la control2..dah mcm peguin aku rasa..en aya pun tgok dh mcm mokcik2 dah..lantakk..pedulik apa aku..yg buyung aku,dia bkn nye rasa kan...

aku so far xde la nak beli pape pun utk dia nanti just dlm kepala aku beli diapers, wet tissue, poda, minyak angin je..yg lain cth baju suar,blanket,towel, tilam bantal sume mmg aku pakaiguna yg sediada je..jenis aku mmg suka nyimpan.dh siap pakai aku balut semula dlm plastik molek2..mmg aku jenis sayanggggg kat rete karun nih..

bathtub -  done         
buaian - done
walker - done
bucket - done
stroller - done
car seat - done
bouncer - done
thermal bag - done
nursery beg - done   
baby beeding - done
diapers - done
wet tissue - done
powder - done
blanket - done
barut - done
bedung - done
booties - done

belaka2 aku recycle yg dorang je..cuma yang ni je aku nak carik

bottle milk - not done
breast pump - not done
minyak angin bb - not done
minyak aku - not done
towel - not done

aku mmg dr awl xde pun nak beli baju perkara wajib utk yg ke 3 ni..part nak membasuh baju lama2 pun xmula lagi..byk kali dh tertangguh.asal basuh baju kitaorg, lupa nak kuarkan dlm lemari bju kecik2 tuh..aduhh...minggu ni insyaallah poses harus jln !!

Bila aku duk sembang2 ngan mak sedara preparation aku, sekali dia sound kene beli jgak baju baru selai dua dikkkkk....bila dia lahir ke dunia nak jgak dia pkai baju baru..jgn wat cenggitu..sian ke dia...aku yg tekebil2 mampu ckp "ekkk kene beli?" hehhehehehe...kesian ke? bkpe yg lama xleh pakai ke? bodoh kan soklan tuh...

baju lama pu xluak pun lagi..aku mmg jaga. tp yg dah tahi lalat ke apa sume aku dh buang..tp xpe la aku xkisah.utk insan baru biarlah dia merasa yg baru jgak.at least adil..

smlm aku blik keje awl.masuk keje lambat sikit..laki aku pun smlm keje shift pagi so ptg mmg aku planning nak kuar beli baju selai dua utk bb baru..kul 545 aku dh smpai umh.aku tunggu dia kat umh sambil aku membongkok sapu poach kete kejap..dlm 605 dia sampai..aku xdan nak salin2 baju ke apa.malas nak masuk..dia sampai terus ajak aku nek moto round2 area c2.apa kejadah..aku ckp xnak.nak g beli baju bb ni..dia xmelawan.simpan moto ikut peel aku..xnak ikut, aku terik muka.senang.

ok..settle..anak2 aku masa ni xkepam bau..wangiiiiii..baru lepas mandi..amik dr umh pengasuh dorang..

 ni baju from Medan Indon..nak supe cam bapak..bapak pun ada konon nak tiru zizan raja lawak..
superdry la sgt...


 tgok? melepak si jantan aku...aku xtipu..mmg blik keje dorang ni wangi setaman.xde nak puji tp pengasuh aku mmg jaga rapi.pagi aku anta pun aku akan mandi dulu whatever lmbat ke cepat..Must !!!!
xde la aku nak anta ngan pakai baju tido, pampers londeh2, muka xbasuh, gigi xgosok..eiiiiiii pengotor !! if aku terlambat pun aku akan salin dulu pastu aku bgtau siap2 kat pengasuh aku xdan sgt..tp blh kira dlm 2/3 x je pun..tu yg ke 3 nanti aku anta umh pengasuh yg sama jgak..cuma dr 3 aku reduce jadik 2 org je nanti..Zarra ngan bb baru je..si ryan aku nak masuk kan ke kelas KAFA dah..

ok balik semula cite beli baju..

laki aku tnya kemana nak tuju..megamall...ecm aku dh tgok dh aetu..dlm otak aku megamall kat area bwh tu mesti ada sales2..so megamall terus..2 kali round dapat la parking..cantik.

terus ke parkson..aku cuma beli 2 helai je pun kat ruang bwh tu tepi eskalator..

 ni je aku beli kat dia..ala qadar je..tu tong biru aku beli kat carefour rm6.90 je.motif dia aku nak taruk segala bedak minyak tisu sume dlm tuh.senang.xpyh dlm bakul2.aku lempo dlm tu tutup..lgpun comey je aku tgok bekas tu dh la kecik..alahai...nasib murah.
drypers tu aku nak adiahkan kat mber laki aku bini dia baru bsalin tp aku lupa.aku sedekahkan duit je..jadi aku pakai utk anak aku je sudah..aku beli kat tunas manja 2bln lepas..rm 27.90 yg sederhana je pun.dlm tu ada diapers newborn sekampit, mandian, shampoo,losen,bedak ngan tisu basah..tu petpet, bedak ngan pureen tisu aku beli kat parkson ecm minggu lepas..tu baju smlm aku beli 2 elai kat megamall..hitam dlm rm15.45..yg putih tu rm14 lebih..
settle..

Pastu aku nak masuk kat area dlm parkson yg jual zone baju bdak2 tu...sekali mula2 masuk dah terpikat aku ngan jaket polo special edition nih...xdan aku nak snap pict..siap ada snow cap lagi..kalerful lagik..mmg cntik !! new arrival..rege toksah nak bayang rm60 ke okeh..xseratus lebih xsah !! tepat !! rm159..fuhhhhhh...xhagak2...sengaja je carik pasal..padahal aku masuk dlm ni sbb nak carik towel baby je are blakang2 sana..jerat jgak..

sekaliiiiii........

 aku tertewas jugakkkk..ni dia pamer sebelah jaket kalerful tuh..new arrival jgak..aku suka ngetest.xbeli xpe..ngetest dulu penting...planning tu wajib !! saiz xbyk..aku pandang laki aku dia pandang aku..so??? bedall je la..if aku beli ke ryan konpem si kenit kene beli..si zarra saiz pun aku amik kat patung display je 3-4years..si ryan aku amik saiz 5-6 years.. rege? sama ngan yg kalerful tu.less 10%.... time ni xde cash..mmg gores atm la jawabnya..terkedu tp kangx beli nyesal..dtg smula xde saiz..lgpun mmg dlm kepala aku nak carik se kat ryan sbb nak g CH la konon..si zarra aku kai yg ryan ms kecik je..tp sbb nak adil..sume dpt senang cite.duit blh carik.kasih syg xleh dijual beli..ngeh3x....

 ni belakang dia design simple cam ni je...

 depan dia camni..kang sok aku suh si bapak dia kelim sikit ujung lengan zarra.labuh..

ni pict tahun lepas kat sogo..aku kenan ngan jaket ni la.rege rm149..ms ni new arrival..tp aku xbeli pun..just testing...xde budget..

ok...len yg aku nak carik len yg dpt...dh cepat2 kuar parkson..towel xdpt pun lg..xpe towel MPK belambok dlm leamri.adiah aejadi..

nek ats xngap xsah..mekdi la apa lg.rayan xjumpa burger chewing gum dia mmg xsah..kemaruk.si zarra pun dh sama kemaruk..

 time oder sokmo aku je yg kene.sekali smlm laki aku pulak jadik mangsa..sbb dia tegur aku pakai suar koyak.betul2 bwh vontot..aku terlupa nak kaver..pakai plak blouse atas ponggong...nek eskalator dia duk blakang aku pulak tu..marah aku la kan...xpe aku diam..sbb xperasan padahal tau dah..lupa nak kaver kat dia..so,ang  g amik oder..sapa suh sound aku direct.

 ha ni zarra dah mai dulu dr bapak dia bwk sekotak nugget..

 ni tgah nunggu burger chewing gum dia smpai.

hamikk..menu cam bese.xpyh nak tnya nak mkn pe..dah tau g je oda
yg penting double cheese ryan zarra sesorang.aku share ayam je ngan aya..nak ngecik burger? jgn harap..
2 2 kedek..

ok tgah2 mkn, ryan request nak g funfair otw balik umh nanti..aku ok.si bapak ang tnya sendiri..
akhirnya...tunaikan jugak la..




ok ada 4 permainan je yg sesuai utk dorang men...yg len xsesuai..se lg train xdan nak snap sbb nak terkucil dh rasa..dh puas men terus balik umah..sampai kul 1010mlm..





anak2..



sekadar gambar...



 

 


 

 













Award !!

Tuesday, October 02, 2012

membeli


edisi membeli lagik..

dulu aku guna hanger baju anak aku gayot tudung awning..pastu aku tgok kedai2 nak wat tmpat gayot tudung besi ala pusing2 tu...xmenjadik..aku beli rotan bolat2 yg belamabak skrg tgah hot..bila dh pkai xpyh nak hanger2, just ko tgal..celeput je dlm bolat tuh..siap..
ehh sekali tgok seller fb ni wahhhhhhhhhh...
teroja mak..

nak rasa kenan, blh beli kat sini

poses mengoder pun berjalan..invoice pun kuar..
tretttttt

RECEIPT:
- HANGER @ 2 SET : RM30.00
- POSTAGE : RM10.00
TOTAL AMOUNT : RM40.00
.................................................
Pay to :-
Holder Name : Noordiana Bt. Mohd. Hassim
*Cimb : 12780008735525
*Maybank : 162843051820
.................................................
Remarks:-
*Jika membuat pembayaran melalui Maybank2u @ CimbClicks sila noted pada E-MAIL RECEPIENT ke email ini : dyana_flyers@hotmail.com
*Jika membuat pembayaran melalui ATM Machine, sila MMS bukti pembayaran ke tel no berikut : 013-4114653 (Dyana)
@ SMS :
- FB nickname
- Maybank ATAU Cimb Bank
- Amount Payment
- Date / Time

Done !!

dlm 3 ae wktu kerja sampai dpn pintu opis..


dia salut mmg kemas..xmudah patah..

nak membukak, nauzubillah giler cerewet


ni aku request 2 kaler..
10 pink 10 ijo

roober original

minggu lepas laki aku en aya ada trip ke Medan Indonesia..trip utk staff MPK..3h2m..ni kejadian di bawah tgah tgu si bapak sampai ke Ktn ae ke last..cite dorang ke Indon next episod insyaallah..

ni kesan kene kaki kusi kecik ala2 kat tadika tuh yg kaler2..bdia tgah pnjat tetiba kusi tu xcentre sekali kecepukk jatuh.molek bwh kaki 4 kusi tuh..nmpak je ringan tp kau...
xleh manjat sebarangan..silap ae bln kusi tu kan ringan,xstabil..kedebushhhhhh
 Giler sakit siot !!

terus nak abahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
manja

puas nangis, terlena..
kesian

ae semalam aku gaji..so tadik pas pick up ryan kat sek, aku singgah maxis im bayau bill..laki aku dh ke singapore nak tgok bola Phg vs Lions..sume free bwk duit blanje..Phg supporters tanggung..so dr kene block baik aku byra sikit je dulu..bill semasa rm267.aku byar rm150..lebih kendian..hhehehhehheh..pastu aku nmpak dlm robok maxis tu charger enpon..amik se..htc/samsung pun blh jolok..rm28..settle

 car charger

Lepas tu aku ke Farmasi deret Maxis.mmg aku aim nak g farmasi motif utama..Lims Pharmacy lpas byr bill..ngandungkan anak ke 3 ni batuk aku menjadik2..kadang sampai tercungap2 je rasa..nak aku telan Breacol laki aku bahaya tkut effect sbb aku kan pregnant...telan la aku madu lebih conflakes..jgak xmenjadik..

sampai tekentot batuk..mmg xtahan..last2 aku roger mber aku doct Tieya.dia sugget ubat ni utk preggy women cam aku..

rm10 1 kotak

pastu aku beli ni pulak..losyen bb zarra belaka xjadik..aku mmg alahan la duk pijak simen..mmg aku enjet2 kan kaki..se sbb sejuk se lg kaki aku cpat pecah..laki aku mmg xsuka.cerewet..bab kaki dia suka tengok..1st kaki pompuan mcm dlm kotak tu, awl2 dia..eeiiiiii... pompuan ni kan suka kai sandle so kat c2 mata lelaki cpat terarah..

rm26
ellgy plus ni rata2 aku survey yg ni mmg mujarab.
if kai ikut rutin mmg berkesan..
so meh cuba sapa rasa tumit kaki cam aku


Pastu aku ni simptom anak ke 3 ni tetiba 2 x g cek doctor hb aku trun dlm 11 keatas bacan jatuh 10 kebawah..2x berturut2..time ni ubat klinik giler busuk hapok !! xtertelan aku 4 biji tuh..
so dr tagging putih kat buku klinik terus tukar tagging ijo..xpenah dlm hayat aku pregnant tagging ijo..so nurse suggest aku if nak folis acid lawa, beli ubat ni..dulu aku mkn obimin je tp tu 1 dlm 1 je..Iberet Folic ni 3 in 1..terus aku buang ubat busuk tadik

sebijik rm1
sepapan rm12
sekotak rm 34.75
(ada 3 papan utk 1bln)

pastu dh bwk anak mmg xleh larik..mkanan dia tetap ada atas cashier..

ribena pastilles

Lepas dh settle sume, bwk si ryan g lunch burger chewing gum dia..double cheessburger mekdi..

 ayam + burger wajib

ni si birat aku senyum manjang sbb laps ni g umh mama wan..

ok Done tugas aku utk aeni..ptg ni ngangkang kat umh mama..gosip2..

chowww..sambung kerja

** pesanan kat laki sendirik: ----> jaga dirik kat singapore..xmau nsiden medan berulang lagik.