syurga ku

syurga ku

Tuesday, October 23, 2012

Duitku Duitmu Jua...


Salah satu artikel bernama kuar tajuk nih..wahhh tersentap pulak aku bila baca.. 

Duit..Duit..Duit...


Penting wehh duit nih....ada duit sume leh jalan..tp best kan if duit xpenah habis hingga cukup bulan..sentiasa ada xpenah kering...ni belum sampai tgah bulan dah kering...kat sini la penting nya Money Management setiap individu/family...

Nak nangis je  bila xde duit..korek bank sana sini sume 'baki anda tidak mencukupi'....sedihnya....tapi tu la salah satu simptom duit....yang duit berkepokk tu xpyh la ckp..ni utk taraf2 sederhana..

Bila hal ni terjadi, xhairan la konflik rumahtangga akan berlaku..Nak wujudkan persefahaman dlm r/tangga cukup senang if kita ada sikap saling bertolak ansur..bincang setiap kali menghadapi masalah kewangan..Sikap terus terang juga perlu walaupun mbabitkan perbelanjaan kecil. Dan paling penting sentiasa berDOA supaya dipermudahkan rezeki & sentiasa redha dgn rezeki Allah taala...Usaha kita lebih insyaallah rezeki kita lebih...

Aku? alhamdulillah setakat ni planning kitaorg selesaikan apa yg wajib..listdown dulu perkara penting setiap bulan...

  • Kereta
  • Rumah
  • Yuran sek anak
  • Pengasuh
  • Bil2 elektrik / air/ astro/ hp
  • Brg2 dapur / umah
  • Saving
ok bila benda ni dh tolak siap2, then lebihan baru la kami guna utk benda2 yg kami nak...soping..mkn luar..enjoy with anak2...travell ke...camtuh la.tp adakala aku pun tersepit jgak tp xde la sampai nak bergaduh..sebab aku yakin rezeki ada je kat mane2..Laki aku pun bkn gaji besar sgt pun apatah lagi aku..tp setakat ni alhamdulillah..dia berkerjaya aku pun berkejaya.so masing2 ada tanggungjawab..

dalam artikal ni aku tertarik sgt petikan 3T :-

  • Tahan - Isteri harus sabar & tahan dlm menyelesaikan semua urusan rumah tangga. Mereka bkn setakat menyediakan keperluan keluarga malah menanggung suami. Walaupun ada kepincangan dlm r/tangga keredaan isteri menjadi kunci kebahagian r/tangga. Elakkan mengungkit & menjalankan t/jawab sebagai IBADAT.
  • Tabah - Ketabahan isteri penentu dlm membina kebahagian. Sekiranya isteri tidak tabah & sabar pasti pertengkaran akan terjadi. Menjadi isteri mithali, reda dan menerima semuanya menjadi JAMINAN dalam kebahagian.
  • Tekad - Isteri harus tekad & kuat semangat utk terus mbantu kewangan keluargs. Jalankan t/jawab seperti biasa. Yg penting jgn sesekali mengungkit apa yg pernah diberikan kpd suami. Jalankan t/jawab dgn jujur & ikhlas. Allah pasti membalasnya satu hari nanti...
aku berdoa sgt2, xnak la disebabkan hal ni rumahtangga berkecai..berpisah....nauzubillah...ingat bukan setiap apa yg kita nak / impikan tercapai..Allah Maha kaya Maha Mengetahui segalanya..Dia uji setiap hambanya tanda dia syg..nak tgok sejauh mana kekuatan umat Dia..Xsemestinya kita miskin xberduit kepok2 kita dipandang hina...Buang jauh2 mentaliti tuh..Ingat dugaan dtg & pergi..

Ukur baju di badan sendiri..

No comments:

Post a Comment