syurga ku

syurga ku

Friday, May 27, 2011

RENTETAN CERITA

luahan dari peceritaan kisah rentetan hidup insan yang tabah.

* onchat ini berlaku pada hari Jumaat jam 10.57 pagi.

Today

WANIE · 10:57am
wslm..
WANIE · 10:58am
bz?
NADIA · 10:58am
tak sgt..naper wani?
hehe..
WANIE · 10:59am
saje
nak borak2
pasal arwah arissa
tp tkut awk bsdih lg
NADIA · 10:59am
owh..insyaAllah..boleh jer kwn..
sy pun dah boleh tenang sikit sekrg ni..
arwah sentiasa hidup dlm hati sy..
WANIE · 11:01am
arwah mula demam je kan?
ms time kita borak pasal ubat angin Vicks
NADIA· 11:01am
ha'ah..dia demam..sy pi 2 klinik..
tp doktor kat farabi tu tak check betul2 pun anak sy..
ha'ah..
sy ada beli vicks..tapi yg biasa..
tapi sejak lahir arwah kerap muntah lepas menyusu..
bgth nurse n doktor..
tapi doktor n nurse kata biasa jer...
hmm..
WANIE · 11:02am
dr awl lahir?
NADIA· 11:02am
takdir Allah SWT kan Wani..sy tak nak menyalahkan sesiapa..
ha'ah..
sy redha..
lepas ni sy beringat..
insyaAllah diberikan zuriat..sy akan bw dia ke pakar kanak2 terus..
WANIE· 11:04am
dia hbis umur ms bila?
lpas blik dr klinik ke?
NADIA · 11:05am
bukan wani..
arwah sesak nafas dlm kereta..masa tu on d way ke beserah..
sy nak bw arwah jumpa doktor homeotheraphy..
WANIE· 11:06am
ms tu ae apa?
NADIA· 11:06am
tapi tak sempat..tiba2 jer dia nazak dlm kereta..so sy suh abah sy langgar lampu merah u turn ke klinik pakar kanak2..
hari sabtu dlm kul 1 lebih..
dia dlm dukungan sy masa tu..
sy letak dia atas katil kecemasan..
dia dah senyap wani..
sy dah nangis la masa tu..
WANIE · 11:07am
msyaallah
NADIA· 11:07am
doktor cepat2 bg bantuan kat dia..
jantung dia berdegup..
tapi sy dah nampak kaki dia turun ke bawah..n mata memandang atas..
doktor keluarkan byk sgt susu dari perut dia..
tak hadam lg..
masa tu sy dah redha wani..
sy dah dpt tanda2 akhirnya dlm masa dia demam..
sy nampak ubun2 dia tenggelam..
nyawa baby kan kat situ..
kakinya sejuk..
dan sy dah terbeli baju raya arwah awal sgt..
WANIE · 11:09am
awk ngan suami je masa tuh?
NADIA· 11:09am
sy pun terfikir yg bukan2..
rupanya Allah mmg nak menguji sy..
bila yer?
WANIE · 11:10am
ms time dkta klinik tuh?
awk 1 korge?
NADIA· 11:11am
tak..sy..hanie..abah sy..n adik sy..
WANIE · 11:11am
ooo....
trus hbis umur
klinik mane dia hbis umur?
NADIA· 11:12am
klinik pakar kanak2 Yau beserah..
doktor kat situ sgt care..
WANIE· 11:13am
nasib dokt ada
NADIA· 11:14am
hmm..sy redha amy..ada hikmah Allah ambil arwah..
WANIE · 11:14am
ye lah..xpe
NADIA · 11:14am
sy sgt rindukannya...
WANIE· 11:14am
Allah dh janji sesuatu pd awk 1 korge
NADIA· 11:14am
tak sabar nak bertemu semula dgnnya..
insyaAllah..
WANIE · 11:15am
sy dpt byangkan situasi cemas awk time tuh
if sy kat tmpat awk pun nauzubillah sy pun mybe x setabah awk
Tuhan menguji awk dulu
NADIA· 11:16am
hmm..itula yg sy fikirkan...
mmg tak dpt sy bayangkan sy terpaksa lalui semua ini..
tapi apakan daya saya..manusia yg lemah...
WANIE· 11:16am
ye la 8 bln dia dgn kita
NADIA · 11:17am
hanya Allah SWT sj tempat sy mengadu rindukan Arwah...
WANIE· 11:17am
tuptup dia pergi selamanya tanpa dia disisi
dulu tido mlm dia dis ebelah
skrg
kengan jer
NADIA · 11:17am
hmm...sy tak mampu buat apa2 wani...sy setiap mlm tido peluk bantal arwah..
sy tak basuh pun..
dpt bau arwah lg..
WANIE · 11:18am
yaallah
maaf ye sy buat awk teringat kat dia
cuma sy nak kongsi perasaan ngan awk melalui situasi mcm nih
simpan kengan dia
NADIA· 11:19am
hmm..x mengapa..
anak Wani..
sampai bila2 takkan terluput dari ingatan..
dia tetap dlm hati sy..
kenangan sy bersama arwah takkan hilang sampai kami dipertemukan Allah..
doakan sy mendapat zuriat lg seiras arwah..supaya dpt sy lepaskan rindu sy kepadanya..
tak tertanggung rindu sy terhadap arwah..
sy sgt susah utk dapatkan arwah..
amik masa sethn baru sy disahkan mengandung..
tapi arwah lahir awal dari jangkaan..
rupanya Arwah nak pergi cepat..
sy tak mampu nak lawan takdir Allah..
WANIE· 11:23am
sabar
insyaalh
ada sinar utk awk nanti
NADIA · 11:24am
yer wani..sy redha..sabar & tabah hadapi semua ini...
insyaAllah..
semoga Allah SWT terus memberikan kekuatan n semangat utk sy sekeluarga meneruskan hidup ini..
WANIE· 11:25am
dekatkan diri dgn membaca alquran supaya arwah sentiasa dkat dgn kita
awk duk cndwsih lg?
atau duk sendiri?
sy menyewa di kg tiram..
WANIE· 11:36am
oooo
NADIA · 11:36am
tapi dlm proses nak pindah..tapi tak tahu lg bila..
WANIE · 11:36am
anak yg sulung mcmane?
NADIA · 11:36am
sebab nak pindah masa arwah ada lg..
tp tertangguh la sebab jadi mcm ni kan..
WANIE· 11:37am
dia pham?
NADIA· 11:37am
kita hanya mampu merancang..
faham sgt..
dia nangis gak..
arwah Arissa ni sgt berbeza..
sy tgok dia lain..
sepanjang hidupnya..
Arwah bersederhana dlm setiap perkara..
dia tak gelak kuat2 sgt..
nampak dlm gambar mcm gelak kuat..tp tak..
arwah hanya tersengih jer..suara sedikit jer keluar..dia sgt lain dari baby lain..tak byk kerenah...senang sgt uruskan dia...
WANIE · 11:41am
semoga awk tabah mengharungi dugaan hidup
NADIA · 11:42am
tapi sy tak tahu pula pandangan org lain..
WANIE· 11:42am
if ada pape, bgtau je
NADIA· 11:42am
tapi pada apndangan sy dia perfect..
insyaAllah Wani..terima kasih byk yer..
sudi mendengar..
terima kasih juga sebab sudi jadi sahabat sy..
insyaAllah didunia & akhirat..
kiss Zarra bg pihak sy...
WANIE: ok
insyaallah....
maaf sy buat awk sedih pg jumaat nih


Tuesday, May 24, 2011

 
Subhanallah!! Sayangnya Allah swt kepada kita..
Dia bukan sahaja kurniakan kita dengan anak-anak..
Bahkan, jika kita sayang pada anak-anak yg diberikan oleh Allah swt ini pun, Dia akan berikan kita pahala..

  • Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat.
  • Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.
  • Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.
  • Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.
  • Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; “Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium.” Sabda Nabi SAW; “Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi.”
  • Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat.
  • Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
  • Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.
  • Seorang lelaki bertanya; “Ya Rasulullah, kepada siapakah harus akuberbakti? ” Jawab baginda; “Berbaktilah kepada ibu bapamu.” Kata lelaki itu lagi; “Ibu bapaku sudah tiada lagi.” Sabda Nabi SAW; “Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu.” 
  • * petikan dar AnakkuSoleh.com

petanda

Sabtu 21 Mei 2011 sesampai depan opis jam 840pg tetiba niat nak kemaskan kete yg mcm apantah rupernya beselerak ngan beg, ketas,menan segala...habuk jgn ckp la 2 minggu x vakum..bencis nye la kete koto habuk bsepah2..pasang aircond hbis habuk tebang..eeiiii plis la en aya tolong la sejam dua vakum kan kete tu jgn la tunggu bsuh kete bru nak buat.....bkn la nak harapkan si somi , sy pun blh buat sendiri hal2 ni sbb sy yg bwk kehulu kehilir tp kan tu makhluk kecintaan hati tuh kang xsampai 5 minit pegang batang vakum ngek sana ngek sini..terus patah semangat !

* sambung smula citer sblm kejadian*

(Ckp dlm hati sorang2 trun dari kete)..arrggg xleh jadik ni space nak duduk pun xde..sumbat dlm bonet senang ! skali bukak bonet masyaallah kotor Ya Rabbi ! tanah merah segala..ni keje si bapak jgak..nak jgak salahkan dia.mmg2 slh dia ! amik kain basah spray ngan Good Maid Glassex utk cuci cemin opis lapkan tray bonet then lap2 kan dia kasik kilat supaya kauu bukak nanti...wahhhhh giler bini aku rajin lap bonet ! haaaa kauuuuuu !!!!! susun2 sume molek2 smpai ketiak wangi terus basah bercampur lekit dek panas n bepeluh..

Mask opis wat keje rutin berpesbuk seperti biasa.Planning ae tu nak g megamall bwk bdak2 jln2 smbil lyn tournament bowling En aya..Mmg sure la ae minggu nak carik parking betul2 depan pintu mega hbiskan tank pun jgn harap dpt okeh ! melainkan kauuu anak raja blh la park kat entrance depan tu..tidak wassalamm..alternatif nye park seberang mega pun cantekk...lintas la jln 3 branak gigih mencari si somi...ehhhh pulak ada jualan sale brg sukan pulak dah..nasib en aya xde skali blh la cuci mata tp brg sume kasut sukan xde pun special..so sementara naik tingkat bowling singgah dulu kat butik Anakku..lain yg nak carik lain yg dapat...


sekali spek mata si zarra yg dapat...nasib pkai xnak cabut..tngan tu tau plak duk diam yer..emmm bagus2..tetiba dh siap byr ehhhh meloncat2 cam uper apa ntah kau Ryan nak jgak spek Barbie's cam Zarra..haihhh....dh la xbwk kat goren nmenang bapak kau...kau ngada plak nak nangis2 dpn kaunter tp mujur la hangin ibu kau ni baik time tu kan so ckp dgn duduk smbil usap kpala.."emm nanti kita naik atas jumpa abah mintak duit pastu kita turun smula yer"...ehhh xnak jgakkk...xnak sudahhhhh....tinggal !

masuk bowling ada 5 balingan jer pastu hbis..tunggu punya tunggu bru la habis..si Ryan tuntut smula janji nak benda tadik..nasib la bapak kauu tu penyabar org nya layan jer la tp ntah apa dia beli xtau..xkose dh nak naik baik la duk tepi tiang smbil kenyangkan perut zarra dulu..

Menuju ke parking, mmg dh plan lpas ni nak g tgok futsal plak .sapa lwn ntah la ikutkan en aya jer..ehhh tetiba.......gommmmmmm !!!!! Allah !!! habis kete haku ! tu ayat yg kuar.potpetpotpet tgah panas pun xjadi so baik la kau keling parking molek kete kau dulu then selesai smula..pesal ni bwk kete mata pndang mana? ha kau en aya besore.." maafla encik jgn marah saya..sy salah sy tgah cari nama kedai..jgn marah sy...awak x alert mandu kete, xkan xleh nak benti tepi then baru la carik nama kedai?..aku pulak yg lebih konon..hahahahaha...ehhh awk settle ngan asben saya..(*kejadian ngeri tu mlas nak cite panjang lebar wat sakit hati.mmg betul kata abah keling mmg pandai putar belit fakta tp xsume)


1st kene
 
malaun yg langgar kete saga aku
 
 
nmpak sikit tp dlm habis

bengkel


*mals cite


*malas cite


*malas citer


*malas cite


*malas cite


*malas cite


*malas citer


*malas citer
 
Sabtu mlm tu dan lagi turun Melaka bwk abah g kenduri tahlil..dorang pick-up kul 920 laps smyanag Isyak then bertolak 1 kete..samapi 1230 kat Melaka..isi perut ngan Satay dulu sblm tido..sok nye kul 1230 terus ke umah tahlil..then siap sume bertolak kuar dr Melaka jam 4ptg..singgah dulu kat Tangkak sume kuar betul2 jam 730.dlm perjalaan hujan lebat tneh smpai Kuantan tepat jam 10mlm...


 MELAKAUUUU



* Isnin pagi smlm settle dh p anta kete msuk proton.then proton suh masuk swee tie @ hoi keen sbb 2 ni je workshop besar yg modified lawa kete xde bengkak sana sini..pilih hoikeen then claim insurans..duk la dlm wad r&r 1/2 minggu..siap kami call en..

* pihak insurance ni mmg dah..kau skali claim xhingat..lantak kau la janji bontot kete kembali cam dulu..