syurga ku

syurga ku

Saturday, February 26, 2011

atuk banjer makan

RESTOREN NASI LEMAK ANTARABANGSA


fish n chips atuk

chicken chop saya, en aya, aya, mama

jeng..jeng..jeng...jgn ingat org tua xpandai mkn bendalah ni sume hokeh..!! Dia yg tetiba ajak kitaorg mkn apa lagi.......belasah lahhh !!! 

Kejadian ni berlaku mlm semalam bila saya singgah jap umh mama sebab nye en aya xde nek rompin.So dari tepelangok duk umh, baiklah singgah dulu.sambil2 tu blh mkn nasik ke hape.., seisi ngumpat anak branak ke...oooohhhhh ni lah tempat persinggahanku sebelum pulang... i like.

Mood abah ptg smlm agak tenang men ngan cucu2 dia smbil saya mkn nasi berlaukkan kangkung masak lemak + jering + ikan berlada..smbl mkn smbil ngumpat sambil mkn smbil ngumpat tu la topik bila dah duk skali ngan mama..cerita bkn rekaan tetapi fakta !

Masuk balik citer...tuan yg nak blanjer ni memang dasarnye xkan pandang segala makanan camni..xkan !! cuit pun x !! itu yg saya tahu sbb dia mmg xsuka.. yg dia suka hanyalah NASI. 
NAMUN....sejarah tercipta bilamanA dia yang ajak kitaorg..ayatnye mcmni...
" awk (sayalah) pernah mkn chicken chop? penahhh...kmudian tnya pulak aya..penahhhh. pastu tnya plak madam besau mama awk penah mkn x? eeeiiii geli saya.mknan benda tu aya? dia blh pulak tnya aya.yang tnya suami dia.apa lah mama ni..hehhehe...
Har xpenah kan? mlm nanti jom makan. saya blanja sume lepas isyak..Apalagi pelahap2 yang ada masing2 senyum malu.. giler mmg xkan tolak punya..Mesti MAu..

alahai....xkan yg nak mkn saya,aya,mama,abah n ryan jer..adik pulak g temerloh kempen, aby pulak sibuk memanjang ngan mber2, en aya pulak di rompin.alahai.....bila roger2 sume ckp len kali..redha..korang rugi xnak sbb bukan senang weiii En Amit nak blanje...2tahun skali pun alhamdulillah mkn kat luar.kalo x...hadapla korang mkn kat umh manjang..!!

Then dh siap solat isyak dlm kul 9mlm dorang blik dr surau.Kebetulan en aya dh smpai kat area KIpSAS otw nak smpai umh mama. so gtau abah kita tunggu abg aya smpai then baru la g..dlm 940 kitaorg pun gerak dlm 1 kete..ding dong ding dong....oder mknan..mkn....alhamdullillah..jam 11 drop mereka kat umh then saya pun blik ke umh PB..giler kenyang.. time kasih abah sebab sudi blanje kami sume & kenaNgan camni mmg payah nak jumpa bila masing2 dgn dunia masing2..

** result mama bila dh menjamah adalah --->> best jgak aya kan kuah dia ni (ckp bisik2 la sgt kan....)g la cium pipi suami anda sbb sudi blanje w/pun awlnya byk komplen **

KZUE..pstttt..pssttt...bodek ar mama ajak mkn angin nek kapaltebang..duit bkepuk dlm bank tuh !! korangkan blh cairkan dia..hehheh..kami ni ikan bilis ajer

Wednesday, February 23, 2011

perlu lebih gigih..

kami xmau ini pak..

 kami mau yang ni pak aya wehhhh...


Best nye dok tgok korge2 yg selalu travel ni..aiishhhhh....bila la pulak korge sini dpt makan angin camtu..jgn kan kata nak mkn angin tapi MAKAN ASAP  lagi ada!!!!! Eiiiiii.....bantulah saya tuk jadi kaya dgn sekelip mata & dpt kuar berjimba2 mcm mereka ..lepas tu saya nak kembali kedunia asalsemula...nak kejappppp je jadik kaya.. sekali skala dpt bercoti sama2 ngan korge sendirik alangkah nikmatnya dunia..dapat relax dr kerja kat ofis...release tension....luangkan masa ngan mereka2 tanpa gangguan sume...ishhhh giler best !!

Ni tiap kali nak menyimpan..korek je tahu..mane lah nak tabung nk penuh ..dah la kuasa membeli sgt2 lah TINGGI....asal nak jadik banyak..dah jadik sikit..sikit..sikit...terus kering..aduhai...makan asap lagi la...huk..huk..huk...

Bagi korge saya bukan lah kaya giler tapi setakat keperluan tu kenkadang lepas la..nak ikut peel org yg terlebih kaya xde kemampu..tapi sume tu bukan diluar kemampuan kan? Nak seribu daya xnak seribu dalih..USAHA YANG PASTI !!

Tapi pikir jgak erkk... org nak g jenjalan ni ae ni wat keputusan, sok dah on..xde nak pikir budget ke hape..cepat giler pantas !! xpe la dorang duit bertimbun bwh bantal,, saya? rambut je penuh bwh bntal sebab selalu gugur..bila lah saya terbangun suatu hari nanti terus duit berkepuk bwh bantal erk? bilakah...bilakah...bilakah....

Arggghhhhh.....lantak la.redha je dgn apa yg Tuhan kasik kat korge saya.Insyaallah korge saya bahagia CUKUP ! Lunaskan & langsaikan apa yg patut didahulukan n selebihnya baru pikir..Setiap bulan potongan wajib korge lebih utama.

  • utang kete
  • utang moto
  • utang umah a.k.a bank
  • utang bil enpon
  • utang berokband
  • utang ptpTN
  • pengasuh
  • susu + diapers bebudak
  • banjer umah & dapur
  • minyak kete
  • tabungan bebudak
Sian kat bebudak ni makpak kurang bwk g bercoti2..xpa2 tunggu pak hang jadi YB Ladang Rompin kita mintak dia bawak jalan pusing 1 mesia..sekarang patuh dgn mkn angin dari kuar umah Permatang Badak -> Cenderawasih -> Cenderawasih patah semula ke -> Permatang badak...itu je makpak hang mampu..sila ucap time kasih sbb korang masih lagi dapat makan angin hokehh budak2..

dlm hati ada mADu

 Madu Naqia Za'faran

Taraaaaaaaaa.................See? ce hang tgok en aya napela  hang g nyusahkankan mak hang beli madu ni? Hang xsian ke kat mak hang? Nak cite pun pada2 la sikit jgn la nmpak bebenor kita2 ni makpak dia 'sesak'....kihkihkih...sian maktua aku selalu susahkan dia ngan peel korge PB..

Sebenarnya bukan saya nak nyusahkan dia beli madu si zarra ni..Kebetulan mlm kelmarin si zarra bau jer baik demam..tup..tup...bilakami2 org sumbat roti kat dia, dia mcm batuk2 pulak mlm tu..xtau la plak simptom roti @ simpton demam @ simptom dari bapak dia yg batuk xreti2 nak cover mulut tu..Kesian pulak batuk sampai tekentot2/kuar airmata bagai..Milk pun kurang last2 pengasuh gtau tekak dia merah sbb tu zarra xmau isap milk..

So..saya pun calling la en aya kebetulan pulak dia ada kat umh mak dia.Mybe dia cite kot kat mak dia si zarra batuk2..then saya suruh beli madu kebetulan dia nak g dgr ceramah if ada juai kat boot2 ceramah ustaz azhar..if ada beli la se utk zarra..dia ckp ok nanti if ada blh la beli....xde pulak tapi xtau la kot mata dia rabun asyik nampak (roti canai jer...) ...
Kesian tgok bdak kecik batuk2 cenggitu sebab si ryan dulu xde lak kene simptom batuk2 ni..kesian tkut terkena some jangkitan ke hape.baik rawat dulu sblm merebak..

Semalam lepas ofis hour terus ke umh maktua lepas pickup zarra n ryan.Si bapak dah awal2 lagi jguk kawasan dn betapa depan tv main ps2..ehhh..skali pijak msuk umah maktua ckp ni ha mak dah beli madu kat zarra.bagi dia mkn smbil selawat..OMG......giler kemaluan aku jatuh kat c2 jgak !! terus jeling kat si bapak yg awl2 lg dok nyekih sumbang mahram tgok si ibu yg kemasam-masaman..(xmau org lain salah tafsir nak beli madu pun suh mak belikan...) ohhh..pelis la bukan nak meregek ke hape hokeh...jauh skali nak mintak itu ini TAPI si atuk yg mmg baik hati sgt2 kat cucu2 dia beli tanpa inform kat kitaorg..If dia ckp awal2 nak la jgak kem pitih ke apa ke, xde la kem ngan air liur je...time kasih mak...

Maka dengan madu itu la saya sekorge mcm nak wt something utk mak..terus je saya dapat idea nak adiahkan utk mak bendaalah ni sebagai tanda time kasih kitaorg kat mak sbb byk susah pyh utk korge kami yg bila sebut main2 jer....
tinggggg...
dh ada depan mata...















MAKA










Dengan itu 





















taraaaaa.......ini untuk mak...insyaallah akan sampai depan pintu umah...




Sunday, February 20, 2011

mami tetap dlm ingatan..


Dia tetap dalam ingatan sampai bila-bila...4 tahun dia pergi buat selamanya..Tanggal 21 Feb 2007 jam 422petang di HTAA dia meninggalkan saya juga saudara yang lain.. Kenangan bersama arwah cukup besar dalam hati saya. Dia tempat saya bermanja...membesar...meluahkan isi hati...berkongsi suka duka...teramat bererti segala yang dia curahkan hingga ke noktah terakhir dia tetap TEGUH terpahat dalam diri saya..Kemana pergi dia saya rindu..dia saya sayang...Mami......

Segala pengorbanan dia buat saya xdapat saya balas dan besar erti nya bagi hidup saya kerana dia saya dapat menggemgam segulung ijazah buat dia namun dia lebih dulu menyahut seruan Ilahi..

Kami rindu mami...Semoga mami dan saudara kami yang dah pergi, aman dipusara dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman..

Al-Fatihah....Zalmah Binti Mahmud..juga ahli yang lain :

  • Allahyarham Mat Kassim 
  • Allahyarhammah Dasimah Bt Chik
  • Allahyarham Mat Ripin Bin Chik
  • Allahyarhammah Molah Bt Chik 
  • Allahyarham Mohamad Anuar Bin Mohpid & saudara yang lain..

** Mati pasti menjemput kita yang masih hidup...

Monday, February 14, 2011

mini zoo taman gelora

ishhhh malas nye nak tulis..apakata bagi point cukup..

  • kuar umh jam 540 petang
  • sampai dlm kul 608 petang sbb jem giler arah teluk cempedak
  • ke taman gelora mini zoo sebab dh janji ngan beruang n kawan2 nak jupe mereka.
  • 1st masuk pintu zoo mngimbas memori kecik2 dulukala.
  • Ni bukan tempat cintan cintun saya dulu
  • Port saya dulu jauh..sebab nk motor nak la jln jauh2..en aya suka nek moto sbb dapat rasa apam aku..sengal..dulu giler gatal !! ko zarra jgn ikut peel makpak kau bila besau..sungguh jahilliyah..
  • last2 park kat luar tepi jln jer.
  • 1st kitaorg tgok ular..dia je yg pegang..sebb dia berani.ikutkan nak jgak pegang tapi geli...
  • lepas pegang ular, kitaorg terus naik atas haiwan2 sedang menanti kami anak branak.
  • pegang si zarra mmg melenguhkan tangan..dah la tangan tinggal tulang..
  • sebelum nek atas, duk depan kat rumah burung dulu..
  • sokmo pict xmenjadi bila snap of en aya
  • sedar2 dah....ishhhh...
  • nek pulak ke atas..sambil naik tangga kalori byk dh terbakau sebab tangga memang nak melangkah jauh beno langkau nyer..harus ditonggek kan sikit bontot ye..
  • bergambau lagi kat kandang apa ntah..
  • pastu nek lagi..turn si bapak pulak amik alih dokong zarra..
  • bergambau lagi dan lagi..



  • pas dah habis tgok haiwan2 sume masa nak men taman pulak..
  • ni pict nak turun pun masih dan snap..

  • dah sampai kat taman.jumpa mber aya..mek yah..
  • bergambau lagi








  • tamat.dah malas....
  • SELAMAT HARI MAULIDUR RASUL...

Sunday, February 13, 2011

baru siap...

alhamdulillah ae ni ae kami bersantai empatbranak dirumah...en aya xde xtvt ke rompin atau sebaliknya..just lepak2 bersama korge..happy...jam 7pagi saya dh gigih bukak mata sebab motif utama si zarra cekpot dh berakk..alahai..timing xkene...emmmm....lepas dh besihkan si zarra tugas didapur haruslah dilangsaikan..jerang air + jelun mee hoon utk sarapan pagi bersama udang mengamit pagi kami sekorge...sambil menunggu air siap dimasak ditarik pulak getah paip utk basuh baju..dua keje dlm satu masa mbuatkan saya terloncat merata pelusuk dapur nak siapkan dgn pantas sementara mereka2 bertiga masih lene..tup tap tup tap...mereka dh bgun jam 810 pagi dh sume masakan beres....kita ngapppppppp...nyum..nyumm..nyumm.....

saya suka bila dapat bkumpul  cenggini..spend time tgther2..dan masa ni lah saya dpt mengemas umah..layan karenah ryan n zarra n bapaknye..dan tugas yg paling mesti berhati2 adalah mengayat si bapak supaya menghabiskan kerja yg masih berbaki seperti ini...

lubang pertama

kretif xkretif dia? see...
vakum pun blg tergantung xnak mop lntai punya pasal...

lubang kedua


taraaaaaa...hasilnye...

xtvti menyedut segala habuk tepu yg mlekat di celah2 robok tv

ini dia budak yg jadi mangsa saya smlm...



akhirnya siap part2 tertentu..alhamdulillah....selepas dieperate segala mcm bentuk..ada yg partah la..putus la..bengkok..tebuk terkena besi la..akhirnya....siapppppppppppp.....dan mereka2 dibawah antara makhluk2 yg keletihan selepas bekerja..podaahhhhhhh...penat mcm wat keje byk...

dia tido masih dimaafkan...

tapi bila dugong ni tido.......xleh nk kata apa...mmg habit !!

haa....see?.....dia pulak xtido2..

*begitulah ujung minngu korge kami...bersiap g jalan2....tata...

Saturday, February 12, 2011

"..ibu sayang adik sgt2 tau..."

Sorry adik..ibu marah2 adik...pukul2 adik...adik jgn notty2 sgt..dgr ckp ibu...ibu sayang adik ..ibu pukul adik sebab ibu sayang adik..maafkan ibu yer...adik syg ibu x?



*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
skali dia ckp....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

ADIK SAYANG IBU......


huwwwwaaaaaaaaa........hambik !!! depan dia jgak aku melalakkkkkk

giler emo !!

IBU SAYANG KAMU !!




Tuesday, February 08, 2011

video cny

video


video

video

T
O
D
A
Y

I
S

M
Y

B
I
R
T
H
D
A
Y
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

2
9
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..

semoga saya berjaya menjadi seorang ISTERI + IBU kepada suami & anak2 saya...insyaallah...