syurga ku

syurga ku

Thursday, November 25, 2010

Happy besday



Selamat Hari Jadi untuk angah n kakak...jgn salah sangka both of them bukan anak saya tapi anak pengasuh saya a.ka. mama zie rayyanzarraiman..jemputan pun last minute so hadiah pun terpaksa rembat apa yg patut je..last minute semua blank. Semoga mereka berjaya dunia akhirat & thanks sbb syg rayyanzarra mcm adik sendiri..
Kami syg korang..







Tuesday, November 16, 2010

solat hajat

Deskripsi gambar:

Agenda: Solat Hajat SPM 2010
Lokasi : Kantin Sek Men Keb Cenderawasih Kuantan
Tarikh: September 2010 / 9 malam
Peserta: Abah + mama + aya + ryan

Kejadian ini berlaku bila saya masih lagi dlm berpantang. Dek kerana tuntutan utk menyusu dan menguruskan bb baru maka dengan baik hati si ryan mengofferkan diri utk memberi laluan kpd si ibu berehat seketika. Lantas ke sini lah dia...Gmbar terlewat diupload atas sbb photographer adalah org luar a.k.a pakwe aya yg ntah sapa ntah..berjanggut aku tunggu la ni bru dapat..siap ko aku gtau mama...




Sekian...

Monday, November 15, 2010

bila dia msuk ofis...















bila dia dapat laptop....

Puas digode hp saya ngan en aya nak men game ular sampaikan hp en aya kenkadang nak taip msg pun terpaksa hempas ke lantai sbb 'jem' dek penangan si ryan..Puas jogak la ngecek nak men game lembu kat laptop tp xde nyer nak bagi kang abih jahanam segala file dlm tuh..

ishhh dh semakin menginjak dewasa ni dah makin tau sume perkara tp lately ni lpas dia dh kene ngan saya masa kat Melaka walaupun saya dh janji dlm diri tetap saya mungkiri sbb setan dh berjaya menggondem saya yg lemah gemalai ni..wakakakakkakaaa......Dan ni lah aksi2 Ryan bila laptop dah bersatu ngan kepala dia....






video terpaksa di hold dulu atas masalah teknikal...
sekian

Thursday, November 11, 2010

cerita lama ni..

TENGOK + BELAJAR + FIKIR + PRAKTIK..inilah hasil nye bila setiap pagi melihat burung merpati depan rumah pengasuh diberi makan & dipraktikkan kat umah lama saya (umh sewa)...


1st step carik beras

2nd step lari2 anak...
(time ni saya tnya nak wat pe beras ibu? dgn xde perasaan ryan jwb 
"SIAN BIRD DIA NANGIS LAPO"..apekah ????

3rd step...memulakan sedekah amal jariah..

4th step yeayyyyyyyyyyyy......

5th step muka tanda puas hati

Cerita ni pulak bila saya dah 35ae dlm pantang..sibuk pack brg nak move dr umh sewa..ikut planning cukup bln 10 baru kuar umh tp last2 abih sume baju yg dh saya seperate di hangkut oleh para sukarelawan yg baik hati sesangat2...so, dr bebogel saya 4 branak selama seminggu, moh la kita gerak jugak..tawakkal jer...n tq jgk utk mber2 aya sume...jgak utk mama abah yg awal2 dah mai umh tolong saya ngemas..n jgak utk umie yg bwkkan mee hoon utk kami sume..
 
 
 
 


1st day msuk brg, mama dh pun tejah umh baru saya sbb nak kemas umh baru plak.katanya tkut nanti dorang pkai letak jer brg x bersusun...ampunnnnnnnn....mmg mamam bek hati sungguh dgn keaddan ku yg dlm pantang tp bkn pantang sgt..xsah aku xpegang penyapu..30ae dh sapu bagai...lantak....bentan pun bentan tp seb xkena..alhamdullillah...

Boleh x mlm tu dah abis kemas umh baru? cayer x? tp tu la hakikatnya bila mama yg take duty nak wat sume ni..mama pun sronok bila tgok umh yg anak dia beli.ingatkan kene kondem sbb jauh TAPI suka lg ada !!! alhamdulillah...walaupun baru 1st time dtg..umie pun dtg jenguk ptg tu..berkampung la kami sume di rumah Permatang Badak buat sekelian kalinya..
 
 
 
ni pulak aksi si ryan bila dah xtau nak wat apa tatkala si bapak kuar kerja shif...mati akal si budak ni..







Wednesday, November 10, 2010

genap 100 cerita

Ae ni ae ke3 saya bekerja..so far ok  xde la stress sgt berbanding 1st day..nextweek dah raya haji , ofis tutup mula dari rabu sampai la ahad..huh ni yg mood nak g kerja meluap2 ni sbb xlama cuti pulak..n then sambut besday en aya..n then attend tunang sis in law minggu 27hb..1st week Dec majlis cukur jambul.... mmg pack sungguh masa sedar x sedar dh nak menginjak tahun baru 2011..

Planning raya haji pun xde lagi.xtau nak celebrate kat pekan or kuantan..ikutkan turn raya haji kali ni n raya puasa tuk thun depan kat Pekan, TAPI mmg sah2 la PEKAN !!!!. jgn potong turn saya yer en aya..

Ok bukak cite tentang saya pulak..Sejak habis pantang rituh, lobang bontot saya terasa mcm disiat2 jer.Time nak be mmg bercinta duk dlm tandas bertenggek bagi mengeluarkan sisa toksin yg ternyah kelebihan nye..mmg sengsara !! sembelit xabis2..adooiii....dh nak duduk pun terpaksa kemutkan segala yg ada smpaikan hajat en aya nak 'berended' tpaksa ditolak secara halus kerana kebocoran lubang bontot yg makin parok giler smpai nak jln pun tpaksa dikendurkan kaki..kesian en aya..kang mau dilayan, saya yg sengsara last nye..so, rehat buat seketika..

Se lagi penyakit yg mula nak merebak adalah ketimbitan bwh mata..ni mmg sakit sgt2..hatta nak solat pun mmg giler babaz sakit..bila tang nak rukuk..mak aiii....nikmat !! nak kata skodeng en aya, bukan skodeng..minta izin dah..kot layan vcd haram yg en aya rampas sorang2 kot ni la padahnye..tp dh minta izin jgak..mencuci dosa mybe..
pasrah dan redha...

b)Se lagi penyakit, kelapa dara saya bengkak terlampau2..semalam punya cite jam 1230thari, kelapa dara mula bagi respon minta dinyonyot...xkehirau sume tu..sambung berchatting lagi...dan sejam sakit xtertahan...mmg if terlanggar pape mmg nak sepak terajang la..sampaikan nak angkat file pun sakit..nak duduk pun sakit hatta nak pegang..sampaikan bra terpaksa dicabut.. pun masih sakit..pum breast pulak mangkuk hayun betoi lepas beli beli asyik rosak jer memanjang..bangang.!! yg buruk jer ada boleh la pkai tu pun rembat yg makteh nyer tp syg la susu fresh tpaksa dibuang sbb pum dh x elok..bedal jer...(tuh cite kat umah pum2 segala) alih2 mintak izin bos kuar jap mencari si zarra sat kat seberang ofis tapi dia pulak tido lena...heh...ni xleh jadi terpaksa kejutkan..uuhhhh...lega tp masih byk.zarra nyonyot pun sikit xmcm ryan dulu..tp kurang la beban derita sakit..time ni mmg padat n pejal segala kopek yg tergantung ni..& pagi td dah amik langkah selamat bekalkan pum ke ofis supaya xmerana sorang2..

Monday, November 08, 2010

1st day zarra....


Alhamdulillah perjalanan pagi 1st time sejak 2 bln x drive kreta sendiri..menggunakan khidmat driver bertauliah membawa saya ke hulu & ke hilir..pagi ni saya dh pun memulakan rutin kerja seperti biasa setelah 52ae habis berpantang..seperti biasa rutin menghantar bb digalas oleh saya sejak dah masuk rumah sendiri di Permatang Badak sbb en aya terpaksa kerja mengikut shif utk bln Nov ni..So time nak gerak kene set seawal mungkin. keluar dari umah sekitar jam 730am dan sampai ke umah bb sitter jam 740am. perjalanan amik masa selama 10 minit shj. Pagi ni hanya saya ngan zarra je yg ada dlm kereta, si ryan masih lena dibuai mimpi..En aya siapkan bucket zarra letak baik dlm kereta, angkat beg sume, salam, cium dan gerak....

Keadaan dlm kereta sume nya terkawal.Zarra duk diam dlm bucket sbb aircond sejuk + pulak dgn mengantuk bagai...Si Ryan saya anta thari waktu lunch hour umh bb sitter dia..settle kan zarra dulu maklumlah 1st time nak tukar kat tgan pengasuh..alhamdulillah pengasuh zarra tetap org yg sama menjaga Ryan..

Menjelang tengahari saya pun balik umah nak rehat sbb waktu rehat 2 jam so balik solat, mandi segala..Si ryan awal2 dah memujuk xnak g umh mama zie (pengasuh) nak g umh atuk karipap..aduhhh  ni la yg saya xsuka betol...Lepas ni jgn suka menyusahkan atuk dah..duk ngan bb zarra umah mama zie. jaga bb. petang baru g umah atuk.. saya xsuka nak menyusahkan umie wlapun hakikatnye umie xbising tp saya pham dia penat ngan kerja harian dia..melainkan saya n en aya ada skali xpe.tq umie jaga ryan utk setengah hari..

Menjelang petang amik zarra sblum amik ryan..keadaan bb zarra ok..cantik dh mandi siap segala just balik terus tido w/pun jam baru kul 530 ptg..mmg pengasuh ryan take care sgt2..tu yg saya syg nak pas bb ke2 umh pengasuh lain..biarpun mahal nak byr bln2 tp saya puas hati...Tinggal lah ryan n zarra bersama pengasuh a.k.a mama zie mereka...

Sunday, November 07, 2010

family day


HARI PERTAMA: JUMAAT 5 NOV 2010

Penat nye badan...lenguh segala tulang belakang...attend kawin sepupu n family day ramai2 kat Melaka..Semuanya disponsor penuh oleh duit tabung ihsan arwah mami tersayang.Jam 730 pagi  bertolak dari Kuantan sebanyak 3biji kereta dah berjumpa ngan family dari Pekan 2 biji kereta di simpang Paloh Hinai pulak untuk berkonvoi ke Melaka.. Yang xdapat serta, xpe len kali kmie buat lagi..destinasi belum tau.
Bacaan doa oleh Haji Amit sebelum memulakan perjalanan....Amin....berlepas jam 850pagi.

Sepanjang perjalanan alhamdulillah xbanyak ragam & semua berjalan lancar seperti yg dirancang...Anak2 sume nye ok.Si Zarra alhamdulillah xbyk songeh..tido sepanjang jln & si Ryan ke depan ke belakang duk men ngan abby & adik..Saya pulak baru 49ae habis pantang terus gagah nak join sekali..sukanya hati setelah lama duk teperap kat dlm rumah..1st moment utk Zarra dapat makan angin awal2 ni....Perjalanan yg x memenatkan sgt sbb berkonvoi ramai2..Singgah di stesen minyak Jementah sebelum meneruskan perjalanan..Sampai di Ayer Keroh Melaka jam 1thari dan menuju ke istana hinggap kami semua di Kuarters Kastam..hehheheehhe.....


di stesen petronas Bandar Jementah

Dlm perjalanan menuju ke Melaka

hero saya ngan en aya

xtiviti yg Kmie susun utk warga2 emas / warga muda adalah bersopin di Nilai 3 NS..syurga menghabiskan duit bagi yg berduit. nama nye adalah seperti berikut :

  • MAMA
  • MAKCIK HANIM
  • MAKTEH
  • MAKSU
  • CIK TON
  • UNCLE BANG
  • KMIE
  • EN AYA
  • WANIE
  • RYAN
  • ZARRA
jam 3ptg bertolak dr Ayer Keroh...sampai di Nilai masing2 diberikan wang saku utk minyak kenderaan masing2 sebanyak RM100 oleh Kmie selaku mandur sepanjang percutian di Melaka....wah......raja sopin setakat ae ni jatuh kpd x lain x bkn ialah MAMA LITUT kerana dialah yg terlampau2 beriya nak mbeli belah brg2 utk majlis cukur jambul Zarra & Mikha nanti....Xtvti malam pula bertandang ke rumah paklong sempena majlis sambut menantu...

Di Nilai 3



HARI KEDUA : SABTU 6 NOV 2010

just bersantai umah along sementara nak tunggu tengahari bersiap g umah kawin..Perut dah kenyang n then terus balik ke umah..Petang amik mama n makteh di mydin MITC beli makanan nak mkn mlm..xtviti malam ni nak nek river cruise tp terpaksa cancel sebab ae ujan..relax menonton vcd ramai2..



HARI KETIGA : AHAD 7 NOV 2010

awal pagi dh berkemas nak jalan kota Melaka..Jam 920am kuar dari umah along menuju ke Bandar Hilir..Nek Taming Sari utk kali ke 3 dah ni..mula nye dah x hingin tp sebabkan di sponsor penuh apalagi bedal jer...cuma Zarra je xnek sbb tido..Mmg warga Pulata selok n jakun nak2 yg 1st time nek bendaalah ni..tepuk tangan + menjerit + berdiri walaupun dilarang berdiri punyalah degil (hahahhahahah....) tp xpe sbb byar punyalah mahal tuk 38org !! bayangkan kat c2 dah berapa..Puas nek Taming sari, kitaorg tawan pulak river cruise balas dendam sbb smlm xdpat nek..tp bila nek waktu siang sgtlah xcantik berbanding waktu malam tp apakan daya...teruskan....kitaorg sewa 1 bot mencecah Rm250 +++ jgak la tp xpe sponsor lagi...balun cukup2....Ni lah pict yg berjaya dicandid oleh photograper & ditayang di depan tangga supaya pabila muka sapa yg ada, dorang akan beli...termasuk la muka2 ini...Lepas dah nek river cruise xtvt bebas pulak so pada sapa2 nak berpecah silakan...duit poket dapat lagi rm20 sorang bagi sume utk makan..alhamdulillah...jumpa semula di tempat asal jam 2@230ptg sblum bertolak balik ke Phg.. Singgah di Masjid Jementah tuk solat dan singgah lagi di kedai makan Segamat tuk makan sebelum masing2 menuju balik.. Dan selamat sampai ke rumah jam 910malam..terus kemas barang yg patut n iron baju n kemas beg zarra/ryan....


 ni la warg pulata dr depan smpai ke blkang..


 kmie n ayahteh



syura n ryan






Terima kasih atas sponsor family day ke Melaka tahun ni....
Melaka Maju 2010 !!!! congrat's