syurga ku

syurga ku

Friday, January 30, 2009

Especially 4 My Husband...

"Suami adalah teman sejati, ketua yang ditaati, kekasih yang diabadikan"..
"Isteri adalah sahabat akrab, penolong yang setia, ibu yang dedikasi"....
CAHAYA CINTA

Dia Telah Menentukannya
Kita bertemu & Bercinta
Inilah Oh Takdirnya
Bukan Kerana Harta
nilah Citra Cahaya Cinta

Pintu Hatiku Telah Kau Buka
Tak Mampu Ku Menafikannya
Kejujuran Diberi
Kasih Takkan Terhenti
Ini Bahagia Yang Ku Cari

Sayangi Daku
Peluklah Daku
Janji Denganku
Semai Cinta Nan Satu

Tuhan Menguji Takkan Berhenti
Hanya Ku Pinta
sama Setia Menjaga
Hingga Ke Alam Syurga


Thursday, January 29, 2009

yang tersirat...


Muhammad Rayyan Iman

Muhammad - Yang Terpuji, Di Rahmati

Rayyan - Kepuasan; Pintu Syurga Utk Orang Yg Berpuasa

Iman - Iman, Keimanan

Apa Yang Ada Pada MUHAMMAD RAYYAN IMAN?


M > Mesra
U > Untung
H > Harum
A > Amanah
M > Manis
M > Menawan
A > Alim
D > Dinamik

R > Ramah
A > Abadi
Y > Yakin
Y > Yakin
A > Asli
N > Naif

I > Ikhlas
M > Murah Hati
A > Adil
N > Naif

Wednesday, January 28, 2009

segulung ijazah.....


(....mengingati........)

Universiti Tun Abdul Razak (Unitar) disinilah sy mghabiskan ms selama 4 taun bgelar seorang pelajar utk menggenggam segulung ijazah yg di diharap oleh arwah mami yg selama ini menjadi tulang belakang sy merangkap mak dlm idup sy..

Nak dijadikan citer...mula2 tu xnak dh belajar ni...malas lgpun otak ni bkn nyer cedik mane pun..Pikir duk ngan mami jer lg best boleh g jln2...manje2...kih...kih...kih... Abes tu mami tu beriya sgt nak suh sy ni blajar ikut cam dia smpai dpt degree..
ermmm last2...ikut jer la...

Tup...tap..tup..tap...sy dh smpai kat KL..

Mula2 tu xsuka bkn nye apa..rindu dh hati ni xtahan nak blik smula...Hua..............hua.........
Tp dah dpt kawan baru, ok la cket...Tp yg conferm nyer, tiap2 minggu pasti blik ktn..PASTI !!!!

Dh bergelar pelajar ni, kena la struggle kuat2..Exam bkn nye dlm bahasa ker tp fully english...mak datuk mampus aku...Time assignment, elo kat mami la apa lg.xpun pos kat email, suh mami create kan...angah la yg jd org tgah..kihkihkih....

Masa tu jgak sy ni tgah tngkap cintan ngan suami sy skrg ni..tu yg xboleh nak concentrete...tp suami sy ni walaupun belajar x tinggi mana, dia kuat bg sy motivate utk belajar b'sungguh2...Penah fail beberapa subjek, sy x tepon mami gtau tp sy tpn dia..nagis la smpai selok...(ngadu la...) mlas nak cite kat mami, takut dia bimbang...

Bila pointer dh maintain, erm mula la blajar main2...tp yang sronok nya duk jauh ni, boleh la g bercuti ngan mber2 n suami....kih...kih...kih...(sy ni nak kata jahat,xla jhat sgt...tp baik jgk la...) mcm2 tmpat sy dh g...sronok betoi la...Tip Top !!

Pejam celik pejam celik , sy dh smpai sem akhir...Time ni byk tul dugaan berlaku..ceh..cehhh...sy dpt praktikal kat Majlis Perbandaran Kuantan tu pun suami yg tolong...Tp bila fkir2 smula, sy tolak sbb kalau pape hal nk uruskan tmpat praktikal, susah byk keje pulak nanti...Time tu mami dh x berapa chat dh...Mami suh praktikal kat Kuantan /Pekan jer tp sy ni degil..dpt la sy praktikal kat SAPURA HOLDINGS di Seri Kembangan, Serdang..
Mami pun xleh kata pe...ikutla janji habis...

Tgah jer menjalani praktikal, tup tup dpt berita mami msuk spital..sakit...Time tu seb baik la dpt incharge yg sporting...apa lg blik teus on the dot la ke ktn terus g spital..xpikir pe dah...janji dpt tgok mami n jaga mami, itu yang penting...

Kat 1 minggu jgk la sy duk jaga mami..syg sy pada mami, x ternilai rasanye.. Sampai 1 tahap mami naik malu bila dia dh xmampu nak buang air kecik n besar sendiri...tp sy xkesah..sy ckp kat mami..apa nak malu? sy syg mami..xpe..(nangis jgak sy time tu sebab tgok mami dh uzur sgt) tp sy x tunjuk la depan dia..sy xnak dia fikir pape..

sy call incharge sy nak smbung lg cuti...dia benarkan...alhamdullilah...Tp Tuhan lebih menyayangi Mami...Mami pergi tatkala kami semua memerlukan... Tanggal 23 Februari 2007 jam 430 ptg mami menghembuskan nafas terakhir..Al-Fatihah...

Seminngu berlalu, sy jd xkeruan duk smbung menjalani praktikal...saya dh fed-up nak habis kan blajar tapi org sekeliling yg bg sokongan kuat..Hampir sebulan sy hilang semangat...Tp sy fikir sejenak dlm solat, sampai bila sy nak jd mcm ni...life must go on..sy akan lakukan dan tunaikan hasrat & impian mami nak tgok sy berjaya walaupun x kesampaian...

Tanggal 16 Disember 2007, sy berjaya menggenggam ijazah walaupun mami xdpt berkongsi hr bersejarah sy..Selangkah kaki pijak stage PICC, sy berkata dlm hati...Inilah hadiah untuk mami di atas segala jasa & pengorbanan mami selama ini...(walaupun perut dh memboyot 4 bulan tetap gagahkan jgk kaki..)

Terima kasih mami diatas segala pengorbanan yang diberikan.. Kiriman wang yang x penah putus, kasih syg, perhatian akan sy sematkan dlm lubuk hati sampai ke akhir hayat.....


INI ADALAH UNTUK MAMI ESPECIALLY, SUAMI MY LOVING N FAMILY SUME...


*( moral nye : tetiba air mata pun keluar tanpa di sangka2...
Sayangilah Insan Yang Dekat Dihati Kita)

Doa Seorang Isteri untuk Suami



Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yg telah ku buat
Kau limpahkanlah aku dgn kesabaran yg tiada t'batas
Kau berikanlah aku kekuatan mental & fizikal
Kau kurnialah aku dgn sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan & keyakinan utk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yg akan mbimbing tanganku di titianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih & redha ats segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adal;ah bidadara utk ku di JannahMu
Limpahkanlah aku dgn sifat tunduk & tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yg t'baik utkku di suniaMu
Peliharalah tingkahlaku serta kata-kataku dr menyakiti perasaannya

Sekiranya...
Suami ku ini jodoh yg dirahmati oleh Mu maka
Berilah aku kesabaran utk m'hadapi segala kerenah & ragamnya

Tetapi Ya Allah...
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bkn utk diriku seorang
Kau tunjukkanlah aku jalan yg t'baik utk aku harungi segala dugaan Mu

Tetapi Ya Allah...
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bkn utk diriku seorang
Kau tunjukkanlah aku jln yg t'baik utk aku harungi dugaanMu
Sekiranya suami ku tergoda dgn keindahan duniaMu
Limpahkanlah aku kesabaran utk terus m'bimbingnya
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yg melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatan Mu utk m'perbetulkan keadaanya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku utk menarik dirinya keluar dr terus terlena

Ya Allah...
Kau Yang Maha Mengetahui apa yg terbaik untukku
kau Yang Maha Mengampuni segala kesilapan & keterlanjuranku
Sekiranya aku tersilap membuat keputusan
Bimbinglah aku ke jalan yg Engkau redhai
Sekiranya kau lalai dlm tanggungjawabku sbgai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bkn di akhirat
Sekiranya aku engkar & derhaka
Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu

Ya Allah Ya Tuhanku...
Aku hanya ingin menjadi isteri yg dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang soleha
Isteri yang sentiasa dihati...

Amin Ya Rabbal Allamin...

Friday, January 23, 2009

Rayyan n Cousin2...


*Wanie*

Nama Bapa : Mohd Shahrullah Bin Mohamad Anuar

Nama Mesra : Aya

Umur 2009 : 29 Tahun

Nama Ibu : Amy Salwani Bt Amit

Nama Mesra : Wanie

Umur 2009 : 27 Tahun

Nama Anak : Muhammad Rayyan Iman

Nama Mesra : Rayyan

Umur 2009 (Jan) : 8 bulan



*Ella*


Nama Bapa : Azizan Bin Ramli

Nama Mesra : Jan

Umur 2009 : 31 tahun
Nama Ibu : Amy Suhaila Bt Amit

Nama Mesra : Ella

Umur 2009 : 27 Tahun

Nama Anak : Adieb Danish Haykal

Nama Mesra : Aboy

Umur 2009 : 4 Tahun

Nama Anak : Adieb Danish Hierfan

Nama Mesra : Abe

Umur 2009 : 2 Tahun Setengah



*Along*


Nama Bapa : Amir Shahril Bin Amit

Nama mesra : Along

Umur 2009 : 30 Tahun


Nama Ibu : Zurita Bt Basir

Nama Mesra : Zue

Umur 2009 : 30 Tahun


Nama Anak : Dania Irdina

Nama Mesra : Nia

Umur 2009 (Jan) : 1 Tahun

Thursday, January 22, 2009




Ini wajah ibu sebelum kamu lahir tau...tgok la anugerah dari
ALLAH Yang Maha Esa..

WAKTU BERPANTANG...


(Rayyan bersama onni)

Kita smbung plak citer aku berpantang..
Dan 1 hr aku duk wad, aku dibenarkan pulang.. Aku bpantang di umh mama la cpa lg..wahhh sambutan yang aku dpt mcm puteri gunung ledang plak sume dh tersedia dgn tilam, bkul bb, meja kecik (nak ltak ubat & mknan) dah ada..bangga lg aku ketika itu..onni rayyan pun apa lg dh mula menyibukkan diri dgn anak aku..salin baju la, doi doi doi la..nak kata saat tu anak aku pun mcm raja dpt lyanan 1st class..best...Ramai dtg nengok aku ms tu..adiah pun byk..Yang klakor dpt adiah pampers dr tok rayyan..emmmm jimat duit aku....

Suami amik cuti 2 minggu nak uruskan aku di rumah..dodengdodeng, cuti pun abes..aku dh bleh wat kejer sndiri dh...dlm pntang aku pun dan lg masak utk mkn tghari utk abah & adik aku aya..sebab dia nak skolah..sian plak..aku pun masak la..basuh kain, sidai kain sume la tp xla kencang seperti bese.pelan2 la..nak nunggu 50hr abes pantang Ya Rabbi lama tul...Pejam celik pejam celik dh abes pantang..HURAY..... dapat balik umah sendiri..

Wednesday, January 21, 2009






INILAH SUMBER INSPIRASI


IBU & ABAH


MOHAMMAD RAYYAN IMAN BIN MOHD SHAHRULLAH.


Syukur ku ke hadrat ILAHI dengan limpah kurnianya dapat aku merasai bagaimana rasa pengalaman mengandungkan & melahirkan zuriat sendiri hasil perkongsian hidup antara aku dengan insan yang amat aku sayangi..Semua perasaan menjadi satu dan ini membuatkan aku semakin berdebar bergelar seorang ibu...( cewah...penuh dgn perasaan kunun...)kihkihkih..


Jam menunjukkan tepat pada pukul 950 pagi aku di sorong ke wad bersalin ditemani suami yang setia disisi. Perangsang dan sokongan dari suami saat aku berada di laboroom, menambahkan lagi semangat aku dan keyakinan diri untuk melahirkan zuriat kami berdua..(erghhhhhhhhhh....arhhhhhhh....Ya Allah....itulah yang kuar dr mulut aku..hehehe) Suami x henti2 bg perangsang..(sikit lg..teran kuat...dh nampak kepala adik tu...) tu je yg suami aku ckp kat aku tp yang seksa siap? aku...eiiii geram tul aku...


Habis tenaga dan aku semakin lemah, tiba2 masuk seorang lelaki berkumis & berjambang dgn bpakaian biasa(sempat lg tu aku menilik..dlm hati aku bkata cpa pulok la ni dtg nyebuk...emmm lantak la xkira la nak tgok ker apa ker...aku mengomen sendiri) ntah apa dia buat dgn nurse2 kat bwah, aku pun xtau..tiba2 laki tu pun ckp kat aku.. xpe sabar yer puan...ambik nafas dlm2..bila sy suh push...puan push kuat2...aku ngangguk kan sajer..zappp...(kulit aku di gunting)...aku di suruh push, & aku dgn sekuat hati pun push la cam org bengong..uuuweeeeeeeeee.....tangisan baby kdengaran..tahniah puan dpt bb boy..dlm sakit2 tu aku dapat hadiah dr suami.. cuuuppp...kucupan terima kasih...aduhh...bestttt...(org ramai tgok senyum kat aku...) wa...bangga2..


Nurse ckp kat suami, awk tau cpa yg smbut anak awk td? itulah pengarah sakit puan..Dato' Dr Ghazali Bin Ismail...suami aku apa lg, g la kejar nak salam ucap terima kasih..


Tanggal 24 Mei 2008 tepat jam 1.55 petang, MUHAMMAD RAYYAN IMAN itulah nama yang diberi lahir kedunia dengan selamat & sempurna..Syukurku kehadrat ILAHI...Apa yang doctor pelatih gode kat bwah aku pun xtau..sakit ke apa ker ntah ke mana dh..tgok anak aku, hilang sume tu..Sementara tunggu aku di operate( jahit mcm sembat baju) kat bwh, suami aku memulakan peranan nye sbgai wartawan xterlatih utk menyebarkan berita gumbira itu..


Jam 330 ptg baru aku ditolak ke luar & dtempatkan di wad biasa..aku npak mama, ella, aya, auntie ani sume sedang mnunggu di luar..dah jadi ibu pun aku ni...emmm apa pun Alhamdulillah Syukur aku Kepada-NYA..


(emm tu lah sedikit byak cerita aku sebelum & selepas bsalin..)