syurga ku

syurga ku

Wednesday, January 28, 2009

segulung ijazah.....


(....mengingati........)

Universiti Tun Abdul Razak (Unitar) disinilah sy mghabiskan ms selama 4 taun bgelar seorang pelajar utk menggenggam segulung ijazah yg di diharap oleh arwah mami yg selama ini menjadi tulang belakang sy merangkap mak dlm idup sy..

Nak dijadikan citer...mula2 tu xnak dh belajar ni...malas lgpun otak ni bkn nyer cedik mane pun..Pikir duk ngan mami jer lg best boleh g jln2...manje2...kih...kih...kih... Abes tu mami tu beriya sgt nak suh sy ni blajar ikut cam dia smpai dpt degree..
ermmm last2...ikut jer la...

Tup...tap..tup..tap...sy dh smpai kat KL..

Mula2 tu xsuka bkn nye apa..rindu dh hati ni xtahan nak blik smula...Hua..............hua.........
Tp dah dpt kawan baru, ok la cket...Tp yg conferm nyer, tiap2 minggu pasti blik ktn..PASTI !!!!

Dh bergelar pelajar ni, kena la struggle kuat2..Exam bkn nye dlm bahasa ker tp fully english...mak datuk mampus aku...Time assignment, elo kat mami la apa lg.xpun pos kat email, suh mami create kan...angah la yg jd org tgah..kihkihkih....

Masa tu jgak sy ni tgah tngkap cintan ngan suami sy skrg ni..tu yg xboleh nak concentrete...tp suami sy ni walaupun belajar x tinggi mana, dia kuat bg sy motivate utk belajar b'sungguh2...Penah fail beberapa subjek, sy x tepon mami gtau tp sy tpn dia..nagis la smpai selok...(ngadu la...) mlas nak cite kat mami, takut dia bimbang...

Bila pointer dh maintain, erm mula la blajar main2...tp yang sronok nya duk jauh ni, boleh la g bercuti ngan mber2 n suami....kih...kih...kih...(sy ni nak kata jahat,xla jhat sgt...tp baik jgk la...) mcm2 tmpat sy dh g...sronok betoi la...Tip Top !!

Pejam celik pejam celik , sy dh smpai sem akhir...Time ni byk tul dugaan berlaku..ceh..cehhh...sy dpt praktikal kat Majlis Perbandaran Kuantan tu pun suami yg tolong...Tp bila fkir2 smula, sy tolak sbb kalau pape hal nk uruskan tmpat praktikal, susah byk keje pulak nanti...Time tu mami dh x berapa chat dh...Mami suh praktikal kat Kuantan /Pekan jer tp sy ni degil..dpt la sy praktikal kat SAPURA HOLDINGS di Seri Kembangan, Serdang..
Mami pun xleh kata pe...ikutla janji habis...

Tgah jer menjalani praktikal, tup tup dpt berita mami msuk spital..sakit...Time tu seb baik la dpt incharge yg sporting...apa lg blik teus on the dot la ke ktn terus g spital..xpikir pe dah...janji dpt tgok mami n jaga mami, itu yang penting...

Kat 1 minggu jgk la sy duk jaga mami..syg sy pada mami, x ternilai rasanye.. Sampai 1 tahap mami naik malu bila dia dh xmampu nak buang air kecik n besar sendiri...tp sy xkesah..sy ckp kat mami..apa nak malu? sy syg mami..xpe..(nangis jgak sy time tu sebab tgok mami dh uzur sgt) tp sy x tunjuk la depan dia..sy xnak dia fikir pape..

sy call incharge sy nak smbung lg cuti...dia benarkan...alhamdullilah...Tp Tuhan lebih menyayangi Mami...Mami pergi tatkala kami semua memerlukan... Tanggal 23 Februari 2007 jam 430 ptg mami menghembuskan nafas terakhir..Al-Fatihah...

Seminngu berlalu, sy jd xkeruan duk smbung menjalani praktikal...saya dh fed-up nak habis kan blajar tapi org sekeliling yg bg sokongan kuat..Hampir sebulan sy hilang semangat...Tp sy fikir sejenak dlm solat, sampai bila sy nak jd mcm ni...life must go on..sy akan lakukan dan tunaikan hasrat & impian mami nak tgok sy berjaya walaupun x kesampaian...

Tanggal 16 Disember 2007, sy berjaya menggenggam ijazah walaupun mami xdpt berkongsi hr bersejarah sy..Selangkah kaki pijak stage PICC, sy berkata dlm hati...Inilah hadiah untuk mami di atas segala jasa & pengorbanan mami selama ini...(walaupun perut dh memboyot 4 bulan tetap gagahkan jgk kaki..)

Terima kasih mami diatas segala pengorbanan yang diberikan.. Kiriman wang yang x penah putus, kasih syg, perhatian akan sy sematkan dlm lubuk hati sampai ke akhir hayat.....


INI ADALAH UNTUK MAMI ESPECIALLY, SUAMI MY LOVING N FAMILY SUME...


*( moral nye : tetiba air mata pun keluar tanpa di sangka2...
Sayangilah Insan Yang Dekat Dihati Kita)

5 comments:

  1. isk..isk..sedeynyer..wpun hanya sekejap bersama arwah mami,mmg mami seorg yg sgt baik hati n penyayang. along pun x dpt terima kenyataan ble tiap kali balik kg, tiada wajah mami menunggu kepulangan anak2 sedara kesyangannya...semoga arwah aman di sana..amin..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. emm...pandai jgak isteri aku megarang cite sejarah silam....emm bgusss tapi biarlah ape yg dcite kan menjadi pengajaran dlm hidup....aminnn AKU CINTA PADA MUU,ini lah 1 kehidupan yg menjadi kenyataan jika ada 1000 daya .hee hee hee

    written by : suami awak))...

    ReplyDelete