syurga ku

syurga ku

Saturday, January 28, 2012

Aku masih DAIF - nauzubillah !


KUpu- kUPu SyUrgA


Perhatikan keistimewaan yang bakal diperolehi apabila anak-anak kita boleh digelar kanak-kanak.Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuanya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah.

Orang yang menangis kerana takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api Neraka ke atas tubuhnya. Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat.


 Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.


Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu pahala turut diperolehinya.

Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Suruhlah anak-anakmu sembahyang ketika umurnya tujuh tahun dan pukullah dia kerena meninggalkan sembahyang apabila berumur sepuluh tahun, pisahkan anak-anak perempuan dalam tempat tidur mereka




 ADAM & HAWA (LELAKI & PEREMPUAN)


  1. Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.
  2. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh. BERATKAN!!
  3. Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab keatas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, menakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN!!
  4. Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini.Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung. Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya


  1. Wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. 
  2. Wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. 
  3. Wanita saksinya kurang berbanding lelaki.
  4. Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.
  5. Wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.
  6. Wanita wajib taat kpd suaminya tetapi suami tak perlu taat pd isterinya (taat kepada ibunya).
  7. Talak terletak di tgn suami dan bukan isteri.
  8. Wanita kurang dlm beribadat kerana masalah haid dan nifas yg tak ada pada lelaki. Pernahkah kita lihat sebaliknya?? Benda yg mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yg tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dgn seorg wanita. Wanita perlu taat kpd suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya utk menyara isteri dan anak-anak. Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di muka bumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).
  9. Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dgn 4 syarat sahaja:
    • Sembahyang 5 waktu
    • Puasa di bulan Ramadhan
    • Taat kepada suaminya, dan
    • Menjaga kehormatannya
  10. Wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala org lelaki pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata


Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini:
  • Isterinya
  • Ibunya
  • Anak perempuannya, dan
  • Saudara perempuannya 

 Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini:


  • Suaminya
  • Ayahnya
  • Anak lelakinya, dan
  • Saudara lelakinya 
 MasyaALLAH... sayangnya ALLAH pada wanita kan? Wahai kaum Hawa jangan senang hati… kerana Rasulullah s.a.w. pernah menangis mengenangkan wanita yang lebih ramai di dalam NERAKA…

WASPADA…



kAMI MINTA PERLINDUNGAN DIBAWAH LEMBAYUNG sYURGAMU YA ALLAH....
AMIN

Monday, January 23, 2012

tido..tido..tido....

xde keje jawapan nye tido....tido bagus untuk kesihatan terutamanya kepada dia :-

 THE KING OF SLEEP

 THE 2ND KING SELEPAS 

 
habit menggetel terpaksa beralih tuan kpd si telinga gajah..
slpas tinge si queen diberi amaran xleh gentel slpas ditindik

 hohhhh...
sungguh ketidaksenonohan !!
cenggini la mereka memberi laluan si ibu bertawadduk di depan komputer...hahhahahahhahaha

Sunday, January 22, 2012

Zarra tindik 1 thun 4 bln

Happy Chinese New Year......Ae ni aku dapat cuti tp sok dah kene keje..ni slot zarra kene tindik tinge..Mula hajat ni dah lama aku nak buat kat anak dara aku sorang nii..dh lama nak buatnye tapi masa..keadaan...supporting...buat aku hold kan dulu....ramai anak2 member, aku tgok dorang tindik anak mmg kiut nak2 masa kecik2 cam zarra...very da sweet..

Lepas balik kenduri umh jiran ---> tuka baju then kami kuar jln2..masa ni mmg xde plan pun nak tindik dia..just jln je sbb cuti kan..jadik kami ke Ecm terus..time ni xla ramai sgt org CNY, biasa2 je..xmcm raya kita semputtt ! selangkah masuk ikut pintu belakang...tapppppppppppppp !! terus terpandang http://www.pohkong.com.my/ Aku pun terus ckp " jom tindik ..!! sekali en aya dah tarik muka xnak..dia tu satu je alasan xmau SIAN.. tp lepas dah aku motivate sikit bla..bla..bla...dia setuju then kami terus masuk....

Mula nya kat sini aku nak buat http://www.wahchan.com.my/ sbb ada mber mama aunty ERIN kat jln Bukit Ubi tu tp CNy konpem tutup..

Bila aku dh msuk dlm tu, terus aku teringat kat anak member aku si Puteri Rania Sofea http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.2879805627644.141339.1035131561&type=3...hehhehehehhe..lagik la kuat perasaan aku nak buat ke si anak aku Zarra..akhirnye ke tempat yg sama jgak walaupun xde plan pape.

Mau tindik? 1st chinese tu tanya aku..Yup for my daughter ni 1thun 4bln...tapi aku request mau tindik sekali 2 2 belah xmau se se..biar dia sakit sekali je.kang buat se se kang,dan tindik satu tinge, yg se lagi xmau dah...

ok..
aku pun seat amik tempat sesuai..time ni zarra cam bese lagi.
xtau pape.tp si Ryan dah becok bertanya.nak2 bila dia nmpak pistol..huhuhuu....si zarra siap tepuk tgn lagik gumbira..tunngu la ko jap lagik...

Ni time nak marking tinge..byk kali tanda masih jgak xcentre..mmg betul perasaan org yg xkene tindik ngan org kene tindik, debo dia lagik KUAT !! konpem !! aku pulak dupdap lebih..ok bila dh siap marking....

Jadik mcm ni...en aya xde nak snap gambar pun just terus RECORD situasi Zarra...meh layan kan.....


Hah kann.......aku dah habaq..mula tu relaxxxxxxxxxxx je tp bila dah Tappp....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....kih3x.....pulak tu dulu time aku tindik ubat sejuk dia sembur b4 nak tembak tp ni tembak dulu baru sembur..cuak jgak aku sampai tnya kat dia xde sembur dulu ke baru tembak?hahhahahha....

nak sembur tu air xkuar2 pulak dah...sengaja je wat suspen smpai amik boto lain pulak..picit2 last2 kuar jgak tu pun Zarra dh melalak..

Lawak betul la ..puas aku duk pujuk2, dlm otak aku lepas zarra tindik aku nak umpan dia menan ke coklat ke nak suh dia ralit..tp kuar2 kedai Poh kong....lupa da.....dia pulak siap berlari...mybe xsakit tp aku guard jgk takot kang....xpepasal rabit tinge dia...

Then masuk Parkson...cuci mata ...terus tuju syurga budak2------> TEMPAT MAINAN..kat sini kitaorg lok je apa kamu nak buat asalkan kamuorg puas..

 ni dh blh tersenyum..

 dh lupa tindik tadi..

 tu har mandur yg besar sekali tuh..pilih mane nak...hamboihh sedap je kan ayat....
nasib purse aku ada tigaploh hinggit je bang.....

 ni topeng cemas xmelayang patpuluhpat hinggit..wat peel dia nak jugakkkk....pengsan

 acara mencari menan pilihan hati masing2..

masih xpuas..

 ke lain pulak

 cuit rabbit

 aku nak beli dah dora tu yg terbaring nyongsang tuh tapi dia nampak si abag....

gendung beg skolahh, xjadik la beli Dora..selamat lagik..

Maka lst2 nye 2 2 pun xde dpt pape...moh kuar balik dgn tertibnyer....

Friday, January 20, 2012

turn Ryan & Zarra

Playground 3 in 1

3 IN 1 PLAYGROUND # SLIDE
# SWING
# BASKET BALL NET

PRICE : RM499 INCLUDE POS SEMENANJUNG

SIZE :170cm×170cm×130cm

VERY BIG N STURDY SET!!!

WEIGHT AROUND 25KG!!

Taraaa......makin bersemak..makin bersesak..makin menyepah...makin menyempit..... bila sampai p/ground ni nanti... tp nak wat camne dh ada anak2 adalah menan2 dorang kan...
Ni sume utk budak duahorang aku tuh adik ngan bb..

Ingat lagi x aku ada beli i-pad for Ryan aetu..Ha ni pun aku beli kat penjual yg sama jgak...kira 1st time la aku beli menan gedabak besaq camni..was2 jgak kot2 kang smpai haihhh tipu ke apa ke..rosak ke kan...tp insyaallah aku harap xde. if korang mau servey2 nak kenal, moh klik sini..


Dia ni jual ikut sistem men kutu..Harga jual rm 499.00 include postage sekali..if kat mall aku rasa rege dia larik jgak tp adatlah if dah buat jualan online kene lah amik % sendiri..aku paham..
Bila aku msuk page dia ni (nama dia Na) aku terus interested nak tau lbih lanjut..aku tgok cara byr, komen2 sume nmpak cam menarik so terus aku on nama utk join sama..masa aku on tu 20 Jan aku ckp nak join then
 Na masukkan nama aku.
Aku pilih turn bln Feb sbb ms tu xramai lg yg tau kot..so sorang paid 100.00 (5kali) x 5org = 500.00..ikut la turn ke berapa korang pilih..sampai la bln 5 nanti baru hbis kutu batch aku nih..
2nd batch settled
1)28/01/12 : Tiny Tots Collections (TURN)-paid
2)28/02/12 : Amy Salwani Amit-paid
3)28/03/12 : Rosila Mohd Yusof-paid
4)28/04/12 : Puteri Raihanah Syafiqa-paid
5)28/05/12 : Kat Kathy-paid
 xpe la byr ansur2 xde la nampak sgt kan..Ni pun sume utk anak2 aku enjoy..mereka suka kami pun suka..
Aku beli ni pun sbb nye kenkadang dorang nak jgak outdoor kat taman tp ms tu la limit sgt..kene time kitaorg lain2..kan ke pyh tuh..nak tunggu ujung minggu xtau lg..byk ke len time tuh..
so, hadap lah korang sampai jemu..utk budak2 len pun oso can blh men sesama.selamat didepan mata aku.

So sekarang bln 2 dah ni turn aku pulak insyaallah...Giler aku pulak xsabar..pat minggu dr sekarang...

Tuesday, January 10, 2012

1st holiday 2012 ~ swiss Garden

Aku dh kata apa yg aku nak, terlintas je mesti aku nak dapat kan jgak..usaha jugak..hahahhaha..nak jadik kan cite mcmni..Ae sabtu aku kat opis bapok la bosan nye..tgah2 duk ralit layan pesbuk..sekali nmpak la pict someone g cuti2...tetiba plak teringin lele tu jgak...dh tenet dpn mata aku pun surf la mcm2 otel..hahahhaha...

ohhh g Danga Bay best jgak ni..tp 5 jam dr Ktn..mak kauu..dh la ae sbtu lpas keje plak nak g..cehhh konon2 je jadik planning ni..hbi stu trus je msg ngan en aya ckp gini..."wehhh, jom g tido otel mau?"ehhh dia ni giler ke apa..malas lah !!" kita g Danga Bay...sekali en aya blas msg..." ha kan?....teruk betul....tp xpe masih xngalah.." tidak jom g tido BGRC je.."....en aya xreply.....masih aku xputus asa..."ehh jom g kemaman nak? tido chalet..byk ni promosi?...sekali dia xreply jgak !! xpe kauuu....aku masih sabau lagik...dlm duk surf2, aku tinjau pulak Awana Kijal..mak aiii....7+++...blupp...blupp..blupp.....aku ke page the zenith hotel pulak...rege dia aku saje2 calculate 199 + tax bagai dlm 230++ something..akhir sekali page swii garden je paling last aku tgok rege...rasanya xlarik dgn the zenith pun rege tp mahal sikit swiss dlm 40 something la..

 Bila smpai umh maktua, aku kenyit mata kat en aya, dia xbg respon..., aku amik bdak2 then balik umh..ptp niat aku xhenti lagik kat c2..msuk dlm umh, aku duk2 cite kat dia otel ni murah..otel ni mahal...best ni dpt duk rehat2kan diri ni....en aya wat dono je...ngokngek...akhirnya aku terus terang jgak.."nak g ke xnak tido otel ni? xmoh xpe la !!"
sekali kauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !!


 Jom la.nak duk otel mane? mak aiiii kalo kau tu ringan cam ryan dh lama aku duk timang2 lambung2..tp apakan daya...giler kan? perasaan aku time tuh rasa mcm nak kasik kau anak lagi la banggg...hahhahhahaha..aku pun mainkan peranan call 103 smbung ke swiss garden sebab nak rasa jauh skit dr lua kontan kan..hehehheheh..kang zenith kang pusing2 le tu jgak kang...ok settle booking dh siap.!! caya la kau abg..i lap u !




then aku pun ligat pack baju dlm 1beg je udah..baju tido sesorang, baju mandi sesorang, suar dlm bra sesorang,baju balik sesorang je..oke muat ..check out umh kul 330ptg trus ke sungai karang..

ni la 1st time aku jejak ke swiss..hahhahaha..xpe sekali je jgn org cite aku tenganga mdengar..at least aku dpt rasa jgak sama2 ngan family aku..

aku check-in pun bilik 268 something la tp dpt rate gomen dlm 226 tu pun bilik xngadap pool.cuma ngadap hutan ngan umh usang je..hahahhahha...duk dlm tu mmg best..check in bilik 8074 je trus melompat ke kolam...bilik pulak dekat ngan game room xde apalah bdak2..asyik dok ulang tukar token je keje.










dinner kitaorg ke planet tomyam dlm 5-6minit dr swiss je..best jagk mknan dorang time tu tgah lapo berendam sume sedap kan.hehhehhe..blik mkn trus msuk blik then lepak2 je..bekpes pagi mmg the best..!!

hbis bekpes terus jln2 then tejun kolam lagik depa 3 branak..aku? dh mlas nak pkai balik sependa basah segala nye..sejukkk...lepas dh puas masuk blik mandi, tido jap, then pack beg balik umh..




Ronda nek Tc dulu..tmn teruntum then pekene samad cendol ngan rojak ayam..pastu terus blik umh n joget sorang2 basuh kain 3 bakul !! hahahhahahah...tu pekdoh nak tido otel sgt kan..tp xpe aku puas hati dah..




** moralnya cuti mane2 pun sama je xkira la dekat ke jauh..dlm mesia ke obesea ke tp pengalaman nak rasa & alami sendiri bersama org tersayng mmg xdpt nak beli la...kenangan tu yg penting..

Monday, January 09, 2012

ipad rayyan

tetiba je tgok, terus je men beli..transfer maybank2u....zzzaaappppp......dh susut duit aku...henkau asyik2 duk tekan2 htc ibu, ho ler nih nah ibu kasik ipad terus...hadap la duaplohpat jam...utk kamu anak..patploh hengget je udah..semoga kau mentelaah dengan jayanye dan pndai nanti..insyaallah..amin..

learning words
spelling ability
math ability
letter
vocabulary development
procognize ability
mucis talent
indepent learning
ability
pages interactive
learning cards

♥ touch screen
♥ looks a like real I-PAD
♥ use 3pcs AA battery



 

eta mid feb insyaallah sampai...sabau ye anak.

Sunday, January 01, 2012

1st dy thun baru kami

Selamat Tahun Baru 2012..semoga apa yg kami impikan dimakbulkan insyallah dan segala kekurangan dan kesilapan kami minta petunjuk Dari Nya....

2012 cabarn bagi aku bilamana 1st time Rayyan aku anta ke skolah..insyaallah semoga semuanya dipermudahkan Oleh Nya.amin..Dan semoga anak aku si rayyan pandai berdikari..

Aeni cam bese pagi aku dh mula tugas basuh kain sume, sapu sampah kemas umh n masak untuk lunch.sbb bekpes aku xmasak pape pun.kesian kat budak2..so aku capai udang wat goreng kunyit n capai ikan patin masak sambal tumis lada..mengancam en aya ckp..hehhehehe...resipi baru aku menjadi..xde tempoyak, lada blend oso can..

Masa ni en aya dh sibuk nak gunting rmbut ryan sbb nak skola..aku tgok je smbil2 bsuh baju..

 sblum nak msuk kedai gunting free


dan saat2 kene sondol...ngeh3x...

lunch kitaorg aeni kul 11.. Pastu lepas dh mkn ,mandi n solat zohor, kitaorg baru kuar jln2..always la tu mmg rutin kami..mesti bwk jln2..mula aku plan nak g BGRC stay 1 mlm kat sana tp sbb last minute book, sume full..so tadik aku saje ajak en aya g jln kemamam, zoo kemamam ke mkn2 kopok tp en aya ckp giler ke apa awk ni? pulak....bistu kau dh xnak, maka wajib la bwk kami g kua bndar at least.

Tempat kitaorg xde kemana pun.ke megamall je n tc carik mkn..di mega en aya carik spenda, rayyan carik botol air ngan kaler n aku carik purse...cemas xhangus duit aku nak sambar purse Polo 189 tadik..giler comel tp sbb aku beringat nak guna ke lain, kalau tidok mmg syaitonnnn dh hasut dh aku tadik..cemas2..so hak aku xde apa pun..just dpt ganti bateri kat jam tngan arwah mami je se utk aku tukar2 pakai..lepas dh puas, kami nak g mkn mcd.sekali tgok mak aiii...terus xjadi..bejela org duk berator..aku dan tapau air pearl je secawan..

ni time aku tgah kelebek purse, en aya bwk si ryan g toilet, 
si zarra blh pulak u..cak ngan anak cina..hehhehe

then, Last nye kami nek Tc nak pekene burger king, skali malas nak trun sbb org ramai n parking pun crowded giler..drive thru mcd je senang..



  Lepas dh dapat kitaorg mkn la pat branak kat tepian kolam di Tmn Gelora menghadap tasik yg belumut..




Habis mkn, singgah bank sat msuk duit then terus ke pasar mini yuyi beli brg2 dapur n g umh maktua..solat mgrib, pekene mee calong dulu then baru la kitaorg gerak balik umh sendirik..selesai suda...