syurga ku

syurga ku

Monday, September 10, 2012

step 1 - wat pasport

kan tetiba je....haku bila dah dtg meroyan nak p mkn hangin..mmg..lele tu jgak aku usaha..(tp poket kene full baru blh jadik)..

mrajuk sgt kan....pulak tu dah bebaik2 dah kan....jumaat tuh meroyan sampai...kul 11pagi aku dok usha nak p camerons highlands....bukit tinggi...janda baik...kenkonon nak spend time sbb dh syg2 camnih2 kan....pas aku survey kengkawan, gugle tgok rege bilik bagai.... maheiii..pinsan...

tetiba....

SIL aku ni suggest pulak ke legoland dah alang2....aiseyyyy...

dah pikiq ke legoland tu kat area jb..konpem la singapore terus dlm kepala !!! halamakkkk....pasport pulak masalah...

tapi bila nak 1000 daya..xnak 1000 dalih..ye dak?

aku pun saje msg en aya ajak g jln2 merangkap la nak convert besday anak dara aku sorang nih masuk 2tahun...

aku - ' jom g jalan2 minggu ni mau'?

dia - aik? nak jln lagik?

(minggu sblm kan kitaorg dah g BGRC)

aku - ala..xpe la..mcm nak g jln2 je...xlama dh nak due..kita convert besday b terus...

dia - ' nak g mane'?

aku - ' kita g legoland..kzue ckp best jgak bwk bebudak..pastu kan...pastu...emmmm...(giler takut aku  
             ckp time nih) kita masuk singapore nakkkkkkkkk'?

dia - pulak dah......pasport?

aku - ala dan lagik nak buat ni..lepas jumaat kita g imigresen..dan nye..ala 3rtus je pun..

dia - ikut la..tunggu kat sana je kang..

settle..aku senang je if laki aku ni masuk kepala ngan apa yg aku suggest tp depend jgak la dlm sume perkara (budget ke..timming ke...clash keje ke...) dia akan on je.. aku pun survey lagik tnya hal2 berkaitan..aku msg somebody tnya area penginapan bagai...maklum aku jam2 tu jgak wat keputusan nak g sana, mmg bergulut..

giler kau....beg xpacking...baju xbasuh...umh xkemas...sependa tgal yg koyak2 je nak bwk..uishhhh..

Jam dh kat kul 12..nasib ryan xg sekolah ae jumaat tuh..aku drop by dia ngan zarra umh mama.then kul 2 aku kuar amik dorang siap2 nak g imigresen pulak..jam 245 opis bukak..aku rela xkuar rehat sbb nak cover time wat pasport..xcited punya pasal..aku xkira..

bkn aku prepare pape pun nak g sana..prosedur nak wat pasport pun aku xtau..dulu 1st time wat pasport g umrah sume agent yg settle kan..aku ternganga je.alih2 dh siap..lain la laki aku dia dh buat dh awl sbb 28 sept dorang staff mpk ada trip ke indonesia..so dia dh lepas...

aku bohong sunat jap kat mama aku nak bwk dorang g pendaftaran kejap..mama aku ckp.."ohh akak nak wat ic baru.." kita nak buat bila aya? diatnya adik aku..alamakkkk...
dan2 aku ckp takut lmbat ni..g dulu la ye...hehehhe..padahalllll....

info aku dpt dokumen nak buat pasport bebudak kene bwk sijil beranak sekali..mampus..aku suh laki aku balik umh kebetulan amikkan dokumen bebudak dlm lemari buku..aku waiting dia kat sana je 230..laki aku pun oraite tgu sana je...so aku sampai dlm 230ptg berduyun dah org duk bersibai dpn pintu imigresen..

ni tgah nak nunggu bukak pintu, aku pun duk bersidai kat laur mcm PATI..nasib aku xduk mencangkung..sandar je tepi tiang sbb penat..panas pulak tu..
tp xpe..gigih..gigih...utk 1 target..haicehh

jap lagi tgah duk nunggu, laki aku pun sampai cebek surat beranak..dan tu jgak pintu pun tenganga...nasib aku xberebut2 cam depa..slow motion je aku masuk..melangkah masuk aku dah doa awal2..mintak2 dipermudahkan sume..xde masalah pape..

time ni laki aku dok men kan peranan sbb dia dh buat dulu..so aku follow je dia amik kan form dulu pastu dia suh aku beratur amik gamba pulak kat tepi tangga..ingatkan org imigresen jgak padahall..emmmm express bergerak jer....duk la kau kat bilik kecik tu..nak makeup2 xde ms hokey..org duk beratur ngadap ko je..redho je la walaupun muka belengas bagai..

pulak tuh...bebudak bwh 10cm xleh snap pict kat c2 pulak...lagik la laki aku muka cam ketat2 sikit..area im mane nak carik kdai gambar kan..ada pun jauh..area c2 non ado..so, dia suh aku beratur amik dulu gmbar thne dia larik bwk anak2 aku snap pict kat luar..dlm 20 minit jgak aku beratur nak tunggu turn..laki aku xmai2 lagi..upernya nun kat kat bkt setongkol dia g jgak..c2 je la dia tale..aku call sbb nak gtau dia suh kai baju gelap..kan bebudak tu aku sarung baju putih..kang reject pulak..terik lagik muka..spoil pulak holiday aku..so ckp memolek....ehh dia lagik reti dr aku..hahhhahahha..

aku dh siap..bila wat gmbar pasport ni konpem muka kecik jadik kembang..aku pasrah..asal siap sudah..4 keping rm12...

pastu aku terjumpa pulak staff imigresen sedara sepupu aku..hehheheh..suh dia ajau isi form then aku duduk..cuak jgak sbb aku dh ada pasport tp dh lama xpired..takut kang aku tulis kali pertama apply kang tetiba sistem kuar nama aku dah ada..nanye..

so, aku kosong je kan part tu..xlama laki aku sampai dia pun duk sekali ngan aku tulis form bebudak..time ni aku selok nak tgok muka pasport dorang..xpenah tgkap pict pasport...

 rules dia rambut xleh cecah dahi...pasrah la dahi anak2 aku ala2 kejendullan sikit tp maintain comey...hehheheheh
time ni bapak pakai kan kot dewasa..tang bwh2 xpe gedebeh sbb snap pun tang muka..


then masuk je bhgian wat pasport..dr jauh aku nmpak mber sek..apa lagikan guna kose vektor la..laki aku duk beratur amik no..aku menonongg terus ke dia..mintak tolong..tp dia suh aku g amik no dulu then anta form kat dia terus..aku pas kat dia 3 form sekali..mintak ejas cepat..sbb time mcm tu mmg lmbat la.nasib la sapa siap sapa xsiap...

ok duk xlama no aku kaunter panggil..cop sign cop sign tgok muka bagai...siap...aku bayar utk 3 branak, then beli pulak sarung pasport dh alang2 cekau 4 terus..akhirnya.....

DONE !!!!






lepas siap aku rushing pulak nak masuk opis nak kunci pintu..kul 5 tepat aku sampai..aku drop bebudak umh mama then lepas laki aku punch card dia amik budak2 bwk g umh mak dia pulak,,aku balik pun kat 620ptg sbb nunggu supplier anta brg..xpe2..aku rela..sbb hajat aku mlm kang jadik kenyataan...

bersambung....


No comments:

Post a Comment