syurga ku

syurga ku

Wednesday, July 20, 2011

utk tetamu kami yg dirai

Bila nak buat majlis makan harus ada buah tangan utk tetamu yg sudi meraikan.nak bagi ataupun x, itu terpulang.. terpulanglan pada niat tuan rumah tu sendiri samaada niat nak sedekahkan dlm bentuk apa sekalipun.xkisah mahal ke murah...tapi jgn niat nak menunjuk aku bagi yg mahal, dia bagi yg murah..blah..blah..blah...sudah...itu dh terpesong dari niat asal...

Tapi bagi saya pulak utk tetamu insyaallah apa yg saya mampu beri, saya beri..yang terbaik utk mereka adalah resepi kepuasan buat saya bila impak positif saya terima. kepuasan dan segala pengorbanan hasil titik peluh kita bekerja nak dapatkan sesuatu supaya org puas hati adalah merupakan hadiah yg paling bermakna..bukan senang nak penuhkan kepuasan sume..tapi sesuatu yg saya mmg dah niat nak buat & bagi walapun mahal,cerewet, xberbaloi ke sy akan usaha dari awal biarpun majlis blangsung ntahkan bila. kalau nak tunggu sedebok wat sume, mmg xlarat la nak nyimpan..

Macam barang ni saya dah aim dari awal bulan 2 lagi saya niat nak bagi sesuatu yg blh tetamu saya kenang, simpan utk kenangan..servey punya servey hari ke hari dlm bln 3----> 4 saya tetap nakkan benda yg sy dh niat tu, akhirnya saya jumpa owner yg buat..dalam tenet, apa yg kita nak sume dihujung jarik cuma malas ngan rajin nak gugle je..proposal saya ajukan kpd en aya terlebih dulu samaada niat sy ni dpt respon baik ataupun x..ok ke x dgn apa yg saya nak buat..saya bincang dr segi kualiti, kuantiti, harga seunit, gmbar yg nak isi, tulisan nak guna, material yg dia guna sume sy bincang...akhirnya en aya setuju sbb benda ni xpunah, orang akan simpan..ok lah dia cakap..saya teruskan niat asal...walaupun majlis blan 5 tp mmg xkan dpt buat pun bln 5 sbb byk hal selisih..jadi target saya buat yg ni dulu n settle se se...akhirnya 1st things saya dapat walaupun simpan kat umh dekat 2 bln sementara tunggu majlis berlangsung..

 magnet freezer

Walaupun pada mula saya was2 nak postage ke Kuantan dgn pecah sume nanti, buatkan saya 50/50 bila kita dh made payment sume..sy amik langkah sendirik dgn made payment 1/2 dulu & if brg sampai ke tangan saya dgn selamat, sy bayr lg 1/2.. kat sini kepercayaan main peranan penting sbb bkn senang org yg baru 1st time kita deal nak mpercayai customer melalui virtual online ni kan..if saya pun saya xsure tp kepercayaan 2 2 pihak tu yg penting. akhirnya sampai kat tangan saya sume nye ditahap yg memuaskan..alhamdulillah berbaloi postage rm50.. untuk magnet freezer Rayyan ni saya buat order dlm 60 unit x rm3 sebijik..if ada sapa2 nak tempah, bgatau saya,.ok habis cite bab magnet.

Bila dh duk sorang2 tu, teringat la kat khazanah2 lama2 dlm almari baju..masa ni sume yg nak buang sume nye berguna..mcm beg2 kecik comey ni...ni pun org kedai sblh comp aku tutup pindah ke lain, then byk brg2 yg dia nak buang..b4 nak buang dia suh aku pilih awal2 apa yg awak nak..dia ni bukak perniagaan printing kad2 kawin..so dlm duk belek2 aku terjumpa beg2 ni...

beg2 comey

ni lah beg2 yg sy ckp kan tuh..berguna kan? untuk kegunaan akan dtg walaupun saya simpan dari thun lpas bln 6 2010..jimat satu hal...so blh la sy masukkan magnet tu dlm beg2 comey ni supaya xpecah..tapi xsume yg dpt beg ni, yang xdot beg ni sy cuma lekatkan guna double sided je sbb xnak kasik dia gerak2..

Ni pun salah satu brg saya nak tukar dgn beg kertas mcm selalu org bagi tuh.. alernatif lain adalah bagi bekas tapawe yg budget sedang2 dgn modal..harga duk tgah2..usha dlm seminggu kedai2 akhirnya jumpa budget yg sesuai dgn modal...utk itu sy rembat dlm 40 biji dulu memandangkan niat sbenar nak rembat dlm 60 biji tp sbb gaji xmasuk lagi maka yg lebihnya hold kendian..

 selain tu kegunaan bagi tapawe kecik diatas blh jgak la menapau makanan dlm ni.. 

Selain tu, mknan ole2 xdilupakan jgak.. ada lah 2  3 jenis makanan sy bungkus kan utk tetamu saya...benda2 yg agak leceh saya xdan nak buat kat umh memandangkan dua mahluk kat umh tu mmg sah kacau jadi sy bwk hangkut p opis dgn bantuan member..selesai jgak dlm duk jwb call, buat keje opis sume.time yg ada saya on xtvt saya..tq utk sahabat saya yg membantu..

saya sebatang lilin

kentang masin dh siap packing

jgak dah siap !!

se lagi kuih ytk tetamu adalah sponsor penuh dari maktua saya iaitu kuih Deram..xdan nak snap gmbar sbb kuih tu sampai ae sabtu mlm.part mbongkos sume serah ke sepupu sepapat jer takeover.

Bila dh siap pack, seisi memasukkan dlm satu plastik pun selesai...hartap maklum beg plastik ni xde dlm senarai nak beli sbb dh ganti ngan tapawe tetapi bila dh duk jln umh maktua setiap hari baru la mata ni ternampak & maktua pun bagi dgn rela sbb menantu dia yg xmalu ni slmber je mintak..hahhahahha...dari xguna, baik la guna..ni pun lbih majlis kawin adik ipar..so jimat dh.

 beg plastik yg dimaksudkan.

pastu utk kanak2 dlm 16 org ats 5tahun je dapat beg katun2 ni..yg dah panjang sume xdpt..sebab kat dlm beg ni sy bagi:-

 beg kanak2

pen pelbagai warna

 buku belajar

gule2

gule2

gule2..



Inilah serba sedikit buah tangan dari pihak korge saya untuk tetamu saya yang sudi meraikan majlis kami Ahad 17 Julai 2011 bersamaan dengan 16 Syaaban 1432 hijrah..

Bersambung.....








1 comment:

  1. kreatif magnet freezer tuh...TQ

    ReplyDelete