syurga ku

syurga ku

Thursday, October 29, 2009

kasih syg.....tinggi nilainya....




Saya tertarik dlm slot cerita dibawah.Sedang sy ralit mengemas fail di dlm almari, sy terpegang satu note ini. Bagi sesiapa yg terbaca, mesti anggap ini perkara biasa namun pada saya, apabila kita selami situasi ini, cerita dibawah memberi byk pro & kontra dlm kehidupan seseorang. Begitu juga bagi diri saya. Ingin saya kongsi kan kpd blogger2 di luar sana untuk tatapan & sy create dlm blog ini sbgai satu panduan hidup saya.

anak:      Ibu, mcm mana kita nak pilih seseorang yg terbaik sbgai
              org paling kita syg? Mcmana jg kasih syg itu nak
              berkekalan?
Ibu:        Oh, syg nak tahu? Emmm...baiklah, skrg syg buat apa
              yg ibu suruh. Ikut je ye...mungkin syg akan dpt
              jwpan nya.
Anak:      Baiklah...apa yg harus sy buat?
Ibu:        Syg pergi ke padang yg berada di depan rumah skrg.
              Syg berjalan di atas rumput di situ & smbil memandang
              rumput di depan, pilih yg PALING cantik tanpa menoleh
              ke belakang lg walaupun sekali. Dan syg petiklah rumput
              yang paling PALING cantik yg berada di depan syg tersebut
              & slpas itu bawa blik ke rumah.



SELANG BEBERAPA MINIT........

JENG.....


JENG......


JENG......

Ibu:          Mana rumput yang ibu suruh petik?
Anak:       Oh, td sy bjalan di atas rumput & sambil
                memandang rumput yg berada di situ, sy
                carilah rumput yg paling cantik.
                Memang ada byk yg cantik tapi ibu kata
                petik yg paling cantik
                maka sy pun terus berjln ke depan sambil
                mencari yg paling cantik tanpa menoleh ke belakang
                lg. Tapi sampai di penghujung padang, sy xjumpa pun
                yg paling cantik. Mungkin ada di antara yg di belakang
                sy sebelum itu tp dah ibu ckp x boleh menoleh ke
                belakang semula, jd tiadalah rumput yg saya boleh petik. 
Ibu:          Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita
                telah berjumpa dgn seseorang yg kita sayang, jgn lah
                kita hendak mencari lg yang lebih baik drp itu
                Kita patut hargai org berada di dpn kita sebaik-baiknya.
                Jgn lh kita menoleh ke belakang lg kerana yg
                berlaku tetap dh berlaku.& semoga yg berlaku tidak lg
                berulang. Jika kita berselisih faham dgn org yg
                kita syg itu, kita blh perbetulkan keadaan & cuba
                teruskan perhubungan tersebut w/pun byk perkara yg
                menggugat perhubungan tersebut.dan ingatlah org yg
                kita syg itulah kita jumpa paling cantik & paling baik
                pada MULAnya w/pun ikutkan byk lg yg cantik &
                baik seperti rumput td.KECUALILAH jika hubungan
                tsebut x boleh diselamatkan lg, maka barulah kita
                mulakan sekali lg. Maka sayangilah org yg berada
               di depan kita dgn tulus & ikhlas..


Menghargai setiap hubungan yang terjalin, nilainya mengatasi segala yang ada..

No comments:

Post a Comment