syurga ku

syurga ku

Thursday, February 18, 2010

hormon saya kali kedua...

10 minggu 2 hari.....


Keadaan diri yang masih tidak seimbang kerana pembawakan budak. Hormon yang sangat2 tidak menentu menbuatkan mood saya kadang2 bleh jd kacau lanau kata org Pekan...Uhhhhhhhh......Morning sickness? semestinya terjadi kepada semua ibu2..Gejala muntah & loya, lemah badan, sense jadi x centre menjadi perkara wajib bagi saya..Kalau boleh mau semahu-mahunya saya bergolek 24 jam je atas katil. Malas nak buat sume kerja hatta nak buang air setiap mlm pun mata saya still tertutup rapat. Tapi itulah lumrah bagi para ibu yang mengandung..

Alhamdulillah kelahiran mengandung anak pertama tidak banyak masalah yang timbul..Syukur sangat2..Bab2 makan saya amat menitik beratkan untuk kandungan saya.Xdelah nak mentekedarah benda2 yang merepek xtentu pasal tp kali ini junkfood 'taik hidung cina' menjadi peberet saya..Semalam secara tiba2 tgah tgok cite James bond Die Another Day boleh plak ngidam temosa mak mertua.. Kul 10.30 mlm plak tu..meroyan bagai la asben g umh mak mintak temosa..plak tuh bungkus air teh beng se..uhhh mmg best giler.

 
 pemberian mak mertua saya

  
 20 biji kesemuanya


dan inilah hasil nye setelah di goreng oleh saya..jauh lebih baik warna kulit nye selepas digoreng..
Sila abaikan kehitaman yg melanda temosa itu...

 
Hasil yg telah di'kondem' oleh asben..


"bu ni...xpandai betoi masak"..." Ko kalo nak kondem2, jgn makan..Pandang jek..Aku sumbat ngan temosa ni kang..Dah slow dh api gas tp dia nak itam jgak.nak wat caner? lantok.." (sebenar nya saya akui mmg taim ni pndangan mata lebih tertumpu ke arah tv sementara temosa berjoget sendiri dalam kuali di dapur...hehehheheheh)

Ni pulak masalah saya setiap pagi masuk ofis, mood secara otomatik akan bertukar M.A.L.A.S...serbi serbi nak buat kerja xmenjadi..Bukan nye byk sgt pun kerja di ofis tp mmg saya amat MALAS..Tp bukan utk selama nya namun saya percaya sikap ni hanya seketika cuma.

Kedua, masalah cramp kaki melanda saya setiap kali saya tidur..UHhhhhhh....mmg xtahan sakit bila kene simpul biawak...(pernah dgr ke x? tp ni la ayat yang bese family sy guna) urat kita bersimpul. MasyaAllah bila ni berlaku saya mcm org gila meroyan setiap mlm.tepekik telolong minta asben urut tp bila nak disentuh saya menjerit..sakit siot !!! Ishhh...nauzubillah lebih teruk dr sakit nak bersalin. Tapi saya seronok sebab taim mengandung je saya akan kene sakit ni. Kira 1 adventure jgak la tp adventure kepala hatuk ko..
seksa ada ler... !! Ubat yang mujarab yang biasa saya pakai adalah minyak angin Fire Sens Mentholated Rub keluaran CNI..Taim mengandung anak 1st, 3 botol habis saya balun.Gosok tang sini, gosok tang sana..Bau dia..fuhhh.....naik sampai kepala..Mujarab...

Ketiga perkara wajib pinggang pulak yang cream bagai...Dan siapa dia if bukan asben saya yang mengambil part menggosok & tumbuk belakang pnggang saya setiap mlm..Mengada & gedik kan bila taim mgandungkan 2nd bb ni...Dulu angin saya xde la cenggini rupa..Pulak tu taim tido, secara purata nye badan saya akan melingkuk no 8 gara2 ruangan yang cukup sempit dan diambilalih kuasa sepenuhnya oleh si Ryan..byk cengkadak betoi bdak kecik ni..segong kang

Itu belum lagi bb dlm perut ni berlaku kasar sebagainya. Tang kene tertonjol sana sini, aduhhh tu lah part yang saya paling geli geleman..xsanggup nak tgok..Serius saya geli...

Perkara len yg saya hadapi ialah sakit gg..ishhh....giler sakit..tang mengandung bagai ni lh dia wat sakit pulak.taim xngandung, xde lak mau sakit ke hape.mmg dugaan betoi.Pulak tu taim tido dia boleh sakit.. ishhh...mmg mengada2..





TETAPI KENE TANG NI SAYA TERKASIMA....NALURI TIBA2 JADI CENGGINI


Baju bb girl yang berjaya disambar oleh saya gara2 xtertahan dgn semua kecomelan design girl..mmg pantang giler tgok baju bb girl kat merata alam ngandung kali kedua ni..tetiba feel nak anak girl terlebih2 plak...So, dari xbeli, bek saya beli..apa pun jantina saya tolak tepi...Biar lah baju ni terselit di dlm almari ryan..Moga2 impian menjadi kenyataan...Amin

No comments:

Post a Comment