syurga ku

syurga ku

Friday, April 06, 2012

mesin basuh

benda ni lama dah jadik nya awal tahun xsilap..aku kat umh kai mesin bukan oto pun..bese je..Khind kaler ijau muda..aku selese kai yg bese sbb cam rasa cuci sikit..bilas sendiri guna kekdah lama2..pada aku lah..len org len citarasa...nak jadikan cite 1 ae aku bsuh baju aku ni cam habit malas jgak la nak perah2 then salin air bersih bila nak spin lepas dh kene sabun tuh..rutin aku.. kain pusing then benti aku pun terik masuk spin....pastu dh benti aku masuk bakul..sampai la turn sabun dh habis..baru aku drop air sabun tadik masuk kan air bersih then + pewangi Daia xpun soflan tuh...ikut mane beli tp skrg lebih suka Daia je..ehh sedap pulak nama Daia....taruk nama anak pun sodap...muhahhahahhaha.....

masa tu aku masuk kain spin tadik kasik wangi sikit then spin sekali lagi ...SIAP !!!! kene kain putih aku asing tepi last aku + nila kasi comey sikit...cerewet ekkk??? tp tu la aku suka....sbb aku xbese kai oto..

Tapi kan dh le ni kat 5tahun dh mesin tuh berjasa...awl tahun wat pragai pulak...tiba part nak spin.....lajuuuu pastu tetiba slowww terus xjalan...haihhhh...aku jolok2 rodok la salur air kot2 lekat apa ke...xde...still sama...

benci...tiap kali nak spin mood kene centre..mood kona2 memang xjln..
jln2 TAPi wat keje ngan xikhlas tau la camne kan...

aku pun bukak penutup belakang konon nak gode sendiri kot2 ada cicak lekat ke apa..xjalan..!! Daripada tu aku pun guna la kekdah lama guna besen mandi taruk air then bilas la ngan tgan ikut 'pesen' lama..duk la aku cangkung ngadap longkang..bkn sikit baju..aku ni jenis suka basuh weekend je sekali arung..tu yg kene spend sependa byk..

 ni oper mesin aku...mmg xde pasang2 dah..papan mesin pun mane aku humban pun ntah..lantak..

duk la angkat terik angkat terik buang air se se..mmg nazak sgt..dulu aku basuh 1jam skrg dah jadik 2jam..tu pun sikit lg nak cecah 1/2 lagik...

 ni besen aku tadah air ms duk umh sewa dulu sbb xde pancuran..lpas dh pindah umh, aku sidai kat blakang umh je wat khazanah...
ler ni besen ni bjasa semula...umh aku mane ada besen2 ni..kat bilik air? emmm cebok pun yelek..ko nak kencing ke ko sembur guna getah paip dlm tuh..simple je kekdah aku.


kadang tu bila time bdak ada, men la kau kat pasir2 blakang smbil ibu membasuh...tiba basuh cadar geboh..jgn ckp la...nak putus urat urih aku duk ngangkat...time en aya ada blh aku mintak tolong...time dia xde, aku henjak2 guna kaki je..lantak..

sampai la skrg masih kekdah tu aku guna...tp sesuatu yg berlaku tuh ada hikmah tersendiri..
Tadik lepas amik Ryan sekolah, aku call en aya ajak carik mesin seketul..angan2 mau test oto pulak....en aya ni jenis dia arr..arr.arr.. je apa aku ckp....aku sound terus "ibu mmg xdaya nak bsuh bila kai besen dah, ni nanti tgah ngandung ni ha lagik la...."...dia diam je then ckp OK...

Tapi lagi kan tadik aku call sbb aeni dia ponteng keje xmoh msuk lpas Jumaat, ada kat umh ngan ryan..aku call tgah watpe? en aya ckp "tgah basuh baju nih".......dia pun ckp mesin dia dah beki..upernya ada sependa si ryan lekat kat spin..patut spin jem...

 sependa nye byk sgt..aku pun dh xingat sependa ni ilang...tgok tu dr kaler ijau light jadik cekelattt kau !!!
xtau lg nak gunapakai lagi @ cmpak dlm tong je..masih ada selepek atas sinki..

Lahhhhhhhh....aku pun xtau selama ni..dia ckp spin dh ok laju dah..xde sumbat2.abg dah beki...Masyaallah sume ni ada  hikmah tersendiri...if aku xngandung, mau aku tonggeng lagi membilas cam sblum nih....

Jawabnya angan2 beli mesin basuh baru xnmpak..xpe la xkisah sgt pun asalkan mesin lama aku ada org beki..
Terima kasih Ya Allah...terima kasih suami.....

No comments:

Post a Comment