syurga ku

syurga ku

Monday, May 10, 2010

"You are one in a million"


09 Mei setiap tahun merupakan hari paling bermakna bagi insan yang bergelar ibu. & merupakan 1 penghargaan yang cukup besar bagi wanita yang bergelar IBU... Hatta panggilan terhadap wanita ini mak, umie, ibu, mama, mami yang selalu dipanggil oleh anak-anak namun tugas, peranan & tanggiungjawab mereka adalah SAMA !!! Proses mengandung, melahirkan & membesarkan anak-anak tetap dilakukan walau sesibuk mana sekalipun.Itulah IBU !!

Di kesempatan ini saya mengucapkan "SELAMAT HARI IBU" untuk diri saya sendiri AMY SALWANI BINTI HAJI AMIT yang bakal bergelar ibu buat kali kedua pada bulan September nanti , buat mama tersayang HAJJAH ZALILAH BINTI MAHMUD dan juga buat umie tercinta NORMAH BINTI HAJI MAHMUD..

Sabda Rasulullah SAW : “Syurga itu terletak di bawah tapak kaki ibu”. Manakala sahabat juga pernah bertanya kepada Rasulullah SAW : Siapakah yang perlu ditaati ? Maka Nabi menjawab “IBu” sebanyak 3 kali ulangan dan barulah nama “Ayah”. Masyaallah. Istimewa dan hebatnya insan yang bergelar ibu.


Duhai apakah gerangan budi balasan
Bagi insan melahirkan, membesarkan

Bercucuran airmata bila mengenangkan
Betapakah besar budi ibunda berikan
 
Siang malam menderita
Hingga entah bila
 
Sungguh besar pengorbanan
Ibunda berikan

Tiada bahagia jika tiada
Doa puja restu
Syurga itu telapak kaki ibu
  


Masuk pulak entri saya..Jam 8am (maaf ini bkn waktu biasa kami bangun pd ae minggu) ikutkan 930am okey namun en aya ada tugas kat padang so terbangun la pagi..) ciuman sempena hari ibu dari anak & suami singgah pelepek kat pipi kiri kanan, dahi, dagu mulut dan melarat2 hingga ke merata alam..sudah semestinya bapak yang terlebih over walaupun baru bangun tido dgn muka, gigi sume xbasuh namun sebab alarm hp dh setting cium ibu skrg !!! maka kebusukan diketepikan seketika.. 
"SELAMAT HARI IBU.. THANKS SEBAB JADI IBU PADA ANAK ABANG"..... hoh tulah ayat yg jaaaaaa...panjang ckit ranggggggggggggg saya dpt tp bila dh dpt..uhhhhh palehhh awok...rase mcm nak tiap2 ae sambut ae ibu..

Tapi harapkan dapat la imbuhan selain imbuhan tetap suami isteri yg wajib ditunaikan namun semuanye mimpi laila...ehhhh laila???? suspen2...Hangus poket saya bila keterpaksaan menurut perintah nak benda alah ni sbgai penghargaan hari ibu....uuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh nak jerit kuat2....oohhhhhhhhhhhhhhhhhhh.........hangus lagi kat al-ikhsan....pasni pesanan wat en aya if xdpt turunkan berat badan ke berat yg ideal, ko mamoh but tu..ada paham ??????


  

(** wink**wink...huk..huk.....)


SELAMAT HARI IBU

No comments:

Post a Comment