syurga ku

syurga ku

Tuesday, September 17, 2013

preparation 1


aku mulakan b4 kami berangkat ke Indonesia..

Seingat aku, bln 15hb 9 2012 kami dh melawat kota singapore 4 beranak. Masa tu aku tgah sarat 7bulan ngandung anak ke 3..masuk singapore pun salah 1 sbb " nak celebrate besday byzarra"...Tahun ni mkn angin bulan yg sama sbb nak celebrate besday bizarra jgak alang2..mak aiiiiii ko zarra...tiptop !!!! anak bapak sgt la.

kami book tiket hujung thun lpas. kebetulan AA tgah wat promosi free seat ke hape ntah..aku budget mmg nak bwk bdak2 nek flight bagi dorang rasa suasana tu camne..tgah2 deal kebetulan menjadik.Alhamdulillah. ni planning aku ngan SIL aku kat melaka..mula kami plan 2 family tp xalih2 merebak sampai 14org !!! dasat..aku nak bwk family aku je 4branak tp ntah mcmane en aya nak jgak ajak mak dia a.k.a MIL aku sekali..sbb pd aku bb dlm perut mmg aku xbwk.tgal ngan pengasuh sbb kecik lagi..lagi pun pyh nak dukung2 bdak2 ni.pham2 la suasana kat sana.. ok dh save sorang.

kami book tiket kat dia tanpa dia tau..lpas dh byr baru kitaorg gtau mak molek2.nak xnak dia terpaksa jgak ikut kami..kami belanja cuma mak bwk duit poket je utk belanja brg2..alhamdulillah pelawaan kami mak terima dgn senyuman gituh ..

setahun lagi kan apa nak risau.menabung la.

Raya thun ni kami ala qadar je.sbb raya jatuh bln 8, kami berangkat pun dh awl bln 9 2013..byk nak spend ke sana..tiket flight dh byr ms 1st booking.cuma tinggal duit tax, hotel, transport dll je.
 nak dijadik kan hal, anak aku si byqa dh mula membesar..mlm mmg mcm magnet Bf..siang je reti base duk minum botol..xleh jadik pengasuh aku takut mlm dia nangis carik..bdak dh besar ni pndai.lagipun kami g jauh bkn nye dekat blh ulang alik..

So decide, bwk jgak la bdak kecik tu.last minute wat pasport..kadang tu aku pikir Allah sengaja nak uji..aku 1 korge mane pernah berenggang jauh2 hatta nak bermlm tanpa anak2 ngan makpak..tido umh atuk pun nak kene ada kami..

bila nak wat pasport nak kene tgkap gmbar dulu..yedak? bdak kecik baby2 ni guana nak letak? aku mula imagine sorang2..mesti dia baringkan tgkap dr atas ni....xpun suh mak riba..emmm...

kedai aku tale tu kat sblh kfc jln besar.4keping siap terus rm12. 2keping imigresen amik.2 keping lagik adik aku aya simpan dlm purse, se lg dlm frame atuk amit dia simpan atas rak tv..aku? xde simpanan pun.dh la negative xde.

ms tgkap tu dia ckp kita letak atas kusi cina bodoh tu jer..akak duduk kan dia pegang badan dia.akak duk tepi..ohhhh camni ek...aku kan suka tercengang2..nasib la mood dia lpas bgun tido molek.

 ni masa dh smpai kat utc kuantan..lengang..caj rm80 je utk kanak2..siap xsmpai 1jam sbb xde org.

taraa.....selamat menjejaki ke perut kapatebang....kecik2 dah kau merasa kan..rezeki2.
baru nak feel soping tanpa mengelek anak.huhhhh...kelek jugakk

ok siap half part..tiket flight infant aku xbuat lagik..kendian aku cite bab tiket.

masuk bab pasport maktua aku dia sendiri uruskan..cuma aku ingatkan jgn buat lewat sgt.ada masa free g je.maktua aku caj 1rtus sbb blum dikategorikan sbgai warga emas..if warga emas dpt la rm80.

 

tetiba angin bertiup dia ckp nak bwk pulak cucu dia.bapak dia pun suh tolong bwk kan...alahai....nak kene deal smula ngan agent bagai..if kanak2 pun kene bg tau sbb nak set transport..hotel..tp dia nak bwk jgak..aku xkisah mybe dia nak peneman ke kan tp urusan byr tiket flight mintak ngan bapak dia..caj dia normal rate la rm370 xtermasuk luggage.nasib badan sbb wat last minute..

 
aku xkisah pun dia ni nak ikut..suka jgak la..tp bila pompuan tu mcm meroyan aku ckp leklok, terus emmm lantak kau la...bkn kami yg terhegeh2 nak bwk kan..aku utamakan family aku ngan maktua aku je..tu hak atuk dia yg nak bwk..tu pun nasib haku ni ada hati nak minta izin bwk takut jadik pape la sbb dh bwh tanggungjawab kami ..kalo x, xingin aku nak mikir..

tp aku cool xcepat melatah..aya ckp xpyh pikir.senak kepala..hahahhahha...

ok bila sume dh complete senang aku nak booking seat..nak duk dekat2 la sgt..

be continue...










No comments:

Post a Comment