syurga ku

syurga ku

Wednesday, February 26, 2014

paradigma baru..


 huhh...giler xde can langsung nak update belog..aku cite satu persatu rentetan hidup aku sejak bz ni. cewahhh..

dulu ms aku keje kat opis lama blh ckp setiap jam aku online manjang..wifi ada..so kerap aku blh update status, cek wassap, pesbuk, cek email..xde hal. nak online keje ksong pun xkisah.. aku mkn gaji kat opis lama aku dh byk tahun dah..nak msuk 6thun aku ngan megalite..dr org bwahan smpai la aku blh handle hal opis tanpa certain2 part aku blh bagi kata putus ngan org mewakili bos aku.

kat majikan lama aku byk belajar hal pentadbiran dar A sampai Z..pengalaman kene marah ngan bos, kene marah ngan supplier mmg byk..tapi tu semua buat aku bersemangat utk belajar sesuatu yg baru..aku belajar cara nak deal ngan pihak goverment, cara nak handle projek sume aku belajar.

pentadbiran megalite sume atas bahu aku. aku xckp besar tapi itu hakikat walaupun aku ada pembantu, hal opis tetap aku yg buat. sayang bila ko dah diberi tanggungjawab bekerja dlm bhgian pentadbiran tp ko xaplikasikan betul2 pengalamn tu, mmg ko RUGI BESAR !! sebabnya itulah pengalamn kerja yg akan kita gunapakai seterusnya..

1 pengalaman yg xdpt aku lupa bila aku handle projek ngan TNB. xtau mana silap.mmg aku menangis giler lepas kene bambu ngan bos.bos aku mmg pelik. cara dia lain dr bos lain aku rasa.sapa yg xkenal dia mmg blh jadi stress. sampaikan aku nak resign terus aetu jgak. tempat aku ngadu pd laki aku. aku nangis dpn dia kat dpn opis sbb aku gerammmmmm sgt. bkn aku geram sbb aku salah tp geram dgn cara bos aku..dah2 xnak cite. past is past.

Ya Allah sungguh nikmat pengalaman yang aku dapat..buatkan kadang tu aku matang dlm menangani segala masalah..

walaupun majikan aku xde lah se gah mcm opis yg lain tp xpe la.aku sekadar mencari nafkah membantu suami. dr aku kawin dpt anak sulung sampai anak ketiga, kat situ la nafkah aku sekeluarga. Tapi bukan setakat itu je. dlm masa sama aku tetap apply kerja lain tp rezeki xkunjung tiba. aku kadang tu give up jgak tapi aku sabar dan aku set mind mungkin xde rezeki aku lagi. selagi rezeki lain xde, aku tetap keje megalite sbb aku fikir anak2 aku.dorang nak membesar. nak bsekolah. nak jgak bebelanja walaupun xsemewah mana tapi cukup yg termampu. jugak nawaitu aku nak meringankan beban kerja laki aku. nak dibandingkan ekonomi skrg ngan dulu mmg jauh ketara..xpe la aku berkorban.

 ni last day aku kebetulan jatuh ae sabtu
jatuh bangun aku bermula di sini

tu la 1st time aku dpt bertahan lama. awal 2014 aku dpt tawaran kerja yg aku mintak. mulanya dorang mintak aku masuk mendadak. cth ae jumaat dorang call ae isnin kene lapor diri dah. pulak tu tgah2 bulan. aku xleh nak ckp apa. sbb nak bg notis 24jam mesti kene denda yedak.. so aku discuss ngan mak sedara, kakak aku, laki aku sume. dorang ckp ikut kata hati aku. pikir sebaik mungkin. mlm tu xlene tido aku nak pikir. 6tahun aku ngan majikan lama mmg senak nak buat keputusan walaupun peluang tu mmg aku nanti2 kan. selama aku kerja aku dh bgtau dlm diri insyaallah ada peluang yg lain aku move on. bkn selamanya aku kat sini Laki aku yg tolong buat keputusan selebihnya.dia ckp xpe g je. rezeki ada kat mane2.bukan dia yang tentukan rezeki ibu. Allah yang tentukan..usaha je insyaallah abg sentiasa ada kat belakang..tu yang buat aku makin kuat.

akhirnya...

suasana baru

Sekarang aku kene setup balik dr awal pagi nak kene gerak dr umh nak masuk bandar. dulu aku kerja xmasuk bndar pun. parking pun senang. dulu kuar umah kul 805minit no hal lagi.msuk lmbat pun xpe. tp skrg sume kene set semula.

1st day aku keje tu isnin 20 januari tu laki aku sampai ambik cuti nak tnjuk aku jln mana yg xjem..giler aku xtau pun dia amik cuti sbb aku. pg tu baru aku tau..cuak sgt sbb nak kene punch kad sblm kul 8. ae ke 2 aku g sndiri.salah masuk jalan pulakkk. kul 750am aku masih kat jln belakang spital kat wad giler. nak msuk jln besar. rasa nak menangissss  sgt. dh la ae 1st drive sndiri..tp xpe la sume tu adventure. hahahhah..dr umh paling lewat aku kua wajib kul 705pagi !! xleh lewat. sblm nak msuk opis aku kene belok 2 tempat lg. umh pengasuh ngan tadika ryan.

pastu nak kene carik parking lg..ko lmbat mmg parking jauh la.bab kene saman parking aku dh lega. dpt free. hehhehehe.


skrg rasa sronok sgt sbb aku xpyh nak mikir setiap pagi nak kene marah ke takut sume..tidak dulu mmg stress manjang smpai ke umh pun hp bdering manjang..bos selalu call sbb yg tau pasal hal admin cuma aku.mana xstress. cukup la kul 830-530 ptg aku hak dia. Lepas pd tu x..
skrg seminggu 5ae je keje.8 hingga 5ptg. xde nak stress sgt. buat kerja pun tenang..majikan pun alhamdulillah setakat ini..

dalam pada tu aku xterlambat lagik aku nak ucapkan salam takziah buat bekas majikan lama aku yang mana baru2 ni telah kembali menemui Pencipta Nya tanggal 23 februari 2014 jam 610 pagi di wad PCU HTAA.
Dari dia kita datang kepada nya jua kita kembali.. Al-fatihah..

sedih sgt. aku mohon maaf dr jauh seandainya pengunduran aku ngan syarikat dia xkene masa. waktu aku resign dia dh sakit. tapi aku bkn xmikir waktu tu cuma apa yg lebih penting aku kene dahulukan kehidupan aku. masa depan aku..masa aku kerja kat tempat baru dia terlantar kat spital dh. aku ada dtg melawat ngan ex mber. sedih sgt tgok tp doa je mampu aku panjat.

walaupun nak xnak je ckp ngan aku, aku xkisah..tu hak dia..aku lawat seikhlas hati.xde simpan pape perasaan..

 ALLAHYARHAM ABDUL RAHIM BIN OMAR


 
actually aku handle 2 syarikat. se milik laki dia. se lg milik isteri. aku side isteri dia. tp 2 2 syrikt tu xtvt bisness dorang sama je..

Semoga roh beliau ditempatkan di kalangan org2 yg beriman....Amin




No comments:

Post a Comment