syurga ku

syurga ku

Tuesday, November 08, 2011

short break..

Planning yg dirancang awl oleh maktua aku utk naik s.alam ae sabtu 20 okt 2011..bukan g bercuti mkn angin, sopping pun tp motif utama kami attend KENDURI KAWIN sedara belah arwah suami dia sambil terus amik anak a.k.a adik en suami kat poli s/alam..mcm biasa mmg larik dr timing asal kami nak gerak lepas subuh dlm kul 7 pagi, atas sebab2 kecik je, last2 915 baru masuk cndwsih.tu pun stop jap tukar tayar bocor la...tuka viper la...mcm2..last nye jalm 10 baru betul2 blepas dr bandar Kuantan !! Stop kat R&R temerloh jap isi minyak ngan beli mknan alas perut kami pat branak lebih2 lagi ngan bdak kecik mmg meragam if lapa..apa lg bila si emak yg membeli, hehehhehe....capai tanpa kakulater ditangan ! tq umie sumbang duit poket..w/pun kami dh tolah separuh, tp niat dia nak kasik, kami terima..
(ni la bila niat pg tu terpesong !! apa yg dirancang sume bekecai ! tp at least smpai gak aku ke sana walau dlm keadaan mood marah..hehhehehe...)

Perjalanan kami dlm hujai renyai2 dr kuar bndar Kuantan - kL. Alhamdulillah segala nye selamat & ngam2 smpai jam 1215thari ..kami terus ke Banquet Hall UPM Serdang dimana majlis kawin berlangsung..mmg grand habis.maklum la makpak mempelai dato datin..uhhhhh.....melangkah jgak la dgn penuh protokol la sgt berseluar pnjang..giler lawak ! w/pun ada mata yg memandang bila kaki melangkah  masuk tp buat xendah suda.duk dlm kete dr pagi smpai ke mlm kai baju kurung segala? ngan pangku anak duaplohpat jam? hilang la seri nye bila duk terkuak sikit kang..tesentil habis bulu kaki.kang maktua xkenal mana se anak mane se menantu kang..ohhh tidak....

otw nak ke serdang, kami lalu jln seri kembangan..terus menggamit memori lama duk keje kat sini...giler rindu !! nek bus kul 630am tu.! ohhhh...LI nye pasal ..

SAPURA HOLDING

 (HTC phone...kamera time ni terlupa masukan dlm beg..)










Menu yg dihidang mmg sgt2 puas hati..selesai mkn, salam2 ngan sedara mara then trus kami ke s/alam..smpai sana pun jem jgak tp xde la teruk sbb kebetulan ada game bola akhir antara Terengganu vs N9..singah dulu kami smbyang di masjid s/alam yg baru 1st time aku jejak w/pun duk klang dh 3 thun !





selesai solat, dia take part tugas aku mandi kan sume bdak2 sblm pick up SIL kat apartment..bila dh smpai kat apartment, tgu pack brg selesai, bdak ni pun menjamu mata di pool.





Sume sttle, kitaorg terus  ke umah mak sedara belah en aya di Gombak (Jelatak) wangsa maju ntah apa nama specific btul2 pun xtau...sambil maktua jumpa adik beradik dulu sementara aku n family nak round nek LRt jap bwk si zarra konon2 xpenah nek lg (smbil nyelam minum air)...ehhhh tetiba smua nye nak g jgak skali..meriah jgak nek ramai2 w/pun ms limited sgt.jam kat tgan pun dh kul 620ptg. tp dh nama kaki jln, mmg xkira la..nak berangkat tinggalkan umh, kami dan bergambau sama2..





 

 



 kami nek dr Jelatek park kete kat Lrt station terus ke Masjid jamek.mula ingat nak ke KLCC, tp terpaksa batal sbb tertentu.. w/pun kejap tp spend time tu yg sweet sgtt...xleh nak dpt 2/3 kali pun kan.beli pun cuma apa yg terlintas je sbb motif bkn soping pun.ada la kain pasang 4 5 elai..yg lain benda remeh2.





selesai jln kamiorg blik ke stesen pemula jam 9lbih dah..g kat park then terus mula kan perjalanan blik ke kontan smula.singgah di petronas Gombak solat sume,mkn then gerak....

1130mlm smpai di maran, kitaorg dpt msg tahu anak buah otw dlm ambulan sakit lelah..time ni kritikal jgak la dlm 50/50..kami yg dh ala balik dh nak smpai xterkata apa cuma mampu berdoa dr jauh je..sampai kat umh pun dh jam 1210 t/mlm, en aya dpt pngilan mengatakan anak buah warded ICU.masyaallah berdetak kami bila bdak sebesar zarra ke icu.mmg bila dgr icu, apa yg kami fikir tahap kritikal..en aya pun dh maklum sok pagi terus ke sana Hospital Temerloh..aku menurut perintah..w/pun bkn darah daging sendiri tp ikatan ibu ngan anak mmg cepat terasa..aku dpt selami apa yg mereka tanggung..

Ahad 30 Okt kitaorg terus ke temerloh jam 1130am..sampai disana, mmg suasana xdpt nak bayang..tp syg sbb kami sume xdibenarkan masuk melawat hatta waktu melawat..mybe ward sana rules di ketat lagi..tp bagus jgak.ada kelebihan ada kelemahan..ralat la jgak dtg dr jauh tp xpe la.dpt berkongsi kesedihan ngan mak ayah dia pun dh cukup meringankan beban yg mereka tanggung kali ni.mmg cukup menguji ketabahan masing2...


masyaallah beban yg terpaksa dia tanggung sorang diri sgt2 meruntun jiwa yg melihat.apatah lagi ibu yg mengandungkan dia 9bln 10ae..jangkitan kuman di kedua-dua belah paru2 dah merebak + kahak yg pekat menjadikan saluran pernafasan jantung sgt lemah...time ni dia dlm ward icu..nauzubillah pedoman bagi mereka diluar..insyaallah ini sebahagian mensucian hidup..hanya doa dan linangan airmata yg xdapat dibendung kelihatan...danish admitted utk kali ke-3 dan inilah dugaan yg paling berat ....setabah2 hati mak ayah pun sikit sebanyak pasti terusik bila tgok dia dlm keaddan mcm ni..


 Berkat doa semua, danish dh mula tunjukan perubahan sikit demi sedikit.alhamdulillah..mak ayah dan keluarga terdekat dh mula mengukir senyuman w/pun tak sepenuhnya..namun tindakbalas danish tu yg menguatkan hati mereka yg resah.

perubahan selepas beberapa hari

dah mula nak senyum dan menggembirakan semua yg ada di sekeliling

Buat mak ayah danish, semoga pengujian ini menguatkan ketabahan mereka mengharungi dugaan hidup yg xsemua Dia pilih merasai nikmat yg telah Dia janjikan kelak.insyaallah..Ketabahan mereka betul2 membuahkan kecekalan jati diri yg kuat, benteng ukhwah menjadi teguh dlm mengharungi masalah bersama dan kasih syg bercambah utk dia yg satu..




















No comments:

Post a Comment