syurga ku

syurga ku

Monday, August 13, 2012

gotong royong raya..

smlm ahad en aya ngidam nak mkn ikan patin.ajak g pasar tani.so gamble aku pat branak nek moto dlm cuaca mendung...seeh giler nek skuter ngan perut dh mboyot..zarra duk tgah2.masyaallah nak smpai psar tani hbis kebas kaki2 ponggong2 aku tahan nafas...huihhh upernya dh xleh nek moto dh dlm keadaan aku camnih..

sampai je aku beli ikan patin 2 ekor lapan inggit sekor..aku carik tempoyak, daun kesum ngan bunga kantan..last2 bunga kantan xde.petai pun terlupa nak beli..

hbis nyoping, ntah gaya apa dh aku ngan brg2 lg nak sangkut.enbeg aku lg.nak kepit mmg xlepas dh.aku kepit celah tiok sambil tawakkal je time ni kot2 perompak terik enbeg aku xtau la aku..nasib slamat smpai kat umh..

siang ikan....

motif aeni ujung minggu pengelas nak sambut 1 syawal en aya dh gtau awal2 ajak gotong royong kemas umah..sapu sawang, lap tingkap, lap perabot bagai..aku xkisah sbb mmg dh kerja wajib aku tp ni dia yg mula nak suggest, lagi aku sronok..

bermula jam 1130 pagi hingga 530ptg xtvt family bermula...

mula aku siang ikan, en aya amik part basuh kain ..ok aku dh settle siang ikan bersih dapur terus, besih peti ais aku take over mbasuh pulak sbb aku tgok dia basuh cam xpuas hati je..tp if aku keje pun dia jgak yg amik part bsuh kain ni tp xpe la aku xnmpak kan..

ok bermula la dari...

 punggah2 kasut budak 2 org ni..masing2 amik pasrt besih lemari masing2

 dia besihkan habuk2 lemari kasut kitaorg ni..
lap lemari lap kasut hingga siap.

 tugas aku cabut sarung sume lempo pastu basuh..
legam !!

 pastu sidai cepat nak kejo panas terik.nak pkai terus kang.xmoh tgu2 dah.

 part ni aku amik alih

 sambung pulak vakum habuk dlm umh.dia ni mmg paling obses ngan vakum.
sampai kan pasir dlm pasu bunga pun dia dok sedutt..

 ni aku buat.lap majalah lap meje kaca tu..habuk ya rabbi jgn ckp..

 ni mula aku sedut kai vakum je tp mandangkan keketotan kami ala2 kene cmtum 2 kusi maka
en aya ni kan otak dia geliga..
amik kan penyedok air then balut ngan kain basah....
senang dari atas trus bwh...
siap

 terpaksa jinjit sbb dia ni rendang cam zarra..hahhahah
sawang umh aku xberapa pun tp bila teliti betul2 blh tahan..

 ni aku rasa si ryan yg tngkap pict ni.abaikan vontot ku yg kembang sbb ni pun aku sarung 2 lapis..

giler la smlm mmg penat ya ampun..aku xpose.kahkahkahkahhh....dah alang2 ngemas sume kami sebat..opss toilet lupa nak sental..
dh sapu sawang lap perabot, lap dinding...mop lantai kami fkir buat lpas brg2 sume dh masuk..kang tapak kaki 2 3 kali aku mop 2 3 tapak aku nmpak..so mop last part..

decorate susun atur ni pun en aya yg suggest.mintak pndangan aku jgak.bosan asyik posisi yg sama je..aku praktik kan apa yg ada je..

 meja tv tu meja ngaji budak2 KAFA..mama abah aku kutip bg anak2 aku wat meja study..
si bapak dpt ilham.jadi la..nasib ada alas medin lima inggit..

 meja konsul letak tmpat asal dulu.ni part aku yg susun..brg kecik2 ni xde la en aya nak kemas..
tu buku atas kusi ryan aku lupa nak humban msuk stor.


 ridset ngan febreze merata alam.jap kang ats meja makan pun blh letak.
en aya punya keje.

 dapur aku bese je..kabinet pun xde lg
.bz sgt tukang.jadi blakang langsir tu la aku peruk segala nya.
nasib kurang masak jadi periuk belanga takat 4 ketul sudah

**opss kantoii air rutbir atas meja ngan mee goreng..hehhehehh

 ni sarung kusyen sume bau soflan..nasib cepat kering.
aku pkai terus.

cam kusam je pulak....
arghh..

 begini la upernya decorate umh aku sempena raya nanti...
simple je.asal kemas bersih sedap mata mandang
buat aku syukur

ni teknik cahaya..
dulu mcm ni...mcm2 blh

mlam je, 3branak aku paksa urut 1 badan..ibu ngandung xleh melawan ckp....urutttttttttttt...
sekian tema gotong royong smlm...





No comments:

Post a Comment