syurga ku

syurga ku

Wednesday, August 29, 2012

last berbuka kami


last buke pose kali ni kat kg..berkumpul sblm sambut raya..sabtu tu dlm kul 11 pagi aku dh check out umh nak blik kg..sblm nak blik singgah umh maktua kejak.lawat kwsan.

dorang tgah dok ngemas2 umah..maktua xde.g soping raya kat Giant last minute,so kitaorg lek dulu tgu mak balik..En aya pulak terus arah letak perabot sana sini...terus tgal baju terus buat keje..ishhhh bila ms nak blik pun xtau..
aku diam kan je la..nolong nengok smbil nolong komen skit2..kihkihkihkihhh...dr kul 12 nak gerak..akhirnya kat kul 5 bru blik kg....

lpas kuar umh maktua..salam2 jap then keletihan, time ni aku xpose..drive thru mekdi IM, balik umh santap kejap then dh siap gosok gg baru la blik kg..kihkihkihkihhh..

mkn dlm kete adalah menyeksakan kene tunduk2 kepala..

sampai je kat kg, dorang teloncat2 sambut aku balik ..yeyehhhhh kak wani balik..yeyehhh...padahal selalu jumpa tp kakak ni je la yg dia tale..tolong hangkat beg xpe gak..dia lenjan anak2 aku dulu..ceiittt..

nek ats msuk blik sapu2,kemas2 then trun dapur tolong siapkan menu berbuka...

 duk amik angin maghrib sblm tgu azan..

 situasi 1

 situasi 2

 situasi 3

situasi 4

ni last kitaorg berbuka pose ramai2..pict aku xde sbb aku xpose...tp aku melantak jgk..giler happening..juadah time ni msakan kg.sayur kobis lemak, udang goreng, ikan gireng, smabl belacan, peria cmpur,ayam maska berlada, smabal pelam muda, tembikai, murtabak.....ntah apa lg..xingat dh..

siap berbuka..kemas pinggan mngkuk + borak2 + nek ats semayang maghrib + duk dpn tv..wat hal sndiri..lpeas dh takbir raya kitaorg ngemas umh.pasang cadar..langsir pintu segala..

 keje haku masukan pencangkuk lgsir..keje mama gu kan lgsir

 bebudak ni lpas men mecun nek ats men game...
pastu kene mrah diam kejap.

 bebudak nih plak duk kat lua men pusing2 pintu
ni ms bila org snpa pun xtahu.aku sebok duk psang pencangkuk xhbis2
(cilok  kamera ayih)

 ni nak tgu isyak 

 ni bebudak xg masjid takbir raya

 dia buat2 layan anak aku..
aku tau helah belaka..kahkahkahkahhh


 ni seisi potong daging nak wat rendang daging pg raya..

 ni pot kami sekeluarga mkn bersila

ni bila dh abih takbir, duk lua bersembang kosong

 anak aku ni mmg pantang suka sgt ke budak kecik..
sat tgu 3 bln lagik ibu teran

 time ni break kejap tgok pict bebudak ni

 tp aku sndirik xhingat time bila ni.
aku rasa setiap detik aku pegang penyapu

 anak2 aku time kat kg xhingat makpak sendirik..
nak tido baru carik makpak

 ni sang teruna aku yg semakin membesar..

 i lap u

ni sepupu aku nuna/nina

 ni pun sama..
ma
gelagat bebudak yg sokmo kene jerit suh diam.
tp xreti2

habis dh bab mlm raya...dh lama tgal xhingat nak cite..

"berlalu la sudah Ramadhan sebulan berpuasa..."




No comments:

Post a Comment