syurga ku

syurga ku

Friday, December 20, 2013

banjir 2013 (1)

 lama update..

musim tengkujuh mmg bln 12.. dulu pun bnjir bln 12 aku tgh berpantang umh mama..so kali ni aku dpt tgok sndirik guana keadaan bila opis aku sikit demi sikit naik air.
Masa tu ae Selasa.hujan xbenti2 dh 3ae sblm tu.kitaorg keje cam bese tp lemau la skit badan.hujan2 gini sedap terik selimut.yedak?

dlm kul 11lebih tu aku tgok longkang depan opis air makin tinggi.. tu belum longkang besar melimpah ke jln.ujan jgn ckp la Ya Rabbi lebat giler. aku ni pun bongok x bongok xde nak kemas2 opis..duk dlm opis snap pict wasap kat mber2. kebetulan bos ngan staff aku g bndar jap settle keje.so dan aku wasap pict dlm opis air masuk ikut pintu belakang. sebb ikut pengalaman dulu pun air msuk ikut pintu blakang smpai dlm opis tp paras2 buku lali je pun..

ok la lagik aku xcuak la sbb xde pengalaman kan..






 

ralit nak blik, aku xjadik balik.kene tgu staff smpai opis..dlm pd tu aku dpt call dr pengasuh minta amik anak skrg sbb umh dia air makin naik..kete xblh masuk dh area cndwsih. cuma kete berat2 je blh.. makin aku cuak.xkan nak redah nek moto? aku kene tgu jgak bos smpai nak mntak tolong dia redah air.dia kai ranger so xde arah dh nak buat.terpaksa

otw nak amik anak aku mmg keaddan jln masa tu tunggang langgang ngan org ramai..kete nya..lampu isyarat stuck..perghhh baru aku tau mcmane. aku sendiri yg drive ranger ni pun cuak lepas ke x.bese drive kete je tp bos aku ckp insyaallah lepas..kete org weh..auto plak tu buat nya sangkut sapa salah kan..tu aku takut.

alhamdulillah smpai dpn umh pengasuh air aku turun kete dh smpai atas buku lali kira 3jengkal tgn dah..masyallah..umh dia pun air dh masuk.aku selamat kan anak aku dulu sbb kesian pengasuh aku..so aku duk umh mama.kete aku masih kat opis lagik.

aku dan mkn nasik dulu sbb giler lapar, mama abah adik2 aku dh sibuk duk depan umh tgok air naik..kat 2 jam aku duk umh mama, baru aku teringat nak amik kete..berlari aku dr umh mama terkam kete ngarung air ..masyallah mmg aku xpenah alami sgt2 mcm ni.laki aku keje ngan kacau asyura kat mpk xhbis2..smpai dpn opis, tayar kete aku dh tgelam air..

aku tawakal je sbb org ckp jln kat dpn air tgi so maintain bwk gear rndah.jgn tukar2..so gear 2 je aku bwk..tu pun smpai kat kwsn dlm mcm semput tp mulut ni xputus2 bdoa jgn jadik apa2..dh la pompuan kan..cuak kauu

aku park kete area tunas manja.tu pun dh berlapis2 org parking..

 jln mmg akan jadik 1 hala la.lalauan byk tutup.kete kiri kanan tersadai.

pulak tu dlm ktn yg terjejas teruk area sg isap, permatang badak bukit rangin bypass cenderawasih, bukit setongkol bt 3 kipsas..yg aku tau la..yg lain aku xtau.

ok en aya pun blik keje jam 5ptg jgak..aku kene tgu dia blik sbb nak blik umh tgok keadaan.pastu nak amik baju sume nak tido umh mama takut apa2 hal senang. sebb pengamatan aku 3thun duk permatang badak, umh aku mmg xkene sbb tinggi.paling kene pun jln nak msuk umh. tu pun sikit je.

jam 6lebih xsilap keadaan dh jadik kucar kacir. aku blik dlm kul 630ptg. mama adik aku pun nak ikut tinjau keadaan bnjir. kitaorg pusing ikut bay route tembus ke im. sbb lalaun kg tiram mmg dh tutup. sampai je area umh aku mmg dh jem !! cuak giler kitaorg

 ni jln nak msuk ke umh aku.kete trpaksa park kat atas tepi jln besar. adik mama ryan duk dlm kete xnak trun.ryan tido.mama adik aku takut ular, lintah.tu yg xnak ngarung. so aku tawakkal dukung Byqa, en aya dukung zarra..air takat lutut ms ni..

smpai dpn umh air mmg xde..sbb aku ckp umh aku btinggi sikit.ok pack baju kene cepat sbb ae makin gelap.masuk umh sume bekalan letrik diputuskan utk keselamatan..ar sudah.meraban carik lampu suluh..xjumpa. pinjam jiran sblah punya lmpu hp tu pun samar2. capai je apa yg nmpak. tinggal umh dlm keadaan xprepare apa2.

smpai umh mama air makin lama makin naik..Ya allah..tp time kat umh mama ramai org..yg jantan ramai..dan la tindih2 barang ngan batu bata. aku tido c2, dn la jgak ngemas.sume pakat tido tgkat atas..yg tido bwh cuma abah aku je.berjaga takut air makin naik.

 air dh bg salam dah..
masuk ikut dapur dulu baru ikut depan

 abah aku duk lexx je.xkisah pun psal bnjir2 ni. sedap adap astro sokmo.
dan mama aku bising, abah aku bangun, tgok2 hahh kau

baru la gagah alih kete sorang2
sian bapak aku
yg lain duk cara kat depan umh

 ni ae ketiga kene banjir

 view dr tingkat atas umh mama

bhgian blakang umh

dh jadik mcm pesta duk ngarung air

 dr depan

 cenderawasih pun hbis lumpuh..
sume kene pindah
harta benda, kete sume tersadai
sbb air naik mendadak









baru ni aku dpt kuar umh
tu pun ms ni aku baru blik dr PB
ni sume pakat nak beli roti kat depan.
kebetulan ada lori gardenia jual direct terus roti dr lori
so masing2 carik mknan time bnjir

okkk next entry aku update psal umh aku pulak..opsss umh mama aku xde harta benda, nyawa pun musnah..masih terkawal.. buat mangsa banjir yg lain anggap ini tsunami kecil.. hadapi dgn penuh muhasabah..
 
umh aku later...

2 comments:

  1. Wah...x sngka blh naik air kt lorong 52 2 ek...k.wani keje kt kdai mawar 2 ek...dlm mana ek air kt situ??sbb x g pun lg tgk penyewa kt umah blkg opis k.wani 2....

    ReplyDelete
  2. haah area kedai mawar..kat c2 air paras lutut..area blkang opis kwani pling awl air naik sbb longkang penuh..umh blkng tu hbis jgak msuk air..

    ReplyDelete