syurga ku

syurga ku

Thursday, December 26, 2013

banjir 2013 (4)


jgn bosan..xlama dh nak habis dah..yuhuuuu...sorge kami akan di operate secara berperingkat.. Yahoo

umh aku cuma hall je aku gunakan lantai kayu. area lain masih gunakan tiles/mozek. sebab apa? bkn mengada? bukan berlagak? bukan eksyen? BUKAN !! sebab kaki aku alah dgn simen. pecah segala tumit.. mmg xblh. kang laki aku tgok xselera.muhahhahaha

so mmg kitaorg request pakai lantai. 3tahun aku guna. besar tu dlm 1k lebih jgak la..simple/ senang sgt pun tgok cara dia pasang..ok la cite pasala bnjir aetu mmg aku tau dah salah 1 nya nak pakai lantai kayu jgn berendam air terlalu lama. nak mop boleh. xde hal. tp ce bayangkan bila dh berendam air selama 3 ae? kembang x? KEMBANG OK.

tgok bibir tepi pun kembang 

 
air saja

 so kitaorg decide cabut sume lantai
jemur dulu
sebab masam ngan hapak segala ada

 tepi dinding tu penuh ngan paku.
nak lekatkan bibir lantai ngan dinding

 nak cabut pun senang je
tp be careful la alas putih tu licin giler

 cara nak cabut pun ikut step..
dh cabut bhgian belakang, kitaorg angkat brg letak atas simen yg dh siap cabut
so senang.
lgpun xde tmpat dh nak isi

buat keja sama2 cepat je siap
smbil tu gaduh
mmg sweet !!

 ni lepas aku dh siat sume alas putih lntai.
kan penuh air atas simen 
if xbuka lntai kayu..emm xtau la haku
masamm pering !!
jemurkan sume camni ikut ketinggian
ni en aya yg suh.kalo aku...emmm susun je congkang cemangkih janji SUSUN

ok dah siap cabut lantai tu, kitaorg mula basuh simen hall. kasik kering then blh la parking mana brg yg dh rasa blh bwk masuk.

 sejuk giler simen itam ni
ngilu kaki den

 camni la bila dah siap sume
penat kau tau nak ngelap se se papan tu
dah la licin
korang jgn tersedak
 yg ngelap papan ni AKU
yg angkat dr bwh nek atas kusi ni pun AKU
muka jgn ckp..
MENCUKA protes sbb fenat

eiiii xsenonoh nye keje aku..
xde tmpat nak sidai, pacak2 atas kayu ni pun blh la.
masyallahh muntahhh kan
arghhhhh seronyehh

 wallpaper bhgian bwh mmg terbuka 
gam pun dh xlekat
so xpe benda ni beli gam wallpeper, blh lekat sendiri.
90% blh guna lagi

 ni lemari en aya
laci tu jemur sbb kembang air

 ni lemari mulut ternganga..
xpe simpan dulu
nextime buat lemari lekat dinding, ini kasik jln da..
kitaord decide lepas ni bilik belakang akan jadik bilik pakaian utk 5branak

 buang

 ni la rete aku ms bujang2 dulu
cina yg buat rumah mama aku uncle Ah Soon
aku mintak dia buat sebijik lemari 
aku kan jenis penggumpul tegar
kiri kanan je terkopak tp xpe
en aya aku kan suka decorate sndiri
yg terconget tu dia potong ngan pisau

 lemari ni giler berat.
tu yg kene tolak guna besi mesin basuh
geliga kan otak en aya

 main door ni pun dh xlama dah..

 kap min ba alif nun nga

 somping

 ni pintu dr pemaju
mmg pintu cikai2 je pun
xtahan

 aku kene tahan la sampai dpt insurans
pastu ganti yg lain
buat sekali gus

bila sejuk hujan cenggini, pintu dapur aku penuh ngan benda ni..
best duk ngopek smbil basuh kain

hujan yg turun bagaikan mutiara....
ehh tetiba sudirman masuk

 penuh sinki ngan brg2 tapawe ntah apa2.. aku jenis suka nyimpan
tp bila dh jadik camni xde lemari, yg xnak
selamat ke dlm

ni nak tunggu alamflora mmg lambat..
dorang mai aetu pun sbb kutip tilam2 ngan brg letrik sume umh
perabot2 camni lewat. so mlm en aya pinjam jiran nya lori 1tan, p hangkot buang kat tapak smpah.
bukan apa pyh nak lalu, takut air bertakung, paku2 sume tu

ok bab yg ni paling haku xtau nak describe byk 2 byk kain yg berendam banjir. Ko bayangkan 10 plastik hitam aku bwk umh mama tumpang basuh..nak basuh kat umh xde letrik. so aku bwk sabun ngan  pewangi tumpang umh mama. then sok pagi en aya anta dobi utk kering je..sbb hujan mana la nak sidai byk2 kan..

 atas seat, bwh seat
 full !!

 bonet lagi
tu belum tgok yg xbwk.ada berapa bungkus lagi.separuh2 dulu en aya ckp.
pulak tu member yg tolong basuh byk mane dah.

ok keesokannya bila smpai umh nak smbung ngemas, letrik dh on..Alhamdulillah. terus je ckp mlm ni kita stay umh sendiri. 6ae dh xtido umh. Ok je aku no hal tp nak masak xla kot. sudip koli sume ntah mane letak.. huhhhhh jgn harap la ye nak..

 mulakan operasi dgn menjemur mana yg patut dulu ni separuh dr yg dh kering..anta dobi kering pun sekali masuk byk2 so mana kain yg tebal cam tuala, selimut,mmg xkering sgt la. lembab2 lagi
en aya ckp mmg akan kering tp nak kene masuk sikit2. dia kan mana blh org ramai. nak2 bila duk Q.. lagi la berbulu..nak g byr bil hp kat maxis, 3org je beratur padahal, xnakkk.. lantak kau

 nampak x kat pintu main aku tu? ha tu kain batik aku sidai asal nmpak ruang yg available..
hahhahahhahah

 ni dlm bakul ni nak tunggu yg dh sidai tu kering, baru jemur yg ni
maka jwbnya kepam la dlm bakul tu dulu

 kain barut aku pun basuh semula..haahhaha.. 
ni mmg stok baju yg duk dlm lemari punggah balik basuh

ok xde idea dah..tp en aya aku suka deco..kan aku ckp idea dia nmpak je diam2. tp bernas kadang2 tu..maka terhasil la penyangkut ajaibbb

 tali nak ikat (tunda) kete bila rosak
blh jgak..ko sambungkan ke tangga terus ke grill tingkap bilik

 ni jeriji katil besi aku dia tompangkan atas lemari ngan grill tingkap.
asal blh asal kering

 
 sian anak2 aku..tp xpe..
susah senang kita bersama
cewahh

Bantuan banjir ada jgak dpt tu pun ada member2 aku tolong sampai kan. So ada jgak kitaorg g kat org2 perseorangan kat Bkt Sekilau, IM sume tu. ada jgak lori van sume akan park kat 1 kwsan perumahan then g la Q..ni jgn tipu2. korang kene tulis nama kwsan yg kene then dorang akan agihkan mengikut stok yg ada..

badan NGO kat im8 (IKRAM) salah satu tmpat ambik bantuan banjir ni. ni antara brg2 yg dapat.brgan budak paling byk dpt. drypers stok 3 bulan terus..alhamdulillah..stock susu mmg ada tp aku agihkan kat member2 lain sbb anak aku xminum..xpe rezeki dorang

 stok makanan telur beras susu gula tepung biskut air minyak masak maggie mee antara sumbangan ikhlas dorang. 
brg toilet, selimut tuala jgak tetap ada




 susu2 ni aku dah agihkan kat member2 sapa yg nak.dr aku dok simpan pun xguna..

 ni staff mpk kasik. yg lain brg mkn ngan toilet dh simpan kat umh mama dah

baju mini kurung pun aku dpt dr IKRAM beb !!
from somewhere butik kat KL
baru lagi.
alhamdulillah pakai g keje.hhehhehe










No comments:

Post a Comment