syurga ku

syurga ku

Saturday, December 21, 2013

banjir 2013 (2)


mmg sejak dr air naik, kitaorg xlepas lngsung nak blik jenguk umh..laluan sume ditutup..terputus terus. aku, aya bkn xtry nak usaha blik umh at least sekejap pun tp air paras dada. guana la nak lalu..kitaorg try call jiran2, sume xdpt. upernya talian telekomunikasi pun diputuskan certain2 tempat. masyaallah..

dlm ae apa ye msg bru msuk tp tu pun send dh lama dr jiran bgtau air dh msuk garaj kete.kat blakang air xbg salam lagi..Ya Allah time tu aku xleh nak ckp apa..asyik mulut aku ckp kat en aya.."camne ni abg umh kita..habis la.dh la xprepare satu apa"...tp en aya aku still cool.. dia cuma ckp se je. tu pun bhs dia buat aku terus terdiam.."xpe la nak wat camne ada hikmah sume ni..org lain lagi susah"..

aku redha walau dlm hati nak jgak cuba blik umh sndiri..bayangkan dr selasa pagi ms 1st kene tu kitaorg kuar umh mcm bese..keadaan umh tgal pun mcm xde nak jangka apa2 berlaku.walaupun hujan lebat dh seminggu..

balik xbalik pun ms maghrib tu amik baju2 tu pun ms santak sebab gelap..smpai la keadaan jln dibukak sikit demi sikit.xsilap aku ae khamis 5hb aku balik.tu pun stlah jln dpn umh mama aku ( bkn jln hgway tu) air mulai surut. pg2 aku ckp kat en aya jom la blik kejap tgok umh..bwk anak2 pun xpe la. berat kita sama pikul..aku call bos nak pinjam ranger dlm takut2 tu tp kuatkan hati je..

Masyaallah keadaan disepanjang laluan bypass mmg dasyat !! bumbung je yg tinggal..nauzubillah lagi menyayat hati bilamana sume duk bersidai kiri kanan jln mengenangkan nasib dorang lepas tu..kesian..time aku blik kebetulan anak majikan aku follow sama so xpe la sbb pinjam kete mak dia..xkisah la..

 hakisan dr arus kuat

 ni masih tohor lagi
tp kau jln dpn sikit, sikitttt lagi nak cecah konet

dh smpai lorong nk msuk umh, air mula kering cuma mcm ni je la

 ni umh jiran aku. dia yg paling lewat kuar umh ms kejadian
tu pun stlh diarahkan kuar sbb takut air makin naik
jam 2pagi ngarung air bwk anak bsar byqa waktu tu air paras dada org dewasa dah.
kete motor ni xdan nak diselamatkan

umh opah selang 1 umh dr kami.
luaran xde sgt rosak 
sbb jiran aku sume dan selamat kan brg sblm kejadian
cuma KAMI je yg xdpt nak buat apa2

 situasi 1

 situasi 2

situasi 3

situasi 4
trpksa pecah sbb kunci umh hlng
so ni kes nk amik kunci pendua tepi tgkp 

video
 ni keje panjat pagar

 tekejut aku.sofa Lshape blh berubah tmpat !!
asal aku letak blakang bunga tuh

 air paras2 meja tv aku tuh

 lembang habis !!







 air paras tilam dlm blik

nmpak tilam single aku susun tepi katil kebiasaan lpas bgun tido
berendam air..

 
 bilik utama

 almari baju haku
blum tgok baju bwh2 tu lg

tgok?

 selut

 laluan ke dpur

 
belendir

bila air dh overload, camni la jadik

 camni la keadaan dapur


 


 
 tumbang

 bilik tgah
ni sume pijak air je

 tu nmpak air dlm blik tgi mana?
tgok kesan alamari je sudah

blik blakang
 
 berat2 mainan ni pun blh tumbang

atas katil ni mmg ampuh air..
lenjun

 

nmpak je sikit nak basuh tapi bila dh kumbah brg2 kecik yg ada dlm kotak, dlm beg, bwh katil jadik byk keje.. So ni dulu kejadian dlm umh aku pd ae ke 3..xleh nak kemas apa2 cuma jenguk2 dulu..esok misi bwk mama abah adik aku pakat basuh umh pulak..

smbung...





























No comments:

Post a Comment