syurga ku

syurga ku

Tuesday, December 24, 2013

banjir 2013 (3)

ptg dlm kul 5 kitaorg gerak ke umh aku nak basuh ngemas sume..brg2 sume import bwk dr umh mama.6org buat keje munggah kain baju, kuar kan perabot2 yg kembang ala2 beskut chipsmore nak bg umh ksong. senang nak mnyental. sume tu aku lambak je kat poach umh. lantak nak berkapor kat c2..bkn umh aku je, rata2 umh sume camtu. maklumla time ni la org amik masa nak mengemas sikit2 hatta air xsurut sepenuhnya.

kitaorg kene deras wat keje.kang nak smpai maghrib dh xnmpak. nak blik ngarung air 1 hal..so buat mana yg rasa penting dulu. sikit demi sikit lama2 siap insyaallah.

 ni dh angkat tilam yg supe apa ntah berat nak mamposs !!
nauzubillah

 
ha sini je aku lempo tilam keramat ni.
padahal ringan sbb tilam span je pun tp bila dh berladung air
sendiri paham la
kentut sekali baru lepas nak naik atas ni

 ni adik aku tolong basuh bilik tgah bila dh ksong

 tu katil mmg basah lenjun.
kain baju adik aku campur sekali ngan kering basah sume
sakit sungguh hati tp xterkata apa
sume penat

 tu en aya pun sama geli cuci jgak
sabun ni aku guna pakai sabun aku yg dh berendam air bnjir.
1 tong habis masuk air kauuuuuu

ni sbhgian dulu

depan pintu je xde brg.
mcm nak pindah umh penat dia sama je

ni sume xlama dahh
tunggu

ni bangku pelampong
letak kain baju yg dh beselut
mmg sedap la nak masuk tong


ok ae dh petang..kene balik..cukup la setakat tu dorang kemas sikit2. at least xde la berat sgt nanti aku ngan en aya nak buat yg lain.

Lepas pd tu setiap ae aku g umh..dr jam 8am aku g balik nunnnnnnnnnnnn kul 7mlm kang. anak2 sume bwk.xnak nyusahkan dorang sbb kang ada pape, aku kene balik amik. So xpe luncai la kat umh sendirik xpe.

kedrat aku ngan en aya je skrg kene lebih. xnak nyusah kan sapa2 dah. menangis aku wat keje pun xpe..tp aku sanjung jgak ramai member2 aku jgak mber2 aya yg volunteer nak hulur bantuan dr segi sumbangan tenaga, branag jgak.. Ya Allah segan malu sgt2..!!! aku pulak yg kadang tu kene marah ngan en aya bkpe nyusahkan org..tp tu la aku ckp mber aku sume Ya Allah xdpt nak describe jenis apa..Tuhan je dpt balas jasa korang..xtolong pun aku xkisahh sgt..moral support tu pun dh buat aku sebak !!!! xnak mention se se.. Tuhan balas jasa korang. insyallah.

aku tepek gambar then aku explain.xde la bosan sgt aku membebel kan..

ni tab Ryan habis
screen bertakung air..
Gambar kawin haku pun lunyaiiii

huwaaaaaaaaa
gmbar tunang denn

dokumen penting dh mcm tisu
lembutt lembikkkk

 ni ns ayam kebetulan dpt bantuan banjir
hadap laki bini
alhamdulillah

progress setakat ni? emm ntah la xtau nak ckp..jap kang kemas dapur, pastu tinggal kemas bilik pulak...jap kang bila dh jenguk kat hall nak kemas hall tgal pulak bilik...hadoiiiiii...fenatt badan.

 ni en aya ajak lepak kat hall ngan dia. buat benda kecik2
dia ckp kita settle dokumen  dlm lemari ni dulu
kan mak dh ckp.habis keje blakang tgal camtu je

 
ni pun dh melekat2


yg xdpt nak selamat, kira buang je dah..
dvd pesey lama pun hbis msuk air jgak

 
 dia ni fenin
nak kene bini duk sblah, baru laju..
kahkahkahakhakahhhh
dugaan kita kan bangggg
alhamdulillah




pnjang akal en aya
sumbat dlm tong ikan
kihkihkihhhhh

 ni geran moto skuter dia
ko selakkk je sikit,
WASSALAM terus

 dokumen yg aku kumpul cam bil2 baju ke, perabot ke
rasa mcm nak buang
buang je terus..jgn byk mikir

 ni fail kete
habis jgakk

 depa 2 bradik ni dok ngemas menan yg haku rasa nak buang mana yg xbkenaan
tp si ryan ni giler syg rete benda dia

hasil nak bg kering camni
kita bukak lantai katil double decker then letak atas lntai
alas suratkhabar then susun se se smpai lenguh bontot nak tonggeng

tilam tu masih bsah. xde tmpat nak jemur
so xpe punggah brg kecik2 ni mmg sgt2 kene kental kan hati
jgn meradang !!!

ni dah jadik apa ntah
sini kering..kang belah tepi sana pulak basahh
eiiiiiii cepat la habis cite banjir nihhh

dapur yg xde mood nak masak
tu tgok mesin basuh rompong
bila la nak dpt mesin baru ni
ingat kan dia yg tumbang, rosak
upernya

dia ni yg rosak..
alahaiiiiii
dh la mama aku kasik
 sengaja nak esbok baru kan..
tgu duit claim !!


 dlm poses nak buang nak basuh

 buang

 buang

 kusi ni masih blh di operate

 ni sume buang
rak tu pinjam dulu taruk tukun aku
nanti buang sbb dh rompong
korang tau apa tu tukun?
ha nanti korang tau..tgu entry last

 ni sume tilam dh selamat masuk lori alamflora

 karpet ni walaupun dh byk kali basuh, tapi hapak jgak
syg nak buang
ni mama aku beli kat mekah dulu
adiah kat kitaorg adik beradik

 buangggg

 xtahan lagsung lemari katun2 gini..
chipboard

 buangg jgak

ni pun blum habis membuang lg

baru step 1

rasa malas dh nak hadapp..cepatt la hbis entry banjir2 ni.. eiiii xnak dh tgok tp dlm 2 entry lg sblm claim insurans masuk, insyaallah hbis bab ni..
nanti thun akan dtg blh baca tgok semula kejadian2 lampau kan...ada jgak kenangan..


No comments:

Post a Comment